Σκιάθος: Life is a beach

Μπορεί το θερινό σινεμά της Σκιάθου να προβάλει ακόμα το «Mamma Mia!», ωστόσο το κοσμοπολίτικο νησί των Σποράδων που ζει μια ωραία δεύτερη νιότη δεν σταματά να ανανεώνει το προφίλ του. Κατά την τελευταία μας επίσκεψη εντοπίσαμε ένα ζωηρό γαστρονομικό ενδιαφέρον που παλαιότερα έλειπε και απολαύσαμε εκ νέου την πλούσια ακτογραμμή της.

Σκιάθος: Life is a beach

Μπορεί το θερινό σινεμά της Σκιάθου να προβάλει ακόμα το «Mamma Mia!», ωστόσο το κοσμοπολίτικο νησί των Σποράδων που ζει μια ωραία δεύτερη νιότη δεν σταματά να ανανεώνει το προφίλ του. Κατά την τελευταία μας επίσκεψη εντοπίσαμε ένα ζωηρό γαστρονομικό ενδιαφέρον που παλαιότερα έλειπε και απολαύσαμε εκ νέου την πλούσια ακτογραμμή της.

Σκιάθος: Life is a beach - εικόνα 1

Ένα από τα δυνατά χαρτιά της Σκιάθου είναι ότι αποτελεί πραγματικά τη χαρά του λουόμενου. Άγγλοι, Ιταλοί, Σκανδιναβοί, Γερμανοί, Αυστριακοί, Ολλανδοί και βέβαια Κύπριοι και Έλληνες καταφτάνουν κάθε καλοκαίρι στο κοσμοπολίτικο νησί των Σποράδων γεμίζοντας ασφυκτικά τις αρκετές δεκάδες παραλίες του, στην πλειονότητά τους αμμουδερές, οργανωμένες, με το πράσινο να γλείφει τη θάλασσα, εύκολα προσβάσιμες και η μία σχεδόν δίπλα στην άλλη. Έτσι, αν κάτι, λέμε τώρα, δεν σου αρέσει στη μία, σε 5-10 λεπτά είσαι στην επόμενη κ.ο.κ. – μέχρι να βρεις τον δικό σου καλοκαιρινό παράδεισο. Το πλέον καλοκαιρινό πρόσωπο του νησιού ξετυλίγεται κατά μήκος του ενός και μοναδικού περιφερειακού δρόμου που ξεκινά από το λιμάνι και καταλήγει στις διάσημες Κουκουναριές στα νοτιοδυτικά. Μια αλληλουχία από ταβέρνες, εστιατόρια, καταστήματα με καλοκαιρινά είδη, ενοικιαζόμενα δωμάτια αλλά και εντυπωσιακά ξενοδοχεία ορίζει σε μεγάλο βαθμό αυτή την καταπράσινη διαδρομή μήκους 15 χλμ. περίπου, η οποία καλύπτεται ολόκληρη με συχνότατα δρομολόγια και από τη δημόσια συγκοινωνία.

Σκιάθος: Life is a beach - εικόνα 2
Φιλοξενία υψηλού επιπέδου με θέα στις Κουκουναριές στο «Skiathos Palace»

Στο ομορφότερο σημείο της, απλωμένο αμφιθεατρικά σε ένα λόφο πάνω από τις Κουκουναριές, το εμβληματικό ξενοδοχείο «Skiathos Palace» βρίσκεται σε τροχιά διαρκούς ανανέωσης χάρη σε ένα μεγαλόπνοο πλάνο ολικής ανακαίνισης το οποίο θα ολοκληρωθεί το 2016. Φέτος φρεσκαρίστηκαν αισθητά τα classic δωμάτια και προστίθενται στην παλέτα των πλήρως ανακαινισμένων executive, superior και modern, ενώ διαμορφώθηκε και ένας νέος κήπος. Από την άκρη του ένα μονοπάτι οδηγεί εύκολα στην παραλία Μάραθα με ένα θαυμάσιο beach bar το οποίο επίσης διαχειρίζεται το ξενοδοχείο.
Δυνατές οι γαστρονομικές εξελίξεις φέτος στο νησί. Αιχμή του δόρατος η συνεργασία του «Kivo Art & Gourmet Hotel» με τον Γιάννη Μπαξεβάνη. Ακόμα και να μη μείνετε στο ξενοδοχείο, αξίζει να περάσετε ένα βράδυ στη συγκλονιστική βεράντα που μοιάζει να αιωρείται πάνω από τη θάλασσα απολαμβάνοντας τα δημιουργικά πιάτα του γνωστού σεφ που μοσχοβολάνε Ελλάδα, άψογα εκτελεσμένα από τον Έξαρχο Δελήμπαση. Ένας φίνος ταραμάς με συμιακό γαριδάκι, μία άκρως καλοκαιρινή σαλάτα με ρόκα, φράουλες και σορμπέ από λεμονοθύμαρο, αλλά και τα ρολάκια γαύρου, σαν «εξελληνισμένα» spring rolls, προετοιμάζουν το έδαφος για ένα τρυφερό αρνάκι μεγαλωμένο δίπλα στη θάλασσα, ένα ζουμερό κοτόπουλο γεμιστό με γλυκό κρεμμυδάκι, σταφίδες και καρύδι αλλά και τα δύο highlights του καταλόγου – το ευρηματικό καπνιστό ριζότο με μανιτάρια και αποξηραμένο τόνο και το εξαιρετικό λαβράκι με άρωμα πορτοκαλιού.

Σκιάθος: Life is a beach - εικόνα 3
Η ωραία αυλή του «Marmita»

Ένας ακόμα γνώριμός μας από την Αθήνα περνά το καλοκαίρι του στο νησί. Ο Γιώργος Ηλιού, ιδιοκτήτης και σεφ του «Polly Maggoo», ανέλαβε την κουζίνα του «Carnayo» (2427022868), του πιο κοσμοπολίτικου bar-restaurant της Σκιάθου επί της περαντζάδας του νέου λιμανιού. Φέρνοντας μαζί του κάποια πιάτα από την αθηναϊκή του έδρα, όπως η σαλάτα με σπυρωτή φακή και σχοινόπρασο, εδώ παίζει σε ένα πιο θαλασσινό τερέν με ολόφρεσκα ψάρια από ψαροντουφεκάδες ψημένα στην εντέλεια και μια σειρά πολύ νόστιμα και καλοεκτελεσμένα πιάτα, όπως ψαρόσουπα βελουτέ, ταρτάρ λαβράκι, έξτρα τρυφερό χταπόδι σχάρας με σελινόριζα και ένα απίθανο μοσχαράκι μπρεζέ.

Σκιάθος: Life is a beach - εικόνα 4
Γαστρονομικά dinner με την υπογραφή του Γιάννη Μπαξεβάνη στο «Kivo Art & Gourmet Hotel»

Δύο ακόμα γευστικές προτάσεις ανανεώνουν το ενδιαφέρον μας για την κάπως τουριστική κεντρική οδό Παπαδιαμάντη. Στο μεταμοντέρνο μεζεδοπωλείο-παντοπωλείο «Έργον» (2427021441) οι προτάσεις του Δημήτρη Σκαρμούτσου εκτελούνται με ακρίβεια από τον συνεργάτη του Νίκο Πετράκη και περιλαμβάνουν από ροδίτικη λαδόπιτα γεμιστή με κοτόπουλο, πιπεριές Φλωρίνης, λιαστή ντομάτα και ανθόγαλο μέχρι μοσχαρίσιο burger με χειροποίητη κέτσαπ Σαντορίνης, προσούτο Ευρυτανίας και καπνιστό τυρί Μετσόβου, που συνοδεύονται ωραιότατα από ελληνοπρεπή κοκτέιλ – σημειώστε ότι ανοίγει από το πρωί με γευστικά πρωινά, όπως αβγόφετες με μέλι πορτοκαλιού, ρόδι και καρύδια. Σε κάθετο στενάκι η «Marmita» (2427021701) με τη γοητευτική νεο-ρετρό αυλή της είναι ένα περιποιημένο μαγειρείο νέας κοπής όπου θα δοκιμάσετε τρικολόρε τούρτα με παντζάρι, πατάτες και καρότο, φουσκωτή μαραθόπιτα στο φούρνο με ντιπάκι γιαουρτιού, ταλιατέλες με φρέσκο τόνο και ένα φανταστικό κουνελάκι μαγειρεμένο με σαμιώτικο κρασί. Επί της υποδοχής, ο ευγενέστατος και ηλιοκαμένος Πάνος Σταμούλης, ιδιοκτήτης και σεφ του «.ΕS» στη συμπρωτεύουσα. Σημειώστε ακόμα δύο εστιατόρια με φανταστικές βεράντες συγκλονιστικής θέας: το «Αμφιλίκι» (2427022839) πίσω από το Κέντρο Υγείας, για τις θαλασσινές νοστιμιές του Χρήστου Καλογιάννη, και το «Αγνάντιο» (2427022016) πάνω από το αεροδρόμιο, όπου θα δοκιμάσετε μια ελαφρώς πειραγμένη ελληνική κουζίνα βλέποντας τα αεροπλάνα να προσγειώνονται σχεδόν μπροστά σας.

Σκιάθος: Life is a beach - εικόνα 5
Η χερσόνησος Μπούρτζι βρίσκεται μεταξύ του παλιού και του νέου λιμανιού

Αν κάποια ημέρα ξυπνήσετε με διάθεση για εξερεύνηση, μια προφανή επιλογή αποτελεί η Μονή Ευαγγελίστριας στην οποία θα σας φέρει μια σύντομη, αν και αρκετά ανηφορική, διαδρομή που ξεκινά από τον περιφερειακό (έχετε το νου σας για την ταμπέλα βγαίνοντας από την πόλη). Κάντε μια στάση για καφεδάκι συνοδεία του παραδοσιακού γλυκού χαμαλί στον «Πλάτανο» με όλη τη Σκιάθο στο πιάτο και αν το λέει η καρδιά σας συνεχίστε μέχρι το Κάστρο, στο βορειότερο σημείο του νησιού. Καθώς θα χρειαστεί και περπάτημα ενός τετάρτου από τη στιγμή που θα αφήσετε το αυτοκίνητο, αν δεν είστε και πολύ της ταλαιπωρίας προτιμήστε να έρθετε στην παραλία του με το καραβάκι που πιάνει και στα διπλανά Λαλάρια. Σε κάθε περίπτωση μην παραλείψετε το σκαρφάλωμα στο Κάστρο – η θέα προς τις δύο παραλίες που μοιάζουν να σχηματίζουν μια καρδιά από θάλασσα είναι μοναδική.

Σκιάθος: Life is a beach - εικόνα 6
Πολλοί είναι αυτοί που προτιμάνε τις Πλάκες για τις βουτιές τους

Beach life: Στη Σκιάθο δύσκολα θα βρεις παραλία χωρίς ξαπλώστρα, ωστόσο από εκεί και πέρα το… μενού έχει κάτι για τον καθένα. Ολοήμερο fun στον παραλιακό πολυχώρο-υπερπαραγωγή των Bananistas στη Μεγάλη Μπανάνα, μία τουλάχιστον βουτιά στις εμβληματικές Κουκουναριές (όπου φέτος οι ξαπλώστρες του Kahlua έχουν ανεβασμένες reserve μετοχές), ενώ all time classic και πολυσύχναστες παραμένουν οι παραλίες Καναπίτσα, Σκλιθρί, Βασιλιάς και Μεγάλη Άμμος. Πολύ καλόγουστο το νέο beach bar του «Skiathos Palace» στην παραλία της Αγίας Ελένης με αναπαυτικά πουφ-σακιά, θεραπείες μασάζ, watersports, δυνατή μπάρα με DJ από το μεσημέρι και βέβαια το διαχρονικά ωραιότερο ηλιοβασίλεμα του νησιού. Στιλάτη επιλογή το «Mystique» στα Αμπελάκια, όπου θα παρκάρετε μπροστά στο παλιό «Ξενία» – η βόλτα στο ξεχαρβαλωμένο και γεμάτο graffiti εσωτερικό του είναι ιδιαίτερη εμπειρία. Όσοι, πάλι, αναζητάτε πιο ήσυχες παραλίες κινηθείτε προς Μανδράκι, Ελιά, Μεγάλη και Μικρή Ασέληνο. Εννοείται πως κάποια μέρα θα πάρετε το καραβάκι για το νησάκι Τσουγκριά.

Σκιάθος: Life is a beach - εικόνα 7
Το nightlife στη Σκιάθο ξεκινά από τις περίφημες μαξιλάρες

Nightlife: Κάθε βραδιά που σέβεται τον εαυτό της ξεκινά με αμφιθεατρικό socializing στις μαξιλάρες που απλώνουν τα μπαράκια «Slip Inn», «Rock’n’Roll», και «Cassablanca» στα σκαλάκια πάνω από το παλιό λιμάνι, ενώ δίπλα βρίσκεται το πολύ κομψό «Montecristo». Από κάτω, στην άκρη του παλιού λιμανιού, το «Gin Fish» με σήμα κατατεθέν το βαρκελονέζικο πλακάκι προστέθηκε μόλις στην παρέα των «Marilyn», «Boa Vida» και «View», ενώ οι λάτρεις του καθαρόαιμου καλοκαιρινού clubbing επιλέγουν ανάμεσα σε «Kahlua», «ΒΒC» και «Pure». Επίσης νέα άφιξη, με ολοήμερο χαρακτήρα, το καφέ-μπαρ «Bourtzi» στη μικρή πευκόφυτη χερσόνησο μεταξύ παλιού και νέου λιμανιού. Πιάστε τραπεζάκι πλάι στις ερειπωμένες πολεμίστρες και τα κανόνια, παραγγείλτε ένα παγωμένο τσάι μέντα και ένα κουλούρι με πατέ ελιάς, αγγούρι, ντομάτα και ανθότυρο και απολαύστε το γαληνευτικό πηγαινέλα των σκαφών στο λιμάνι (tip: περάστε οπωσδήποτε από τις τουαλέτες!).

Σκιάθος: Life is a beach - εικόνα 8
Pop και arty διαθέσεις στο «Kivo Art & Gourmet Hotel»

Πού να μείνετε
Skiathos Palace (Κουκουναριές, 2427049700, από € 120, δωρεάν 1 παιδί μέχρι 12 ετών στο δωμάτιο των γονιών και η μεταφορά από/προς το αεροδρόμιο) Κοσμοπολίτικη αύρα, σέρβις και παροχές υψηλού επιπέδου, η ωραιότερη θέα στις Κουκουναριές από τις βεράντες, την πισίνα και το roof top grill εστιατόριο «White View».
Kivo Art & Gourmet Hotel (Βασιλιάς, 2427022407, από € 190) Στην άκρη ενός υψώματος με φοβερή θέα, αύρα πολυτέλειας στη διακόσμηση και συχνά γαστρονομικά events.
Mandraki Village (Κουκουναριές, 2427049301, από € 145) Σε πανέμορφη έκταση 10 στρεμμάτων με κτίρια σε ζωηρούς χρωματισμούς.
Bourtzi Boutique Hotel (Χώρα, 2427021304, από € 200) Ίσως η καλύτερη επιλογή διαμονής στο κέντρο με διαφόρων τύπων δωμάτια.
Cape Kanapitsa Hotel & Suites (Καναπίτσα, 2427021750, από € 110) Συγκρότημα με στάνταρ και luxury δίκλινα, σουίτες και δίχωρα ή τρίχωρα διαμερίσματα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.