ΕΛΒΕΤΙΑ

Η Ελβετία δεν είναι μόνο μια χώρα για τουρίστες-κροίσους, που κινούνται ανάμεσα στα Palace του Gstaad, τις τράπεζες της Ζυρίχης και τα ακριβά ρολογάδικα της Avenue General Guisan στη Γενεύη. Είναι και μια χώρα για ταξιδιώτες μέσου εισοδήματος. Αυτή ήταν η βασική διαπίστωση έπειτα από μια γεμάτη εβδομάδα στη χώρα της τάξης, που όλο και συχνότερα προσελκύει το ενδιαφέρον των Ελλήνων, καθώς και η οδική πρόσβαση είναι πλέον παραπάνω από άνετη.

ΕΛΒΕΤΙΑ

ΕΛΒΕΤΙΑ

γαστρονομικό tour στις Άλπεις

Η Ελβετία δεν είναι μόνο μια χώρα για τουρίστες-κροίσους, που κινούνται ανάμεσα στα Palace του Gstaad, τις τράπεζες της Ζυρίχης και τα ακριβά ρολογάδικα της Avenue General Guisan στη Γενεύη. Είναι και μια χώρα για ταξιδιώτες μέσου εισοδήματος. Αυτή ήταν η βασική διαπίστωση έπειτα από μια γεμάτη εβδομάδα στη χώρα της τάξης, που όλο και συχνότερα προσελκύει το ενδιαφέρον των Ελλήνων, καθώς και η οδική πρόσβαση είναι πλέον παραπάνω από άνετη.

από τον Διονύση Κούκη

ΕΛΒΕΤΙΑ - εικόνα 1

Ερέθισμα στην ομάδα των Ελλήνων δημοσιογράφων της γαστρονομίας για το ταξίδι στη χώρα των Άλπεων έδωσε το House of Switzerland, που θα λειτουργήσει στην Αθήνα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Ήταν η ευκαιρία να γνωρίσουμε μια χώρα που συνδυάζει πόλεις με μνημειακή βαρύτητα αλλά ζωντανή νεανική καθημερινότητα και μια φύση όπου το επιβλητικά αυστηρό τοπίο γνέφει στη διπλανή καταπράσινη κοιλάδα ή καθρεφτίζεται στα γαλήνια νερά μιας λίμνης. Ταυτόχρονα είναι μια χώρα με αφθονία τοπικών προϊόντων και γαστρονομική παράδοση, που σου επιτρέπει να απολαμβάνεις ενδιαφέρουσες γεύσεις σε μικρά καθημερινά μπιστρό, αλλά και να δοκιμάζεις άλλες, πολύ υψηλού επιπέδου, από τα χέρια μεγάλων σεφ σε ένα από τα πολυάριθμα αστεράτα εστιατόριά της. Ειδική μνεία απαιτείται σ' ένα δυναμικό οργανισμό, τον Tourisme Suisse, που δραστηριοποιείται αποτελεσματικά για την ανάδειξη του σύγχρονου προσώπου της Ελβετίας. Η καθιέρωση του ειδικού σήματος ποιότητας είναι ένα από τα μέσα που χρησιμοποιεί: χάρη σε αυτό, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να επιλέξει καταλύματα και χώρους εστίασης με ελεγμένες ποιοτικές προδιαγραφές και τιμές που σε ακριβές πόλεις, όπως η Ζυρίχη π.χ., δεν ξεπερνούν σε αρκετές περιπτώσεις τα 100 ευρώ το δίκλινο δωμάτιο ή τα 30 ευρώ το άτομο για ένα δείπνο (χωρίς το κρασί).

Στο σφυγμό της Ζυρίχης

ΕΛΒΕΤΙΑ - εικόνα 2

Φυσικά η Bahnhofstrasse είναι τα τύμπανα στην ορχήστρα των χάι-λάιτς της πόλης. Μην παρασυρθείτε όμως. Τα δρομάκια στις όχθες του Limmat κρύβουν τις πιο πολλές ομορφιές της Ζυρίχης. Μια μεγάλη βόλτα σ' αυτά θα σας οδηγήσει τελικά στην πλατεία Lindenhof. Από το ύψος της η θέα στην πόλη και στο ποτάμι είναι πανοραμική. Στη διάρκειά της έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε, με μικρές στάσεις, ενδιαφέροντα cafιs και να δοκιμάσετε μοναδικά σοκολατάκια, όπως αυτά του Teuscher. Σε επίπεδο γεύσεων η Ζυρίχη δεν φημίζεται για την υψηλή της γαστρονομία. Αξίζει όμως τον κόπο, ειδικά αν είστε παρέα, να γευθείτε το εντυπωσιακό πλατό με τα λουκάνικα στο «Zeughauskeller». Το εστιατόριο στεγάζεται στο παλιό οπλοφυλάκιο (1487), λειτουργεί από το 1927 και παρουσιάζει ενδιαφέρον όχι μόνο για τις γεύσεις αλλά και για το περιβάλλον του. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το «Kaiser's Reblaube» (κοντά στην εκκλησία St. Peter). Στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό κτίριο και προτείνει σύγχρονη δημιουργική κουζίνα στον πρώτο όροφο («Goethe-Stubli») και παραδοσιακά πιάτα στο ισόγειο. Μπορείτε ακόμη να προτιμήσετε ένα από τα εκατοντάδες μικρά εστιατόρια. Εμείς δοκιμάσαμε τη χορτοφαγική με εξωτικές αποχρώσεις κουζίνα του «Hiltl» που, ζωντανό, θορυβώδες και καθημερινό, μετράει αισίως πάνω από εκατό χρόνια ιστορίας. Αναμφισβήτητα πιο ενδιαφέρουσα ήταν η επίσκεψή μας στο εστιατόριο «Blindekuh». Φτιαγμένο από τυφλούς, και με προσωπικό σάλας που έχει στερηθεί το χάρισμα της όρασης, αποτελεί ανεπανάληπτη εμπειρία καθώς τα πάντα μέσα στο χώρο γίνονται στο απόλυτο σκοτάδι.

Στις όχθες της λίμνης Leman

ΕΛΒΕΤΙΑ - εικόνα 3

Η γαλλόφωνη Ελβετία (Suisse Romande) έχει έναν άλλο αέρα. Λιγότερη αυστηρότητα, μια μικρή χαλαρότητα, ένα αδιόρατο αέρα belle ιpoque, που στη γερμανόφωνη Ελβετία πρέπει να ψάξεις για να τα βρεις. Η επιρροή της γαλλικής κουλτούρας ασκεί την καταλυτική της επίδραση. Δεκαπέντε διάστερα και τριάστερα εστιατόρια τιμούν το χάρτη της ελβετικής γαστρονομίας. Περισσότερα από τα μισά βρίσκονται ανάμεσα στο Montreux και στη Γενεύη. Κοσμοπολίτισσα και με αρχοντική αύρα, η Λοζάνη ξεδιπλώνεται νωχελικά από τους λόφους όπου και η παλιά πόλη μέχρι τις όχθες της λίμνης. Αξίζει τον κόπο να την περπατήσετε και να καταλήξετε για ένα drink στο ιστορικό, και καλύτερο, ξενοδοχείο της: το Beau Rivage. Ίσως ξεφεύγει από τις οικονομικές δυνατότητες των περισσοτέρων, αλλά με το καινούργιο project της ανακαίνισης του γειτονικού Hotel d' Anglettere, σε συνδυασμό με τέσσερα ακόμη παραδοσιακά κτίρια, σας δίνει τη δυνατότητα μιας μοναδικής απόλαυσης, έστω και για ένα βράδυ. Εδώ δεν δοκιμάσαμε τη γευστική καθημερινότητα της πόλης. Η λάμψη των αστεριών μας τύφλωσε και οδήγησε τα βήματά μας στο Hotel de Ville του Philippe Rochat και στο «Le Raisin» του Blokbergen. Τρία αστέρια κοσμούν τις επωμίδες του Rochat και η κουζίνα του «αξίζει το ταξίδι», χωρίς όμως να φτάνει στο ύψος του Girardet που για χρόνια δόξαζε ανά την οικουμένη το διάσημο εστιατόριο. Πιο προσγειωμένος και εγκάρδιος ο Blokbergen στο «Raisin» (Cully) προτείνει μια ευχάριστη και ισορροπημένη κουζίνα που αξίζει τα δύο της αστέρια. Παντρεμένος με Ελληνίδα, μιλάει καλά τη γλώσσα, και ήταν μια μικρή εμπειρία για μας τόσο το φαγητό όσο και η εγκάρδια συζήτηση. Πιο μεγαλούπολη η Γενεύη, με μια ενδιαφέρουσα και με καλλιτεχνίζον shopping παλιά πόλη, έκλεψε τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο μας. Άφθονα τα μικρά εστιατόρια που, χωρίς υπερβολικές απαιτήσεις, χαρίζουν ευχάριστες στιγμές με νόστιμα πιάτα και εκπλήξεις για τις δυνατότητες της wine list που προτείνουν. Όπως το «Bistrot du Boeuf Rouge», μια τυπική brasserie ΰ la parisienne με γεύσεις από την περιοχή της Λιόν και με ορισμένα εξαιρετικά κρασιά. Δεν αποφύγαμε όμως ούτε και εδώ τον πειρασμό των αστεριών: στο «Domaine du Chateauvieux» δοκιμάσαμε μεταξύ άλλων ένα εξαιρετικό marbre τόνου^ μια πολύ καλή διεύθυνση για γνήσιους γκουρμέ.

Μια ανεπανάληπτη μέρα

ΕΛΒΕΤΙΑ - εικόνα 4

Το four wheel drive ανηφορίζει το στενό χωματόδρομο. Κατευθυνόμαστε στα αλπικά λιβάδια, σε υψόμετρο 1.800 μέτρων. Σκοπός της εκδρομής μας η ελβετική παράδοση στη γεύση και ειδικότερα στο τυρί. Στη φάρμα που θα μας δεχθούν θα έχουμε την τύχη να παρακολουθήσουμε όλη τη διαδικασία παραγωγής του Etivaz. Το πρώτο ελβετικό τυρί που πήρε το δικαίωμα στην Ελεγχόμενη Ονομασία Προέλευσης παράγεται με παραδοσιακό τρόπο σε τεράστιες χάλκινες χύτρες με φωτιά από καυσόξυλα και κλείνει μέσα του όλα τα αρώματα που χαρίζει η φύση στα ορεινά αυτά λιβάδια. Εξαιρετική και η φιλοξενία που μας επιφυλάσσει η οικογένεια των τυροκόμων. Η ατμόσφαιρα έχει κάτι το μοναδικό και η απόλαυση ακουμπάει όλες τις αισθήσεις χωρίς εξαίρεση. Κάθομαι σε ένα παγκάκι από κούτσουρα και φέρνω στο μυαλό μου όλο το ταξίδι. Μια μικρή χώρα στο κέντρο της Ευρώπης μας ταξίδεψε μέσα σε ελάχιστες μέρες στον πολιτισμό των μπίζνες και της οικονομίας, μας έδωσε μια καλή γεύση σύγχρονης ενδιαφέρουσας καθημερινότητας με αποχρώσεις πολυτέλειας και υψηλών αισθητικών απολαύσεων, για να μας αποχαιρετήσει με μια φύση γεμάτη παραδόσεις. Ίσως αυτό να είναι και το μυστικό της συνολικής ποιότητας που προτείνει η Ελβετία στον ξένο επισκέπτη. Αν δεν την έχετε ήδη γνωρίσει, πρέπει να το σκεφτείτε.

DATA

ΕΛΒΕΤΙΑ - εικόνα 5

Internet: Για περισσότερες πληροφορίες για τις διακοπές σας στην Ελβετία, η ιστοσελίδα του Suisse Tourisme (MySwitzerland.com) θα σας κατατοπίσει με κάθε λεπτομέρεια.

Ξενοδοχεία

IBIS: Zurichstrasse 105 (Ζυρίχη), 0041(0)1 7118585. Πρόσφατης κατασκευής, με τα επαρκή κομφόρ της συγκεκριμένης αλυσίδας. Τιμή: € 80.

COMFORT INN ROYAL: Leonhardstrasse 6 (Ζυρίχη), 0041(0)1 2665959. Κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό. Δωμάτια με θέα. Τιμή: περίπου € 150.

ANGLETERRE ET RESIDENCE: 15 Pl. du Port (Λοζάνη), 0041(0)21 6133434. Πρόσφατα ανακαινισμένο με δωμάτια υψηλών ανέσεων σε δύο στυλ, «μπρίτις» και «μοντέρνο». Μια εξαιρετική αξιόλογη διεύθυνση στις όχθες της λίμνης με ανάλογη τιμή (περίπου € 250).

AGORA: 9 Av. du Rond Pant (Λοζάνη), 0041(0)21 6171211. Μοντέρνο ξενοδοχείο με έντονα χρώματα και ευρύχωρα δωμάτια. Τιμή: περίπου € 150.

MON REPOS: 131 Rue de Lausanne (Γενεύη), 0041(0)22 9093909. Κλασικό και άνετο κοντά στο πάρκο Mon Repos. Τιμή: περίπου € 140.

Η Ελβετία των αλπικών λιβαδιών: Αν σας ενδιαφέρει η εμπειρία της επίσκεψης στο Chateau d' Oex (παραγωγή του Etivaz), περισσότερες πληροφορίες στο 0041(0)26 9247060. Εστιατόρια

ZEUGHAUSKELLER: Bahnhofstr. 28 (Ζυρίχη), 0041(0)1 2112690. Παραδοσιακή κουζίνα και ενδιαφέρον πλατό με λουκάνικα.

KAISER'S REBLAUBE: Glockengasse 7 (Ζυρίχη), 0041(0)1 2212120. Στην παλιά πόλη με σύγχρονη δημιουργική κουζίνα στον πρώτο όροφο και τυπικές σπεσιαλιτέ στο ισόγειο.

HILTL: Sihlstrasse 28 (Ζυρίχη), 0041(0)1 2777000. Χορτοφαγικό εστιατόριο με ινδικές νότες.

BLINDEKUH: Muhlebachstrasse 148 (Ζυρίχη), 0041(0)1 4215050. Δημιουργημένο από ανθρώπους που δεν έχουν το χάρισμα της όρασης. Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εμπειρία. Δείπνο στο απόλυτο σκότος.

HOTEL DE VILLE: 1 Rue d' Yverdon (Crissier, 5 χλμ. από τη Λοζάνη), 0041(0)21 6540505. Διά χειρός Φιλίπ Ροσά, (ίσως) οι πιο διάσημες γεύσεις της Ελβετίας. Ένα από τα δύο τριάστερα της χώρας. Με τιμή γύρω στα

€ 160 είναι μια εμπειρία που αξίζει.

LE RAISIN: 1 Pl. de l' Hotel de Ville (Cully, 8 χλμ. από τη Λοζάνη), 0041(0)21 7992131. Ο Blokbergen προτείνει μια πολύ ενδιαφέρουσα κουζίνα επηρεασμένη και από τη Μεσόγειο, ίσως λόγω της Ελληνίδας γυναίκας του. Δύο αστέρια στον Guide Rouge, απολύτως επάξια, και πιο προσιτές τιμές από τον Rochat (€ 80-90).

BISTROT DU BOEUF ROUGE: 17 Rue Alfred Vincent (Γενεύη), 0041(0)22 7327537. Μπρασερί με καλοφτιαγμένες σπεσιαλιτέ από την περιοχή της Λιόν. Λίστα κρασιών με ενδιαφέρουσες ετικέτες.

DOMAINE DE CHATEAUVIEUX: 16 Ch. de Chateauvieux (Satigny, 14 χλμ. από τη Γενεύη), 0041(0)22 7531511. Πολύ καλό εστιατόριο με δύο αστέρια στο Guide Rouge. Αξίζει τη μετακίνηση τόσο για τη γεύση όσο και για το περιβάλλον.

ΕΛΒΕΤΙΑ - εικόνα 6

Και μία ένσταση...

Θα μπορούσα να έχω γνωρίσει καλύτερα την Ελβετία και να έχω σήμερα περισσότερα χρώματα στην παλέτα των λέξεων για να ζωγραφίσω τις εικόνες της αλλά... Όπως συμβαίνει συχνά, οι γραφειοκράτες-οργανωτές τέτοιων αποστολών, εκτός από την ελάχιστη σχέση που έχουν με τις απαιτήσεις καθημερινής ευζωίας του ξένου επισκέπτη στον οποίο στοχεύουν, δεν κατανοούν και τις ανάγκες του δημοσιογράφου-ρεπόρτερ που αναζητά την ουσία των πραγμάτων. Αυτό δηλαδή που απαιτεί και από το οποίο πείθεται ο υποψιασμένος και κορεσμένος από περιγραφές αναγνώστης. Παρά λοιπόν την ταλαιπωρία εξαιτίας της λανθασμένης δομής του προγράμματος, καταφέραμε να «βγάλουμε» το ρεπορτάζ, με τη βοήθεια της γνωστής δημοσιογραφικής επιμονής και της ευγενικής ανταπόκρισης των Ελβετών οικοδεσποτών μας…

House of Switzerland στην Αθήνα

Ένα... γαστρονομικό ελβετικό σπίτι ανοίγει τις πόρτες του στην Αθήνα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Για όλο τον Αύγουστο (1-29/8) το εστιατόριο «Ερμείον» στην Πλάκα (Πανδρόσου 15, 2103246725) θα συμβάλλει με ευχάριστο και γευστικό τρόπο στη γαστρονομική προσέγγιση Ελλάδας-Ελβετίας με μουσικές εκδηλώσεις, happenings και φυσικά ορεκτικές προτάσεις. Εκτός όμως από τις εκδηλώσεις, ένα ειδικό μενού μελετημένο από την ξενοδοχειακή σχολή Cesar Ritz θα σας περιμένει καθημερινά με γεύσεις που μυρίζουν Μεσόγειο αλλά και Άλπεις. Φυσικά δεν θα λείπουν οι παραδοσιακές ρακλέτες, τα τυριά, τα αλλαντικά και οι ενδιαφέρουσες τοπικές σπεσιαλιτέ. Πρωτότυπο και ενδιαφέρον εγχείρημα, που φυσικά επικροτούμε, με πρωτοβουλία του Suisse Tourisme και της ελβετικής πρεσβείας.

Τεύχος 221, 05/8/2004

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.