Ορεινή Ελλάδα: 22 best of εμπειρίες

Τα ομορφότερα χωριά, οι πιο αξέχαστες φυσιολατρικές διαδρομές, τα πιο συναρπαστικά σλάλομ στα χιονοδρομικά.

Ορεινή Ελλάδα: 22 best of εμπειρίες

Απ’ το χιονοδρομικό του Παρνασσού ως την Αγόριανη
Ακούγεται κλασικό; Κι όμως, είναι από τις ωραιότερες διαδρομές της ορεινής Ελλάδας όταν μάλιστα το τοπίο είναι χιονισμένο. Μπορεί κάποιες βιλίτσες (άλλες όμορφες και άλλες κιτς) που ξεφυτρώνουν τα τελευταία χρόνια στην καρδιά του δάσους να μας τη σπάνε, αλλά εμείς επιμένουμε. Βάζουμε αλυσίδες στο αυτοκίνητο αφήνουμε πίσω μας την Αράχοβα και το χιονοδρομικό, βάζουμε κλασική μουσική και οδηγούμε αργά για να απολαύσουμε τη διαδρομή. Κάνουμε την πρώτη στάση στο «Μπαλκόνι της Αγόριανης» για φοβερές πίτες, βραστά και λουκάνικα. Καλό; Και ημερήσια γίνεται, μην το σκέφτεστε. Όλα τα must και αναλυτικό know how για την Αγόριανη εδώ

I love Νυμφαίο
Ναι, εμείς επιμένουμε να δηλώνουμε, έστω και μ’ αυτόν τον κιτς τρόπο, την απόλυτη αγάπη μας γι’ αυτό το μοναδικό ορεινό στολίδι. Εδώ πάνω δεν μας κάνει καρδιά να ξεχωρίσουμε κάτι – όλα μας φαίνονται ωραία. Το τοπίο, η αρχιτεκτονική, η αισθητική των ανθρώπων, τα μικρά ατμοσφαιρικά ξενοδοχεία, τα τσίπουρα, το κόκκινο κρασί του Αμυνταίου, τα ξενύχτια στα λιλιπούτεια μπαράκια, οι βόλτες με τα άλογα… Ακόμα κι όταν οι άλλοι «χτυπιούνται» επειδή αποκλείστηκαν από δυο μέτρα χιόνι, εμείς χαιρόμαστε. Όλα τα must και αναλυτικό know how για το Νυμφαίο εδώ.

Το διαχρονικό φολκλόρ του Μετσόβου
Μετσοβόνε, κοντοσούβλι και γκλίτσα forever. Το πιο original φολκλόρ της ορεινής Ελλάδας, εκεί όπου οι ντόπιοι γέροντες με τις γκλίτσες συναντιούνται στην κεντρική πλατεία, ή αλούν όπως λέγεται στα βλάχικα, με τους τουρίστες που χαζεύουν τα σουβενιριτζίδικα και γεμίζουν τα πορτμπαγκάζ με κεφάλια τυριού. Η επίσκεψη στο τυροκομείο και το οινοποιείο του Αβέρωφ, αλλά και η εκδρομή στην τεχνητή λίμνη του Αώου είναι must.
Όλα τα must και το know how για το Μέτσοβο εδώ.

Ορεινή Ελλάδα: 22 best of εμπειρίες - εικόνα 1
Άγριόλευκες, Πήλιο

Η πίστα με την καλύτερη θέα στο χιονοδρομικό Άγριόλευκες του Πηλίου
Η απόλυτη πρόταση για sightseeing ski, με πίστες-μπαλκόνι προς το Αιγαίο. Οικογενειακό και χαλαρό ski attitude σε υψόμετρο 1.300 μ., μέσα σε δάση από οξιές και με όμορφο σαλέ για άραγμα. Κάποιες πίστες μένουν ανοιχτές και το βράδυ για νυχτερινό fun Όλα τα must και το know how για το Πήλιο εδώ.

Η χιονισμένη κοιλάδα του Καρπενησιώτη
Αυτή η διαδρομή από το Καρπενήσι προς την κοιλάδα μας σκλαβώνει όσες φορές κι αν τη διασχίσουμε, όταν όμως την πετύχουμε χιονισμένη ευχαριστιόμαστε κάθε στροφή της. Ποτάμι, δάσος, βουνό, το απόλυτο τρίπτυχο του ορεινού τοπίου, στα καλύτερά του. Εννοείται ότι προλαβαίνουμε τη θέση του συνοδηγού για να μπορούμε ν’ απολαμβάνουμε τη θέα απερίσπαστοι.
Όλα τα must και το know how για το Καρπενήσι εδώ.

Ιππασία και ποδήλατα στη λίμνη Πλαστήρα
Το απόλυτο σκηνικό για ποδηλατάδα, ιδίως την ώρα που ο ήλιος χάνεται πίσω από τις κορφές των Αγράφων και η λίμνη παίρνει ένα απόκοσμο μπλε χρώμα. Νοικιάζουμε ποδήλατα από το κλασικό κατάστημα επί του κεντρικού δρόμου και χαράζουμε τις δικές μας παραλίμνιες διαδρομές, στις πλαζ των Καλυβίων Πεζούλας ή του Λαμπερού ή κανονίζουμε μια βόλτα με τα άλογα του Ιππικού ομίλου – α, να μην ξεχνάμε και το κανό-καγιάκ.
Όλα τα must και το know how για τη λίμνη Πλαστήρα εδώ.

Ορεινή Ελλάδα: 22 best of εμπειρίες - εικόνα 2
Βυτίνα

Η τυλιγμένη στην ομίχλη Καστάνιτσα
Βόλτες… γάντι-γάντι ανάμεσα στα ψηλά πέτρινα σπίτια με τα ξύλινα μπαλκόνια βαμμένα σε έντονα χρώματα (μπλε, κίτρινα, κεραμιδί) και τις στέγες σκεπασμένες με σχιστόλιθο, με τα αρώματα του θηλυκού βουνού (έτσι λένε τον Πάρνωνα χάρη στις αποπλανητικές μυρωδιές του) να σε τυλίγουν, τ’ αυτιά να βουλώνουν (υψόμετρο γαρ) και τα έλατα και τις καστανιές στο φόντο… Όλα τα must και το know how για την Καστάνιτσα εδώ.

Η διαδρομή από το χωριό Κάψια στο χιονοδρομικό του Μαινάλου
Ανεβείτε από Κάψια και κατεβείτε από Βυτίνα έτσι ώστε να απολαύσετε ζιγκ ζαγκ μες στα έλατα – δύο σε ένα, αξίζει ακόμη κι αν δεν πρόκειται να κάνετε σκι. Αν έχει χιονίσει και δεν έχετε τζιπ, ο πρώτος δρόμος είναι πιο εύκολος και ξε-χιονίζεται πιο τακτικά, οπότε μείνετε σ’ αυτόν.
Όλα τα must και το know how για τη Βυτίνα εδώ.

«Να κάνουμε πως κάνουμε σκι» στο χιονοδρομικό κέντρο του Περτουλίου
Κουκλίστικο και φιλικό προς τους αρχάριους, το χιονοδρομικό κέντρο στο Περτούλι προσφέρεται για χαλαρό snow fun, family ski και τα πρώτα μαθήματα στο χιόνι. Νοικιάστε χιονορακέτες για βόλτα στη φύση, πιείτε ένα ζεστό καφέ στο σαλέ και παίξτε όσο χιονοπόλεμο θέλετε – δεν ενοχλείτε κανέναν.
Όλα τα must και το know how για το Περτούλι εδώ.

Ορεινή Ελλάδα: 22 best of εμπειρίες - εικόνα 3
Γρεβενά

Tour γεφυριών και μανιτάρια στα Γρεβενά
Η φύση γύρω απ’ τα χωριά-πύλες της Βάλια Κάλντα είναι ανυπέρβλητης ομορφιάς, με τα πυκνά δάση οξιάς και τα πετρόχτιστα γεφύρια να δίνουν το στίγμα. Το αγαπημένο μας είναι το γεφύρι της Πορτίτσας που φυλάει το στενό πέρασμα ενός φαραγγιού έξω από το χωριό Σπήλαιο. Πέρα από τις φυσιολατρικές εξορμήσεις πάντως, τα άγρια μανιτάρια μαγειρεμένα με διάφορους τρόπους στις ταβένες των Γρεβενών αποτελούν από μόνα τους αφορμή για γκουρμέ γουικέντ.
Όλα τα must και το know how για τα Γρεβενά εδώ.

Η αρχιτεκτονική της πέτρας στα Ζαγόρια
Δεν λέμε όχι στη θέα των σκεπασμένων με ομίχλη χαραδρών του Βίκου ή στα γλυκά ιτσλί από τη «Στέρνα» στο Καπέσοβο, εκείνο όμως που μας κάνει να επιστρέφουμε κάθε χειμώνα στα Ζαγοροχώρια είναι μοναδική αρχιτεκτονική της πέτρας, οι καμινάδες των ζαγορίτικων σπιτιών που καπνίζουν, τα γραφικά καλντερίμια… Ετοιμάστε τις φωτογραφικές μηχανές σας.
Όλα τα must και το know how για τα Ζαγοροχώρια εδώ.

Βόλτα στη λίμνη στα Γιάννενα
Οι βόλτες στο κάστρο, στην προκυμαία και στο νησάκι παραμένουν τα highlights του χειμώνα σε μια από τις πιο ατμοσφαιρικές πόλεις της Ελλάδας. Κι αν δεν χορτάσουμε ομορφιά, ανεβαίνουμε στο χωριό Λιγκιάδες, το καλύτερο μπαλκόνι στην Παμβώτιδα, για θέα 180ο και βραστό.
Όλα τα must και το know how για τα Γιάννενα εδώ.

Ορεινή Ελλάδα: 22 best of εμπειρίες - εικόνα 4
Κερκίνη

Bird watching σε Πρέσπες και Κερκίνη
Καλά μη μας παίρνετε και πολύ στα σοβαρά. Το bird watching για το ξεκάρφωμα το βάλαμε. Απλώς οι δυο αυτές λίμνες μας αρέσουν πολύ γιατί μέσα στη σιωπή του χιονιά αναδίδουν κάτι από αλπική γοητεία. Σαν Αυστρία ένα πράγμα. Κι όταν μας «κουράσει» η γαλήνη περνάμε από τον Οικοπεριηγητή στην Κερκίνη για ξενάγηση και δράση στη λίμνη, στις δε Πρέσπες από τα καλοστημένα κέντρα ενημέρωσης της WWF που μας εξοπλίζουν με πολύτιμες πληροφορίες για την οικολογική σημασία των Πρεσπών αλλά και για την ιστορία της περιοχής. Όλα τα must και το know how για τη λίμνη Κερκίνη και τις Πρέσπες εδώ και εδώ.
Ski fun και τσιπουρόμελα στα Καλάβρυτα
Το παρεΐστικο κλίμα στο χιονοδρομικό, οι νεανικές παρέες των σνοουμπορντεράδων, τα après ski πηγαδάκια με τις καυτές σούπες στο σαλέ, τα τσιπουρόμελα στα μπαράκια των Καλαβρύτων και τα κλασικά ξενύχτια στα μπαράκια συνθέτουν το νεανικό fun ενός από τα δημοφιλέστερα ski resorts.
Όλα τα must και το know how για τα Καλάβρυτα εδώ.

Σαλονικιώτικη παρεο-κατάσταση στο Καϊμακτσαλάν
Σας αρέσει το σκι και θέλετε να κάνετε νέους φίλους; Πάρτε το δρόμο για το Βορρά ή καλύτερα για το Βόρα, όπως λέγεται κι αλλιώς το Καϊμακτσαλάν. Βόλτες στο χιόνι με λατράκ (το μηχάνημα που στρώνει το χιόνι στις πίστες), έλκηθρα, σνόουμομπιλ, στρόγγυλες σαμπρέλες, αλλά και με τα ολοκαίνουργια air-boards, δυνατά βραδινά πάρτι με πυροτεχνήματα στο cosy Snowbar, κεφάτες pre και après ski συνευρέσεις και αυθεντική θεσσαλονικιώτικη έξω καρδιά ατμόσφαιρα στο πιο παρεΐστικο χιονοδρομικό θέρετρο της Ελλάδας.
Όλα τα must και το know how για το Καϊμακτσαλάν εδώ.

Ορεινή Ελλάδα: 22 best of εμπειρίες - εικόνα 5

Βόλτα με ερπυστριοφόρο στο Μαίναλο
Οι προχωρημένοι σκιέρ παίρνουν το λιφτ για την (υποτιθέμενη, όπως μας είπαν μετά) μαύρη πίστα, ενώ εμείς χωνόμαστε στο πίσω μέρος του ερπυστριοφόρου βαν και ξεκινάμε την ανάβαση για το κρυμμένο στις πίστες δεύτερο σαλέ. Ύστερα από κανένα τέταρτο ταρακουνήματος απολαμβάνουμε καυτό τσάι του βουνού στη μικροσκοπική ξύλινη σάλα με το τζάκι, αφήνοντας το υπέροχο κάδρο του παραθύρου να μας αποσπάσει από τα πρόσωπα των συνομιλητών μας. Κατεβαίνοντας με τα πόδια ως την είσοδο περνάμε από ελατοσκέπαστα «μονοπάτια»-πίστες. Αν μη τι άλλο οι πίστες του Μαινάλου προσφέρονται για… sightseeing ski.
Όλα τα must και το know how για το Μαίναλο εδώ.

Πατινάζ στη λίμνη Δασίου στη Ζήρια
Από τις ομορφότερες winter only λίμνες της Ζήριας, η λίμνη Δασίου αξίζει από μόνη της το on the road. Αν μάλιστα είναι παγωμένη, μπορείτε να κάνετε και πατινάζ – με προσοχή, όμως. Όλα τα must και το know how για τη Ζήρια εδώ.

Τζουμέρκα: άγρια ομορφιά
Οι σκληρές γυμνές κορυφές των Αθαμανικών ορέων δεσπόζουν στο βάθος του κάδρου πλαισιώνοντας ένα από τα πιο πριμιτίφ τοπία στην Ελλάδα. Άγρια ομορφιά, υποτυπώδης τουριστική ανάπτυξη, προφίλ χαμηλών τόνων. Για τους γνήσιους εραστές της φύσης. Σιράκο και Καλαρίτες είναι τα χωριά highlights.
Όλα τα must και το know how για τα Τζουμέρκα εδώ.

Ορεινή Ελλάδα: 22 best of εμπειρίες - εικόνα 6
Τζίτζινα

Επιστροφή στο χωριό στα Βαρδούσια
Θέλετε να μυρίσετε πραγματικό χωριό, χωρίς τα Cherokee και τους νεο-παραδοσιακούς ξενώνες να αλλοιώνουν το αυθεντικό του τοπίου; Αναζητήστε το απόλυτο χωριάτικο όνειρο στα Βαρδούσια, βολτάρετε στα σοκάκια της Μουσουνίτσας (Αθανάσιος Διάκος), κάντε μια ελαφριά πεζοπορία στο Ε4 και ανακτήστε δυνάμεις με παϊδάκια στις ρουστίκ ταβέρνες.
Όλα τα must και το know how εδώ.

Βαθιές εισπνοές έλατου στην ορεινή Ναυπακτία
Το φουλ του έλατου σκηνικό είναι το δυνατότερο χαρτί της ορεινής Ναυπακτίας. Κλείστε δωμάτιο στους όμορφους ξενώνες, πάρτε άνετα μποτάκια για περιπάτους στο δάσος και τζιπ για off-road διαδρομές μες στα έλατα και τις καστανιές, αναπνεύστε καθαρό αέρα και παραδοθείτε στις ντόπιες γεύσεις και τις τσιπουροκατανύξεις στις ταβέρνες των χωριών.
Όλα τα must και το know how για την ορεινή Ναυπακτία εδώ.

Νυχτερινό σκι
Δεν χορταίνετε σλάλομ στις χιονισμένες πίστες το πρωί; Ευτυχώς τα περισσότερα ελληνικά χιονοδρομικά τα Σάββατα ξενυχτάνε. Φωτίζουν τις πίστες τους οργανώνουν χάπενινγκ και μας προσκαλούν για νυχτερινό σκι. We love it!

Βουραϊκός -Καλάβρυτα
Η διαδρομή, απαράλλακτη στο χρόνο, εξακολουθεί πάντα να μας αρέσει. Η βόλτα εύκολη για τους πολλούς, αλλά με μοναδική ομορφιά. Δεν απορώ που νιώθουμε συχνά την ανάγκη να επιστρέφουμε στο Βουραϊκό. Όταν τα χιόνια και οι βροχές δεν μας εμπνέουν για πεζοπορία, μπαίνουμε στον Οδοντωτό και χαιρόμαστε ξεκούραστα τη διαδρομή στο φαράγγι, τα τούνελ, τις γέφυρες, τα νερά που κατεβαίνουν με θόρυβο. Όπως θα έκαναν και οι γιαγιάδες μας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Γαλλικό Ινστιτούτο: Πρόσκληση συμμετοχής για καλλιτεχνική διαμονή στο Κατάλυμα της Γαλλίας στη Ρόδο

Πρόκειται για το ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο: "Καλλιτεχνική διαμονή έρευνας πάνω στη σύγχρονη κεραμική".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2024

"Bahar Boutique Hotel": διαμονή με ιστορία στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Διατηρώντας στοιχεία που διηγούνται ιστορίες και εξασφαλίζοντας όλες τις σύγχρονες ανέσεις, προσφέρει μια ευχάριστη διαμονή για κάθε επισκέπτη.

MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.