Low budget Christmas cities

Δωρεάν street happenings, ψαγμένες γιορτινές αγορές, φεστιβαλικές βόλτες με ζεστό κρασί στο χέρι­ δίπλα σε υπαίθριες φωτιές, στέκια-τρύπες­ όπου γιορτάζουν οι ντόπιοι με απροσποίητο­ ­κέφι, ξεχωριστά hostels και value for money ­ξενοδοχεία. Οι γιορτές στις αγαπημένες μητροπόλεις των Χριστουγέννων δεν είναι απαραίτητα­ απλησίαστες, αρκεί να ξέρετε να κινηθείτε έξυπνα, χωρίς όμως να στερηθείτε το feeling των ημερών. Χιονισμένο τοπίο, ζεστά παλτά, φώτα: πάμε!

Low budget Christmas cities

Δωρεάν street happenings, ψαγμένες γιορτινές αγορές, φεστιβαλικές βόλτες με ζεστό κρασί στο χέρι­ δίπλα σε υπαίθριες φωτιές, στέκια-τρύπες­ όπου γιορτάζουν οι ντόπιοι με απροσποίητο­ ­κέφι, ξεχωριστά hostels και value for money ­ξενοδοχεία. Οι γιορτές στις αγαπημένες μητροπόλεις των Χριστουγέννων δεν είναι απαραίτητα­ απλησίαστες, αρκεί να ξέρετε να κινηθείτε έξυπνα, χωρίς όμως να στερηθείτε το feeling των ημερών. Χιονισμένο τοπίο, ζεστά παλτά, φώτα: πάμε! Από την Καλλιστώ-Κατερίνα Γούναρη

ΛΟΝΔΙΝΟ

Low budget Christmas cities - εικόνα 1
Το παγοδρόμιο μπροστά στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου

Μονόκεροι από πάγο και party διάθεση με νότες από Ίμπιζα
Απ’ την γκουρμέ γευσιγνωσία ως στο πατινάζ υπό τις μουσικές γνωστών DJs, η βρετανική πρωτεύουσα αψηφά το κρύο με υπαίθριους εορτασμούς κάτω από τα άστρα. Κι αν τρέμετε και μόνο στην ιδέα, όλο και κάποιο γραφικό εκκλησάκι φτιάχνει ατμόσφαιρα με χριστουγεννιάτικα κάλαντα... Βροχή από φώτα στη Regent και την Carnaby Street, παραποτάμια φεστιβάλ και πίστες πατινάζ, χριστουγεννιάτικες λιχουδιές στην piazza του Covent Garden και φυσικά η χριστουγεννιάτικη αγορά του Southbank Centre που κοσμεί ήδη από τα μέσα Νοεμβρίου τις όχθες του Τάμεση με γερμανικού στιλ καλύβες γεμάτες δώρα, γλυκά και ζεστό κρασί Gluhwein (υπάρχει και ειδικός πάγκος για δώρα με... ψιλά). ­Κι επειδή όλα αυτά κάπου πρέπει να τα κάψετε, μια μικρή (για τους μίνι πατινέρ) και μια μεγάλη παγοπίστα γύρω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο μας κερνάει το εντυπωσιακό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (www.nhm.ac.uk ). Το Somerset House προσφέρει ένα ταπεινό dancefloor 900 τ.μ., με φόντο μια μεγαλόπρεπη αυλή του 18ου αιώνα και απόγειο τις club βραδιές με γνωστούς DJs, που θα ταξιδέψουν νοερά τους skaters από τις παραλίες της Ίμπιζα στο διάσημο club «Ministry of Sound» (€ 21, www.somersethouse.org.uk ).

Low budget Christmas cities - εικόνα 2
H Burlington Arcade στο κέντρο του Λονδίνου προσφέρεται για window shopping (© NYC & Company)

Το Winter Wonderland, από την άλλη, ένας μαγικός παιχνιδόκοσμος στο Hyde Park (ατμοσφαιρικότατος και χωρίς είσοδο), έχει πολλά παραπάνω απ’ τη μεγαλύτερη υπαίθρια παγοπίστα στη Βρετανία: 100.000 φωτάκια κοσμούν τη χριστουγεννιάτικη αγορά, τη Γη του Άγιου Βασίλη, τα τσίρκο και τα τρενάκια. Θα πιείτε ζεστό μηλίτη δίπλα σε υπαίθριες φωτιές και θα περιπλανηθείτε στο ολοκαίνουργιο Μαγικό Βασίλειο του Πάγου, όπου 200 τόνοι χιονιού γέννησαν ένα μονόκερο με άμαξα, μια φωλιά δράκου και, φυσικά, τη Βασίλισσα του Πάγου (€ 10, χαμηλότερες τιμές εκτός ωρών αιχμής).

Low budget Christmas cities - εικόνα 3
Έκθεση με διάσημα κοστούμια του Χόλιγουντ στο Victoria & Albert στο Λονδίνο.

Εκκλησίες όπως ο Άγιος Πέτρος στην Eaton Square διοργανώνουν φιλανθρωπικά events με κάλαντα και απαγγελίες – μια και τα εισιτήρια για το περιβόητο Westminster Αbbey έχουν προ πολλού εξαντληθεί.
Το εξαιρετικό μιούζικαλ «Matilda» ( uk.matildathemusical.com ), η έκθεση με διάσημα κοστούμια του Χόλιγουντ στο V&A (www.vam.ac.uk ) και η ξενάγηση στο συναρπαστικό σετ του Χάρι Πότερ ( www.wbstudiotour.co.uk ) προσφέρονται για μικρούς και μεγάλους. Στον αντίποδα, βέβαια, υπάρχει πάντα το παλιό, καλό παρακμιακό «Cabaret» στο Savoy ( www.savoytheatre.org , προσφορές στα www.tkts.co.uk και www.discounttheatre.com ).
Μέσα στον τουριστικό πανικό των Χριστουγέννων υπάρχουν πάντα γωνιές που διατηρούν χρώμα τοπικό. Λίγα βήματα από το πολύβουο Angel, o πεζόδρομος Exmouth Market θυμίζει χωριό, διάσπαρτο όμως με cool εστιατόρια και μπαρ όπως το «Caravan» ( caravanonexmouth.co.uk ). Στο Covent Garden, το «Pix» (www.pix-bar.com ) παντρεύει τάπας με δυνατά κοκτέιλ και ροκ μουσικές. Στη λαβυρινθώδη αγορά των ιστορικών στάβλων του Camden η γκαλερί-πολυχώρος Proud (www.proudcamden.com ) απέκτησε και καμπαρέ με... σκανδαλιστικά πιάτα. Ακόμη πιο φιλόδοξη η Brick Lane ανατολικά, συνδυάζει μαραθώνια μπαρότσαρκα («Cafe 1001», «Vibe», «The Big Chill») με πολυπολιτισμικές γεύσεις όπως το Thai του «Kinkao».

Low budget Christmas cities - εικόνα 4
Το «Cabaret» στο Savoy Theatre στο Λονδίνο ταιριάζει με το mood των ημερών.

Διαμονή
Στο «The Dictionary», το νέο στιλάτο hostel στο Shoreditch, σε μια περιοχή γεμάτη hip cafes και bars (από € 22/κρεβάτι με μίνι πρωινό, www.thedictionaryhostel.com ). Στο «Jesmond Hotel Bed & Breakfast» στην κεντρικότατη, κλασάτη γειτονιά του Bloomsbury και με συμπαθητικές –για Λονδίνο– τιμές (από € 100/δίκλινο με πρωινό και κοινό μπάνιο, από € 125 με πρωινό & μπάνιο, www.jesmondhotel.org.uk ). Στο «Stylotel» σε δύο αρχοντικά του 19ου αιώνα με μοντέρνα διακόσμηση στο κεντρικό Paddington (από € 119/δίκλινο με πρωινό, www.stylotel.com ). Το βραβευμένο «Ηoxton Hotel» δεν αποτελεί γενικά την πιο οικονομική λύση, αλλά έγινε διάσημο χάρη στα δωμάτια της £ 1, που βγάζει κάθε τρίμηνο σε προσφορά. Γραφτείτε στο fan club στο www.hoxtonhotels.com και
ίσως η τύχη σάς χαμογελάσει αυτά τα Χριστούγεννα! Η αλυσίδα Travelodge μπορεί να περιορίζεται στα βασικά, αλλά προσφέρει άνεση και λογικές τιμές σε κεντρικές τοποθεσίες (Waterloo, Covent Garden κ.α.,
www.travelodge.co.uk , από € 69/δίκλινο). Δανάη Μολόχα

ΠΡΑΓΑ

Low budget Christmas cities - εικόνα 5
Χριστουγεννιάτικη αγορά στην πλατεία Wenceslas στην Πράγα. (© Prague Information Service/ www.praguewelcome.cz)

...Όπως παραμύθι
Καθώς ο παγωμένος αέρας στροβιλίζεται στα πλακόστρωτα στενά, το... αστέρι της Βηθλεέμ δείχνει τη Staromestske Namesti, την πλατεία της Παλιάς Πόλης με το διάσημο αστρονομικό ρολόι όπου φιγουράρει στολισμένο ένα έλατο τόσο ψηλό που για να δεις την κορυφή του πρέπει να ανέβεις στο Παλιό Δημαρχείο. Υπό τη σκιά του –ή καλύτερα τη λάμψη του– σειρές από σταντ πωλούν χειροποίητα σουβενίρ, ζαχαρωτά με σχήμα χιονάνθρωπου, φρούτα βουτηγμένα σε σοκολάτα, λουκάνικα και σουβλιστά κρέατα, παντς που αχνίζει και άλλα αφεψήματα. Οι ήχοι από τα κάλαντα που ψάλλουν παιδικές χορωδίες σκορπίζουν στα σοκάκια της Mala Strana και τρυπώνουν στις υπόγειες μπιραρίες χωρίς να τους ξεφύγει η μυστική πόρτα της «U-Hrocha» (Thunovska 20) ούτε οι παμπ του Nove Mesto (ubalbinu.cz ), οι οποίες σερβίρουν αυθεντική τσέχικη­ μπίρα μέχρι αργά σε τιμές που ευνοούν την ποσότητα. Συναντάμε μπιρο-εστιατόρια όπως το «Pivovarsky Κlub» (Krizikova 17) με τοπική κουζίνα σε... τοπικές τιμές, ενώ το hot «KolKovna» (www.kolkovna.cz ) με τις μοσχομυριστές σπεσιαλιτέ σέρνει από τη μύτη ξένους και ντόπιους. Ωστόσο, αν για σας η εορταστική ατμόσφαιρα ταυτίζεται με ένα glam, αλλά value for money δείπνο υπό το φως των πολυελαίων και με την Πράγα... στο πιάτο, στο ρετιρέ του φουτουριστικού «Σπιτιού που Χορεύει» σας περιμένει το «Celeste Restaurant» του Gehry (www.celesterestaurant.cz ).

Low budget Christmas cities - εικόνα 6
Μαύρο θέατρο θεατρική μαγεία, 100% Πράγα. (© Image Theatre Prague)

Βουτιά στην τσέχικη κουλτούρα: χωθείτε στο Image Theatre (www.imagetheatre.cz ) για μια 90λεπτη εμπειρία μαύρου θεάτρου με € 20. Περπατήστε στην Karmelitska ή τη Nerudova για να χαζέψετε φανταστικές μαριονέτες και να νιώσετε σαν παιδιά... Τόσο μεγάλα ώστε να απολαύσετε μια βραδιά rhythm ’n’ blues στο «Unglet» (jazzungelt.cz ). Προτού ξεκινήσετε,όμως ξεκουράστε τα πόδια σας σε ένα από τα cafes της Παλιάς­ Πόλης, όπως το «Choco Cafe» (Liliova 4) ή το αριστοκρατικό «Cafe Savoy» (Vitezna 5). Οι νυχτερινές περιπλανήσεις έχουν µια µαγεία στην Πράγα. Αν δεν έχει χιόνι, αφήστε το τραµ No 22 να σας ξεναγήσει, αλλιώς κινηθείτε πεζή και, ξεκινώντας από την εβραϊκή συνοικία, ακολουθήστε τη Maiselova και τις λαβυρινθώδεις διακλαδώσεις της, παραλείποντας –για τους ανήλικους– τις «κόκκινες βιτρίνες» της Wenceslas. Ο επίλογος γράφεται με μια τελευταία βόλτα στη γέφυρα του Καρόλου. Η «Bohemian Rhapsody» στην Πράγα έχει ολοκληρωθεί.

Low budget Christmas cities - εικόνα 7
Tο ξενοδοχείο «Icons» στην Πράγα, σε κτίριο του 19ου αιώνα, ξαφνιάζει με το μοντέρνο ντιζάιν του.

Διαμονή
Στο «Dahlia Inn» με το φουτουριστικό ντιζάιν και το ασυναγώνιστο value for money (www.dahliainn.com , από € 49). Στο «Little Town Hostel» στη Mala Strana (www.littletownhotel.cz , dorms από € 15, δωμάτια από € 24). Στο κλασικό «Unitas» δίπλα στη γέφυρα του Καρόλου, με αέρα αριστοκρατίας (www.unitas.cz , από € 109). Στο κεντρικότατο «Icons» με τον ενδιαφέροντα συνδυασμό μοντέρνου ντιζάιν σε κτίριο του 19ου αιώνα (www.iconhotel.eu , από € 66).

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ

Low budget Christmas cities - εικόνα 8
Τοπικές λιχουδιές στη χριστουγεννιάτικη αγορά της πλατείας Vorosmarty στη Βουδαπέστη.

Κρύα χέρια - ζεστή καρδιά
Όποια εποχή και να την επισκεφθείς έχεις την υποψία ότι οι κεντρικοί της δρόμοι είναι ένα πλατό που στημένο με λεπτομέρεια αποκλειστικά για τα Χριστούγεννα: από τους παραμυθένιους φανοστάτες της Vaci Utca μέχρι τα παραδουνάβια cafes της πλατείας Erzsebet. Ακόμα και το «Gerbeaud» (www.gerbeaud.hu ) με τις μπαρόκ κουρτίνες που φιγουράρει στο top 10 των ταξιδιωτικών οδηγών συμμετέχει σε ρόλο ντελάλη δανείζοντας την πρόσοψή του για την αντίστροφη μέτρηση. Οι ντόπιοι ξέρουν. Από το πρωί σουλατσάρουν στις βιτρίνες της Πέστης με τα γούνινα σκουφάκια τους και οι αντοχές τους στο κρύο δεν δείχνουν να εξαντλούνται. Το υπαίθριο θεατράκι του Akvarium Klub (www.akvariumklub.hu ) είναι γεμάτο νεαρόκοσμο που κοινωνικοποιείται αψηφώντας την παγωνιά. Αντίθετα, για τον επισκέπτη από τον Νότο ένα ποτηράκι palinka –θυμίζει τσίπουρο– είναι απαραίτητο κάθε τόσο για να αντεπεξέλθει στις χαμηλές θερμοκρασίες. Επιλέξτε αν θα το πιείτε νωρίς στο «Drum Cafe» (Dob Utca 22) ή αργότερα στο ούγγρικο bohemian στέκι «Szimpla Kert» (szimpla.hu ) που θυμίζει παλιό εργοστάσιο. Για να μην το πιείτε ξεροσφύρι, μπείτε για φαλάφελ σε ένα από τα δεκάδες hummus points της Kyrali utca ή δοκιμάστε μαγυάρικη κουζίνα στο «Fatal» (www.fatalrestaurant.com ). Στη Βουδαπέστη δεν χρειάζεται επιδεξιότητα για να κρατήσετε χαμηλά τον προϋπολογισμό σας. Οι τουριστικές παγίδες είναι λίγες και συγκεντρώνονται στα κεντρικά μπιστρό. Κάθε φορά που αποφεύγετε μία κάντε δωράκι στον εαυτό σας ένα thai massage στα spa που διαρκώς ξεφυτρώνουν μπροστά σας.

Low budget Christmas cities - εικόνα 9
Kurtoskalacs, το παραδοσιακό γλυκό της Βουδαπέστης που πρέπει να δοκιμάσετε.

Αν επιλέξετε τη Βουδαπέστη για τα Χριστούγεννα, επιλέγετε ταξίδι στο χρόνο. Είναι οι αναμμένες σόμπες στα μαγαζιά, η σεμνή κατανάλωση και το eye shopping, οι πλανόδιοι μουσικοί με τις τραγιάσκες που παίζουν σαξόφωνο και φλάουτο σαν να μη ζητούν τον οβολό σου, η όπερα που ανήμερα των Χριστουγέννων παίζει –τι άλλο;– «Καρυο­θραύστη» (www.opera.hu ). Ακολουθώντας το πλήθος θα οδηγηθείς με μαθηματική ακρίβεια στην πλατεία Vorosmarty που χάρη στην υπαίθρια χριστουγεννιάτικη αγορά έχει μεταμορφωθεί σε ένα χαρούμενο χωριό με χορευτικά σόου, ξύλινα φωταγωγημένα κιόσκια με απίθανες χειροτεχνίες, γλυκίσματα αλλά και πάπρικες, σαλάμια, κρασιά μόλις για λίγα φιορίνια – ετοιμάσου για παζάρια στη νοηματική με αυθεντικούς Μαγυάρους. Κλείσιμο με ένα ζεστό αφέψημα στο χέρι πάνω στη γέφυρα της Ελισάβετ με θέα sτα κύματα του Δούναβη ή κάτω από τα χιονισμένα καμπαναριά του Saint Matthias...

Διαμονή
Το «Gozsdu Court Apartments» καταλαμβάνει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο στο κέντρο της Πέστης και περιλαμβάνει εκτός από ευρύχωρα, value for money διαμερίσματα, μικρές αγορές, χαριτωμένα cafes που το βράδυ γίνονται jazz bars κι ένα αίθριο όπου γίνονται προβολές (gozsducourt.com , από € 30/δίκλινο). Κλασική πολυτελής επιλογή το «Marriott» με θέα στα κύματα του Δούναβη (www.marriott.com , από € 82). Πολύ κοντά στη Vaci utca, το «Bohem Art Hotel» με περιποιημένα δωμάτια που θυμίζουν κουκλόσπιτα (bohemarthotel.hu , από € 68).

ΒΙΕΝΗ

Low budget Christmas cities - εικόνα 10
Sachertorte, η πιο εμβληματική γλυκιά γεύση της Βιένης.

Το βαλς των Χριστουγέννων
Στα παλιά βιενέζικα cafes όπως το «Zum Schwarzen Kameel» (kameel.at ) είναι ακόμη ζωντανή η αύρα του Φρόιντ και του Μπετόβεν, που κάποτε απολάμβαναν εδώ το τσάι τους, ενώ η μοντέρνα αρχιτεκτονική και τα χαλαρά μποέμ στέκια αποδεικνύουν ότι η Βιένη δεν εξαντλείται στην αυτοκρατορική γοητεία, αλλά την μπολιάζει δημιουργικά με νέες ιδέες. Τα Χριστούγεννα βέβαια η λάμψη εποχής παίρνει τα πάνω της, με τεράστιες κόκκινες μπάλες, εντυπωσιακούς πολυελαίους, αστέρια και αγγέλους να λαμπυρίζουν παντού. Στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους Karntnerstrasse και Κοhlmarkt που συγκεντρώνουν επώνυμα brands οι Βιενέζοι βολτάρουν με ντύσιμο ζεστό και σικ, ενώ στην πλατεία του Δημαρχείου οι υπαίθριες αγορές από μακριά θυμίζουν φωτεινά κρουαζιερόπλοια! Στην πραμάτεια τους, από τα κομψά γάντια και τα πλεκτά κασκόλ μέχρι τα αχνιστά ψωμάκια με τζίντζερ, αποτυπώνεται το βιενέζικο γούστο που σπεύδουν να εκτιμήσουν χιλιάδες επισκέπτες.

Ωστόσο, μη σας επηρεάσει η αριστοκρατική της φινέτσα και τη θεωρήσετε απρόσιτη. Budget μπιραρίες όπως η «Salm Brau» (www.salmbraeu.com ) με τη ζεστή ατμόσφαιρα για τα βροχερά βράδια σερβίρει τη δική της μπίρα, ενώ χαλαρές σοκολατερί και φιλικά στέκια όπου καλλιτέχνες απολαμβάνουν τα πρωινά τους (όπως το «Leopold Hawelka», hawelka.at ) κρύβονται πίσω από μπαρόκ τοίχους. Για φαγητό δοκιμάστε βιενέζικες wine taverns, τα επονομαζόμενα heuriger, που με τις λογικές τιμές τους υπενθυμίζουν ότι τα Χριστούγεννα είναι για όλους, ακόμα και στην αυστριακή πρωτεύουσα. Άλλωστε το κλου των ημερών παραμένει το streetlife –παρά το κρύο ή το χιόνι– τόσο που οι παρέες που τρώνε κάστανα και πίνουν ζεστό παντς γύρω από τη φουφού είναι εικόνα τόσο κλασική ώστε τείνει να γίνει σήμα κατατεθέν. Στο Naschmarkt σχεδόν δεν βρίσκεις τραπεζάκι για ένα Aperol Spritz και οι πεζόδρομοι της Ring Strasse μοιάζουν με μικρογραφία της όπερας, καθώς ορχήστρες δίνουν συχνά μίνι κοντσέρτα για να τεστάρουν την ανταπόκριση του κοινού. Για να έχετε πλήρη εποπτεία, μπείτε στο λιλιπούτειο «Cafe Virgot» (virgot-res.at ) με το γευστικό μαύρο τσάι. Αν πάλι προτιμάτε την όπερα και είστε διατεθειμένοι να παρακολουθήσετε την παράσταση ακόμη και όρθιοι, υπάρχουν last minute standing tickets από € 3! Αλλιώς, ραντεβού στο παρεκκλήσι του Hofburg κάθε Κυριακή πρωί με τη Vienna Boys Choir και είσοδο ελεύθερη (hofburg.wien.info ). Αν είστε λάτρεις της τέχνης, η Vienna card είναι μια καλή λύση (wien.info ) και θα σας βάλει με αξιόλογες εκπτώσεις σε μερικές από τις σημαντικότερες εκθέσεις που τρέχουν αυτή τη στιγμή στην πόλη με αφορμή και το έτος Κλιμτ (klimt2012.at ) για τα 150 χρόνια από τη γέννησή του. Και μην ξεχνάτε: η Βιένη θέλει αργή εξερεύνηση. Σαν τα βήματα του βαλς.

Διαμονή
Στο arty «Altstadt» (www.altstadt.at , από €105). Στο «Meininger City Hotel» της γνωστής αλυσίδας με cosy urban στιλ (meininger-hotels.com , dorms από € 13, δωμάτιο από € 42). Στο «The Art Hotel»,
μακριά από το κέντρο, αλλά με πολύ καλή συγκοινωνία και ωραίο περιβάλλον (www.arthotel.cz , από € 49).

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Low budget Christmas cities - εικόνα 11
Τα George Town cupcakes είναι νεοϋορκέζικο hit.

User friendly μαξιμαλισμός
Από τις παρυφές της Broadway προς τη Madison Square γύρω σου ετερόκλητες φάτσες ακτινοβολούν με μια μεταδοτική ευτυχία. Downtown το Rockefeller Center έχει ανάψει τα 30.000 λαμπιόνια του. Στις στολισμένες βιτρίνες της 5ης Λεωφόρου επικρατεί μια ευχάριστη βαβούρα. Το αντίπαλον δέος βρίσκεται στη χριστουγεννιάτικη υπαίθρια αγορά της Union Square, όπου μπορείς να χωθείς ανάμεσα στους Νεοϋορκέζους και με λίγα δολάρια να αγοράσεις μπιχλιμπιδάκια και χειροποίητα cookies.

Low budget Christmas cities - εικόνα 12
Πατινάζ στο Rockefeller Center: η πιο κινηματογραφική γιορτινή εμπειρία. (©VisitBritain/Simon Winnall)

Αν αισθανθείτε πιεσμένοι ή έστω πεινασμένοι, δραπετεύστε στα value for money «Momofuku» (www.momofuku.com ) και πάρτε μια ιδέα από τις hip ασιατικές λιχουδιές τους, αλλιώς κάντε υπομονή μέχρι την TriBeCa και η βιετναμέζικη κουζίνα του «Viet Cafe» θα σας ανταμείψει διπλά (viet-cafe.com ). Μπείτε­ με ένα χοτ ντογκ στο χέρι στο χιονισμένο Central Park όπου το παγοδρόμιο θα σας βάλει δωρεάν στο κλίμα. Αργά το απόγευμα περιηγηθείτε χωρίς εισιτήριο μία από τις εκθέσεις του ΜοΜΑ, όπως το αφιέρωμα στον Magritte (ελεύθερη είσοδος τις Παρασκευές, 4-8 μ.μ.). Το Guggenheim Museum πάλι εκθέτει Καντίνσκι και Πικάσο, αλλά ακόμη κι αν δεν δείτε τις εκθέσεις αξίζει να ρίξετε έστω και μια ματιά στο εντυπωσιακό σπειροειδές εσωτερικό του. Για εκθέσεις σύγχρονης τέχνης ανερχόμενων καλλιτεχνών αναζητήστε στο Soho την Team Gallery (teamgal.com ) ακολουθώντας τη μυρωδιά των cupcakes της GeorgeTown (georgetowncupcake.com ).

Low budget Christmas cities - εικόνα 13
Στο Guggenheim Museum στη Νέα Υόρκη αξίζει να έρθετε ακόμη και μόνο για τη βόλτα στη σπειροειδή σκάλα.

Ακόμη κι αν δηλώνετε κατά του μαξιμαλισμού κανείς δεν θα σας πιστέψει, αφού ήρθατε χριστουγεννιάτικα στη Νέα Υόρκη. Χαλαρώστε λοιπόν και τρυπώστε σε ένα από τα απαστράπτοντα θέατρα – το Majestic Theater ανεβάζει για πολλοστή φορά το «Φάντασμα της Όπερας». Για το λιγότερο καταναλωτικό πρόσωπο της μεγαλούπολης κατεβείτε στο Village, πάρτε µια ζεστή σοκολάτα µε τσίλι στο χέρι από το Chocolate Bar (http://www.chocolatebarnyc.com/blog1/ ) και περπατήστε στη Highline (thehighline.org ), το νέο πάρκο της πόλης που φτιάχτηκε πάνω σε μια εγκαταλειμμένη εναέρια σιδηροδρομική γραμμή. «Προσγειωθείτε» στο groundfloor των γκαλερί του Chelsea (chelseagallerymap.com ) που προσπαθούν ακόμη να... στεγνώσουν μετά τις πλημμύρες, με τελικό προορισμό το ντιζαϊνατο «Μοrimoto» για ένα fusion και ακριβούτσικο lunch (morimotonyc.com ). Αντισταθμίστε όμως την αμαρτία: τι πιο αμερικανικό (και παράδοξο) από ένα ρεβεγιόν στο «Lion» με γκουρμέ μπέργκερ σε classy νεοϋορκέζικο περιβάλλον (thelionnyc.com , μόνο με κράτηση). Για πιο πολυτελείς καταστάσεις ανεβείτε στον τελευταίο όροφο του Ink48, στο «The Press Lounge» (thepresslounge.com ), για να απολαύστε τη νυχτερινή Νέα Υόρκη με ένα Manhattan ανά χείρας. Ορίτζιναλ

Διαμονή
Στο «Pod Hotel» κοντά στην 3η Λεωφόρο με hip αέρα (thepodhotel.com , από € 102). Στο art «Gershwin Hotel» κοντά στο Empire State Building (gershwinhotel.com , από € 92). Στο «Hostelling International New York» (clickbed.com , dorms από € 19, δωμάτια από € 46).

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Low budget Christmas cities - εικόνα 14
Το «Matrix» στο Βερολίνο για electronica clubbing βραδιές.

Non stop street party
Σου παίρνει λίγη ώρα να συνηθίσεις το χριστουγεννιάτικο Βερολίνο. Το στιβαρό αρχιτεκτονικό του ύφος υπό το φως των γιορτινών στολισμών αποκτά μια ασυνήθιστη γλυκύτητα: τα λιλιπούτεια ξύλινα κιόσκια των υπαίθριων αγορών ξεφυτρώνουν παντού, «σαμποτάροντας» τα επιβλητικά κτίρια με ζεστή χαρούμενη διάθεση. Πιο αγαπημένες αυτές του Gendarmenmarkt στο Ανατολικό Βερολίνο και του Charlottenburg Castle στο Δυτικό. Το παιχνιδιάρικο mood στην ατμόσφαιρα φαίνεται πως επηρεάζει και τους ίδιους τους Βερολινέζους. Έτσι, υπάρχει πάντα η περίπτωση το πρωί να βρεις μέσα στα παπούτσια σου σοκολατάκια που άφησε κρυφά η καμαριέρα του ξενοδοχείου ή... ο Γερμανός από το διπλανό κρεβάτι του dormitory. Τελικά το χιονισμένο αστικό τοπίο είναι το μόνο αναμενόμενο σ αυτήν την ιστορία!

Από τη στιγμή που αρχίζουν οι βόλτες στα φαρδιά πεζοδρόμια του Βερολίνου οι αντιστάσεις πέφτουν. Στους πάγκους των χριστουγεννιάτικων αγορών –που φτάνουν τις 50– γίνεται τρελό τσιμπούσι. Μυρωδιές από πικάντικα λουκάνικα, αφράτα στρούντελ και μελόψωμα σκανδαλίζουν τις αισθήσεις. Τα καζάνια έχουν μπει στη φωτιά και σερβίρουν ζεστό κόκκινο κρασί. Το πόσο θα παρεκκλίνεις εξαρτάται από την αυτοσυγκράτησή σου. Αν ωστόσο φλερτάρεις με την ιδέα της καφεΐνης σε μια ζεστή γωνιά μάλλον ψάχνεις το «Enstein Cafe» (Kurfurstenstrasse 58), εκτός αν είναι Κυριακή οπότε το βερολινέζικο «έθιμο» all-you-can-eat θα σε στείλει στο καλά κρυμμένο «Voss Cafe» (Rosa Luxemburg Strasse 30) στο Mitte όπου η ποσότητα έχει και ποιότητα.
Ο νεανικός τουρισμός του Βερολίνου επέβαλε τα δικά του μέτρα και σταθμά ανοίγοντας έτσι το δρόμο και για τους υπόλοιπους budget ταξιδιώτες. Σε αυτό το σκεπτικό συνεισφέρουν φοιτητές που οργανώνουν ξεναγήσεις στην πόλη με αντίτιμο «ό,τι έχετε ευχαρίστηση» (www.newberlintours.com ) αλλά και πάνω από 70 αξιόλογα μουσεία που κάθε Πέμπτη 6-10 μ.μ ανοίγουν τις πόρτες των μόνιμων συλλογών τους στο κοινό. αλλιώς οι εκπτώσεις της welcome card (visitberlin.de ) συμφέρουν. Must η βόλτα σε μια από τις παλαιότερες περιοχές του Βερολίνου, το Nikolaiviertel. Αν όμως δεν σας αρέσει το περπάτημα η θέα από τα παράθυρα των λεωφορείων 100 και 200 που το δρομολόγιό τους περνά από τα σημαντικότερα σημεία της πόλης δίνει τη λύση – προμηθευτείτε οπωσδήποτε την ημερήσια κάρτα διαδρομών. Την ώρα του δείπνου τα βήματά μας μας οδηγούν στο «White Τrash» που σερβίρει fast food με άποψη και χριστουγεννιάτικο mood (whitetrashfastfood.de ). Μετά έχει «Β-flat» για live funk/jazz με ελεύθερη είσοδο τις Τετάρτες (b-flat-berlin.de ). Ανήμερα όμως έχουμε αποφασίσει «Matrix» για «ηλεκτρονικά» Χmas (matrix-berlin.de ).
Αν χρειαστείτε ένα πιο... underground break, αποσυρθείτε ανατολικά στη συνοικία του Kreuzberg, την πιο πρόσφατη «κατάκτηση» των νεο-μποέμ. Αναζητήστε τους καλλιτέχνες στα αυτοδιαχειριζόμενα στέκια ή στο Weinerei (weinerei.com ) «νοικιάζοντας» με € 2 ένα ποτήρι για άπειρα γεμίσματα – το κάτι παραπάνω αφήνεται στη διάθεσή σας που –στοίχημα– θα είναι καλή. Αν μείνετε στην περιοχή, πάντως, στις 23/12 ο ναός Passionskirche θα πλημμυρίσει από παλιά γερμανικά κάλαντα – φυσικά με ελεύθερη είσοδο.

Διαμονή
Στο «Michelbergerhotel», ανάμεσα στο Kreuzberg και το Frieridrichsain. Η «ταμπέλα» του γράφει: «I don’t wanna wake you up but I really wanna show you something». Τα δωμάτιά του επίσης ξεπερνούν τα καθιερωμένα Το λόμπι του, ένα μεγάλο ζεστό livingroom με βιβλία second hand, τα σπάει! (michelberghotel.com , από € 59). Στο «N-How Berlin» με αρχιτεκτονική από το μέλλον που λατρεύει τις καμπύλες και απρόσκοπτη θέα στην όχθη του ποταμού Spree (nh-hotels.com , από € 85). Στο «Meininger» κοντά στο Reichstag με σύγχρονο στιλ και design ακολουθεί τον arty αέρα του Βερολίνου. Διαθέτει και κοινή κουζίνα (meininger-hotels.com από € 49). Στο «Berlin City Lounge Hostel», ιδανικό για αμετανόητους backpackers που ψάχνουν ένα χαλαρό κατάλυμα σε κεντρικό σημείο (berlincityhostel.com , dorms από € 14).

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ

Η Aegean πραγματοποιεί μέχρι και 3 πτήσεις την ημέρα για το Λονδίνο (μία για Gatwick και δύο για Heathrow), 4 την εβδομάδα για τη Βιένη, 3 την εβδομάδα για την Πράγα, ενώ την περίοδο των γιορτών θα υπάρχει και απευθείας πτήση για τη Βουδαπέστη (www.aegeanair.com ). Η Easy Jet πετάει απευθείας για Βερολίνο (www.easyjet.com ). Για τη Νέα Υόρκη δεν υπάρχει απευθείας πτήση αυτήν τη στιγμή από την Αθήνα. Μπορείτε να πετάξετε με όλες τις μεγάλες διεθνείς εταιρείες με ανταπόκριση από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

ΓΡΑΦΕΙ: SPONSORED CONTENT
19/04/2024

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.