Πάτμος: σοφιστικέ χαλάρωση

Παρότι όλο και περισσότεροι απλοί και VIP επισκέπτες χτυπούν την πόρτα του, το νησί της Αποκάλυψης επιδεικνύει... θρησκευτική ψυχραιμία και παραμένει –χωρίς το άγχος να μας τροφοδοτεί διαρκώς με εξελίξεις– ιδανική επιλογή για σοφιστικέ διακοπές με την ουσιαστική χαλάρωση σε πρώτο πλάνο.

Πάτμος: σοφιστικέ χαλάρωση

Παρότι όλο και περισσότεροι απλοί και VIP επισκέπτες χτυπούν την πόρτα του, το νησί της Αποκάλυψης επιδεικνύει... θρησκευτική ψυχραιμία και παραμένει –χωρίς το άγχος να μας τροφοδοτεί διαρκώς με εξελίξεις– ιδανική επιλογή για σοφιστικέ διακοπές με την ουσιαστική χαλάρωση σε πρώτο πλάνο.

Πάτμος: σοφιστικέ χαλάρωση - εικόνα 1
Η Χώρα με τη μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου © Περιφέρεια Ν. Αιγαίου

Ώρα ηλιοβασιλέματος στην αυλή του θρυλικού «Μπενέτου» στα Σάψιλα­. Ένα άκρως δροσερό ταρτάρ σολομού με κόλιανδρο, άνυδρα ντοματάκια και yuzu ­διαδέχονται ο κλασικός πλέον τόνος με κρούστα μπαχαρικών και πουρέ με wasabi κι ένας κυνηγός με χαβιάρι από τα αβγά του, καπνισμένος από τον Μπενέτο, ενώ το μάτι ταξιδεύει πάνω από το μποστάνι προς τις απέναντι χαμηλές βουνοκορφές. αυτές κρύβουν απανωτές παραλίες/κολπίσκους που θα ανακαλύψουμε σταδιακά, λοξοδρομώντας από τον έναν επί της ουσίας δρόμο ο οποίος­ σκαρφαλώνει στο λαιμό του νησιού­ με το σχήμα του ιππόκαμπου. Σημειώστε επίσης πως το νέο wine bar με τα ψαγμένα tapas που έφτια­ξε ο Μπενέτος στον κήπο είναι από τις ελάχιστες προσθήκες που έχουμε να κάνουμε στα παλιότερα ρεπορτάζ μας για ένα νησί το οποίο μπορεί να μην αγαπά τις μεγάλες αλλαγές, αλλά προσφέρει πολλά σε μικρές, κομψές δόσεις.

Πάτμος: σοφιστικέ χαλάρωση - εικόνα 2
Η εσωτερική αυλή της μονής

Πράγματι, ξεπερνώντας την αρχική κούραση του οκτάωρου ταξιδιού με το καράβι, που φτάνει στο λιμάνι της Σκάλας κατά τις 3.30 τα ξημερώματα, συνειδητοποιεί κάποιος ότι αυτός ο μικρός τόπος χωράει πανέμορφες παραλίες, γαστρονομία επιπέδου, ψαγμένο shopping, συγκρατημένη κοσμικότητα και χαλαρό nightlife σε ένα δελεαστικό πακέτο τόσο για τους απλούς επισκέπτες όσο και για τους ξένους κι Έλληνες jet setters, οι πιο intellectuel εκ των οποίων αγκαλιάζουν με θέρμη ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, το επερχόμενο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής (29/8-3/9) ή την υποδειγματική αναστύλωση των τριών ανεμόμυλων στην είσοδο της Χώρας, που τιμήθηκε με το βραβείο Europa Nostra. Το μαγικό στοιχείο της Πάτμου είναι πως δεν δημιουργεί ούτε στιγμή την αίσθηση ενός προορισμού ελιτίστικου – το αντίθετο μάλιστα. Είναι λες και η σχεδόν από παντού ορατή μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου έχει απλώσει έναν πέπλο θρησκευτικής απλότητας, θυμίζοντας έτσι ότι οι υπερβολές δεν έχουν θέση εδώ.

Πάτμος: σοφιστικέ χαλάρωση - εικόνα 3
Ψιλή Άμμος

Ας πάρουμε λ.χ. τις παραλίες. Ακόμη και ο Κάμπος, η πιο κοσμική από όλες, μπορεί να είναι οργανωμένος, αλλά δεν «καταδυναστεύεται» από ξαπλώστρες και τρελά ντεσιμπέλ, έχοντας στα μετόπισθεν το χαλαρωτικό «George’s Place» για δροσιστικά απογευματινά Pimm’s και νόστιμα σνακ όπως το τοστ Χαβάης με ανανά. Στο επίσης δημοφιλές και χαλαρά οργανωμένο Αγριο­λίβαδο οι βουτιές συνδυάζονται ωραιότατα με μια συνεδρία μασάζ σε ειδικό χώρο, ενώ στην παρθένα Βαγιά η κ. Ευτυχία σερβίρει το διάσημο σοκολατογλυκό της σε μια δροσερή βεράντα πάνω από την παραλία. φτιάχνει όμως κι εξαιρετικά πουγκιά (το παραδοσιακό πατινιώτικο γλυκό με φύλλο, αμύγδαλο, καρύδι και μέλι) με τη μυστική συνταγή της θείας της, η οποία είχε το πιο παλιό ζαχαροπλαστείο της Πάτμου. Στο ανοργάνωτο Λιβάδι του Γερανού θα βρείτε σκιά κάτω από τα αρμυρίκια, στην επίσης ανοργάνωτη Λάμπη δύσκολα θα εντοπίσετε τις πολύχρωμες πέτρες που την έκαναν διάσημη, ενώ στην πανέμορφη Πέτρα με τον επιβλητικό βράχο στη μύτη θα νομίζετε ότι μπορείτε να φτάσετε με απλωτές στο αντικρινό Τραγονήσι. Είτε με το καραβάκι από τη Σκάλα είτε με μισάωρη πεζοπορία από τον Σταυρό, στην Ψιλή Άμμο θα νιώσετε σαν να ναυαγήσατε στον παράδεισο. Λίγο προτού παραδοθείτε στη γοητεία της, πείτε στην κ. Ουρανία που έχει την ταβέρνα της παραλίας να σας κρατήσει μια μερίδα κοκκινιστό κατσικάκι, διότι γίνεται ανάρπαστο. Αφιερώστε όμως μία ημέρα και για μια βόλτα στους κοντινούς Λειψούς, Αρκιούς και στο Αγαθονήσι, τη λεγόμενη Πολυνησία του Αιγαίου. Ξακουστή και στέκι των celebrities είναι η ταβέρνα του Παντελή στο Μαράθι, το οποίο ανήκει στο σύμπλεγμα των Αρκιών.

Πάτμος: σοφιστικέ χαλάρωση - εικόνα 4
Καρέ από αρνάκι γάλακτος με κρούστα από μυρώνια στο «Apocalypsis»

Αρμονικά ενταγμένο στο τοπίο του Γροίκου και στη γενικότερη φιλοσοφία του νησιού, διαψεύδοντας εντέλει όλους όσοι ανησυχούσαν για τις ανακατατάξεις που μπορεί να επιφέρει στο τουριστικό σκηνικό η δημιουργία ενός πεντάστερου ξενοδοχείου (το πρώτο και μοναδικό μέχρι τώρα), το «Patmos Aktis Suites & Spa» είναι πραγματικά ένα από τα ωραιότερα του Αιγαίου. Με πυρήνα το παλιό «Ξενία» (όλα τα δωμάτια βλέπουν στη θάλασσα) και διώροφες ή απλές σουίτες μοιρασμένες σε bungalows πρεσβεύει μια new age πολυτέλεια χαμηλών τόνων, η οποία δίνει τον πρώτο λόγο στις απλές γραμμές και στο απόλυτο λευκό. Προορισμός από μόνο του είναι και το εστιατόριό του, το «Apocalypsis», το οποίο απέσπασε φέτος Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας στο πλαίσιο των γαστρονομικών βραβείων του «α» Χρυσοί Σκούφοι. Περίτεχνα τόσο σε σύλληψη όσο και σε παρουσίαση, αλλά ούτε στιγμή... χαμένα στη μετάφραση, τα πιάτα του νέου και ταλαντούχου σεφ Δημήτρη Παμπόρη αναπλάθουν την κλασική ελληνική κουζίνα μέσα από προχωρημένες τεχνικές, τολμηρούς συνδυασμούς και διαρκές παιχνίδισμα με τις υφές.

Πάτμος: σοφιστικέ χαλάρωση - εικόνα 5
Βόλτα στα σοκάκια της Χώρας

Βολτάροντας στα σοκάκια της Χώρας, η σχεδόν μεταφυσική διά­σταση του χώρου γίνεται αντιληπτή, ιδίως αν ξεστρατίσετε από το «τουριστικό» καλντερίμι που περνά μπροστά από τη μονή και καταλήγει στην κεντρική πλατεία. Δαιδαλώδη καλντερίμια θα σας φέρουν στην άκρη του βράχου για θέα που κόβει την ανάσα ή θα σας σπρώξουν βαθύτερα στον οικισμό με μόνη συντροφιά την ησυχία. Χτισμένα σαν μικρά φρούρια, με ενιαία όψη προς το δρόμο, τα ως επί το πλείστον διώροφα σπίτια του Κάστρου εξασφαλίζουν απόλυτο privacy στους όλο και περισσότερους VIP κατόχους ή ενοικιαστές τους. Ένα πέρασμα κατά τις πρωινές ώρες από το επισκέψιμο αρχοντικό Νικολαΐδη θα σας... αποκαλύψει το αυλιδάκι με τη στέρνα και το φούρνο, την κάμαρη για τις καθημερινές εργασίες, την άνω αυλή και τον αμπάταρο, ένα εντυπωσιακά φιλοτεχνημένο ξύλινο έπιπλο, το οποίο λειτουργούσε ως αποθηκευτικός χώρος και ως διαχωριστικό του κυρίως δωματίου από το χώρο του ύπνου. Ακόμη κι αν δεν είστε τόσο της θρησκείας, στα δροσερά εσωτερικά μπαλκόνια της μονής θα βρείτε το ιδανικό πόστο για να «τα πείτε» με τον εαυτό σας, ενώ το σπήλαιο της Αποκάλυψης, στα μισά του δρόμου προς τη Σκάλα, συμπληρώνει αρμονικά την εμπειρία.

Πάτμος: σοφιστικέ χαλάρωση - εικόνα 6
Απογευματινός καφές στη Σκάλα © Περιφέρεια Ν. Αιγαίου

Το shopping στην Πάτμο έχει χαρακτήρα και συχνά arty χροιά. Περπατώντας στη Χώρα, σίγουρα θα περάσετε από τις μπουτίκ Ζαφειρία και Samudra, ενώ το κεντρικό σοκάκι της αποτελεί μια μικρή Μέκκα καλλιτεχνών οι οποίοι έχουν εδώ τις γκαλερί και τα εργαστήριά τους. Στη Σκάλα κυριολεκτικά ξεμυαλιστήκαμε με τις ψαγμένες δημιουργίες που βρήκαμε στη Citria της ενδυματολόγου Σμαράγδας Βαζαίου, η οποία θα σας προτείνει σχεδόν αμέσως την τέλεια αέρινη εμφάνιση για τις βραδινές βόλτες στο νησί, ενώ ακριβώς δίπλα δημιούργησε φέτος ένα νέο χώρο με είδη για το σπίτι. Σε άλλο τόνο, στο Nektar (επίσης στη Σκάλα) μπορεί να μη βρήκαμε το φοβερά αρωματικό τοπικό ανθόνερο (από λεμονανθούς) που μας είχε δώσει να μυρίσουμε η κ. Ευτυχία στη Βαγιά, ωστόσο στον όμορφο χώρο του συγκεντρώνεται μια πολύ ενημερωμένη ποικιλία από ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα, πολλά εκ των οποίων γνώριμά μας από το φεστιβάλ «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις» του «αθηνοράματος».

Χαλαρό, αλλά ουχί αδιάφορο, το nightlife του νησιού ξεκινά ιδανικά την ώρα του ηλιοβασιλέματος στο «Μπαλκόνι» της Χώρας με όλη την Πάτμο πιάτο. Η συνέχεια γράφεται στην Πλατεία Αγίας Λεβιάς, στα δια­φορετικά επίπεδα του trendy bar-restaurant «Αστοιβή 1673», στο ρουστίκ «Καφενείο του Θανάση», στα βικτοριανής αισθητικής καθίσματα-μινιατούρες του cocktail bar «Θαλάμι» ή στην πιο κλαμπίζουσα «Stoa». Συμπαθητικές επιλογές θα βρείτε και στη Σκάλα, από το καινούργιο «Θέα» με το open air bar στην οροφή μέχρι το all time classic «Αρίων», του οποίου η αίθουσα θα σας διακτινίσει σε άλλες εποχές.

Πού να μείνετε

Πάτμος: σοφιστικέ χαλάρωση - εικόνα 7
Patmos Aktis Suites & Spa

Patmos Aktis Suites & Spa Ξεδιπλώνει τη γοητεία του πάνω στο γραφικό λιμανάκι. Δίπλα, σε ανακαινισμένο ξενοδοχείο των ’80s, το αδελφό «Silver Beach» παρέχει πρόσβαση στα facilities και στο πρωινό του «Patmos Aktis».
Petra Hotel boutique ξενοδοχείο με δωμάτια μοιρασμένα σε επίπεδα, θαυμάσιο χώρο πισίνας και πλούσιο πρωινό.
Patmos Paradise Κλασικό ξενοδοχείο ­διακοπών στην άκρη του κόλπου.
Porto Scoutari Συγκρότημα με ξεχωριστό στιλ ανάμεσα στις παραλίες ­Μελόι και Αγριολίβαδο.
Skala Hotel (Σκάλα, 2247031343) Απλό και φιλικό ξενοδοχείο πάνω στον παραλιακό δρόμο με σήμα κατατεθέν την καταπράσινη αλέα.

Πού να φάτε

Πάτμος: σοφιστικέ χαλάρωση - εικόνα 8
Ταρσανάς

Apocalypsis Στη ρομαντική βεράντα του πάνω στη θάλασσα θα δοκιμάσετε από χτένια με κρούστα από σταφιδόψωμο μέχρι εξαιρετικό μυλοκόπι με σπανακόρυζο καθώς και φοβερά γλυκά.
Μπενέτος Ατμοσφαιρική αυλή και ψαγμένη κουζίνα, με ισχυρές νότες από fusion εξωτισμό, σε ένα all time classic εστιατόριο.
Κτήμα Πέτρα Κουζίνα αυθεντική, με τοπικά προϊόντα, σε μια προσεγμένη αυλή κοντά στη θάλασσα.
Vegghera Ο Πάτμιος σεφ Γιώργος Γρύλλης δημιουργεί πιάτα με άποψη σε μια κομψή βεράντα πάνω στην περαντζάδα.
Ταρσανάς Ιδιαίτερο εστιατόριο σε εν ενεργεία ταρσανά με τραπέζια σε μια βεράντα-αληθινό σκάφος.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

ΓΡΑΦΕΙ: SPONSORED CONTENT
19/04/2024

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.