Καστανίτσα

Από τα πιο γραφικά χωριά του Πάρνωνα, με φόντο τις ελατοσκέπαστες πλαγιές και το καστανόδασος, η Καστάνιτσα διατηρεί αναλλοίωτη την παραδοσιακή τσακώνικη αρχιτεκτονική της και με λίγες αλλά αξιόλογες προτάσεις διαμονής και γεύσης αποτελεί το ιδανικό χωριό-ησυχαστήριο ακόμα και για τις περιόδους της μεγάλης εξόδου.

Καστανίτσα

Φουλ του έλατου και του κάστανου

Από τα πιο γραφικά χωριά του Πάρνωνα, με φόντο τις ελατοσκέπαστες πλαγιές και το καστανόδασος, η Καστάνιτσα διατηρεί αναλλοίωτη την παραδοσιακή τσακώνικη αρχιτεκτονική της και με λίγες αλλά αξιόλογες προτάσεις διαμονής και γεύσης αποτελεί το ιδανικό χωριό-ησυχαστήριο ακόμα και για τις περιόδους της μεγάλης εξόδου.

Καστανίτσα - εικόνα 1
Η μαγεία του Πάρνωνα

Η πρώτη εικόνα της τυλιγμένης στην ομίχλη Καστάνιτσας θυμίζει χωριό της Μακεδονίας ή της Ηπείρου. Ψηλά πέτρινα σπίτια, ξύλινα μπαλκόνια βαμμένα σε έντονα χρώματα (μπλε, κίτρινο, κεραμιδί), στέγες σκεπασμένες με σχιστόλιθο, δρύινα παραθυρόφυλλα. Οι κάτοικοι της Καστάνιτσας εξακολουθούν να ζουν απ' όσα τους προσφέρει το δάσος: τα έλατα και τις καστανιές. Ο τουρισμός είναι νέο φρούτο, αφού μόλις πριν από λίγα χρόνια το χωριό απέκτησε τον πρώτο του ξενώνα, σ' ένα ανακαινισμένο πέτρινο σπίτι.

Αφήστε το αυτοκίνητο στην πλατεία και πάρτε το κεντρικό σοκάκι, που ανηφορίζει μέχρι τα ερείπια του βυζαντινού πύργου Καψαμπέλη, που δεσπόζει πάνω σ' ένα λόφο, στην κορυφή του χωριού. Το 1826, όταν οχυρώθηκαν εδώ οι Καστανιτσιώτες για να γλιτώσουν από τις επιδρομές του Ιμπραήμ, ο πύργος ήταν τρίπατος. Σήμερα σώζονται μόνο μερικοί τοίχοι, η θέα όμως είναι υπέροχη. Αν ο ουρανός είναι καθαρός, μπορεί να δεις μέχρι και θάλασσα. Ξαναγυρίζοντας προς την πλατεία, κάντε μια παράκαμψη στην κατηφόρα αριστερά, αναζητώντας το παραδοσιακό οινοπαντοπωλείο της κυρα-Λένης: η παλιά ζυγαριά με τα βαρίδια, το βάζο με τις καραμέλες, το μπλε ψυγείο πάγου και τα τέσσερα τραπέζια μοιάζουν βγαλμένα από ασπρόμαυρη ελληνική ταινία με κατοσταράκια και μπακαλόγατους. Το Φαράγγι της Μαζιάς, στο δρόμο προς τον Πραστό, είναι υπό αξιοποίησιν. Ο χωματόδρομος (10 χλμ. περίπου) που ξεκινάει από την ταμπέλα καταλήγει στο μοναστήρι της Κοντολίνας, περνώντας μέσα από ένα υπέροχο καστανόδασος, και προσφέρεται για mountain bike.

DATA

Ο μικρός κουκλίστικος Ξενώνας Αντωνίου (27550/52255-6) αποτελεί ιδανική βάση για τους λάτρες του Πάρνωνα που αναζητούν ένα περιβάλλον όσο πιο παραδοσιακό και ανέγγιχτο από τον τουρισμό γίνεται. Η ταβέρνα Το Στολίδι, της ίδιας ιδιοκτησίας, είναι από τις καλύτερες του Πάρνωνα, γι' αυτό και τις Κυριακές, αν δεν έρθετε νωρίς, μπορεί και να μη βρείτε τραπέζι. Δοκιμάστε καταπληκτικά χόρτα βουνού, βραστό και κρητικά μεζεδάκια.

TIP

Πάρτε οπωσδήποτε μαρμελάδα κάστανο και σπιτικά μαρόν γλασέ από το κατάστημα το «Κατώι της Αθανασίας».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Περπατάμε στους πιο όμορφους αρχαιολογικούς χώρους που πολλοί προσπερνούν

Υπέροχα μνημεία σε όλη την Ελλάδα μας περιμένουν ανθισμένα και όλα δικά μας να τα ανακαλύψουμε με την πρώτη ευκαιρία.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/05/2024

5 προτάσεις για μονοήμερη εκδρομή το Πάσχα

Ξημερώνει η Λαμπρή κι εσείς βρίσκεστε στην Αθήνα με διάθεση για γρήγορη και εύκολη εκδρομή; Ακολουθούν 5 ιδέες για να περάσετε την ημέρα όσο… λαμπρά της αξίζει!

Οι ιδρυτές του Vamvakou Revival στοχεύουν σε μικρές νίκες για τη συνολική αναζωογόνηση του τόπου

Η Ελένη Μάμη και ο Χάρης Βασιλάκος συζητούν για το πασχαλινό πρόγραμμα της Βαμβακούς, όσα έρχονται το καλοκαίρι αλλά και τους λόγους που αξίζει να επισκεφθούμε το μικρό χωριό της Λακωνίας.

Γαλλικό Ινστιτούτο: Πρόσκληση συμμετοχής για καλλιτεχνική διαμονή στο Κατάλυμα της Γαλλίας στη Ρόδο

Πρόκειται για το ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο: "Καλλιτεχνική διαμονή έρευνας πάνω στη σύγχρονη κεραμική".

"Bahar Boutique Hotel": διαμονή με ιστορία στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Διατηρώντας στοιχεία που διηγούνται ιστορίες και εξασφαλίζοντας όλες τις σύγχρονες ανέσεις, προσφέρει μια ευχάριστη διαμονή για κάθε επισκέπτη.

MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.