Alacati: Το νέο hit της τουρκικής ριβιέρας

Μπορεί το Bodrum να έχει τον τίτλο του πιο κοσμοπο­λίτικου τουρκικού resort, όμως το φιλόδοξο Alacati, με boutique ξενοδοχεία που όλο αυξάνονται, ανήσυχα εστιατόρια και beach life για όλα τα γούστα, ανεβαίνει διαρκώς στο χρηματιστήριο των διακοπών στα παράλια της Τουρκίας.  

Alacati: Το νέο hit της τουρκικής ριβιέρας

Μπορεί το Bodrum να έχει τον τίτλο του πιο κοσμοπο­λίτικου τουρκικού resort, όμως το φιλόδοξο Alacati, με boutique ξενοδοχεία που όλο αυξάνονται, ανήσυχα εστιατόρια και beach life για όλα τα γούστα, ανεβαίνει διαρκώς στο χρηματιστήριο των διακοπών στα παράλια της Τουρκίας. Από τον Μίλτο Μιχαλά

Alacati: Το νέο hit της τουρκικής ριβιέρας - εικόνα 1
Πολλές οι επιλογές για βουτιές γύρω από το Alacati

Το πάλαι ποτέ ελληνικό­ χωριό στην επαρχία της Σμύρνης –τα γνωστά Αλάτσατα, που ιδρύθηκαν το 17ο αιώνα από Έλληνες μετανάστες– φιγουράρει τον τελευταίο καιρό σε λίστες με τους πιο hot καλοκαιρινούς προορισμούς. Οι σέρφερ έφτασαν εδώ πρώτοι (τη δεκαετία του ’90) για τους ευνοϊκούς ανέμους που φυσούν μόνιμα στη χερσόνησο­ του Τσεσμέ. Και ύστερα ήρθαν οι ψαγμένοι weekenders από την Κωνσταντινούπολη, οι ξενοδόχοι, οι καλλιτέχνες και οι εγχώριοι σταρ. Το «ξύπνημα» αυτό όμως αντιμετωπίστηκε με σοφή εγκράτεια και το Alacati διατηρεί ακόμη εκείνο τον ιδιαίτερο χαρακτήρα που το πρωτόκανε μόδα.

Το σκηνικό

Alacati: Το νέο hit της τουρκικής ριβιέρας - εικόνα 2
Βραδινή βόλτα στους πεζόδρομους της Παλιάς Πόλης

Πρώτη εικόνα η μικρή Παλιά Πόλη, διατηρητέος οικισμός με στενά πλακόστρωτα δρομάκια (χωρίς αυτοκίνητα να διαταράσσουν τη σκηνογραφία), διώροφα πέτρινα σπίτια με εξώστες και χρωματιστά ξύλινα παράθυρα, γραφικούς ανεμόμυλους στην κορυφή του λόφου και ολάνθιστες ειδυλλιακές γωνιές. Τα παλιά ελληνικά αρχοντικά έχουν ανακαινιστεί προσεκτικά από τους νέους ιδιοκτήτες και στεγάζουν σήμερα φινετσάτα boutique ξενοδοχεία, γκαλερί, παλαιοπωλεία με κάθε λογής αντικείμενα, χαριτω­μένα cafes με κληματαριές κι εστιατόρια με ξύλινα τραπεζάκια στα καλντερίμια. Το πλήθος θα σας οδηγήσει στην κεντρική πλατεία έξω από το τζαμί (πρώην ορθόδοξος ναός της Παναγίας της Αλατσατιανής), εκεί όπου μικροπωλητές στήνουν πολύχρωμους πάγκους με χειροποίητα κοσμήματα και άλλα vintage αντικείμενα. Δύο χιλιόμετρα πιο πέρα πολυτελή γιοτ αράζουν στη νέα μαρίνα του Port Alacati, ενώ στη διπλανή παραλία δίνουν σταθερά ραντεβού οι λάτρεις του wind και kite surfing απ’ όλο τον κόσμο.

Oι γεύσεις

Alacati: Το νέο hit της τουρκικής ριβιέρας - εικόνα 3
O Kemal Demirasal στο εστιατόριό του «Alancha»

Ταλαντούχοι σεφ που μαγειρεύουν ό,τι ψωνίζουν το πρωί από τις τοπικές αγορές, συνδυάζοντας επιρροές από το Αιγαίο και ολόκληρη τη Μεσόγειο, «στήνουν» έναν από τους πιο δυναμικούς γαστρονομικούς προορισμούς της χώρας. Το «Alancha», το fusion εστιατόριο του σεφ Kemal Demirasal με την εντυπωσιακή θέα στην πόλη, το «Agrilia» με τις ιταλικές επιρροές και το πιο παραδοσιακό «Asma Yapragi», όπου θα μπείτε στη ρουστίκ κουζίνα για να διαλέξετε από τους φρεσκομαγειρεμένους μεζέδες που απλώνονται στο τραπέζι της (κολοκυθανθοί με τυρί και μυρωδικά, αρνάκι στο φούρνο κ.ά.), είναι μερικές top επιλογές. Αξίζει όμως και μια επίσκεψη στο λιμανάκι του Dalyan (20 λεπτά με το αυτοκίνητο) για φρέσκο ψάρι στο «Cevat’in Yeri».

Highlights

Alacati: Το νέο hit της τουρκικής ριβιέρας - εικόνα 4
Στάση για shopping στην πολύχρωμη αγορά της πόλης

Αμμώδεις παραλίες που συναγωνίζονται για το πιο βαθύ τιρκουάζ βρίσκονται σε απόσταση 3-15 χλμ. από την πόλη. Η Ilica στα βόρεια, η Cark στα νότια, η Altinkum στα δυτικά και η Aya Yorgi στο διπλανό Τσεσμέ είναι από τις καλύτερες. Στην τελευταία, μάλιστα, βρίσκονται και τα διάσημα beach clubs «Babylon», «Marrakech» και «Sole Mare», τα οποία μονοπωλούν το nightlife της περιοχής. Must γεύση τα φρέσκα μύδια με λεμόνι­ που πουλάνε οι πλανόδιοι στις παραλίες και ταιριάζουν ωραία με παγωμένη μπίρα. Ό,τι καλύτερο μετά τις βουτιές ο καφές και τα φρεσκοψημένα κέικ­ του «Kose Kavhe» στην καρδιά του Alacati. Στο στούντιο της Serap Yurdaer θα βρείτε ψαγμένα κεραμικά, ενώ αξίζει να ρίξετε μια ματιά και στα χειροποίητα δια­κοσμητικά του Kus Kafesi. Κι αν έχετε χρόνο και διάθεση για μονοήμερη, μπορείτε να προσθέσετε τόσο μια επίσκεψη στο φημισμένο οινοποιείο Urla Sarapcilik (50 χλμ.) για δοκιμή ντόπιων κρασιών­ όσο και μια περιήγηση στην αρχαία Έφεσο (150 χλμ.).

Διαμονή

Το μικρό και κομψό «Tas Otel», σε αναπαλαιωμένο ελληνικό­ αρχοντικό, ήταν το πρώτο boutique ξενοδοχείο που άνοιξε στο Alacati το 2001, δίνοντας έτσι νέα πνοή στην περιοχή (από € 125). H πιο πρόσφατη άφιξη είναι το πολυτελές «Alavya Hotel» με έξι θαυμάσια αρχοντικά και spa (από € 210), ενώ ξεχωρίζουν επίσης το ρομαντικό και πολύχρωμο «La Capria» (από € 130) και το «Alacati Beach Resort» με πλήθος facilities ακριβώς δίπλα στην παραλία (από € 175). Πιο budget επιλογές το «Konak Altinel» (από € 65) και το «Sakiz Ev» (από € 60).

Πώς να πάτε

Με απευθείας πτήσεις της Pegasus και της Aegean από τη Αθήνα προς τη Σμύρνη. Από εκεί το Alacati απέχει 75 χλμ.
Εναλλακτικά με καραβάκι από τη Χίο για Τσεσμέ (10 χλμ. από το Alacati).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.