Αποδράσεις

Ο ευρωπαϊκός βορράς ήδη έχει γεμίσει μυρωδιές από ζεστό κόκκινο κρασί και τζίντζερμπρεντ, παραμυθένια καρουσέλ, μελωδικά κάλαντα, στολίδια πασπαλισμένα με χρυσόσκονη. Αφού λατρεύετε τα Χριστούγεννα, γιατί να περιμένετε το Δεκέμβριο; Ο Αϊ-Βασίλης φόρτωσε το έλκηθρο και μοιράζει από τώρα τα δώρα του στις γιορτινές αγορές της Ευρώπης. Εσείς πού θα τον συναντήσετε;

Αποδράσεις

Μύρισε Xριστούγεννα!

Ο ευρωπαϊκός βορράς ήδη έχει γεμίσει μυρωδιές από ζεστό κόκκινο κρασί και τζίντζερμπρεντ, παραμυθένια καρουσέλ, μελωδικά κάλαντα, στολίδια πασπαλισμένα με χρυσόσκονη. Αφού λατρεύετε τα Χριστούγεννα, γιατί να περιμένετε το Δεκέμβριο; Ο Αϊ-Βασίλης φόρτωσε το έλκηθρο και μοιράζει από τώρα τα δώρα του στις γιορτινές αγορές της Ευρώπης. Εσείς πού θα τον συναντήσετε;

Αποδράσεις - εικόνα 1

Βιέννη και Ζάλτσμπουργκ: Βαλς και κόκκινο κρασί

Η πιο καλή ώρα για Αυστρία είναι τώρα, πριν οι τουρίστες των τσάρτερ κατακλύσουν τους πεζόδρομους της Βιέννης και του Ζάλτσμπουργκ. Άλλωστε, τα εισιτήρια με την Austrian Airlines μέχρι τις 15/12 κοστίζουν από € 119 αλέ-ρετούρ, οπότε ένα γουικέντ επιβάλλεται. Η πιο διάσημη ευρωπαϊκή παραμυθοχώρα στήνεται μπροστά στο μεγαλόπρεπο δημαρχείο της αυστριακής πρωτεύουσας από τις 12/11 έως τις 24/12. Μιλάμε για ένα ολόκληρο χωριό, που σε κάνει να νιώθεις ξανά παιδί, γεμάτο μαγικά δέντρα με καραμέλες, αστέρια και καρυοθραύστες, πόνι και τρενάκια με τάρανδους, νοσταλγικά καρουσέλ και χιονάνθρωπους. Όσοι έχετε μαζί σας και τα πιτσιρίκια σας, αφήστε τα στο εργαστήριο κατασκευών, στο Δημαρχείο, για να φτιάξουν όμορφα κεριά και κουλουράκια. Το πνεύμα των Χριστουγέννων βέβαια κυριεύει σταδιακά όλη την πόλη. Από τις 12/11 γιορτινό χωριό αποκτά και το πανεπιστημιακό κάμπους, ενώ κάθε μέρα που περνά και μία ακόμα γειτονιά μπαίνει στο… κλαμπ. Από τις 17/11 λοιπόν περάστε από το Σπίτελμπεργκ κι από τις 19/11 αναζητήστε αρτίστικα στολίδια στο ανάκτορο Σένμπρουν. Στις 18/11 ντεμπουτάρει το χριστουγεννιάτικο χωριό στο Μπελβεντέρε, αλλά αν σας αρέσουν τα παλιομοδίτικα ξύλινα παιχνίδια, περάστε και από το Freyung (από 26/11). Στο Ζάλτσμπουργκ πάλι όλοι ξεκινούν τη βόλτα τους από τη μεγάλη χριστουγεννιάτικη αγορά μπροστά στον μπαρόκ καθεδρικό και την πλατεία Residenz (19/11-24/12) ψωνίζοντας περίτεχνα κεριά, πρωτότυπα ψωμιά, ζωγραφισμένα γυαλικά και κεραμικά σε μια ατμόσφαιρα πλημμυρισμένη από κάλαντα και χαρούμενα events. Οι ορκισμένοι shopaholics σημειώστε ότι το ίδιο διάστημα υπάρχει παζάρι και στην Πλατεία Mirabell, όπως και χαριτωμένες εναλλακτικές στην αυλή του παλατιού Hellbrunn (από 17/11), στο Sterngarten (από 19/11) ή η ρομαντική αγορά στο οχυρό Hohensalzburg (τα Σαββατοκύριακα από 26/11).

Αποδράσεις - εικόνα 2

Από Μόναχο μέχρι Αμβούργο: Τhe german way

Αν πάντως υπάρχει λαός που πραγματικά λατρεύει τα Χριστούγεννα είναι οι Γερμανοί, που για τη γιορτινή σεζόν ευχαρίστως ανταλλάσσουν την μπίρα μ' ένα ζεστό ποτήρι gluhwein. Από τον κανόνα δεν ξεφεύγουν ούτε οι Βαυαροί στο Μόναχο, των οποίων η παράδοση στις χριστουγεννιάτικες αγορές χάνεται στο 14ο αιώνα! Φέτος το σεργιάνι κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο της Μαρίενπλατς θ' αρχίσει στις 25/11 και οι φίλοι της γιορτινής διακόσμησης θα γεμίσουν τις αποσκευές τους με υπέροχες χειροποίητες φιγούρες, φανάρια και μοναδικά στολίδια από τα 140 καταστήματα στη γιορτινή αγορά. Βγείτε εφοδιασμένοι με ψητά μήλα και όλες αυτές τις λιχουδιές που σου πιάνεται η γλώσσα για να τις προφέρεις (lebkuchen, springerle, fruechtebrot) και αφήστε τα πιτσιρίκια να παίξουν στο «ουράνιο εργαστήριο».

Την ίδια μέρα πάντως όλοι οι Γερμανοί περιμένουν την ιστορική Christkindle της Νυρεμβέργης. Στη Hauptmarkt, μπροστά στον καθεδρικό της Frauenkirche ένα παιδί-Χριστός, ένα δεκαοχτάχρονο κορίτσι της πόλης δηλαδή, ντυμένο με φανταχτερή χρυσαφένια στολή, ανοίγει με τα καθιερωμένα στιχάκια του τη γιορτή. Ακόμα πάντως κι αν δεν βρεθείτε εκεί στην έναρξη, δεν θα χάσετε τίποτε από την παραμυθένια ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι μικροί πειρασμοί στα υπαίθρια καταστήματα: νοσταλγικά παιχνίδια, μουσικά ρολόγια, μυρωδάτα γλυκά και φυσικά το Kinderweihnacht, ένα υπέροχος χώρος, ειδικά για τα παιδιά, με καρουσέλ και ένα έλκηθρο του Αϊ-Βασίλη.

Γι' αυτούς που δεν τους τρομάζει το κρύο, προτείνουμε ανεπιφύλακτα ένα ταξιδάκι στο Αμβούργο. Χτισμένο πάνω στον πλωτό ποταμό Έλβα, από τις πιο πλούσιες και σικ γερμανικές πόλεις, καταφέρνει να σε ζεστάνει με αυθεντικό Christmas feeling στην υπαίθρια αγορά στη Rathausmarkt (28/11-25/12). Και μην ξεχάσετε να βάλετε στις διαδρομές σας την αγορά της Gansemarkt με τα παιχνίδια.

Και μιλώντας για εκλεπτυσμένη ατμόσφαιρα, μας ήρθε βέβαια στο μυαλό και το Μπάντεν-Μπάντεν, το απόλυτο must για όσους θέλουν να κάνουν κούρα αναζωογόνησης με αγορές και spa. Στην ιστορική λουτρόπολη λοιπόν, στην Christkindelsmarkt, από τις 25/11 έως τις 21/12, τα 50 κιόσκια θα σας τραβήξουν την προσοχή με αρτιστίκ προϊόντα Tiffany μέχρι παραδοσιακά γερμανικά ξυλόγλυπτα.

Πριν οργανώσετε το ταξίδι σας πάντως πολύ χρήσιμο θα σας φανεί το site www.germany-christmas-market.org.uk, που συγκεντρώνει πληροφορίες για τις καλύτερες χριστουγεννιάτικες αγορές σε 60 περίπου πόλεις.

Στρασβούργο: Άρωμα Γερμανίας σε γαλλικό αμπαλάζ

Άλλοτε Γαλλίδα κι άλλοτε Γερμανίδα, η Αλσατία είναι λογικό να συνδυάζει τα γαστριμαργικά και άλλα καλά των δύο γειτόνων. Θα το διαπιστώσετε όσοι περάσετε από την Christkindelsmarik (την αγορά του μικρού Χριστού), μια συνήθεια που κρατά από το 1570 και εξακολουθεί να ζωντανεύει στην Place Broglie, αλλά και μπροστά από τον καθεδρικό ναό, από τις 26/11. Μέχρι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς προλαβαίνετε να δοκιμάσετε τα περίφημα αλσατικά λουκάνικα, να κάνετε τις αγορές σας και να επισκεφθείτε μια ιδιαίτερη ατραξιόν: κάθε χρόνο στήνεται ένα μικρό χωριό-αφιέρωμα σε μια χώρα και φετινή τιμώμενη είναι η Βουλγαρία.

Αποδράσεις - εικόνα 3

Πράγα: Για τις καλύτερες μαριονέτες

Στην πλατεία της παλιάς πόλης, στην πλατεία Wenceslas, ή μήπως στα Namesti Republiky και Havelske Trziste; Εμείς ψηφίζουμε να τις επισκεφθείτε όλες τις Vanochi trh, τις γιορτινές αγορές δηλαδή της Πράγας. Από τις 26/11 που ανοίγουν οι δύο πρώτες και μεγαλύτερες, η αρχοντική τσέχικη πρωτεύουσα χορεύει παραδίνεται στις μυρωδιές του ζεστού κρασιού (svarene vino) και των λουκάνικων. Ακολουθήστε λοιπόν τη μύτη σας και κάντε μια πρώτη στάση στην παλιά πόλη για να φωτογραφίσετε το αστρονομικό ρολόι και το παλιό δημαρχείο, ν' ακούσετε τσέχικα κάλαντα, να δείτε το ολόφωτο δέντρο και τη φάτνη και φυσικά το μίνι ζωολογικό κήπο. Δεν μπορούμε βέβαια να σας εγγυηθούμε ότι επιτρέπεται και τα μεγάλα «παιδιά» να κάνουν βόλτες με τα πόνι, αλλά αν δεν σας κάνουν τη χάρη, θα βρείτε δεκάδες γυαλικά, ξύλινα παιχνίδια, κεριά, χειροποίητα κοσμήματα και φυσικά μαριονέτες για ν' αφιερώσετε σε αυτά το πορτοφόλι σας.

Ιωάννα Γκομούζα
jgomouza@athinorama.gr
TIPS

  • Τα γερμανικά Χριστούγεννα φημίζονται για τις λιχουδιές τους, γι' αυτό ξεχάστε τις δίαιτες. Τιμήστε τα μπισκότα τζίντζερμπρεντ (θα τα ζητήσετε Lebkuchen), τα ψητά αμύγδαλα και το μυρωδάτο χριστουγεννιάτικο κέικ Stollen. Το αυθεντικό Christstollen πάντως θα σας το προσφέρουν στη Δρέσδη, από όπου «κατάγεται».
  • Ρωσικές κούκλες, αρωματικά κεριά, χειροποίητα κοσμήματα και πλεκτά, διακοσμητικά bollywood, προβηγκιανά λινά... Η Χριστουγεννιάτικη Αγορά στο γραφικό Μπαθ της Αγγλίας μπορεί να ξεκίνησε μόλις το 2001, αλλά δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις κεντροευρωπαϊκές.
  • Διαβάστε ακόμα

    Τελευταία άρθρα Travel

    Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

    Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

    ΓΡΑΦΕΙ: SPONSORED CONTENT
    19/04/2024

    "Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

    Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

    Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

    Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

    Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

    Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

    Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

    Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

    To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

    Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

    Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

    Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.