Παράλια Κορινθιακού: Στην παλιά εθνική...

Από το Αίγιο μέχρι το Βραχάτι, οδηγούμε με χαμηλή ταχύτητα στην Παλαιά Εθνική Οδό, απολαμβάνουμε τη διαδρομή, καταγράφουμε τις εξελίξεις αλλά και τις διαχρονικές αξίες και μπαίνουμε σε mood για αποδράσεις της διπλανής πόρτας στα παράλια του Κορινθιακού.

Παράλια Κορινθιακού: Στην παλιά εθνική...

Από το Αίγιο μέχρι το Βραχάτι, οδηγούμε με χαμηλή ταχύτητα στην Παλαιά Εθνική Οδό, απολαμβάνουμε τη διαδρομή, καταγράφουμε τις εξελίξεις αλλά και τις διαχρονικές αξίες, και μπαίνουμε σε mood για αποδράσεις της διπλανής πόρτας στα παράλια του Κορινθιακού.

Παράλια Κορινθιακού: Στην παλιά εθνική... - εικόνα 1
Βόλτα στην περαντζάδα του Αιγίου

Ήταν απολαυστικό το τριήμερο που περάσαμε πρόσφατα στα παράλια του Κορινθιακού. Χωρίς ιδιαίτερο πρόγραμμα κατεβήκαμε μονορούφι την Εθνική μέχρι τον Λόγγο Αιγίου (παρά τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη η διαδρομή δεν κρατά παραπάνω από 2,5 ώρες) και κάπου εκεί την αφήσαμε για χάρη της Παλαιάς Εθνικής, ακολουθώντας ουσιαστικά ξανά την κατεύθυνση προς Αθήνα και σταματώντας κατά βούληση στα παραθαλάσσια θέρετρα και τις πόλεις που στεφανώνουν τον κόλπο μέχρι το Βραχάτι. Η χαλαρή αυτοκινητάδα στην Παλαιά Εθνική, με τις μπόλικες στροφούλες που πότε σε φέρνουν κοντά στη θάλασσα και πότε σε απομακρύνουν, έχει μια όμορφη, ρετρό αύρα που ταιριάζει γάντι στον καλοκαίρι-από-τα-παλιά χαρακτήρα της περιοχής, η οποία, χάρη στην κοντινή της απόσταση από την Αθήνα, δεν κατεβάζει ρολά με το που έρχεται το φθινόπωρο, αλλά διατηρεί τη ζωντάνια της όλο το χρόνο και είναι ό,τι πρέπει για «εύκολα» weekends της τελευταίας στιγμής ή ακόμα και για μονοήμερες εκδρομές χωρίς ιδιαίτερο budget.

New Ξυλόκαστρο

Παράλια Κορινθιακού: Στην παλιά εθνική... - εικόνα 2
«Sikyon Coast Hotel & Resort», Ξυλόκαστρο

Σταρ του μικρού οδοιπορικού μας ανακηρύχτηκε παμψηφεί το Ξυλόκαστρο. Το αγαπημένο ’60s θέρετρο των γονιών και των παππούδων μας ζει μια ωραία δεύτερη νιότη και τολμάμε να προβλέψουμε πως με την επικείμενη έλευση του Προαστιακού, ο οποίος προς το παρόν φτάνει μέχρι το Κιάτο, θα πάρει ακόμα περισσότερο τα πάνω του. Όμορφα στέκια («Grand Hall», «Mare Paradiso»), που ευνοούν το drinking & snacking, βρίσκονται στη μία άκρη της ανανεωμένης προμενάντ με τον ποδηλατόδρομο, κοντά στη σύγχρονη μαρίνα, ενώ από την άλλη το μοναδικό πευκοδάσος του Πευκιά αποτελεί διαχρονικό πόλο έλξης και πηγή δροσιάς για την πόλη. Αέρας ανανέωσης φυσά όμως και στο ξενοδοχειακό σκηνικό. Σχεδόν «μεσοτοιχία» με τον Πευκιά, πάνω στην παραλία της Συκιάς, το «Sikyon Coast Hotel & Resort» (2743028432) είναι ένα καινούργιο, μικρό και προσεγμένο resort που σε κερδίζει αμά τη εμφανίσει, με τα χαμηλά του κτίρια στο χρώμα της άμμου, διάσπαρτα στο λουλουδιασμένο κήπο. Τα περισσότερα δωμάτια βλέπουν στην πισίνα και από εκεί κατευθείαν στη βοτσαλωτή παραλία, ωστόσο μας άρεσαν πολύ κι εκείνα του κεντρικού κτιρίου, πάνω από τον πανέμορφο χώρο υποδοχής, με τα πεύκα να φτάνουν μέχρι τις μεγάλες βεράντες τους. Στολίδι του συγκροτήματος αποτελεί η βίλα του ποιητή Άγγελου Σικελιανού –ένα ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό κτίσμα των αρχών του 20ού αιώνα που δεσπόζει στον κήπο–, ενώ την εικόνα συμπληρώνουν το πλήρως εξοπλισμένο Physis Spa & Health Center και το εστιατόριο «Palmer’s», όπου σερβίρεται και το πρωινό. Ανακαινισμένο εκ βάθρων λειτουργεί πλέον το ξενοδοχείο «Arion» (2743022230), φέρνοντας στο σήμερα όλη τη γοητεία του που κρατά από τα ’60s, τότε που «πρωταγωνιστούσε» σε ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. «Έχουμε ζευγάρια που μας επισκέπτονται ανελλιπώς εδώ και 40 χρόνια», μας λέει ο διευθυντής του, καθώς μας ξεναγεί στα σύγχρονου ύφους δωμάτια που μοιράζονται σε 5 ορόφους. Άλλα βλέπουν στη θάλασσα, άλλα στη Ζήρια, άλλα στον Πευκιά, οπότε... διαλέγετε και παίρνετε. Το Ξυλόκαστρο μας επεφύλαξε, τέλος, και το καλύτερο πιάτο του ταξιδιού μας: γλώσσα στο φούρνο, γεμιστή με τυρί κρέμα και σπανάκι, επάνω σε ένα στρώμα από κολοκυθάκια ζουλιέν. Μια τολμηρή αλλά εντέλει πολύ ισορροπημένη και ντελικάτη πρόταση από τον Τάσο και τη Μαρία, ένα ζευγάρι από την Κύπρο με χρόνια εμπειρίας στην εστίαση – από το πιο καινούργιο τους «παιδί», το «ΤΜ (Taste Modern)» (2743300680) στην καρδιά της περαντζάδας, περνάνε όλοι και τρώνε καλά.

Must στάσεις

Παράλια Κορινθιακού: Στην παλιά εθνική... - εικόνα 3
«Harmony Hotel Apartments», Λόγγος

Ξεκινώντας από τα πιο μακρινά, ο Λόγγος και τα Σελιανίτικα είναι δύο «σιαμαίοι» οικισμοί, που τους ενώνει μια κοινή, γραφική περαντζάδα, αλλά και μια ενδιαφέρουσα ιστορία – ο δεύτερος δημιουργήθηκε ύστερα από την κάθοδο των κατοίκων του ορεινού χωριού Σελιάνα προς τη θάλασσα, την οποία οι Λογγίτες δεν είδαν και με πολύ καλό μάτι. «Χαρακτηρισμοί όπως φασουλάδες για τους μεν και κρεμμυδάδες για τους δε, έδιναν κι έπαιρναν και ο πετροπόλεμος πήγαινε σύννεφο», μας λέει ο κ. Λεωνίδας, ιδιοκτήτης της ταβέρνας «Εσπερίδες» (2691074438), σχεδόν στα σύνορα Λόγγου-Σελιανιτίκων, την ώρα που στο τραπέζι καταφτάνουν θεϊκοί, αφράτοι κολοκυθοκεφτέδες και πικάντικη φέτα στο φούρνο – τα εύσημα στη σύζυγο που μαγειρεύει. Ο ίδιος είναι και δεινός ψαράς, οπότε το φρέσκο ψαράκι από τον κόλπο είναι εγγυημένο, και μάλιστα «παραγαδίσιο, ατσαλάκωτο, που δεν ταλαιπωρείται στα δίχτυα», σπεύδει να συμπληρώσει. Με τέτοιο φτιάχνουν και το μπουργέτο, μια τοπική συνταγή των ψαράδων, με νερό, λάδι και κρεμμύδι, την οποία μπορείτε να δοκιμάσετε αρκεί να το συνεννοηθείτε εκ των προτέρων. Στον Λόγγο υπάρχει και το «Harmony Hotel Apartments» (2691069015), ένα συμπαθέστατο ξενοδοχείο φτιαγμένο από ανθρώπους με γούστο, μεράκι και φιλική διάθεση, που θα σας συμβουλεύσουν πρόθυμα για τις εξορμήσεις σας στην περιοχή της Αιγιαλείας. Διαθέτει 10 διαμερίσματα διαφόρων μεγεθών, με προσεγμένη αισθητική στην επίπλωση και τη διακόσμηση.

Παράλια Κορινθιακού: Στην παλιά εθνική... - εικόνα 4
Αρχαίο Θέατρο Αιγείρας

Η πρώτη μας επαφή με το Αίγιο γίνεται στις περίφημες σταφιδαποθήκες στην είσοδο της κάτω πόλης, που πλέον στεγάζουν μια πολύ ζωντανή πιάτσα με καφέ και μπαράκια («Del Mar», «Loss», «Bongo’s»), επί του παραλιακού δρόμου που λίγο πιο πέρα συναντά τις ράγες του τρένου, τον σιδηροδρομικό σταθμό και τον Πλάτανο του Παυσανία, συνεχίζοντας προς τον μικρό αλλά σημαντικό υδροβιότοπο της Αλυκής. Στο ύψος του σταθμού, οι Σκάλες του Φιλοποίμενος ενώνουν από το 1901 ως σήμερα την κάτω με την επάνω πόλη. Ο καταστροφικός σεισμός του 1995 μπορεί να στιγμάτισε την όψη της, όμως τα αρχιτεκτονικά στολίδια με την υπογραφή του Ερνστ Τσίλερ, όπως η Παλιά Αγορά, διατηρούν στο ακέραιο την κομψότητά τους. Αν πεινάσετε, κατευθυνθείτε προς το μαγειρείο του «Πλέσσα» (2691028691) στην κάτω πόλη και διαλέξτε κάτι από τις (πολλές) κατσαρόλες που μπαίνουν από νωρίς στη φωτιά.

Παράλια Κορινθιακού: Στην παλιά εθνική... - εικόνα 5
«Gargantua»: νέα άφιξη στο Βραχάτι

Λίγο χαοτικό εκ πρώτης όψεως το Κιάτο, ωστόσο αξίζει μια βόλτα στον κεντρικό πεζόδρομο της Κλεισθένους, η οποία θα κλείσει γλυκά με μια ρετρό σοκολατίνα-ποντικάκι στο ζαχαροπλαστείο «Βουστάσια», με την όμορφη σάλα και ιστορία από το 1954. Από την απέναντι μεριά της πλατείας, το γαλακτοπωλείο Ανησίμωφ έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές με κρέμες και ρυζόγαλα από τα πιο αγνά υλικά. Τελευταία μας στάση το Βραχάτι. Η περαντζάδα του δείχνει να ευνοεί τη διασκέδαση, με τα όμορφα μπαράκια «Nautikos Omilos» και «Barlux» (ίδιων συμφερόντων με τη διπλανή, πολύ καλή ψαροταβέρνα «Lux»). Ωστόσο την καρδιά μας έκλεψε το «Gargantua» (2741302282), ένα new-age μεζεδοπωλείο ταγμένο στην καλοπέραση, όπως και ο ομώνυμος ήρωας του Rabelais. Σεφ (και συνιδιοκτήτης μαζί με τρεις φίλους του) ο Νίκος Μαυραγάνης, ο οποίος προτείνει μια μεγάλη ποικιλία ορεκτικότατων μεζέδων, δροσερές σαλάτες, κάποια ζυμαρικά και κρεατικά, όλα με ένα δημιουργικό twist, ωραίες παρουσιάσεις και σωστές εκτελέσεις, σε έναν ιδιαίτερο χώρο, με μεταμοντέρνες αναφορές στην παράδοση.

Παράλια Κορινθιακού: Στην παλιά εθνική... - εικόνα 6
«Alkyon Resort Hotel & Spa», Βραχάτι

Πλήρως ανανεωμένο βρήκαμε και το «Alkyon Resort Hotel & Spa» (2741052010), μοναδικό στο είδος του σε ολόκληρη την περιοχή. Η νέα μεγάλη πτέρυγα στην είσοδο των εγκαταστάσεων που εγκαινιάστηκε πέρυσι, μιαν ανάσα από τη θάλασσα, ανεβάζει αισθητά τον πήχη σε όλα τα επίπεδα. Αποτελείται αποκλειστικά από junior και μεγαλύτερες σουίτες, όλες άνετες, σε απαλούς χρωματισμούς και με ποιοτικό εξοπλισμό. Νέοι και οι κοινόχρηστοι χώροι 1200 τ.μ. με καθιστικά και γωνιές χαλάρωσης γύρω από το «Sky Bar Cafe» και το «Sky Bar Restaurant», όπως και το Spa Center 1.300 τ.μ. με εξοπλισμό αιχμής που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα, jacuzzi 6 θέσεων, χαμάμ, σάουνες, spa jet και καμπίνες θεραπειών.

Και αν βαρεθώ;

Παράλια Κορινθιακού: Στην παλιά εθνική... - εικόνα 7
Το φαράγγι Βουραϊκού

Η ακτογραμμή της περιοχής συνδυάζει ιδανικά το βουνό με τη θάλασσα. Από το Αίγιο μπορείτε να «σκαρφαλώσετε» σε όμορφα ορεινά χωριά, όπως το Πυργάκι, η Φτέρη, με τρεχούμενα νερά και θέα σε όλο τον Κορινθιακό, και η Πλατανιώτισσα με το εκκλησάκι της Παναγίας φωλιασμένο στον κορμό ενός τεράστιου πλατάνου. Μαζί με τα ξακουστά μαγειρευτά που σερβίρει το «Σπιτικό» (2691081200) στη Γέφυρα του Τσαγρή, το γραφικό παραθαλάσσιο Διακοφτό είναι γνωστό ως σημείο εκκίνησης για τη διάσχιση του εκπληκτικού φαραγγιού του Βουραϊκού με τον οδοντωτό σιδηρόδρομο μέχρι τα Καλάβρυτα. Πάνω από την Αιγείρα παραμονεύει το πολύ καλά διατηρημένο Αρχαίο Θέατρο της Αιγείρας, μαζί με γραφικά χωριά όπως οι Αιγές, το Μοναστήρι, η Σελιάνα (που λέγαμε νωρίτερα) και το Περιθώρι, ενώ από τη Λυγιά, κοντά στο Δερβένι, θα ανηφορίσετε στον Πύργο για σουβλάκι και μπιφτέκι από προβατίνα στην ομώνυμη ψησταριά (2743095400). Το Κιάτο και το Ξυλόκαστρο αποτελούν κλασικές πύλες εισόδου για τις πλαγιές της Ζήριας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.