Άνδρος σε 48 ώρες

Έχουμε δεν έχουμε δύο ώρες που αφήσαμε πίσω μας τη Ραφήνα και το Γαύριο, το λιμάνι της Άνδρου, ήδη φαίνεται μπροστά μας. Όπως και σε άλλα νησιά, μπορεί η πρώτη εικόνα να μην κερδίζει τις εντυπώσεις, ωστόσο το μυαλό μας περιπλανιέται ήδη στην πανέμορφη ενδοχώρα με τα βουνά, τους λόφους, τις κοιλάδες αλλά και τα άφθονα τρεχούμενα νερά, που κυλάνε μέχρι τις παραλίες πρασινίζοντας τα πάντα.

Άνδρος σε 48 ώρες

Έχουμε δεν έχουμε δύο ώρες που αφήσαμε πίσω μας τη Ραφήνα και το Γαύριο, το λιμάνι της Άνδρου, ήδη φαίνεται μπροστά μας. Όπως και σε άλλα νησιά, μπορεί η πρώτη εικόνα να μην κερδίζει τις εντυπώσεις, ωστόσο το μυαλό μας περιπλανιέται ήδη στην πανέμορφη ενδοχώρα με τα βουνά, τους λόφους, τις κοιλάδες αλλά και τα άφθονα τρεχούμενα νερά, που κυλάνε μέχρι τις παραλίες πρασινίζοντας τα πάντα και κάνοντας το νησί να διαφέρει από τα υπόλοιπα.

Άνδρος σε 48 ώρες - εικόνα 1

Πολλοί είναι αυτοί, πάντως, που επιλέγουν το Γαύριο και την ευρύτερη περιοχή μέχρι το Κυπρί ως βάση για τη διαμονή τους – για εύκολη πρόσβαση σε παραλίες όπως ο μεγάλος Άγιος Πέτρος, η κοσμική Χρυσή Άμμος και το υπέροχο Βιτάλι.
Αν και κουρασμένοι, τουλάχιστον ένα ποτάκι θα το πιούμε στο κοσμοπολίτικο Μπατσί, το επίκεντρο της νυχτερινής διασκέδασης στο νησί. Για φανταστική θέα, ωραίες μουσικές και ψαγμένα ποτά επιλέγουμε κλασικά ανάμεσα σε «Capriccio» και «Σκάλα Yacht Club»^ τσεκάρουμε όμως και το ανανεωμένο πολιτιστικό καφενείο «Θέμελος», το οποίο κρύβεται στα στενά. Προηγουμένως έχουμε φροντίσει να τσιμπήσουμε φρουτάλια με σπιτικό πικάντικο λουκάνικο και κόκορα με χοντρά μακαρόνια στον «Γιαννούλη» (2282071385) στον Άγιο Πέτρο ή δικά τους κρεατικά (και στη σούβλα), μαγειρευτά και ψάρια στον «Μπελαλή» (2282042026) στο Μπατσί.

Άνδρος σε 48 ώρες - εικόνα 2

Λέτε να μας την κάνει σήμερα τη χάρη ο καιρός και να μη φυσάει… τρελός βοριάς; Έχουμε ακούσει τα καλύτερα για τις απομακρυσμένες βόρειες παραλίες του νησιού και θέλουμε οπωσδήποτε να απλώσουμε την πετσέτα μας στον επίγειο παράδεισο του Ζόρκου αλλά και να δοκιμάσουμε τις νοστιμιές που σερβίρει το παραλιακό του ταβερνάκι του Γιώργου Ντούση (2282071910, 6946022056), ο οποίος παράγει μάλιστα και το πιο γνήσιο μέλι του νησιού. Αν όχι, δεν χολοσκάμε γιατί από παραλίες άλλο τίποτα. Από το Μπατσί με την ωραιότατη οργανωμένη παραλία κατεβαίνουμε νότια προς Χαλκολιμιώνα, Αποθήκες και Πλάκα, ενώ από την άλλη πλευρά, κοντά στη Χώρα, πολύ όμορφα είναι τα Γιάλια, ομορφότερα τα Πίσω Γιάλια και ασφαλώς ξακουστή η Άχλα, που εννοείται ότι θα την προσεγγίσουμε με καΐκι από τη Χώρα. Το απογευματάκι σηκώνει γλυκό «σαφάρι» στα ζαχαροπλαστεία της αρχοντικής Χώρας, που παντρεύει μοναδικά τα κτίρια κυκλαδίτικου στιλ με τα νεοκλασικά και τα ενετικά πυργόσπιτα. Πασίγνωστα τα αμυγδαλωτά του Λάσκαρη, φτερά κάνουν τα μιλφέιγ και οι νουγκατίνες του Λυγίζου, ανάρπαστα γίνονται τα γλυκά του κουταλιού και τα παστελάκια της Ροδοζάχαρης, δεκάδες αρώματα μοσχοβολάνε τα καλτσούνια του Ζαΐρη λίγο πριν από την είσοδο της Χώρας. Δεν παραλείπουμε βέβαια ένα πέρασμα και από το βαρύ arty πυροβολικό του νησιού, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, που φέτος (29/6-28/9) παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στο πολυποίκιλο έργο της διεθνούς φήμης καλλιτέχνιδας Σοφίας Βάρη. Για σπιτική κουζίνα και ρομαντική ατμόσφαιρα καθόμαστε στα «Σκαλάκια» (2282022822), ενώ για ψάρια και θαλασσομεζέδες στον «Νόνα» (2282023577), σε μια ήσυχη γωνιά του παλιού λιμανιού πάνω στο κύμα.

Άνδρος σε 48 ώρες - εικόνα 3

Ευτυχώς που η Άνδρος έχει καράβια μέχρις αργά, διότι η Κυριακή μας βρίσκει με διάθεση για εκδρομή και βουτιές στην ευρύτερη περιοχή του Κορθίου – και τι να πρωτοπρολάβουμε; Γραφικά χωριά όπως τα Αηδόνια, το Κοχύλου και το Συνετί, ξακουστές παραλίες όπως της Γριάς το Πήδημα ή μήπως να πάρουμε τον καταπράσινο δρόμο προς τον Πιτροφό με το γοητευτικό εστιατόριο «Στου Ζοζέφ» (2282051050, απαραίτητη η κράτηση), το οποίο σερβίρει εξαίσια τοπική κουζίνα, βάζοντας ίσως στο πρόγραμμα και τη βυζαντινή Μονή Παναχράντου; Θα δούμε… Λίγο προτού αναχωρήσουμε, πάντως, κάνουμε τις προμήθειές μας σε παραδοσιακά προϊόντα στο παντοπωλείο Ανδριακόν, στην άκρη του λιμανιού, το οποίο έχει πλέον και τραπεζάκια για επιτόπιες δοκιμές της εξαίσιας ποικιλίας του σε κυκλαδίτικα τυριά και αλλαντικά.

Πού να μείνετε

Άνδρος σε 48 ώρες - εικόνα 4
Aegea Blue

Aegea Blue (Ζόρκος, 6985050087, από € 150) Νέα άφιξη με προσωπικότητα, ιδανική για τους λάτρεις της ησυχίας, απλώνεται αμφιθεατρικά πάνω από την παραλία θυμίζοντας μικρό χωριό. Για τη διαμονή σας επιλέξτε ανάμεσα σε πλήρως εξοπλισμένες σουίτες και βίλες διαφόρων μεγεθών, όλες με βεράντα και sun beds, ενώ εντυπωσιακή είναι η πισίνα στην άκρη του γκρεμού.
Andria Suites (Χώρα, 6977994110, από € 230) Ένα παραδοσιακό αρχοντικό του 19ου αιώνα στην καρδιά του οικισμού ανακαινίστηκε με μεράκι και πλέον στεγάζει τρεις σουίτες. Πιο μικρή η 9613, μεγαλύτερες οι 9612 και 9611 (με δεύτερο μπάνιο), που διαθέτουν επιπλέον χώρο σαλονιού και τραπεζαρίας. Και στις τρεις θα βρείτε κουζινάκι και όλες τις σύγχρονες ανέσεις, ενώ ακολουθείται non smoking πολιτική.
Paradise Hotel (Χώρα, 2282022187, από € 100) Ένα από τα παλιότερα ξενοδοχεία του νησιού, θυγατρικό του «Saint George Lycabettus», με arty χαρακτήρα χάρη στην πρόσφατη ανακαίνιση. Πιο ήσυχα τα δωμάτια που βλέπουν στην αυλή με την πισίνα.
Krinos Suites Hotel (Μπατσί, 2282042038, από € 96) Από τις πιο πολυτελείς πρόσφατες αφίξεις στο νησί, με επίκεντρο ένα αναπαλαιωμένο διδασκαλείο που αργότερα λειτούργησε και ως ξενοδοχείο και φιλοξένησε ξεχωριστούς επισκέπτες.
Perrakis (Κυπρί, 2282071459, από € 75) Ανακαινισμένο κλασικό ξενοδοχείο των ’80s, με οικογενειακή ατμόσφαιρα και σταθερή αξία για διακοπές πάνω στη θάλασσα. Δωμάτια με επαρκή εξοπλισμό και αξιόλογο εστιατόριο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.