ΚΑΪΡΟ

Όσες φορές κι αν δεις τις Πυραμίδες, όσες φορές κι αν μπεις στο ηλικίας χιλίων χρόνων τζαμί-πανεπιστήμιο Αλ Άζχαρ, η συγκίνηση είναι εκεί. Η πρωτεύουσα της βόρειας Αφρικής προσφέρει εμπειρίες καλοπέρασης που δεν αδυνατίζουν το πορτοφόλι. Και η διάρκεια της πτήσης από την Αθήνα είναι μόλις μιάμιση ώρα.

ΚΑΪΡΟ

ΚΑΪΡΟ

low budget πολυτέλεια

Όσες φορές κι αν δεις τις Πυραμίδες, όσες φορές κι αν μπεις στο ηλικίας χιλίων χρόνων τζαμί-πανεπιστήμιο Αλ Άζχαρ, η συγκίνηση είναι εκεί. Η πρωτεύουσα της βόρειας Αφρικής προσφέρει εμπειρίες καλοπέρασης που δεν αδυνατίζουν το πορτοφόλι. Και η διάρκεια της πτήσης από την Αθήνα είναι μόλις μιάμιση ώρα.

από τη Βίκυ Νταλακώστα

ΚΑΪΡΟ - εικόνα 1

Είναι χαοτικό, θορυβώδες, σκονισμένο, loud, συχνά κιτσάτο. Από παντού μοιάζει να ξεβράζει ανθρώπους, έχει φτωχές συνοικίες, καυσαέριο και μπόλικο σασπένς: αρκεί να κοιτάξεις μια οικογένεια να περνάει με ακροβατικούς ελιγμούς ένα δρόμο ταχείας κυκλοφορίας... Όμως το Κάιρο των δεκαέξι εκατομμυρίων, η Umm Dunya (η μητέρα του κόσμου) είναι μια πόλη με ασύγκριτη ζωική ενέργεια, μίλια μακριά από το lifestyle (ευτυχώς), αλλά με μοναδικό ύφος. Μια μητρόπολη που βράζει, που ζει 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, γεμάτη μνήμες, αρώματα, αποχρώσεις, ήχους μοναδικούς και ισχυρή ταυτότητα. To Κάιρο διψάει για επικοινωνία, έχει όρεξη για ζωή και έντονη κοινωνικότητα.

Για το μεμονωμένο ταξιδιώτη είναι όχι απλώς συναρπαστικό αλλά και ασφαλές σε υπερθετικό βαθμό. Στον καταιγισμό των «where do you come from?», που μπορεί να γίνει προς στιγμήν κουραστικός, η απάντηση «γιουνανέγια» (Ελληνίδα) έκανε θαύματα στην επικοινωνία: εισέπραξα αποδοχή, πληροφορίες, ζεστασιά, πραγματικό καλωσόρισμα, εκπληκτικό σέρβις.

Το Κάιρο είναι μια πόλη-όστρακο, όχι μόνο γιατί παραμένει κλειστή στον αμύητο, που θα αρκεστεί στις πυραμίδες και το Αιγυπτιακό Μουσείο, αλλά κυρίως με την έννοια της πολλαπλής διαστρωμάτωσης. Η πρότασή μας λοιπόν δεν απευθύνεται ιδιαίτερα στους ανθρώπους που θα επιλέξουν να ταξιδέψουν με γκρουπ^ αφορά περισσότερο το μεμονωμένο ταξιδιώτη, που θα πάρει το αεροπλάνο (το ταξίδι διαρκεί μόλις μιάμιση ώρα!) για να περάσει ένα long weekend με χρώμα και άρωμα, ένα διάλειμμα με δυνατές εμπειρίες, που θα αφήσουν το πορτοφόλι του ήσυχο.

Το Κάιρο προσφέρει συμπυκνωμένες σε μερικές ημέρες πάμπολλες εμπειρίες. Σταχυολογούμε λοιπόν αυτές που θα σας κάνουν να περάσετε καλά, να ξεκουραστείτε, να απολαύσετε καλό φαγητό, ραχατλίδικους καφέδες, όμορφο περιβάλλον, στιγμές που θα εντυπωθούν στο μυαλό σας και που θα σας κάνουν να επιστρέψετε στο Ελευθέριος Βενιζέλος με την επίγευση του «εξωτικού» (όπως και να το εννοεί ο καθένας), με το χαμόγελο του «πήγα, είδα, κέρδισα».

ΚΑΪΡΟ - εικόνα 2
Hotel Mena House Oberoi
  • Αραμπέσκ όνειρο: Το Mena Haus, που πλέον ανήκει στην αλυσίδα Oberoi, είναι πρώην βασιλικό κυνηγετικό περίπτερο που ανήκε στον χεδίβη Ισμαήλ και μετατράπηκε σε ξενοδοχείο στα τέλη του 19ου αιώνα. Μέσα από τις μπακιρένιες κουρτίνες του εστιατορίου Khan El Khalili απολαμβάνεις ένα σύνθετο πιάτο από σούπα μολόχας και κοτόπουλο (μολοχίγια) με θέα τις Πυραμίδες. Στους χαμηλούς σοφράδες του καφέ, η αντανάκλαση βάφει τα πάντα χρυσοπράσινα και νομίζεις ότι οι τριγωνικές σκιές που διαγράφονται στο φόντο δεν είναι «εκ του κόσμου τούτου». Τέλος, ένα δείπνο στο εστιατόριο Moghul Room αφήνει στη μνήμη ανεξίτηλα σημάδια. Έργα τέχνης, βαριά έπιπλα, πολύτιμα ριντό και φρέσκα ροδοπέταλα σε βάζα α λα μαροκέν, μια ανατολίτικη φαντασίωση, που όμως δεν σε «σφίγγει». Αυτό το σκηνικό «ο Κουμπλάι Χάν συναντά τον Αλαντίν» απόλαυσαν κάποτε ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο Σέσιλ Μπ. Ντε Μιλ, ο Τσάρλι Τσάπλιν και αντίστοιχες διασημότητες. Η καλύτερη -φημολογείται- ινδική κουζίνα στη Μέση Ανατολή έρχεται στο πιάτο με συνοδεία γαλλικών και ιταλικών κρασιών, ενώ στο «check, please» περιμένεις ένα ποσό της τάξεως των € 30-40. (00202 383 3444).

  • Το μουσείο... των μουσείων: Το Αιγυπτιακό Μουσείο παρακάμπτει ό,τι ξέρετε για τη μουσειακή εμπειρία. Αμύθητοι θησαυροί, ασφυκτικά τοποθετημένοι με συγκινητική φυσικότητα, αφέλεια σχεδόν, σε ένα επιβλητικό παλάτι του 1902.

    ΚΑΪΡΟ - εικόνα 3
    Αλ Άζχαρ

    Tip 1o: Παρατηρήστε τα μοναδικά παλιοκαιρισμένα ταμπελάκια με τις περιγραφές, γραμμένες σε γραφομηχανή. Όπως «Ρα-Ουέρ, άγαλμα από ασβεστόλιθο του Μοναδικού Συντρόφου, Αφέντη των Μυστικών της Τουαλέτας και Βασιλικού Κομμωτή, Γκίζα, 5η δυναστεία» ή πάλι «Ασβεστολιθική Στήλη του Στενότερου Φίλου, Πρώτου μετά του Βασιλέως, Τέπεν Άνκχ». Tip 2ο: Πιείτε ένα δυνατό εσπρέσο (ζητήστε σκούρα ζάχαρη) στο καφέ του μουσείου (θα μπορούσε να είναι καφέ επαρχιακού σταθμού των '70s) με θέα τον υπέροχο κήπο, το σιντριβάνι με τα νούφαρα, τις σφίγγες-φρουρούς, τις γρανιτένιες στήλες και τα παρόμοια... Πηγαίνετε πρωί-πρωί ή γύρω στις έξι το απόγευμα που κλείνει. Το φως είναι ιδανικό.

  • Η εμπειρία του παζαριού: Ε, ένα Χαν Ελ Χαλίλι θα το πάτε. Tip 1ο: Για μια αυθεντική συνάντηση με το παρελθόν επιβάλλεται ένας καφές στο φημισμένο Fishawi. Ενώ το κάρδαμο από τον αραβικό μοσχοβολάει, οι καπνοί του ναργιλέ (σίσα) σε μεταφέρουν στις εποχές των ρετρό φωτογραφιών Το ταξίδι στο παρελθόν θα σας κοστίσει δύο ευρώ, σίσα συμπεριλαμβανομένης. Tip 2ο: Λεπτοκαμωμένος, με αεικίνητα γαλάζια μάτια και ξεδοντιασμένο χαμόγελο, που με το παραμικρό μετατρέπεται σε καταρρακτώδες γέλιο, πανούργος και επικοινωνιακά αριστοτέχνης: ο Δόκτωρ Άχμαντ σπούδασε φιλοσοφία στη Σορβόνη, μιλάει γαλλικά και αγγλικά, αγαπάει τις γυναίκες και τους φέρεται σαν gentleman του παλιού καιρού. Πέρα από την απόλαυση της συνάντησης, στο μικρό μαγαζάκι του (θα σας οδηγήσουν διά της περιγραφής), όπου σημειωτέον δεν υπάρχει κράχτης, βρίσκεις βεδουίνικα κοσμήματα από τις χώρες του Μαγκρέμπ ή την Υεμένη. Ένα ογκώδες κόσμημα των νομάδων του Αφγανιστάν από old silver κόστιζε μόλις € 30...

    ΚΑΪΡΟ - εικόνα 4

    Tip 3ο : Έναν... αδιαφανή χυμό, τον πιο εντυπωσιακό ναργιλέ με πορφυρό επιστόμιο και τις πιο περιποιημένες τουαλέτες (σωστότερα, τις μόνες παραδεκτές) της περιοχής βρίσκεις στο καφέ Naguib Mahfouz. Σε αυτό τον τριπλής χρήσης χώρο, που διαχειρίζεται η Oberoi, το κοντράστ με τη βαβούρα του παζαριού και η καλαισθησία σε γαληνεύουν. Επιστρέψτε το βράδυ στο ρεστοράν Khan El Khalili (00202 5903788, 00202 5932262) για πριβέ αίσθηση, νόστιμο φαγητό υπό το φως των κεριών, αυθόρμητο σέρβις και λογαριασμό που αντιστοιχεί σε... ταβέρνα!

  • Γλυκανέ το! Από το δημοφιλέστατο στους καϊρινούς φούρνο Al Abd, στο 19 της κεντρικότατης Talaat Harb, γλυκαθείτε με λιβανέζικα σιροπιαστά. Λίγο πριν, στην ομώνυμη πλατεία, παρατηρήστε τα αρ ντεκό ψηφιδωτά του Groppi, ενός αριστοκρατικού τεϊοποτείου ευρωπαϊκού τύπου που άνοιξε το 1925. Δυστυχώς σήμερα το περιβάλλον δεν σε κρατάει, αλλά παραμένει εντυπωσιακό.
  • Μια νύχτα στην Όπερα: Μη διστάσετε να ρωτήσετε τη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου σας «τι παίζει απόψε». Όσο «κρατάει» ακόμη ο καιρός, ίσως προλάβετε κάποια παράσταση στον ανοιχτό χώρο της Όπερας του Καΐρου, όπου θα ακούσετε μουσική αραχτοί σε μαξιλάρια... Από τις 20-30 Σεπτεμβρίου γίνεται επίσης το Cairo International Experimental Theatre Festival, στο οποίο συμμετέχουν 100 χώρες με θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις.

    ΚΑΪΡΟ - εικόνα 5

  • Night life: Το Κάιρο δεν είναι μέρος για βραδινές εξόδους, αλλά οι retro lovers θα εκτιμήσουν το δερμάτινο μαξιλάρι της μπάρας στο σκοτεινό, «αντρικό» Kings Bar του ξενοδοχείου Cosmopolitan (Ben Talaab, πολύ κοντά στην πλατεία Talaat Harb, 00202 3923663, 00202 3923845). Ένα άλλο ιστορικό μπαρ, καλτ σημείο της πόλης, είναι το παλιομοδίτικο Barrel Bar στο ξενοδοχείο Windsor (19 Alfy Bey): κλαμπ Βρετανών αξιωματικών στις αρχές του εικοστού αιώνα, διατηρεί ακόμη έναν αποικιακό απόηχο.
  • Σοφέρ, στάση παρακαλώ! Το Κάιρο επιτρέπει την πολυτέλεια ενός σοφέρ στον καθένα (μας...). Με € 30 περίπου μπορείτε να έχετε ένα αυτοκίνητο με τον οδηγό του στη διάθεσή σας για μια ολόκληρη μέρα (κανονίστε το στη ρεσεψιόν). Σε κάθε περίπτωση, μη χάσετε την ευκαιρία για μια βόλτα «Cairo, by night»: η «πόλη των Χιλίων Μιναρέδων» αλλά και των κόμβων-τρομπέτα» είναι κυριολεκτικά μαγική υπό το σεληνόφως.
  • International style: Ακόμα και όσοι δεν πολυσυμπαθούν το international στυλ, θα παραδεχθούν ότι το Sheraton Heliopolis (00202 2677740, www.sheraton.com/Heliopolis) το «φοράει» αρκετά κομψά. Σε απόσταση δέκα λεπτών από το αεροδρόμιο, είναι καλή λύση αν πετάτε για Λούξορ ή Ασουάν. Το χαμηλοτάβανο, cozy ρεστοράν Al Dabke σερβίρει λιβανέζικες γεύσεις (δοκιμάστε θαυμάσιο kofta orfa), ενώ το υπέρκομψο περσικό εστιατόριό του είναι, αν δεν απατώμαι, το μοναδικό στη χώρα. Υπολογίστε € 20-30 περίπου το άτομο, χωρίς το κρασί. Στο Oriental Cafe του όμορφου και γαλήνιου κήπου, προστατευμένοι από τη βραδινή ψύχρα μέσα στις λευκές πριβέ τέντες, οι εντρυφώντες στην κουλτούρα της σίσα, θα απολαύσουν ιδιαίτερα τη λεπτή αλλά υπαρκτή διαφορά στην ποιότητα του καπνού.

    ΚΑΪΡΟ - εικόνα 6

  • Αραβική ψυχή, ευρωπαϊκό chic: Το παλάτι Γκεζίρα, κεντρικό κτίριο του ξενοδοχείου Marriot (00202 3408888) είναι ένα μέγαρο που έφτιαξε ο Χεδίβης Ισμαήλ για να φιλοξενήσει την Αυτοκράτειρα Ευγενία ενόψει των εγκαινίων της διώρυγας του Σουέζ. Όλη η λάμψη και η πολυτέλεια του παρελθόντος έχει μεταφερθεί άριστα στον 21ο αιώνα. Tο Cafe Saraya είναι το ιδανικό μέρος για να πιεις ένα absolutely fabulous καφέ σε περιβάλλον που δένει άριστα το βιεννέζικο με το αραβικό στοιχείο. Ακόμη και ένα βραδινό ποτό στο arab-glam μπαρ Empress Room, ένα συνδυασμό καμπαρέ με ελληνική '70s πίστα έχει την πλάκα του... Πραγματική απόλαυση το γεύμα στο JW' steak house, ενώ το διπλανό ιταλικό Tuscany σου ανοίγει την καρδιά με την ιταλική του χάρη.
  • Κρουαζιέρα θα σε πάω... Μπείτε σε μια φελούκα για μια βόλτα στο Νείλο. Η διαδρομή προς την Μασρ Καντίμα (Παλιό Κάϊρο) με τις ορθόδοξες και κοπτικές εκκλησίες του δέκατου αιώνα διαρκεί μία ώρα και είναι πολύ όμορφη εισαγωγή για τη μοναδική αυτή συνοικία.
  • Πώς θα πάτε Υπάρχουν καθημερινές πτήσεις από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» με τις Ολυμπιακές Αερογραμμές (2109666666) και Egypt Air (2109212818). Ευχαριστούμε θερμά το Γραφείο Τουρισμού της Αιγυπτιακής Πρεσβείας στην Αθήνα και τον κύριο Mohamed Safy Εl Din προσωπικά, για τη συνεισφορά τους στην πραγματοποίηση του ταξιδιού. Τεύχος 228, 23/9/2004

  • Διαβάστε ακόμα

    Τελευταία άρθρα Travel

    Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

    Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

    ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
    17/04/2024

    Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

    Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

    Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

    Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

    To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

    Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.

    Η Modus & Amplio ανακοινώνει τη συνεργασία της με το ανανεωμένο "Bratsera Hotel"

    Το "Bratsera" εισέρχεται σε μία νέα εποχή, με ανανεωμένο λογότυπο, νέα ιστοσελίδα και ένα καινούριο γαστρονομικό concept με την υπογραφή δύο κορυφαίων Ελλήνων Chef.

    Πώς θα είναι φέτος τα καλοκαιρινά ταξίδια στην Ευρώπη; Σύμφωνα με το "Conde Nast Traveler" όχι και πολύ αισιόδοξα για την Ελλάδα και τη Μεσόγειο

    Η κλιματική αλλαγή και ο υπερτουρισμός αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε το καλοκαίρι, θέτοντας νέα δεδομένα και ως προς τη βιωσιμότητα.

    Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στη Μακεδονία

    Έθιμα με ρίζες πίσω στο χρόνο και φύση στον υπερθετικό.