Τα τελευταία καλοκαιρινά weekends

Η επιστροφή στην πόλη σάς έπεσε βαριά; Προλαβαίνετε να καθυστερήσετε λίγο ακόμη το «καλό χειμώνα» σχεδιάζοντας ένα εύκολο weekend με αύρα καλοκαιριού σε κοντινούς θαλασσινούς προορισμούς, και μάλιστα σε πιο χαμηλές τιμές από τη high season.

Τα τελευταία καλοκαιρινά weekends

Η επιστροφή στην πόλη σάς έπεσε βαριά; Προλαβαίνετε να καθυστερήσετε λίγο ακόμη το «καλό χειμώνα» σχεδιάζοντας ένα εύκολο weekend με αύρα καλοκαιριού σε κοντινούς θαλασσινούς προορισμούς, και μάλιστα σε πιο χαμηλές τιμές από τη high season.

ΣΠΕΤΣΕΣ

Τα τελευταία καλοκαιρινά weekends - εικόνα 1
Σπέτσες

Must do
Μπορεί ο ουρανός να γέμισε με άπειρα πυροτεχνήματα το περασμένο Σάββατο, καθώς κορυφώνονταν οι εκδηλώσεις της Αρμάτας, οι Σπέτσες όμως κάθε άλλο παρά νησί-πυροτέχνημα είναι. Διαχρονικά κοσμοπολίτικες (άλλωστε η Σπετσοπούλα του Νιάρχου πάντα τις επιβλέπει διακριτικά), απαλλαγμένες από αυτοκίνητα και με γενναίες δόσεις Ιστορίας, όμορφα αρχοντικά και μπόλικες παραλίες προσφέρονται για weekends με άρωμα εποχής. Ενδώστε σε μια βόλτα με αλογάκι, δοκιμάστε αμυγδαλωτά με μπόλικη άχνη, παρατηρήστε τα σχέδια στα στρωμένα με βότσαλα δρομάκια, ταξιδέψτε νοερά ενώ βρίσκεστε στο Μουσείο Σπετσών ή στο σπίτι της Μπουμπουλίνας. Τις βουτιές στους Αγίους Αναργύρους, την Αγία Παρασκευή, την Ξυλοκέριζα και τη Ζωγεριά ακολουθεί πάντα ένα πηγαινέλα ανάμεσα στην Ντάπια, το Παλιό Λιμάνι με τους ταρσανάδες και την Κουνουπίτσα, που συγκεντρώνουν τα πιο δημοφιλή spots του νησιού για ποτό και φαγητό. Η διάσημη Πλατεία Ποσειδωνίου θα αποτελέσει και φέτος το σημείο εκκίνησης του 2ου Μίνι Μαραθωνίου Σπετσών στις 14/10 (www.spetsesmarathon.com ).

Know how
Τα καΐκια με τα οποία συνεργάζεται κατ’ αποκλειστικότητα προμηθεύουν τον «Πάτραλη» στην Κουνουπίτσα με εξαιρετική πρώτη ύλη για διαχρονικά hits, όπως η αστακομακαρονάδα και η ψαρόσουπα που θα απολαύσετε στο μπαλκόνι του μπροστά στη θάλασσα (2298075380). Για νόστιμα θαλασσινά στο Παλιό Λιμάνι δοκιμάστε τον «Ταρσανά» (2298074490) – εξαιρετική η σαλάτα με αφρόψαρο. Επίσης στο Παλιό Λιμάνι, το ατμοσφαιρικό bar-restaurant «Λιοτρίβι» σερβίρει ελληνικές και μεσογειακές γεύσεις στους χώρους ενός πρώην ελαιοτριβείου (2298072269).

Ξενοδοχείο-σήμα κατατεθέν του νησιού και από τα εμβληματικότερα της Ελλάδας, το αθόρυβα πολυτελές, αλλά πάντα μεγαλοπρεπές «Poseidonion Grand» στην Ντάπια είναι μοναδική εμπειρία (από € 190, 2298074553, www.poseidonion.com ). Το «Orloff Resort», στην αγρέπαυλη της οικογένειας Νικολάου Ορλώφ του 19ου αιώνα, στο δρόμο για την παραλία της Αγίας Μαρίνας, παντρεύει αρμονικά την παραδοσιακή με τη μοντέρνα αισθητική (από € 140, 2298075444, www.orloffresort.com). Πιο προσιτή λύση οι «Spetses» στην Κουνουπίτσα, με μεγάλα δωμάτια μοντέρνας επίπλωσης πάνω στη θάλασσα (μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, από € 80, 2298072602, www.spetses-hotel.com ).

ΑΙΓΙΝΑ

Must do
Τόσο κοντά και με τόσο συχνά δρομολόγια από τον Πειραιά, που πετάγεσαι και αυθημερόν για μια βόλτα στην περαντζάδα του λιμανιού με τα όμορφα νεοκλασικά και τα πλωτά ψαράδικα, ουζάκι στην ψαραγορά και μια «μόκα σπέσιαλ» σε ψηλό ποτήρι στο all time classic ζαχαροπλαστείο Αιάκειο. Κατά πάσα πιθανότητα όμως θα θελήσεις… κι άλλο, οπότε βάζεις στο πρόγραμμα βουτιές στην Κολώνα κοντά στο λιμάνι, στις οργανωμένες πλαζ της Αγίας Μαρίνας και στον Μαραθώνα, μια επίσκεψη στο ναό της Αφαίας για εκείνο το δέος που πάντα προκαλεί και όμορφες βόλτες στην Παλιαχώρα, την Παχειά Ράχη και το γραφικό ψαροχώρι της Πέρδικας. Η 4η Γιορτή Φιστικιού (20-23/9 στην προβλήτα του λιμανιού) τιμά το σήμα κατατεθέν του νησιού με πολλές παράλληλες εκδηλώσεις και μια μεγάλη συναυλία με τον Θάνο Μικρούτσικο και τον Γιάννη Κούτρα το βράδυ του Σαββάτου 22/9 (www.aeginafistikifest.gr ).

Know how
Στην αυλή της οικογενειακής «Καβουρόπετρας», στο δρόμο από Αίγινα προς Σουβάλα, θα απολαύσετε φρέσκο ψάρι αλλά και όμορφη θέα αν έρθετε προτού νυχτώσει (2297023001). Ψαροκατάσταση και στον «Νώντα», στην περαντζάδα της Πέρδικας, με ιστορία από το 1936 και σπεσιαλιτέ την αστακομακαρονάδα, το κριθαρότο με αστακό και την τηγανόσουπα (2297061233). Από τις πιο πρόσφατες ξενοδοχειακές αφίξεις στο νησί, τα «Fistikies Holiday Apartments» αποτελούνται από 9 καλόγουστα και πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα γύρω από μεγάλη πισίνα και μέσα σε κήπο με λουλούδια και φιστικιές στις παρυφές της πόλης (από € 70, 2297023783, www.fistikies.gr ). Πολύ κεντρικά και τα διαμερίσματα του συγκροτήματος «Ραστώνη» με θέα στον Αρχαιολογικό Χώρο Κολώνας και όμορφη αυλή (από € 70, 2297027639, www.rastoni.gr ). Τα αυτόνομα διαμερίσματα «Antzi Studios» στην Πέρδικα απλώνονται σε 4 πετρόκτιστα κτίρια γύρω από πισίνα, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο σπιτικό πρωινό (από € 45, 2297061446, www.antzistudios.gr ).

ΠΟΡΟΣ

Must do
Αν και από τα ελάχιστα ελληνικά νησιά γένους αρσενικού, ο Πόρος ουδέποτε αξίωσε ρόλο πρωταγωνιστή στο τουριστικό μας γίγνεσθαι. Παραμένει πεισματικά low profile και γαλήνιος, όσο γαλήνιο είναι και το κανάλι που τον ενώνει με τον αντικρινό Γαλατά της Τροιζηνίας, απ’ όπου θα περάσετε ερχόμενοι οδικώς αν δεν επιλέξετε τη λύση του ιπτάμενου από τον Πειραιά. Σε κάθε περίπτωση το σκηνικό που θα αντικρίσετε φτάνοντας είναι το ίδιο όμορφο: μια Χώρα αμφιθεατρικά χτισμένη, με λιτά νεοκλασικά, που ενέπνευσε κατά καιρούς από τον Γεώργιο Σεφέρη μέχρι τον Χένρι Μίλερ, καταπράσινες πλαγιές γεμάτες πεύκα και mini size κολπίσκοι. Από την περαντζάδα του λιμανιού «σκαρφαλώστε» μέσα από ανηφορικά στενάκια μέχρι το κλασικό Ρολόι στην κορυφή του λόφου και αναζητήστε την όμορφη Πλατεία Αγίου Γεωργίου. Από τις πιο ξακουστές παραλίες του νησιού είναι το Νεώριο και το Ασκέλι, ενώ τα ζευγαράκια προτιμούν παραδοσιακά το Λιμανάκι της Αγάπης και τον Ρώσικο Ναύσταθμο, με θέα στο νησάκι Δασκαλιό. Μη φύγετε χωρίς να επισκεφθείτε το Λεμονόδασος και τον Αρχαιολογικό Χώρο της Τροιζήνας στην αντίπερα όχθη της Πελοποννήσου.

Know how
Τα φοβερά κρεατικά κατευθείαν από το κρεοπωλείο της οικογένειας, οι μεγάλες μερίδες και το βιρτουόζικο ψήσιμο επιβάλλουν τουλάχιστον ένα πέρασμα από την ονομαστή χασαποταβέρνα «Dimitri’s Family» πάνω από την Πλατεία Αγίου Γεωργίου. Αδιαφιλονίκητα σουξέ η δίκιλη σταβλίσια μπριζόλα και η άπαιχτη θέα στο λιμάνι (2298023709). Το «Καθεστώς», στον παραλιακό δρόμο κοντά στην Πλατεία Ταχυδρομείου, ειδικεύεται στα φρέσκα ψάρια, τα μαγειρευτά και τα νόστιμα ορεκτικά που ετοιμάζει η κ. Κυριακή (6977793963).
Η ρομαντική μονάδα «Στο Ρολόι» στεγάζεται σε τρία πλήρως ανακαινισμένα παλιά οικήματα στην πόλη του Πόρου που παρέχουν επτά διαφορετικές επιλογές διαμονής (στούντιο, διαμερίσματα, βίλες). Εξαιρετική personalized εξυπηρέτηση (από € 40 χωρίς πρωινό, 2298025808, www.storoloi-poros.gr). Το πέρασμα της εμβληματικής μονάδας «Sirene Blue Resort» στην ιδιοκτησία του γκρουπ Interni-Moda Bagno συνοδεύεται από σταδιακή και στιλάτη ανακαίνιση εκ βάθρων, με περίπου 50 δωμάτια πλήρως ανανεωμένα (μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, από € 100, 2298022741, www.sireneblueresort.gr ).

ΥΔΡΑ

Τα τελευταία καλοκαιρινά weekends - εικόνα 2
Ύδρα

Must do
Όλα παραμένουν ανακουφιστικά απαράλλαχτα στην κούκλα του Αργοσαρωνικού, όπως τότε που τα φλας των φωτογράφων άστραφταν ασταμάτητα για τη Σοφία Λόρεν, την Μπριζίτ Μπαρντό, την Ελίζαμπεθ Τέιλορ, τη Ζαν Μορό και όλους τους Έλληνες και ξένους σταρ που την επισκέπτονταν ανελλιπώς. Τα υπέροχα πέτρινα αρχοντικά, το γραφικό λιμάνι, το ηλιοβασίλεμα στα κανόνια, η διάχυτη arty ατμόσφαιρα, τα ατμοσφαιρικά εστιατόρια και μπαράκια και οι μετακινήσεις με γαϊδουράκια και καΐκια εξακολουθούν να συνθέτουν το ιδανικό σκηνικό για ρομαντικές αποδράσεις με σοφιστικέ χαρακτήρα. Αν οι βουτιές από τα βράχια στην άκρη του λιμανιού σας δυσκολέψουν, μπορείτε να πάρετε το καΐκι για τις οργανωμένες βοτσαλωτές παραλίες Μπίστι, Άγιος Νικόλαος και Βλυχός. Σε κάποια από τις βόλτες σας επισκεφθείτε τα αρχοντικά των Λάζαρου και Παύλου Κουντουριώτη και το επιβλητικό κτίριο του Ιστορικού Μουσείου-Αρχείου Ύδρας (ΙΑΜΥ), που μέχρι τις 15/10 θα φιλοξενεί έκθεση του Παναγιώτη Τέτση.

Know how
Από τα hot spots του νησιού, ο ολόλευκος «Omilos» ατενίζει την είσοδο του λιμανιού κρεμασμένος από τα βράχια και σερβίρει πειραγμένες μεσογειακές γεύσεις (2298053800). Στη βεράντα του μεζεδοπωλείου «Παραδοσιακό», σε κεντρικό δίστρατο του λιμανιού, θα απολαύσετε μαζί με πολλούς ντόπιους τους κολοκυθοκεφτέδες, το μελιτζανάτο, το φρέσκο καλαμάρι και τις χορταστικές μακαρονάδες θαλασσινών για δύο (2298054155). Για ψαράκι και μαγειρευτά καθίστε στη βεράντα της «Κονδυλένιας» στα Καμίνια (2298053520).
Οι 21 σουίτες του «Angelica VIP Boutique Hotel» μοιράζονται σε δύο παραδοσιακά υδραίικα σπίτια με όμορφες αυλές και είναι ποιοτικά εξοπλισμένες, η καθεμία με το δικό της στιλ – εξαιρετικό το πρωινό στη σκιερή αυλή του κεντρικού κτιρίου (από € 110, 2298053202, www.angelica.gr). Ένα παλιό ταπητουργείο κοντά στο μόλο στεγάζει το ρομαντικό ξενώνα «Phaedra Hotel» με 7 άνετα, ψηλοτάβανα και φωτεινά δωμάτια (από € 85, 2298053330, www.phaedrahotel.com ).

ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ

Must do
Παρά το χαμηλό της προφίλ, η πνιγμένη στο πράσινο Βόρεια Εύβοια προσφέρεται για ένα χαλαρό weekend on the road, γεμάτο εναλλαγές εικόνων, εκεί όπου το βουνό συναντά τη θάλασσα, ο Ευβοϊκός το Αιγαίο και η ηπειρωτική Ελλάδα τη νησιωτική. Σκεφτείτε ότι η απέραντη παραλία της Αγίας Άννας με την ιδιαίτερη σκουρόχρωμη άμμο και το θρυμματισμένο βοτσαλάκι απέχει μόλις 2,5 ώρες από την Αθήνα, ενώ η βεντάλια των επιλογών από εκεί και πέρα καλύπτει όλα τα γούστα. Από βουτιές στο Αχλάδι κοντά στην Αγία Άννα και στα Κανατάδικα με τους δύο υδροβιότοπους, κοντά στους Ωρεούς, μέχρι ορεινές διαδρομές με τις απαραίτητες στάσεις στον καταρράκτη του Δρυμώνα και στο χωριουδάκι Κερασιά. Από την πλευρά του Ευβοϊκού τα σκήπτρα κρατούν η κωμόπολη της Λίμνης –από τις ομορφότερες τοποθεσίες της Βόρειας Εύβοιας και πραγματικό μπαλκόνι στη θάλασσα–, οι καταπράσινες Ροβιές και η all time classic λουτρόπολη της Αιδηψού.

Know how
Το απλό ταβερνάκι «Μαϊστράλι» στην Αγία Άννα ειδικεύεται σε θαλασσινά ορεκτικά, όπως τα όστρακα, τα χτένια και οι πετροσωλήνες, λίγο προτού έρθουν στο τραπέζι τα μπαρμπούνια και οι κουτσομούρες κατευθείαν από τη σχάρα ή το τηγάνι (2227097444). Κατάλογος με έμφαση στα μαγειρευτά, το ψάρι και τους ψαρομεζέδες στο «Bella Vista», στο δρόμο Λίμνης-Αιδηψού (2227031418). Επιστρέφοντας στην Αθήνα, περάστε από το κομψό «Πιάτο» στην παραλία της Χαλκίδας για «παιχνιδιάρικες» γεύσεις, όπως ψαρονέφρι με σάλτσα καραμέλας, ταλιατέλες με φρέσκο σολομό αρωματισμένες με τσίπουρο και πολλές προτάσεις ανάλογα με τα υλικά της εποχής (2221086691).

Το «Thalatta Seaside Hotel», μέλος των Small Luxury Hotels από φέτος, αναβαθμίζει το υποτονικό ξενοδοχειακό σκηνικό στην παραλία της Αγίας Άννας με ευρύχωρα δωμάτια σκανδιναβικού ντιζάιν, καλόγουστους και σχεδόν open air κοινόχρηστους χώρους, εντυπωσιακή πισίνα και ειδικούς παιδαγωγούς για τους μικρούς επισκέπτες (από € 90, 2227097397, www.thalattahotel.gr ). Μοναδική spa εμπειρία το βραβευμένο ιαματικό resort «Thermae Sylla Spa» στην Αιδηψό (www.thermaesyllaspa-hotel.com , ενημερωθείτε για τα ειδικά πακέτα). Σε απόσταση 2 χλμ. από τη Λίμνη, το «Ostria» διαθέτει μεγάλα και διαμπερή διαμερίσματα, όμορφο κήπο με λουλούδια και ειδικό χώρο χαλάρωσης κάτω από το σκιερό πλατάνι (από € 65, 2227032248, www.ostria-apartments.gr ). Ιδανικές για ζευγάρια, αφού χάνονται σε έναν απέραντο ελαιώνα με φοβερή θέα, οι «Αγροτουριστικές Κατοικίες Ελαιώνας» λίγο έξω από τις Ροβιές (από € 70, 2227071619, www.eleonashotel.com) .

ΣΥΡΟΣ

Τα τελευταία καλοκαιρινά weekends - εικόνα 3
«Hotel Ploes», Σύρος

Must do
Κοντινή, αρχοντική και σοφιστικέ, η Σύρος έχει μακρά παράδοση στα πρώτα και τα τελευταία καλοκαιρινά weekends, αλλά παραμένει ζωντανή και όσο μπαίνει το φθινόπωρο. Τις πρώτες βόλτες στην αμφιθεατρική πρωτεύουσα Ερμούπολη με την Πλατεία Μιαούλη, το πανέμορφο Θέατρο Απόλλων και το επιβλητικό δημαρχείο του Τσίλερ ακολουθεί παραδοσιακά ένα πέρασμα από την εφοπλιστική συνοικία Βαπόρια με τα καλοδιατηρημένα αρχοντικά. Η Άνω Σύρα με τα ασβεστωμένα σοκάκια και όλη την Ερμούπολη στο πιάτο όπως και οι βόλτες με το αυτοκίνητο μέσα στο πράσινο για χάζι στις μεγαλοπρεπείς επαύλεις σε Ντελαγκράτσια, Χρούσσα και Πισκοπιό θεωρούνται εκ των ων ουκ άνευ. Θα βουτήξετε στο Δελφίνι, τον Γαλησσά, το Κίνι και το Κόμητο. Το διεθνές φεστιβάλ animation Aniμαsyroς (20-23/9, www.animasyros.gr ) ολοκληρώνει τις φετινές εκδηλώσεις του προγράμματος Σύρος Πολιτισμός με προβολή 100 ταινιών, διαγωνιστικό μέρος κι ένα αφιέρωμα στον Γάλλο δημιουργό Michel Ocelot, ενώ μέχρι τις 24/9 θα φιλοξενείται στην αίθουσα τέχνης Ερμούπολη η έκθεση ζωγραφικής «Ωδή στα Χρώματα» της Jutta Legien.

Know how

Ο σεφ και ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Kouzina» προτείνει ξεχωριστά πιάτα εμπνευσμένα από τη μεσογειακή κουζίνα, ενώ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις βιολογικές πρώτες ύλες. Θα το βρείτε σε όμορφο πεζόδρομο στα στενά της Ερμούπολης (2281089150). Για φαγητό πάνω στο κύμα προτείνουμε το «Αλλού Γυαλού» στο Κίνι (2281071196) με καλή ελληνική κουζίνα.

Σε εμβληματικό νεοκλασικό στην καρδιά της Ερμούπολης, το «Hotel Ploes» εντυπωσιάζει χάρη στον εσωτερικό του διάκοσμο, που περιλαμβάνει αυθεντικά έργα τέχνης, βενετσιάνικα φωτιστικά και χειροποίητα χαλιά. Από το πέτρινο ντεκ βουτάτε απευθείας στη θάλασσα (από € 150, 2281079360, www.hotelploes.gr ). Η «Villa Selena», σε πανέμορφο νεοκλασικό στα Βαπόρια, διαθέτει 5 δωμάτια με διακόσμηση που ισορροπεί επιτυχημένα ανάμεσα στο κλασικό και το μοντέρνο (από € 110, 2281086007, www.villaselena.eu ). Επίσης στα Βαπόρια, σε ένα υπέροχο αρχοντικό του 19ου αιώνα, στεγάζεται το νέο «Αρχοντικό Ερμούπολις» με δύο σουίτες κι ένα δίχωρο διαμέρισμα για πλήρη αίσθηση σπιτικής φιλοξενίας (από € 80, 2281087711, 6936723104).

ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ

Τα τελευταία καλοκαιρινά weekends - εικόνα 4
Η βόλτα με τον οδοντωτό είναι μία από τις ιδιαίτερες εμπειρίες της ορεινής Αιγιαλείας

Must do
Το Αίγιο και τα περίχωρά του είναι ένας σχετικά άγνωστος προορισμός της Αχαΐας, ιδανικός για χαμηλού προφίλ σαββατοκύριακα, που δεν υπολείπονται όμως σε συγκινήσεις. Η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη του νομού είναι αμφιθεατρικά χτισμένη σε τρία επίπεδα. Ανεβείτε μέχρι το πιο γραφικό της σημείο, τη μεγάλη πλατεία της Άνω Πόλης με έναν πύργο περιτριγυρισμένο από φοίνικες στο κέντρο της, για να απολαύσετε την απρόσκοπτη θέα που δικαιώνει τον τίτλο της ως μπαλκονιού του Κορινθιακού. Κατεβείτε τα 172 πέτρινα σκαλοπάτια μέχρι την ανανεωμένη παραλιακή ζώνη της Κάτω Πόλης, όπου οι παλιές πέτρινες σταφιδαποθήκες στην ανατολική πλευρά έχουν μετατραπεί σε καλόγουστα cafes και μπαράκια που βγάζουν τραπεζάκια πάνω στη θάλασσα. Περπατώντας στην πόλη, αποκλείεται να μην περάσετε από την κεντρική πλατεία Αγίας Λαύρας, τον αιωνόβιο πλάτανο του Παυσανία με τις 12 βρύσες, τα υπέροχα κτίρια του Τσίλερ, όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο (πρώην Δημοτική Αγορά) και το Ταχυδρομείο αλλά και τις ανακατασκευασμένες από τον ίδιο εκκλησίες Παναγία Φανερωμένη και Εισοδίων της Θεοτόκου. Για τα τελευταία μπάνια του καλοκαιριού έχετε στη διάθεσή σας ολόκληρη την ακτογραμμή από την Ακράτα και την Αιγείρα μέχρι το Ρίο, με πιο κοντινές παραλίες αυτές της Αλυκής (όπου υπάρχει κι ένας θαυμάσιος υδροβιότοπος με περισσότερα από 120 είδη πουλιών), της Ροδοδάφνης, των Σελιανίτικων και του όμορφου χωριού Λόγγος. Αν όμως σας πιάσει το εξερευνητικό σας, ακολουθήστε τη διαδρομή που περνά από την Εφταπίτα με το Μουσειακό Συγκρότημα Υδροκίνησης στις όχθες του χειμάρρου Μεγανίτη (επισκέψιμο κατόπιν συνεννόησης στο 2691020253) και καταλήγει στα χωριά Δάφνες και Παρασκευή. Άλλη μία απολαυστική αυτοκινητάδα είναι αυτή που ξεκινάει με ξενάγηση στο επισκέψιμο οινοποιείο Οινοφόρος (τηλεφωνήστε πρώτα στο 2691029415) στον Σελινούντα, συνεχίζει στο Πυργάκι σε υψόμετρο 800 μ. και ολοκληρώνεται με καφέ στην πλατεία της Φτέρης με τα τρεχούμενα νερά.

Know how
Το «Ανέμελο» ξεκινά από το πρωί σερβίροντας καφέδες στην παραλία Άκολη των Σελιανίτικων και συνεχίζει με καλομαγειρεμένα πιάτα που αγαπούν τη θάλασσα, όπως γαμπαρομακάρονα, γαρίδες σαγανάκι και σαρδέλες στη σχάρα (2691074119). Είτε στη βεραντούλα κοντά στο κύμα είτε στο δροσερό και λουλουδιασμένο κήπο των «Εσπερίδων», επίσης στα Σελιανίτικα, θα απολαύσετε φρέσκο ψάρι και πολλά μαγειρευτά (2691074438). Ο «Γρηγόρης» στο Πυργάκι σερβίρει ντόπια κρέατα και πολύ καλές πίτες, σε μια βεράντα που κρέμεται πάνω από το Αίγιο (2691098248).

Στη γραφική παραλία του Λόγγου, τα 10 αυτόνομα διαμερίσματα «Harmony Hotel Apartments» ξεχωρίζουν χάρη στον ποιοτικό εξοπλισμό και στην καλόγουστη διακόσμησή τους, ενώ διαθέτουν μεγάλες βεράντες ή κήπο. Ανάλογα με το μέγεθός τους, φιλοξενούν από 2 μέχρι και 7 άτομα (από € 55 χωρίς πρωινό, 2691069015, www.harmony-apartments.com ). Σε πέτρινο διατηρητέο του 19ου αιώνα στην άκρη της ήσυχης Λάκκας, το «Αρχοντικό Γερο-Φώτη» αγναντεύει τον Κορινθιακό από υψόμετρο 500 μ. (από € 50, 6974366394, www.gerofotis.com ).

ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟ

Must do
Κοντινό, καταπράσινο και με μια αύρα παιδικών καλοκαιριών, προσφέρεται για weekends της τελευταίας στιγμής. Θα περπατήσετε στην πολύβουη περαντζάδα, θα ανάψετε ένα κεράκι στην εκκλησία του Αγίου Βλασίου έστω και μόνο για να περιεργαστείτε τις βυζαντινού τύπου αγιογραφίες του Φώτη Κόντογλου, θα καθίσετε για ποτό στη μαρίνα από τη δυτική πλευρά της παραλίας. Σπάνιας ομορφιάς είναι η βοτσαλωτή παραλία του Πευκιά. εκεί θα κολυμπήσετε μπροστά σε ένα εντυπωσιακό πευκοδάσος με πάνω από 80 διαφορετικά είδη φυτών, που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον Κώστα Καρυωτάκη και τον Άγγελο Σικελιανό, το σπίτι του οποίου υπάρχει ακόμη. Από το Ξυλόκαστρο θα βρεθείτε εύκολα και γρήγορα στον ορεινό όγκο της Ζήριας και στα γραφικά Τρίκαλα.

Know how

Νόστιμοι μεζέδες σε όμορφη βεράντα δίπλα στη θάλασσα στο μεζεδοπωλείο «Το Μπέρδεμα» μέσα στην πόλη (2743028383). Μαστόρικη σχάρα και φρέσκα λαχανικά από το περιβόλι τους στην ταβέρνα «Τα Τζάκια (Ο Νότης)» στο χωριό Ρίζα (2743071345).

Σε απόσταση αναπνοής από το δάσος του Πευκιά, στο χωριό Συκιά, τα «Daphne’s Club Hotel Apartments» απλώνονται σε τρία κτίρια μόλις 30 μ. από τη θάλασσα και σε έναν όμορφο κήπο που εξασφαλίζει ησυχία. Είναι εξαιρετικά baby friendly, αφού παρέχουν μέχρι και μαξιλάρι θηλασμού. Πλήθος δραστηριοτήτων από kite surfing μέχρι σεμινάρια yoga και φθινοπωρινά σεμινάρια αγροτουρισμού (από € 80, 2743022966, www.daphnesclub.com ).

ΠΥΛΟΣ

Τα τελευταία καλοκαιρινά weekends - εικόνα 5
The Romanos, «Costa Navarino», Πύλος

Must do
Μπορεί η διαδρομή μέχρις εδώ να σας κουράσει αν θέλετε να τη χωρέσετε αυστηρά σε ένα weekend, η βουτιά όμως στη διάσημη παραλία της Βοϊδοκοιλιάς με το σχεδόν κυκλικό σχήμα και τα καταπράσινα νερά θα σας αποζημιώσει. Αλλά και η ίδια η πόλη της Πύλου παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Περιδιαβείτε τη μεγάλη πλατεία των Τριών Ναυάρχων με μνημείο αφιερωμένο στους πρωτεργάτες της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου και ανεβείτε στο ύψωμα όπου δεσπόζει το Νιόκαστρο με την όμορφη ακρόπολη. Μπορείτε ακόμη να επισκεφθείτε το θαυμάσιο υδροβιότοπο στη Λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, από τη βόρεια πλευρά του λιμανιού, αλλά και το καλοδιατηρημένο Ανάκτορο του Νέστορα από τα μυκηναϊκά χρόνια για φοβερή θέα στον όρμο του Ναβαρίνου και στη Βοϊδοκοιλιά. Ολοκληρώστε φυσιολατρικά με μια επίσκεψη στις λιμνούλες και τους καταρράκτες του μικρού φαραγγιού Πολυλίμνιο.

Know how
Ακόμη κι αν δεν μένετε στο «Costa Navarino», μπορείτε να επισκεφθείτε κάποιο από τα εστιατόριά του, όπως το grill-restaurant «Flame» με κρέατα από τοπικές φάρμες και πρώτες ύλες της περιοχής ή το «Da Luigi» με αυθεντικές γεύσεις της Ιταλίας. Πάνω στην ακρογιαλιά της Γιάλοβας η απλή ταβέρνα «Το Σπιτικό» σερβίρει νόστιμα τοπικά μαγειρευτά (κουπένια, αφέλια) και ψάρι στη σχάρα (2723022138).
Το πιο οικογενειακό και συνάμα το πιο νεανικό «The Westin Resort» στο «Costa Navarino» πραγματοποιεί αυτήν την εποχή προσφορές, όπως δωρεάν αναβάθμιση στην επόμενη κατηγορία δωματίου (από € 200) και ειδικές τιμές για οικογένειες τα σαββατοκύριακα, με διαμονή σε οικογενειακή σουίτα, δωρεάν είσοδο στον υποδειγματικό παιδότοπο SandCastle και μια παιδική ταινία την ημέρα (από € 300). Αντίστοιχες προσφορές ισχύουν και στο πιο πολυτελές «The Romanos» (2723095000, www.westincostanavarino.com ). Σε καταπράσινο ύψωμα στην είσοδο της Πύλου, το ξενοδοχείο «Philip» διαθέτει 18 δωμάτια μοντέρνου στιλ, όλα με δικό τους μπαλκόνι, με θέα στον κόλπο του Ναβαρίνου, κάποια με πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα (από € 75, 2723022741, www.hotelphilip-pylos.com ).

ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ

Τα τελευταία καλοκαιρινά weekends - εικόνα 6
Μονεμβασιά

Must do
Η μαγική καστροπολιτεία της Πελοποννήσου είναι μεν προορισμός για όλο το χρόνο, αυτήν την εποχή όμως μπορείτε να απολαύσετε τις καταπληκτικές open air βεράντες και τα σοκάκια της χωρίς τον καύσωνα του καλοκαιριού. Το κάστρο παραμένει πανέμορφο, με νέους μικρούς ξενώνες κι εστιατόρια αλλά κι ένα υποδειγματικό μουσείο – μικρό μεν, πολύ καλοστημένο δε. Αν οι βουτιές δεν σας φοβίζουν, δοκιμάστε τη μικρή εξέδρα στο Πορτέλο, τη μοναδική θαλασσινή πύλη των τειχών, αλλιώς προτιμήστε τις κοντινές αμμουδιές Πορί, Ξιφιά, Αμπελάκια (αν βέβαια δεν φυσάει, γιατί το Μυρτώο σηκώνει κύμα). Μια όμορφη κοντινή εκδρομή είναι προς Επίδαυρο Λιμηρά και τη λιμνοθάλασσα του Γέρακα που μοιάζει βγαλμένη από άλλες εποχές, με τους ψαράδες να απλώνουν τα δίχτυα τους και την καλή ταβέρνα του Διαμαντή, ή επιστρέφοντας προς Αθήνα για μπάνιο μετά sightseeing στην Πλύτρα (από τους Μολάους), όπου βουτάς και βλέπεις τη βυθισμένη ρωμαϊκή πόλη του Ασωπού.

Know how
Μέσα στο κάστρο, η ξακουστή «Ματούλα» σερβίρει μαγειρευτά (must τα σουτζουκάκια και τα ντολμαδάκια αβγολέμονο) και ψάρια σε αυλή με ροδιές και υπέροχη θέα στη θάλασσα (2732061660). Καλή σπιτική μαγειρική στο «Επιδήλιον» στο κοντινό χωριό Φούτια (2732066252).

Το καλύτερο ξενοδοχείο της περιοχής είναι το «Kinsterna Hotel & Spa» (από € 200, 2732066300) με επίκεντρο ένα υποδειγματικά ανακαινισμένο αρχοντικό σε ένα καταπληκτικό κτήμα στον Άγιο Στέφανο. Ακόμη κι αν δεν μείνετε εδώ, αξίζει να πάρετε μια γεύση επισκεπτόμενοι το εστιατόριό του, που σερβίρει μεσογειακή κουζίνα με έμφαση στα προϊόντα του κτήματος, σε τραπέζια που «ίπτανται» πάνω από τη βυζαντινή στέρνα. Ειδικά για το σαββατοκύριακο 5-7/10 το «Kinsterna Hotel & Spa», σε συνεργασία με τον Κωνσταντίνο Λαζαράκη, τον μοναδικό Έλληνα master of wine, έχει ετοιμάσει το μοναδικό event Food & Wine Matching Dinner. Μες στο κάστρο σημειώστε τις τρεις πολυτελείς σουίτες «Moni Emvasis» (από € 250, 2732062122, www.moniemvasis.gr ) που μόλις άνοιξαν, σε όροφο με ωραία θέα, design έπιπλα και το εστιατόριο «Χρυσόβουλο» (2732062022) με τοπικές γεύσεις υπό την επιμέλεια του Μιχάλη Ντουνέτα, σε μια ωραία βεράντα ακριβώς από κάτω. Οι ξενώνες του κάστρου είναι γενικά ακριβοί, στους πιο οικονομικούς σημειώστε το «Θεοφανώ Art Hotel» (από € 90, 2732061212, www.theophano.gr ), το «Malvasia Hotel» (€ 75, 2732063007, www.malvasia-hotel.gr ) και το «Κελάρι» (από € 75, 2732061695, www.kelari-monemvasia.gr ), εκτός αν επιλέξετε το «Topalti Village», εκτός Κάστρου, αλλά με θέα σε αυτό (από € 50 χωρίς πρωινό, 2732061196, www.topalti.gr ).

* Αν δεν αναγράφεται κάτι διαφορετικό, οι τιμές είναι ανά διανυκτέρευση και αφορούν διαμονή σε δίκλινο δωμάτιο με πρωινό για τον Σεπτέμβριο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.