Χριστουγεννιάτικες αγορές αλά Γερμανικά

Αγγελάκια που κρατούν κεριά και γυρίζουν γύρω από μια ξύλινη βάση, φάτνες σε φυσικό μέγεθος, έλατα στολισμένα με φωτάκια, στεφάνια  γεμάτα κόκκινους φιόγκους , χιονισμένες στέγες. Οι Γερμανοί, μπορεί να μας έχουν κάνει τη ζωή δύσκολη αλλά στην Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα δεν παίζονται!

Χριστουγεννιάτικες αγορές αλά Γερμανικά

Αγγελάκια που κρατούν κεριά και γυρίζουν γύρω από μια ξύλινη βάση, φάτνες σε φυσικό μέγεθος, έλατα στολισμένα με φωτάκια, στεφάνια  γεμάτα κόκκινους φιόγκους , χιονισμένες στέγες. Οι Γερμανοί, μπορεί να μας έχουν κάνει τη ζωή δύσκολη αλλά στην Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα δεν παίζονται!

Χριστουγεννιάτικες αγορές αλά Γερμανικά - εικόνα 1

Από τα τέλη Νοεμβρίου και μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων, στις πόλεις, και τα χωριά στήνονται οι Χριστουγεννιάτικες αγορές. Μικρά ξύλινα ομοιόμορφα σπιτάκια στην σειρά που πουλούν από χριστουγεννιάτικα στολίδια και ξύλινα παιχνίδια, μέχρι κούκλες, χειροποίητα κοσμήματα, κεριά αλλά και αλλαντικά, ψωμιά και τυριά. Οι αγορές είναι τα μέρη που μαζεύονται οι ντόπιοι για να ψωνίσουν τα Χριστουγεννιάτικα δώρα, να πιουν μια κούπα ζεστό κόκκινο κρασί, συνοδεύοντας την με hot dog από τοπικά λουκάνικα και φυσικά μπύρες.
Για τους περισσοτέρους από εμάς, όλη η αίσθηση είναι μαγική. Εικόνες, μυρωδιές, ακούσματα Χριστουγέννων. Σαν να περπατάς σε ένα από αυτά τα εκείνα τα χωριά που απεικονίζονται στις κάρτες της Unicef ή να βρίσκεσαι μέσα στις μπάλες χιονιού που μάγευαν τα παιδικά μας χρόνια.

Το θετικό είναι ότι με έγκαιρο προγραμματισμό το ταξίδι μπορεί να μην κοστίσει πολλά. Συχνά υπάρχουν οικονομικές πτήσεις και αξιοπρεπέστατα ξενοδοχεία με λογικές τιμές (ειδικά μέχρι και την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα). Μόνο να έχετε στο μυαλό σας ότι ανήμερα τα Χριστούγεννα (και κάποιες φορές ακόμη και τις προπαραμονές) όλες οι αγορές εξαφανίζονται οπότε για να το ζήσετε πρέπει να πάτε λίγο πριν. Φορέστε τις κουκούλες και τα ζεστά σας γάντια και αφεθείτε σε μια εμπειρία, που θα έκανε ακόμη και τον Εμπενίζερ Σκρουτζ να τραγουδήσει τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα!

Επειδή οι ημερομηνίες και τα ωράρια των αγορών ποικίλουν θα τα τσεκάρετε προηγουμένως εδώ

Rothenburg –ob- der- Τauber

Χριστουγεννιάτικες αγορές αλά Γερμανικά - εικόνα 2

Το μαγικό χωριό των Χριστουγέννων
Είναι ένα από εκείνα τα μεσαιωνικά χωριά που ακόμη και ο Disney θα θεωρούσε ότι είναι πολύ γραφικό για να είναι αληθινό, καθώς είναι ένα από τα ελάχιστα της Γερμανίας που δεν βομβαρδίστηκαν στον 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Όλη η πόλη είναι ένα σκηνικό. Μικροσκοπικά σπιτάκια του 12ου αιώνα περιτοιχισμένα από ένα κόκκινο φρούριο, η τάφρος, πυργίσκοι, το ρολόι του δημαρχείου, τα στενά δρομάκια με pave, το κάρο με τα άλογα για βόλτα στο χωριό, ακόμα και ο φύλακας που το βράδυ κάνει το γύρω του χωριού με ένα φανάρι. Λίγο πιο κάτω από το δημαρχείο οι ξύλινοι στρατιώτες- καρυοθραύστες φυλούν την είσοδο του Kathe Wohlfahrt's. Ενός Χριστουγεννιάτικου καταστήματος (είναι ανοικτό όλο το χρόνο), που είναι ότι ομορφότερο έχω δει στο είδος του. Ούτε σε αντίστοιχα της Αμερικής, του Καναδά αλλά ούτε καν της Disneyland, δεν ένιωσα σαν να βρίσκομαι στο εργαστήριο των ξωτικών του Αγίου Βασίλη. Όλο τον Δεκέμβριο μέχρι την παραμονή, στους δρόμους γύρω από τον καθεδρικό μέχρι την πλατεία του Δημαρχείου απλώνεται η Χριστουγεννιάτικη αγορά.

Που βρίσκεται:
Λιγότερο από δύο ώρες από την Φρανκφούρτη (175χλμ) και περίπου τρεις (245χλμ) από το Μόναχο. Αν και μπορείτε να πάτε οδικώς σαν μονοήμερη εκδρομή, μια διανυκτέρευση εδώ θα σου δίνει τη δυνατότητα να περιπλανηθείς στο χωριό νωρίς το πρωί ή αργότερα το βράδυ, αποφεύγοντας το συνωστισμό των τουριστών.

Ποιος να πάει : Όσοι στολίζουν χριστουγεννιάτικο δέντρο από μέσα Νοεμβρίου, δεν κάνουν οικονομία στα φωτάκια παρά τις οικονομικές δυσκολίες και από τον Οκτώβριο ονειρεύονται τα Χριστούγεννα.

Baden-Baden

Χριστουγεννιάτικες αγορές αλά Γερμανικά - εικόνα 3

Ούτε πολύ μικρό για να σε κάνει να ασφυκτιάς αλλά ταυτόχρονα ούτε μεγάλο για να νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε μια μεγαλούπολη. Η κωμόπολη –κούκλα, πρωτεύουσα του Μέλανα Δρυμού τις ημέρες προ των Χριστουγέννων σφύζει από κόσμο που τυλιγμένος σε χοντρά γούνινα πανωφόρια ψωνίζει, τριγυρνάει και χειροκροτεί τις υπαίθριες χορωδίες. Η ατμόσφαιρα είναι πιο κοσμοπολίτικη και οι βόλτες είναι ανάμεσα στις επώνυμες βιτρίνες και τα στολισμένα μαγαζάκια της Χριστουγεννιάτικης αγοράς. Μια μονοήμερη εκδρομή σε άκρως Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα στα χωριά του Μέλανα Δρυμού είναι απαραίτητη!

Που βρίσκεται: Περίπου τρεις ώρες από την Φρανκφούρτη (270χλμ) ή μία(110χλμ) από την Στουτγάρδη. Εδώ θα είναι το ορμητήριο σας για βόλτες στον Μέλανα Δρυμό.

Ποιος να πάει Κατ’ αρχήν οι λάτρεις των spa. Επίσης εκείνοι που δεν θέλουν η βραδιά τους να σταματά στις εννιά το βράδυ- όπως στις περισσότερε κωμοπόλεις της Γερμανίας. Η πόλη έχει καζίνο, βραδινή ζωή (μην περιμένετε έξαλλα πράγματα), παραστάσεις.

Berchtesgaden, Konigsee

Χριστουγεννιάτικες αγορές αλά Γερμανικά - εικόνα 4

Μια από τις ομορφότερες γωνιές της Βαυαρίας
Μια πολύ γραφική κωμόπολη κοντά σε μια λίμνη κόσμημα της Γερμανίας, την Konigsee που μοιάζει με φιόρδ. Το καλοκαίρι η περιοχή είναι πανέμορφη αλλά και ενοχλητικά γεμάτη από τουρίστες. Τώρα η ομίχλη κάνει την λίμνη Konigsee να μοιάζει απόκοσμη (κάντε οπωσδήποτε το γύρο της με ηλεκτροκίνητο καραβάκι- προσοχή έχει τσουχτερό κρύο) ενώ το Berchtesgarten με το Βαυαρικό χαρακτήρα και την παλιά αγορά, στολισμένο Χριστουγεννιάτικα είναι παραμυθένιο. Μπορείτε να κάνετε σκι και snowboard ενώ μια επίσκεψη στο αλατωρυχείο (Salzbergwerk) αξίζει τον κόπο για μικρούς και μεγάλους. Από εκεί θα πάρετε και το λεωφορείο –καιρού επιτρέποντος- για επίσκεψη στο Obersalzberg, την γνωστή αετοφωλιά του Χίτλερ.

Που βρίσκεται: Περίπου δύο ώρες από το Μόναχο (150χλμ) και 40 λεπτά (24χλμ) από το Salzburg.

Ποιος να πάει: Όλη αυτή η περιοχή, η νοτιοανατολικότερη της Γερμανίας είναι πανέμορφή για διαδρομές αλλά και για να απολαύσετε ήρεμη Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα με χιόνια. Στις περιηγήσεις μας ανακαλύψαμε τον ξενώνα Gastehaus Alpengluck, του Γιώργου και της Ζέττας, δύο Ελλήνων που ζουν εδώ και ενάμιση χρόνο στη Γερμανία. Τα δωμάτια είναι άνετα και πεντακάθαρα, η φιλοξενία ζεστή και η τιμή λογική 70€ (περίπου την βραδιά). Οπότε αν δεν μιλάτε Γερμανικά και θέλετε να έχετε την ασφάλεια ανθρώπων που θα σας καθοδηγήσουν για τις διαδρομές, το φαγητό και τις βόλτες σας, είναι βολική λύση! http://www.urlaub-bgl.com/

Garmisch-Partenkirchen

Χριστουγεννιάτικες αγορές αλά Γερμανικά - εικόνα 5

Χρειάστηκε να πάω τρεις φορές για να συνειδητοποιήσω ότι αν και ενωμένα, άλλο είναι το Garmisch και άλλο το Partenkirchen! Το πιο κοσμοπολίτικο και τουριστικό είναι το δεύτερο αν και στα δύο θα βρείτε τα χαρακτηριστικά κτίρια της περιοχής με τις ζωγραφισμένες προσόψεις. Η ωραιότερη Χριστουγεννιάτικη αγορά της περιοχής είναι αυτή του κοντινού Ettal. Χορωδίες, βόλτες με έλκηθρα και πόνυ και πολύ χιόνι! Αξίζει να μάθετε τα ωράρια και να παρακολουθήσετε λειτουργία στο μεγαλόπρεπές μπαρόκ αβαείο του Ettal.

Που βρίσκεται: Ούτε 1,5 ώρα από το Μόναχο, θα μπορούσε να είναι ακόμη και μονοήμερη εκδρομή.

Ποιος να πάει: Οι λάτρεις των χειμερινών σπορ. Εδώ υπάρχουν πάνω από 99 χιλιόμετρα πίστες, 40 ski lifts και τελεφερίκ και 180 χλμ διαδρομών για cross country ski. Είναι επίσης το ιδανικό μονήμερο από Μόναχο για να πάρετε αέρα Βαυαρίας και επαρχιακών Χριστουγεννιάτικων αγορών. Μια ώρα από εδώ βρίσκεται το διάσημο Neuschwanstein το κάστρο του Λουδοβίκου από όπου εμπνεύστηκε ο Ντίσνεϊ για να φτιάξει εκείνο της ωραίας Κοιμωμένης. Το να το επισκεφτείτε είναι εμπειρία.

Regensburg

Χριστουγεννιάτικες αγορές αλά Γερμανικά - εικόνα 6

Η «καρδιά» των αγορών
Δεν θα χρειαστεί καν να νοικιάσετε αυτοκίνητο αφού το τρένο θα σας φέρει απευθείας στο υπέροχο μεσαιωνικό Regensburg , καταγεγραμμένο στην λίστα της Unesco. Η πόλη είναι γεμάτη Χριστουγεννιάτικα φωτάκια ενώ γενικά η Χριστουγεννιάτικη αγορά εδώ θεωρείται από τις καλύτερες της Γερμανίας. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για «αγορές» που απλώνονται σε τέσσερα διαφορετικά σημεία της πόλης. Η φάτνη, τα ξύλινα παιχνίδια και τα δώρα είναι γύρω από την 500 ετών εκκλησία Neupfarr, στα δρομάκια είναι οι κατασκευές (μαριονέτες, πίνακες, κεραμικά), αλλά και τα κιόσκια με τα gingerbread κουλουράκια και τα γλυκίσματα. Στο κεντρικό σημείο τις αγοράς υπάρχει καθημερινά πρόγραμμα με νυκτερινές χορωδίες, αφηγήσεις ιστοριών και ανάγνωση ποιημάτων. Μπροστά από τον υπέροχο καθεδρικό, προς την γέφυρα, είναι το σημείο που θα πάρετε το ζεστό κρασί και θα τσιμπήσετε σε πάγκους τοπικά πιάτα. Από λουκάνικα μέχρι άγριο ραγού και πολλά άλλα. Μην χάσετε τις απογευματινές κρουαζιέρες στον Δούναβη, τα Σαββατοκύριακα της προ-Χριστουγεννιάτικης περιόδου.

Που βρίσκεται: Λιγότερο από δύο ώρες από το Μόναχο (120χλμ) σας φέρνουν στην κάρδια των Χριστουγέννων.

Ποιος να πάει: Όσοι θέλουν να περάσουν ένα άκρως εορταστικό τριήμερο χωρίς πολλές μετακινήσεις.

Περισσότερα για το Μόναχο εδώ
Περισσότερα για τις Βαυαρικές Άλπεις εδώ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.