Μπιλμπάο-Σαν Σεμπαστιάν: το βάσκικο θαύμα

Γιατί το Σαν Σεμπαστιάν παραμένει δύο αιώνες τώρα ένα από τα πιο σοφιστικέ κέντρα διακοπών της ευρωπαϊκής αριστοκρατίας; Τι είναι αυτό που κάνει το Μπιλμπάο να συζητιέται διεθνώς ως νέο μοντέλο ήπιας τουριστικής ανάπτυξης; Γιατί οι Βάσκοι έχουν τα περισσότερα αστέρια Michelin στην Ευρώπη; Απαντήσεις θα έχεις μόνο όταν βρεθείς στη χώρα τους, την Euskal Herria. Μία εβδομάδα είναι ό,τι πρέπει για να νιώσεις τα vibes που εκπέμπει ένας από τους αρχαιότερους πολιτισμούς της Ευρώπης αλλά κι ένα long we

Μπιλμπάο-Σαν Σεμπαστιάν: το βάσκικο θαύμα

Γιατί το Σαν Σεμπαστιάν παραμένει δύο αιώνες τώρα ένα από τα πιο σοφιστικέ κέντρα διακοπών της ευρωπαϊκής αριστοκρατίας; Τι είναι αυτό που κάνει το Μπιλμπάο να συζητιέται διεθνώς ως νέο μοντέλο ήπιας τουριστικής ανάπτυξης; Γιατί οι Βάσκοι έχουν τα περισσότερα αστέρια Michelin στην Ευρώπη; Απαντήσεις θα έχεις μόνο όταν βρεθείς στη χώρα τους, την Euskal Herria. Μία εβδομάδα είναι ό,τι πρέπει για να νιώσεις τα vibes που εκπέμπει ένας από τους αρχαιότερους πολιτισμούς της Ευρώπης αλλά κι ένα long weekend αρκεί, αν δεν θέλεις να απιστήσεις στο ελληνικό καλοκαίρι. Από τον Σταύρο Χριστοδουλάκο

Καν’ το όπως το Μπιλμπάο!

Μπιλμπάο-Σαν Σεμπαστιάν: το βάσκικο θαύμα - εικόνα 1
Το Guggenheim Museum, ένα από τα ωραιότερα υπαίθρια γλυπτά στον κόσμο.

Καθώς το αεροπλάνο προσγειώνεται στο Μπιλμπάο, μια γνώριμη αρχιτεκτονική υπογραφή μάς καλωσορίζει. Ο Σαντιάγκο Καλατράβα είναι ο άνθρωπος που σχεδίασε το αεροδρόμιο Παλόμα της πόλης. Η αρχιτεκτονική του σφραγίδα κάνει αίσθηση και στην πεζογέφυρα που συνδέει τα δύο κομμάτια της πόλης πάνω από τον Nervion. Εδώ στις όχθες του ποταμού γεννήθηκε την τελευταία δεκαετία το νέο Μπιλμπάο, ένα διεθνές τουριστικό θαύμα που μετέτρεψε μια βιομηχανική πόλη σε εντυπωσιακό προορισμό. Το σύγχρονο Μπιλμπάο, δημιούργημα επώνυμων αρχιτεκτόνων από όλο τον κόσμο, συναντιέται με το νεοκλασικό αριστοκρατικό κομμάτι του ιστορικού κέντρου κάτω από το σύνθημα «κάν’ το όπως το Μπιλμπάο». Όλα ξεκίνησαν όταν ο διάσημος αρχιτέκτονας F.O. Gehry σχεδίασε στις όχθες του ποταμού το Guggenheim Museum (1997), ένα από τα ωραιότερα ίσως υπαίθρια γλυπτά στον κόσμο. Έκτοτε οι design lovers συρρέουν για να θαυμάσουν το νέο Μπιλμπάο: το εντυπωσιακό συνεδριακό κέντρο και μέγαρο μουσικής, το σχεδιασμένο από τον Νόρμαν Φόστερ μετρό, το ολοκαίνουργιο τραμ, ο φουτουριστικός πύργος της Iberdrola.

Μπιλμπάο-Σαν Σεμπαστιάν: το βάσκικο θαύμα - εικόνα 2
Θέα στο Casco Viejo του Μπιλμπάο.

Παλιά ή σύγχρονα κτίρια μεταμορφώνονται σε design ξενοδοχεία, όπου ένα πολύχρωμο παζλ επισκεπτών (κυρίως νέων) απολαμβάνει τη χαλαρή ατμόσφαιρα μιας από τις φιλικότερες ευρωπαϊ­κές πόλεις. Βόλτες στα πάρκα, ζευγάρια αγκαζέ στο Casco Viejo (Παλιά Πόλη), ποδηλατάδες, χαλαρές κουβέντες από το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ στα pintxos bars (τα tapas των Βάσκων). Χαμόν σεράνο και ιμπέρικο, τσορίθο με τρελούς συνδυασμούς τυριών αλλά και μικρά ψαράκια, αντζούγιες και τόνος. Και όλα αυτά πάνω σε φρέσκο μοσχομυριστό ψωμί. Παντού στη Χώρα των Βάσκων δεν θα χορταίνεις αυτό το απλό, αλλά ταυτόχρονα βαθιά γκουρμέ φαγητό, που σου δίνει να καταλάβεις γιατί εδώ η γαστρονομία είναι από τα μεγαλύτερα κεφάλαια της τουριστικής ανάπτυξης. Χαθείτε σε υπέροχα πάρκα (must το Parque de Dona Casilda), θαυμάστε το γοτθικό ναό του San Anton (1433) και τον καθεδρικό του Santiago στην Παλιά Πόλη αλλά και την μπαρόκ εκκλησία των Los Santos δίπλα στο Αρχαιολογικό, Εθνογραφικό και Ιστορικό Βασκικό Μουσείο, έναν πραγματικό θησαυρό. Η Plaza Nueva, περιστοιχισμένη από νεοκλασικά κτίρια, θα σας ταξιδέψει σε άλλη εποχή, ενώ στη Mercado de la Ribera, τη μεγαλύτερη κλειστή αγορά της Ευρώπης, θα γίνετε ένα με τους ανοιχτόκαρδους ντόπιους­. Σημειωτέον, το καλύτερο επώνυμο shopping θα το κάνετε στην αριστοκρατική Gran Via.

Μπιλμπάο-Σαν Σεμπαστιάν: το βάσκικο θαύμα - εικόνα 3
Art lovers φωτογραφίζουν το ανθισμένο «Puppy» του Jeff Koons.

Από το απόγευμα ξεκινάει ο μαραθώνιος στα μπαράκια. Οι Βάσκοι δεν κάθονται ποτέ μόνο σε ένα. Η «Bitoque Albia» στους κήπους της Albia είναι­ από τα pintxos bars στα οποία θα επιστρέψετε πολλές φορές για τις δημιουργίες του σεφ Darren Williamson και τις πολύ καλές τιμές. Στο ίδιο τετράγωνο θα βρείτε το πιο παλιό pintxos bar της πόλης­ το «Café Iruna» (1903), που συγκεντρώνει­ το κουλτουριάρικο κοινό. Από τα πιο δημοφιλή μπαρ στην Plaza Nueva είναι το «Victor Montes».

Σαν Σεμπαστιάν: Είναι η ωραιότερη πόλη του κόσμου;

Μπιλμπάο-Σαν Σεμπαστιάν: το βάσκικο θαύμα - εικόνα 4
Beach life αλά Σαν Σεμπαστιάν.

Ναι, απαντούν εκείνοι που ορκίζονται στο κάλλος, στην αριστοκρατική αύρα και στη γαστρονομική υπεροχή της ωραίας των Βάσκων. Και οι πιο ψύχραιμοι, πάντως, θα συμφωνήσουν ότι είναι ίσως η ομορφότερη αστική παραλία στην Ευρώπη, με αυτό το σχήμα σαν κοχύλι, τους δύο λόφους, το Monte Urgull και το Monte Igeldo, να κουμπώνουν στις άκρες της και το νησάκι­ Santa Clara στο βάθος.Ένας θαυμάσιος συνδυασμός σύγχρονου και παλιού, είναι η επιτομή της κομψότητας και της νωχελικής χάρης. Από τη μία τη χαϊδεύει το πηγαινέλα της παλίρροιας και της άμπωτης του Ατλαντικού και από την άλλη τη στολίζουν τα αρχοντικά κτίρια από την εποχή (τέλη 19ου αι.) που ήταν το αγαπημένο θέρετρο της ευρωπαϊκής αριστοκρατίας. Τότε που στα σαλόνια του «Hotel Maria Cristina» έπαιζαν χαρτιά κι έπιναν σαμπάνια εγκαινιάζοντας τα απίθανα χρόνια της μπελ επόκ. Το παρελθόν ήταν, άλλωστε, που ώθησε τη γαστρονομία της πόλης τόσο ψηλά.

Μπιλμπάο-Σαν Σεμπαστιάν: το βάσκικο θαύμα - εικόνα 5
Τα βράδια στο Σαν Σεμπαστιάν κάνεις «ποτέο». Τριγυρνάς δηλαδή από μπαράκι σε μπαράκι για pintxos.

Το Σαν Σεμπαστιάν είναι μικρό και πανέμορφο. Θα κάνετε βόλτες στις ατελείωτες promenades της παραλίας. Θα ευχαριστηθείτε το σέρφινγκ ή θα χαζεύετε ώρες αυτούς που δίνουν μάχη με τα κύματα. Θα χαθείτε στα σοκάκια της Parte Vieja (Παλιά Πόλη), θα ξεχαστείτε στο εντυπωσιακό Aquarium, θα λατρέψετε την υπαίθρια αγορά, θα σας μαγνητίσουν οι πανέμορφες μπουτίκ. Αλλά στις τελευταίες αντισταθείτε. αν είναι να ξοδέψετε χρήματα εδώ, κάντε το σε κάποιο εστιατόριο! Σε αυτήν τη μικρή πόλη τα αστέρια Michelin πέφτουν βροχή και δικαίως θωρείται από τους καλύτερους γαστρονομικούς προορισμούς στον κόσμο. Τα βράδια στο Σαν Σεμπαστιάν κάνεις «ποτέο». Τριγυρνάς δηλαδή από μπαράκι σε μπαράκι, δοκιμάζεις όρθιος pintxos με txacoli (ντόπιο λευκό κρασί) και η νύχτα κυλάει γλυκά με χαλαρές κουβέντες. Δεν είναι τυχαίο που η Parte Vieja, διαθέτει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση μπαρ ανά τετραγωνικό σε όλη την Ισπανία. Εκτός από εδώ, πάντως, και στη γειτονιά Gros το «Bergara» έχει βραβευτεί ως η καλύτερη μπάρα για pintxos της Ισπανίας – σπεσιαλιτέ του ο μπακαλιάρος. Σημειώστε ακόμη τα «Ganbara» (με σπεσιαλιτέ τα καβούρια), «Bokado San Telmo» (δημιουργικά pintxos), «Martinez» (must τα κρύα pintxos), «Goiz Argi» (για μπρουσκέτα με γαρίδες), «A Fuego Negro» (δημιουργικά pintxos).

Πού θα μείνετε

Μπιλμπάο-Σαν Σεμπαστιάν: το βάσκικο θαύμα - εικόνα 6
«Hotel Miro», μέλος των Design Hotels.

Μπιλμπάο
Miro Hotel Μέλος των Design Hotels, από τα πιο φιλικά ξενοδοχεία της πόλης, απέναντι ακριβώς από το Guggenheim Museum, αγαπημένο των design lovers.
Hotel Carlton Ένα grand palace, αρχιτεκτονικό και ιστορικό μνημείο.
Hotel Ercilla Μοντέρνο city hotel με πολύ δυνατό good feeling.
Silken Gran Hotel Domine Εντυπωσιακό πεντάστερο design hotel απένταντι από το Guggenheim Museum.

Μπιλμπάο-Σαν Σεμπαστιάν: το βάσκικο θαύμα - εικόνα 7
Ατμόσφαιρα μπελ επόκ στο ξενοδοχείο «Maria Christina».

Σαν Σεμπαστιάν
Hotel Maria Cristina Ένα υπέροχο παλάτι της μπελ επόκ. Αξίζει να περάσετε από εδώ έστω και για έναν καφέ.
Silken Amara Plaza Μοντέρνο, φιλικό ξενοδοχείο.
Londres y de Inglaterra Κτίριο του 19ου αιώνα, σε εκπληκτικό location.
Villa Soro Διατηρητέα βίλα του 19ου αιώνα με ωραίο κήπο.

Πού θα φάτε

Μπιλμπάο-Σαν Σεμπαστιάν: το βάσκικο θαύμα - εικόνα 8
Bραβείο αειφορίας στα World’s 50 Best Restaurants στο τριάστερο «Azurmendi».

Μπιλμπάο
Azurmendi Το μοναδικό τριάστερο εστιατόριο της περιοχής του Μπιλμπάο, με τον νέο σεφ Eneko Atxa στο τιμόνι, βραβεύτηκε από το θεσμό των World’s 50 Best Restaurants με το βραβείο αειφορίας για το 2014.
Guggenheim Στην ταράτσα του μουσείου, βραβευμένο με ένα αστέρι Michelin. Πιο οικονομικό, αλλά αρκετά καλό και το bistrot που στεγάζεται στο ισόγειο.
Yandiola Νέα άφιξη το ρεστοράν του Ricardo Perez σε ντιζάιν Ph. Starck.
La Vina Εξαιρετική ντόπια κουζίνα σε μόλις πέντε τραπέζια.

Μπιλμπάο-Σαν Σεμπαστιάν: το βάσκικο θαύμα - εικόνα 9
Τρώγοντας στο τριάστερο εστιατόριο του Luis Andoni Aduriz καταλαβαίνεις πως εδώ φαγητό και συναίσθημα είναι ένα.

Σαν Σεμπαστιάν
Arzak Ο μέγας της βάσκικης γαστρονομίας Juan Mari Arzak με την κόρη του Elena ανανεώνουν την κουζίνα της πατρίδας τους με νέες τεχνικές και concept (3 αστέρια Michelin).
Martin Berasategui Mazarte Ο σταρ της βάσκικης κουζίνας δημιουργεί ευρηματικές σπεσιαλιτέ συνδυά­ζοντας φαντασία και παράδοση (3 αστέρια Michelin).
Akelare Το ομορφότερο εστιατόριο της περιοχής, κρεμασμένο κυριολεκτικά στην άκρη ενός λόφου (3 αστέρια Michelin).
Mugaritz Errenteria Στο ρεστοράν του Luis Andoni Aduriz χαίρεσαι μια σοφιστικέ technomotion κουζίνα (2 αστέρια Michelin).
Zuberoa Στεγάζεται στην παλιότερη φάρμα της περιοχής και ο Hilario Arbelaitz είναι από τους πρωταγωνιστές στην εξέλιξη της βάσκικης κουζίνας (1 αστέρι Michelin).
Εστιατόρια στο Σαν Σεμπαστιάν με ένα αστέρι Michelin είναι ακόμη τα «Alameda» (σεφ Gorka Txapartegi), «Miramon» (σεφ Jose Ma Arbelaitz), «Kursaal» (σεφ Mikel Gallo), «Kokotxa» (σεφ Daniel Lopez), «Fagollaga» (σεφ Issac Salaverria).

Πώς θα πάτε

Από Αθήνα για Μαδρίτη με Iberia και από εκεί είτε για Μπιλμπάο είτε για Σαν Σεμπαστιάν. Με Lufthansa στο Μπιλμπάο μέσω Φρανκφούρτης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.