ΓΟΥΙΚΕΝΤ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πάντα πανέμορφα, τα Γιάννενα ξέρουν να κάνουν τους επισκέπτες τους να τ' αγαπούν. Στο τελευταίο μας ταξίδι όμως ανακαλύψαμε το καινούργιο τους "μυστικό": το ανερχόμενο στέκι της οδού Ανεξαρτησίας, με την ατμόσφαιρα εποχής, τα μικρά μπαράκια και το αξιοπρόσεκτο ξενοδοχείο "Πολιτεία".

ΓΟΥΙΚΕΝΤ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η έκπληξη της οδού Ανεξαρτησίας

Πάντα πανέμορφα, τα Γιάννενα ξέρουν να κάνουν τους επισκέπτες τους να τ' αγαπούν. Στο τελευταίο μας ταξίδι όμως ανακαλύψαμε το καινούργιο τους «μυστικό»: το ανερχόμενο στέκι της οδού Ανεξαρτησίας, με την ατμόσφαιρα εποχής, τα μικρά μπαράκια και το αξιοπρόσεκτο ξενοδοχείο «Πολιτεία».

ΓΟΥΙΚΕΝΤ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ - εικόνα 1
H εσωτερική αυλή του ξενοδοχείου Πολιτεία

Ο μόλος και το κάστρο μονοπωλούν την προσοχή των τουριστών στα Γιάννενα. Δικαίως: η ομορφιά τους είναι προφανής, σε συνεπαίρνει στο πρώτο αντίκρισμα. Η αποκάλυψη όμως της πόλης βρίσκεται εκτός των τειχών, στην παλιά αγορά της οδού Ανεξαρτησίας. Μαγαζιά με κουδούνια για πρόβατα και «κολάρα» για κατσίκια, οστεοφυλάκια, παντόφλες γ΄ ποιότητας, βιοτεχνίες κεριού αλλά και κανονικά σύγχρονα μαγαζιά με λευκά είδη και ανάμεσα μπαρ, ξενυχτάδικα... Ένα ανακάτεμα από εικόνες του χθες και του σήμερα. Το ερειπωμένο εσωτερικό από ένα παλιό χάνι μάς φέρνει στο μυαλό τις φωτογραφίες του Μπαλάφα από τα μεταπολεμικά Γιάννενα, οι παρέες όμως που αφιερώνουν τα κυριακάτικά τους μεσημέρια στην προσφάτως ανακαινισμένη στοά Λούλη μάς υπενθυμίζουν ότι η Ανεξαρτησίας αποτελεί ανερχόμενο στέκι για ντόπιους, φοιτητές και διερχόμενους. Για τους τελευταίους ο δρόμος κρύβει ένα ακόμη μυστικό, το ξενοδοχείο «Πολιτεία», που στεγάζεται σε ένα παλιό πέτρινο σπίτι, προσφέροντας απρόσμενη ιδιωτικότητα και απομόνωση από τη βουή της αγοράς.

ΓΟΥΙΚΕΝΤ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ - εικόνα 2
Στοά Λούλη

Εξερευνώντας τις στοές

Η μεγαλύτερη γοητεία του δρόμου έγκειται στις ημιστεγασμένες στοές, που ανοίγονται κατά διαστήματα εγκάρσια σε αυτόν. Κάποιες είναι τελείως παρατημένες και γι' αυτό γοητευτικά αυθεντικές. Για παράδειγμα, η στοά Μαραμένο, που στο βάθος της, αφού προσπεράσεις τη βιοτεχνία των κεριών και τον παρατημένο θερμοσίφωνα-αντίκα, φτάνεις στην κόκκινη ξύλινη πόρτα ενός καφέ που μοιάζει να 'χει ξεμείνει από την εποχή του αλβανικού έπους. Κάποιες άλλες, όπως η στοά Λιάμπεη, έχουν γίνει πιάτσες για μπαρ: εδώ θα βρείτε το Ananda, το μπαρ που μας έκανε το πιο μεγάλο «κλικ» στα Γιάννενα. Τέλος, το μεγάλο χιτ είναι η στοά Λούλη, που έχει αποκατασταθεί από την αρχαιολογική εφορεία. Έχει αποκτήσει ένα διαφανές στέγαστρο και έχει γίνει πολυχώρος, με καφέ, μεζεδοπωλείο, μπαράκι - μακράν το πιο ενδιαφέρον καινούργιο στέκι της πόλης. Φιλοξενεί πολλές εκδηλώσεις, από Καραγκιόζη μέχρι αυτοσχέδια γλέντια τα μεσημέρια του Σαββάτου με μπουζούκια και μπαγλαμαδάκι. Σε μια στοά βρίσκεται και η λαϊκή αγορά - τα Γιάννενα έχουν τέλειες λαϊκές αγορές, με γιαγιάδες που πουλάνε διάφορα «οικόσιτα», χορταράκια από τον μπαξέ τους και ντόπιο αλεύρι από καλαμπόκι, κατά τη γνώμη μας, το καλύτερο σουβενίρ από την πόλη.

ΓΟΥΙΚΕΝΤ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ - εικόνα 3
Ξενοδοχείο Πολιτεία

Στην εσωτερική αυλή της «Πολιτείας»

Μεσημέρι στην Ανεξαρτησίας. Χαμός. Η αγορά βρίσκεται στο φόρτε της. Θέση για παρκάρισμα ούτε γι’ αστείο… Κι όμως, μόλις διασχίσουμε την πέτρινη στοά του ξενοδοχείου Πολιτεία και φτάσουμε στην πλακόστρωτη εσωτερική αυλή του, η βουή του δρόμου σβήνει. Το ξενοδοχείο αποτελείται από δύο παραδοσιακά κτιριακά συγκροτήματα του 19ου αιώνα, που ανακατασκευάστηκαν το 2000. Στοιχεία όπως η πέτρινη στοά, η σκαλιστή μεταλλική καγκελόπορτα, το παλιό πέτρινο πηγάδι και τα πέτρινα παράθυρα με τις καμάρες έχουν διατηρηθεί και χαρίζουν στους επισκέπτες κάτι από τη χαμένη γοητεία και νοσταλγικότητα άλλων εποχών. Τα δωμάτιά του απολαμβάνουν όλα οικιακή ησυχία καθώς βλέπουν στην εσωτερική αυλή. Τα στάνταρ δίκλινα είναι πολύ απλά (οι ιδιοκτήτες σκοπεύουν να τα ανακαινίσουν του χρόνου), οι σουίτες όμως είναι φτιαγμένες για να προσφέρουν σπιτική άνεση και κλασική πολυτέλεια. Πρόκειται για μικρά διαμερίσματα με δική τους κουζίνα, άνετο σαλόνι και κρεβατοκάμαρα, διακοσμημένα σε κλασικό ύφος, που φτιάχνει ένα περιβάλλον πολυτέλειας παρά τις κάποιες «υπερβολές». Αντίθετα, στο χώρο του πρωινού (που τις υπόλοιπες ώρες λειτουργεί ως καφέ) επικρατεί μια λιτή σύγχρονη διακοσμητική γραμμή, που κατά τη γνώμη μας ταιριάζει πολύ με το δωρικό ύφος του παραδοσιακού κτιρίου. Το πρωινό είναι απλό, αλλά επαρκές. Προσευχηθείτε να έχει καλό καιρό για να το απολαύσετε στη λιακάδα της αυλής. Πραγματική μαγεία.

(Ανεξαρτησίας 109, 26510/22235, www.etip.gr/politeia. Τιμή: από € 65, σουίτες από € 130)

ΓΟΥΙΚΕΝΤ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ - εικόνα 4
Μπαρ Ananda

Και για φαγητό...

Πολύ κοντά στην Ανεξαρτησίας βρίσκονται δύο από τα πιο αξιοπρόσεκτα εστιατόρια των Ιωαννίνων, το 1900 (Νεοπτολέμου 9, 26510/33131) και το Ες Αεί (Κουντουριώτου 50, 26510/34571). Το πρώτο στεγάζεται σε ένα παλιό ισραηλίτικο σπίτι διακοσμημένο πολύ ατμοσφαιρικά, απέναντι ακριβώς από την κεντρική είσοδο του κάστρου. Ο Ισπανός σεφ προτείνει μεσογειακά πιάτα φτιαγμένα με ντόπια υλικά -ριζότο λαχανικών ή θαλασσινών, ψαρονέφρι με δαμάσκηνα, σκαλοπίνια με θυμάρι.

Το δεύτερο προτείνει πιάτα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με ιδιαίτερη έμφαση στα σπιτικά προϊόντα, ξεκινώντας από το χειροποίητο ψωμί. Επιδιώξτε οπωσδήποτε να πιάσετε τραπέζι στην κεντρική αίθουσα με το διαφανές στέγαστρο και το κεντρικό τζάκι-νησίδα.

Ελένη Κούκη
ekouki@athinorama.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.