Τα ψαροχώρια της Κρήτης

Ανακαλύψτε τρεις υπέροχους ψαρότοπους της αχανούς Κρήτης και θα νιώσετε σαν να κάνετε φλας μπακ στην παιδική ηλικία. Εδώ και χρόνια το έχουμε απωθημένο να μείνουμε σε ένα από τα γραφικότατα (λιγότερο γνωστά) ψαροχώρια της, να περιορίσουμε τη μετακίνησή μας από το δωμάτιο στο λιμάνι για ψάρι ή καφέ κι από το λιμάνι στη θάλασσα για μπάνια, αδιαφορώντας τελείως για το τι συμβαίνει στις mainstream και κοσμικές περιοχές του νησιού! Ακολουθήστε μας.

Τα ψαροχώρια της Κρήτης

Επιστροφή στην παιδική ηλικία

Ανακαλύψτε τρεις υπέροχους ψαρότοπους της αχανούς Κρήτης και θα νιώσετε σαν να κάνετε φλας μπακ στην παιδική ηλικία. Εδώ και χρόνια το έχουμε απωθημένο να μείνουμε σε ένα από τα γραφικότατα (λιγότερο γνωστά) ψαροχώρια της, να περιορίσουμε τη μετακίνησή μας από το δωμάτιο στο λιμάνι για ψάρι ή καφέ κι από το λιμάνι στη θάλασσα για μπάνια, αδιαφορώντας τελείως για το τι συμβαίνει στις mainstream και κοσμικές περιοχές του νησιού! Ακολουθήστε μας.

Τα ψαροχώρια της Κρήτης - εικόνα 1
Μόχλος

Πάνορμος Σοφιστικέ παράδοση

Στο κέντρο ακριβώς του βόρειου παραθαλάσσιου άξονα της Κρήτης, ο Πάνορμος (20 χλμ. ανατολικά του Ρεθύμνου) θα σας επιτρέψει να κινηθείτε άνετα τόσο προς ανατολικά όσο και προς δυτικά, αν θελήσετε να ξεμυτίσετε από τις γραφικές γειτονιές του. Μια σταλιά είναι το λιμάνι αυτού του πάλαι ποτέ σημαντικού εμπορικού σταθμού του νησιού, αλλά είναι αρκετά ειδυλλιακό για να αφιερώσετε εκεί τα απογεύματά σας. Ιδανικά spots οι ψαροταβέρνες «Άγκυρα» και «Σοφοκλής», και οι δύο σε ύψωμα, απ' όπου θα απολαμβάνετε το ψάρι σας στα τραπέζια έξω στη βεράντα ή στην καταπράσινη αυλή (αντίστοιχα) και θα χαζεύετε τα πιτσιρίκια να συναγωνίζονται με τις ώρες στις βουτιές κάτω στο μόλο. Εδώ μέχρι πρόσφατα η ιδανικότερη λύση για διαμονή ήταν το ανακαινισμένο αρχοντικό (1898) της Βίλας Κύνθια με αντίκες και ρομαντικές πινελιές στα δωμάτια, μια πανέμορφη κλειστή αυλή με ψηφιδωτό από βότσαλα γύρω από την πισίνα και ιδιαίτερα φροντισμένο πρωινό με τοπικά προϊόντα. Από φέτος προστέθηκε ακόμη ένας παραδοσιακός ξενώνας, το Ηδύλη, κι αυτός στεγασμένος σε παλιό ιστορικό κτίριο που διατηρεί τη βενετσιάνικη καταγωγή του. Τα μεγάλα δωμάτια με την παραδοσιακή διακόσμηση προσφέρονται για οικογένειες με παιδιά. Επίσης, μια μεγάλη παρέα μπορεί να νοικιάσει τη Βίλα Ροδίαλος, λίγο έξω από το χωριό, όπου οργανώνονται και σεμινάρια αγροτικής κρητικής διατροφής. Για πιο οικονομικά σάς προτείνουμε τα καθαρά ενοικιαζόμενα δωμάτια στο Κονάκι. Εκτός από φρέσκο ψάρι, στον Πάνορμο θα γευτείτε σπιτική κουζίνα στην οικογενειακή χαριτωμένη ταβέρνα «Το Στέκι». Επίσης φροντίστε να πληροφορηθείτε το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου «Χαρουπόμυλος» για να διασκεδάσετε μέσα στον παλιό, υπέροχα αναστηλωμένο χαρουπόμυλο.

Μόχλος Βαρκάδες και φυσιολατρικές εξορμήσεις

Μπορεί να μη σε γοητεύσει αμέσως, αλλά αν περάσεις λίγες ώρες στο Μόχλο Λασιθίου (37 χλμ. ανατολικά του Αγίου Νικολάου) δύσκολα θα θέλεις μετά να φύγεις, χάρη στην απροσποίητη ομορφιά του. Είναι από τα πιο γλυκά ψαροχώρια του νησιού με σήμα κατατεθέν το απέναντι νησάκι Άγιος Νικόλαος όπου διακρίνονται με γυμνό μάτι τα ερείπια μινωικού οικισμού -μπορείτε μάλιστα να ζητήσετε από το βαρκάρη Γιάννη Τζανέτο να σας πάει μέχρις εκεί. Όλη η κίνηση στο Μόχλο εντοπίζεται περιμετρικά του λιμανιού, όπου οι φημισμένες για το φρέσκο ψάρι τους ταβέρνες «Σοφία», «Τα Κοχύλια» και «Το Μπογάζι» διεκδικούν το ενδιαφέρον του κόσμου, ενώ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο δελεάζουν τους πάντες με τις «ψαροβραδιές» τους με ζωντανή μουσική, μεζέδες και κρασί. Γύρω από το Μόχλο υπάρχει άφθονο φυσιολατρικό ενδιαφέρον, αρκεί να απευθυνθείτε στον Γιάννη Πετράκη που οργανώνει εκδρομές με αυτοκίνητα ή μηχανή στα περίχωρα (28430/94725), ενώ η βοτανολόγος σύζυγός του Αν Λεμπρέν θα σας μυήσει στα μυστικά της χλωρίδας του τόπου. Όμορφες μικρές εκδρομές θα κάνετε από εδώ και στα κοντινά πανέμορφα χωριά Λάστρο, Τουρλωτή και Μυρσίνη. Για σούπερ ηλιοβασιλέματα με το κύμα να σκάει στα βραχάκια κάτω από τα πόδια σας και την μπύρα στο χέρι σημειώστε το καφέ «Ηλιοβασίλεμα» -ανήκει σε Γάλλους που αγάπησαν το μέρος και έμειναν εδώ. Για διαμονή προτείνουμε τα φροντισμένα και καθαρά ενοικιαζόμενα του Sofia Hotel.

Τα ψαροχώρια της Κρήτης - εικόνα 2
Χιώνα

Χιώνα

Ψάρι και σέρφινγκ

Κλείστε ένα πλήρως εξοπλισμένο διαμέρισμα με την παρέα σας στο Olga Beach Villas στην παραλία του Κουρεμένου, που αποτελεί τη χαρά του σέρφερ για πολλούς παραθεριστές της Κρήτης. Με βάση τον Κουρεμένο, μπορείτε καθημερινά να οδεύετε προς Χιώνα, μόλις 3 χλμ. ανατολικότερα, όπου και θα βρείτε ίσως το καλύτερο ψάρι της ανατολικής Κρήτης. Θα το γευτείτε στην περιποιημένη και γραφική ταβέρνα «Χιώνα», που δεσπόζει στο μικρό ακρωτήρι της ομώνυμης παραλίας, ή στην επίσης δημοφιλή ταβέρνα «Κακκαβιά», όπου η κυρία Όλγα κλέβει την παράσταση στην κουζίνα. Εννοείται πως η επιλογή αυτής της περιοχής για βάση διακοπών σάς επιτρέπει να γνωρίσετε on the road την άγρια ομορφιά της ανατολικής Κρήτης.

Βένια Βέργου
vvergou@athinorama.gr
DATA Διαμονή: Πάνορμος Βίλα Κύνθια: 28340/51102, 2810/226036, www.villakynthia.gr. Ηδύλη: 28340/20240, www.idili.gr. Ροδίαλος: 28340/51310, www.rodialos.com. Κονάκι: 28340/51386, 28340/51278. Μόχλος Sofia Hotel: 28410/94554, 28430/94738. Χιώνα Olga Beach Villas: 28430/29580. Φαγητό: Πάνορμος Άγκυρα: 28340/51002. Σοφοκλής: 28340/51297. Το Στέκι: 28340/51230. Μόχλος Σοφία: 28340/94554. Τα Κοχύλια: 28340/94432. Το Μπογάζι: 28340/94200. Χιώνα Κακκαβιά: 28430/61227. Χιώνα: 28430/61228.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.