Ζαγοροχώρια ξανά!

Με αφορμή τη νέα πτέρυγα του «Aristi Mountain Resort & Villas» επιστρέφουμε στα Ζαγοροχώρια και με φόντο μια φύση στα καλύ­τερά της κάνουμε rafting στον Βοϊδομάτη και τριγυρίζουμε­ στα πετρόχτιστα χωριά που εποπτεύουν τη χαράδρα του Βίκου, τα οποία βρήκαμε ανανεωμένα με νέες αφίξεις αλλά και με ­σταθερές αξίες.

Ζαγοροχώρια ξανά!

Με αφορμή τη νέα πτέρυγα του «Aristi Mountain Resort & Villas» επιστρέφουμε στα Ζαγοροχώρια και με φόντο μια φύση στα καλύ­τερά της κάνουμε rafting στον Βοϊδομάτη και τριγυρίζουμε­ στα πετρόχτιστα χωριά που εποπτεύουν τη χαράδρα του Βίκου, τα οποία βρήκαμε ανανεωμένα με νέες αφίξεις αλλά και με ­σταθερές αξίες...

Ζαγοροχώρια ξανά! - εικόνα 1
Το Δίκορφο προσφέρεται για βόλτες

Aποχωριζόμαστε με μεγάλη­ ­δυσκολία τη βεράντα του «Aristi Mountain Resort & Villas», που χαρίζει το απόλυτο πανοραμίκ στη φοβερή και τρομερή Αστράκα και το δρόμο που σκαρφαλώνει με ατελείωτα ζιγκ-ζαγκ ακριβώς απέναντι στο Πάπιγκο. Θα μπορούσαμε κάλλιστα να περάσουμε όλο το σαββατοκύριακο εδώ, με τις καρό κουβερτούλες στα πόδια, να αγναντεύουμε τη θέα, που σαν ζωντανή καλλιτεχνική εγκατάσταση αλλάζει διαρκώς μορφή. αλλιώς είναι το πρωί με τον ήλιο να παλεύει­ να αναδυθεί πάνω από τους Πύργους της Αστράκας, αλλιώς το σούρουπο με τις πορτοκαλί αποχρώσεις να βάφουν το τοπίο, αλλιώς όταν τα σύννεφα κατεβαίνουν χαμηλά και τυλίγουν μυστηριακά την Αρίστη.

Ζαγοροχώρια ξανά! - εικόνα 2
To ράφτινγκ είναι από τις απολαυστικότερες δραστηριότητες για όλη την οικογένεια

Το ράφτινγκ στον Βοϊδομάτη, με τη φροντίδα της Alpine Zone, αποδεικνύεται τελικά μια δραστηριότητα ιδανική για όλη την οικογένεια – ρωτήστε τους μικρούς «θαλασσοπόρους» που είχαμε στη βάρκα μας! Κατεβαίνοντας το ποτάμι, ζωσμένοι με τις νεοπρέν στολές μας κι εν μέσω παραγγελμάτων που παλεύουμε να ακολουθήσουμε (όχι πάντα με επιτυχία), δεν γίνεται να μην αφαιρεθούμε λίγο, καθώς νιώθουμε ότι τραβάμε κουπί προς τα έγκατα της οργιαστικής φύσης. Το ίδιο θα αισθανθούμε λίγο αργότερα στη γειτονιά του Μικρού και του Μεγάλου Πάπιγκου, περπατώντας στις πανέμορφες Οβίρες του Ρογκοβού, τις φυσικές και σμιλεμένες εδώ και χιλιάδες χρόνια φυσικές κολυμπήθρες από σχιστολιθικές πλάκες, οι οποίες χρησιμεύουν και σαν πισίνα για τους επισκέπτες του καλοκαιριού. Ή όταν υποκύψουμε αμαχητί στα πανέμορφα χωριά που στεφανώνουν τη μοναδική χαράδρα του Βίκου. Άλλα πιο κοντά και άλλα πιο μακριά από το φαράγγι, όλα επικοινωνούν μεταξύ τους με παμπάλαια μονοπάτια και πέτρινα τοξωτά γεφύρια και το καθένα έχει το δικό του λόγο (ή λόγους) που αξίζει να το επισκεφθείς.

Ζαγοροχώρια ξανά! - εικόνα 3
Aπαραίτητο το πέρασμα από τις Οβίρες του Ρογκοβού

Από το Μονοδένδρι με τις περίφημες πίτες της «Κικίτσας» (2653071340) παίρνουμε το μονοπάτι για το γαλήνιο μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής, ένα σχεδόν αιωρούμενο μπαλκόνι πάνω από τη χαράδρα του Βίκου. Να μη συνεχίσουμε όμως την ανηφόρα προς το εντυπωσιακό Πέτρινο Δάσος με τις ψηλές λίθινες αναβαθμίδες ανάμεσα στα δέντρα και την Οξυά; Ελάχιστο περπάτημα θα μας φέρει από εδώ στο ένα από τα δύο καλύτερα σημεία για να παρατηρήσουμε το φαράγγι (το άλλο βρίσκεται απέναντι, στη θέση Μπελόι). Στη Βίτσα ο Βασίλης Κατσούπας έχει αναγάγει το θέμα «μαγειρική με μανιτάρια» σε επιστήμη, κάνοντας έτσι το πέρασμα από το «Κανέλα και Γαρίφαλο» (2653071671) σχεδόν υποχρεωτικό: δεντρομανίταρα, μορχέλες, κανθαρέλες και τόσα άλλα μαγειρεύονται ευφάνταστα και γίνονται επίσης γλυκό του κουταλιού και λικέρ, ολοκληρώνοντας έτσι το γεύμα στην παρεΐστικη σάλα.

Ζαγοροχώρια ξανά! - εικόνα 4
Με νέες ξενοδοχειακές αφίξεις μας υποδέχεται το Δίλοφο

Στο Δίλοφο αφήνουμε το αυτοκίνητο στο πάρκινγκ και απολαμβάνουμε τη βόλτα στο γαλήνιο και αμφιθεατρικά χτισμένο χωριό, μέχρι να καταλήξουμε στην πανέμορφη κεντρική πλατεία με τον επιβλητικό γεροπλάτανο. Εδώ βρίσκουμε και δύο ολοκαίνουργιες προτάσεις διαμονής: το «Αλθαία» (2653025905) κοντά στην είσοδο τολμά να διακοσμήσει τα μόλις 5 δωμάτιά του με στοιχεία σουηδικού ντιζάιν κερδίζοντας το στοίχημα (στο ίδιο ύφος και το cafe στο ισόγειο, που σερβίρει και κάποια πιάτα), ενώ το «Αίθριο» (2653025902) στεγάζεται σε ένα πλήρως αναστυλωμένο δίπατο αρχοντικό με εσωτερική αυλή, δυο βήματα από την κεντρική πλατεία. Στο Καπέσοβο ο ξενώνας «Θουκυδίδης» (6979983798) έχει κιόλας ξεκινήσει τα καθιερωμένα του ρακοκάζανα κάθε σαββατοκύριακο, αλλά δεν παραλείπουμε να περάσουμε και από το γλυκατζίδικο «Στέρνα» της οικογένειας στην πλατεία. ιδανικά όταν σουρουπώνει, μια και το Καπέσοβο φημίζεται για τα ηλιοβασιλέματά του. Για τον καφέ ή το ποτάκι μας θα επιλέξουμε ανάμεσα στο νεανικό «Dizaki» (2653071121) στα Άνω Πεδινά και στο «Εν Αρίστη» (2653042103) στην κεντρική πλατεία της Αρίστης. και τα δύο προτείνουν κάποια πιάτα σε περίπτωση που μας πιάσει πείνα. Στα «Ριζά» (2653071550) στην Ελάτη ο Σάκης και η Βάσω σερβίρουν τα περισσότερα πιάτα της τοπικής κουζίνας με θέα στο ρήγμα του Βίκου από τη μεγάλη­ τζαμαρία, στις «Μαργαρίτες» (2653071410) στους Κήπους παρακαλάμε να έχει λιακάδα για να καθίσουμε στην υπέροχη πίσω αυλή, ενώ στα «Astra» (2653042108), το εστιατόριο του ομώνυμου ζεστού ξενώνα στο Μεγάλο Πάπιγκο, τα αδέρφια Σπύρος και Κώστας Τσουμάνης σχεδόν εφαρμόζουν τη… 0 km diet – λαχανικά από το μποστάνι τους, δικά τους τυριά, ζώα και αβγά, ενώ ξεκίνησαν να εκτρέφουν μέχρι και πέστροφες.

Εξελίξεις στην κορυφή της Αρίστης

Ζαγοροχώρια ξανά! - εικόνα 5
Στο εσωτερικό μιας από τις καινούργιες βίλες του «Aristi Mountain Resort & Villas»

Στρατηγικά τοποθετημένο στο υψηλότερο σημείο της Αρίστης, του χωριού που επιτρέπει την εύκολη μετακίνηση προς κάθε κατεύθυνση του Ζαγορίου, το «Aristi Mountain Resort & Villas» μας έχει μεταδώσει και σε προηγούμενες επισκέψεις εκείνη την τόσο ευπρόσδεκτη σπιτίσια αίσθηση, που σε συνδυασμό με τις παροχές υψηλού επιπέδου είναι απαραίτητο να χαρακτηρίζουν ένα ορεινό resort. Ύστερα από μια γεμάτη χειμωνιάτικη ημέρα στο βουνό δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο από το να επιστρέψεις σε ζεστές γωνιές, αναπαυτικούς καναπέδες δίπλα στο τζάκι, με ζεστές σοκολάτες και τσίπουρα, ή πιο απλά ένα ξενοδοχείο που θέλεις να το ζήσεις και όχι απλώς ως βάση διαμονής. Αυτήν την αίσθηση (που ξεκινά από την αρχιτεκτονική του με τα χαμηλά πετρόχτιστα κτίρια) έρχονται να ενισχύσουν οι τρεις νέες βίλες του resort, οι οποίες απαντούν επιτυχημένα­ και σε άλλο ένα αίτημα των σύγχρονων ταξιδευτών – αυτό της «ελεγχόμενης» αυτονομίας. Με ασυναγώνιστη θέα και αυτές, είναι διώροφες και ιδανικές για μεγάλες παρέες ή οικογένειες σε αναζήτηση ενός προσωρινού εξοχικού στο βουνό. Οι διπλές εσωτερικές πόρτες επιτρέπουν απόλυτη αυτονομία σε κάθε όροφο εφόσον ζητηθεί και τον μετατρέπουν σε μια άνετη σουίτα με δικό της λειτουργικό κουζινάκι, μπάνιο, χώρο καθιστικού με τζάκι και υπνοδωμάτιο με τα πιο καινούργια συστήματα ύπνου της Coco-Mat. Το ξύλο στα πατώματα και τα ταβάνια και η πέτρα στους τοίχους γίνονται ένας ουδέτερος καμβάς, ο οποίος αναδεικνύεται με κρυφούς φωτισμούς κι έντονες αποχρώσεις του κόκκινου, του πράσινου και του μπλε στους χουχουλιάρικους καναπέδες και στα σκαμπό.

Ζαγοροχώρια ξανά! - εικόνα 6
Βουτιές με θέα στην πισίνα του «Aristi Mountain Resort & Villas»

Εξελίξεις έχουμε όμως και στο «Salvia», το εστιατόριο του resort, όπου ο άρτι αφιχθείς σεφ Κίμων Λίγδας κάνει ήδη αισθητή την παρουσία του: από τα εναλλασσόμενα χειροποίητα εδέσματα που διανθίζουν το πολύ πλούσιο πρωινό μέχρι τα νέα χειμωνιάτικα πιάτα, τα οποία γευτήκαμε σε preview και αξίζει να δοκιμάσετε ακόμη κι αν δεν μένετε στο ξενοδοχείο, όπως η φοβερή φάβα με καπνιστή πέστροφα, λάδι ρόκας, κουλί πιπεριάς και καραμελωμένα κρεμμύδια ή η πέστροφα σοτέ με πουρέ φασολιών και σάλτσα αρωματισμένη με φασκόμηλο. Ένα δώρο, τέλος, που αξίζει να κάνετε στον εαυτό σας είναι μια συνεδρία ταϊλανδέζικου μασάζ στο πλήρως εξοπλισμένο spa – o Νίκος κάνει θαύματα! Εναλλακτικά βουτήξτε στην πισίνα: από τις τζαμαρίες βλέπετε όλο εκείνο το πανοραμίκ πλάνο που λέγαμε στην αρχή...

Το Ζαγόρι σε ρυθμούς ΖΕΝ

Ζαγοροχώρια ξανά! - εικόνα 7
To γεφύρι των Κήπων είναι από τα πιο γνωστά του Ζαγορίου

Το νεοσύστατο δίκτυο ΖΕΝ (Zagori Excellence Network) είναι μια πρωτότυπη για τα ελληνικά δεδομένα προσπάθεια προώθησης ενός τουριστικού προορισμού από τους ίδιους τους επιχειρηματίες του τόπου. Με όχημα ένα καλοστημένο website, ο υποψήφιος επισκέπτης ανακαλύπτει τις ομορφιές της περιοχής κι ενημερώνεται για τις επιχειρήσεις-μέλη του συνδέσμου, οι οποίες καλύπτουν το φάσμα «διαμονή - εστίαση - δραστηριότητες στη φύση». Το πώς θα εξελιχτεί, τώρα, αυτό περιμένουμε να το δούμε στην πράξη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

ΓΡΑΦΕΙ: SPONSORED CONTENT
19/04/2024

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.