Επιστροφή στα ψαροχώρια

Χαλαροί ρυθμοί, all day ραστώνη στην παραλία, ταβερνάκια πάνω στο κύμα με θέα στις ψαρόβαρκες, μετρημένα (ή και καθόλου) μπαράκια, παγωτό και θερινό… Η Δέσποινα Ζευκιλή επιλέγει πέντε παραθαλάσσια χωριά –από την Πελοπόννησο μέχρι τη Λέσβο–, όπου οι διακοπές έχουν το άρωμα καλοκαιριού των παιδικών μας χρόνων.

Επιστροφή στα ψαροχώρια

Χαλαροί ρυθμοί, all day ραστώνη στην παραλία, ταβερνάκια πάνω στο κύμα με θέα στις ψαρόβαρκες, μετρημένα (ή και καθόλου) μπαράκια, παγωτό και θερινό… Η Δέσποινα Ζευκιλή επιλέγει πέντε παραθαλάσσια χωριά –από την Πελοπόννησο μέχρι τη Λέσβο–, όπου οι διακοπές έχουν το άρωμα καλοκαιριού των παιδικών μας χρόνων.

Σκάλα Ερεσού, Λέσβος

Επιστροφή στα ψαροχώρια - εικόνα 1
© Tzeli Chatzidimitriou/www.odoiporikon.com

Το σκηνικό
Ένα νεο-μποέμ παρεΐστικο θέρετρο με ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Οι ντόπιες οικογένειες και οι γυναικοπαρέες απ’ όλο τον κόσμο συνυπάρχουν αρμονικά στην πιο gay friendly κοινότητα της Ελλάδας (8-22/9,
μάλιστα, γίνεται και το Φεστιβάλ Γυναικών).

Που να μείνετε
Σε μικρές οικογενειακές μονάδες και κλασικά ενοικιαζόμενα. Η καλύτερη λύση είναι να απευθυνθείτε στο Sappho Travel (2253052140, 6972502630).

Που να βουτήξετε
Πού αλλού; Μπροστά σας απλώνεται μία από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού, αχανής και με γκρίζα άμμο.

Που να φάτε
Ψαράκι και μαγειρευτά στο «Σουλάτσο» (2251052078), σνακ και ωραίες μουσικές στο «Parasol» και το «Zorba the Budha».

Κι αν βαρεθώ;

Η εκδρομή μέχρι το Σίγρι με το μοναδικό Απολιθωμένο Δάσος επιβάλλεται. Επιστρέφοντας, κάντε στάση στο χωριό για λιβανέζικο στου Σαμ!

Κυπαρίσσι, Λακωνία

Επιστροφή στα ψαροχώρια - εικόνα 2

Το σκηνικό
Ένα κουκλίστικο χωριό πάνω στη θάλασσα. Από τα πιο καλά κρυμμένα μυστικά της Πελοποννήσου, αξίζει κάθε χιλιόμετρο του δύσκολου, αλλά καρτποσταλικού δρόμου που θα σας φέρει μέχρις εδώ από τους Μολάους.

Που να μείνετε
Στα απλά διαμερίσματα του «Μυρτώο» με θέα (www.myrtoo.com, 2732055033, από € 40) ή στο «Παραλιακό»
(www.kyparissi.com 2732055055, από € 40) κοντά στη θάλασσα.

Που να βουτήξετε
Στην πλατιά παραλία της Μεγάλης Άμμου με το ψιλό βότσαλο αλλά και στην απάνεμη Αγία Κυριακή με θέα σε όλο το χωριό.

Που να φάτε
Στο «Τροκαντερό» για τοπικές νοστιμιές (π.χ. γκόγκες, κόκορα) και στη «Δήμητρα Πουλάκη» για ψάρι και θαλασσινά.

Κι αν βαρεθώ;
Τα νέα μονοπάτια προσφέρονται για περιπάτους. Αν πάλι έχετε όρεξη για οδήγηση, αξίζει η ημερήσια εκδρομή με άρωμα ’60s μέχρι τη λιμνοθάλασσα του Γέρακα.

Πούλιθρα, Λεωνίδιο

Επιστροφή στα ψαροχώρια - εικόνα 3
© Dina Vitzilaiou

Το σκηνικό
Ήσυχο λιμανάκι με φόντο τους ελαιώνες και low profile τουρισμός σε απόσταση αναπνοής από τη γραφική πολιτεία του Λεωνιδίου με τους πύργους στη σκιά του κόκκινου βράχου. Τα αγαπούν οι ξένοι που κάνουν το γύρο της Πελοποννήσου.

Που να μείνετε
Στο «Smyros Resort» (www.smyrosresort.gr, από € 90), σε ένα κτήμα με φάρμα 17 στρ. και υπέροχη θέα στη θάλασσα, ή στα πέτρινα σπιτάκια «Αγρόκτημα» (www.agroktima.com, από € 70), επίσης μέσα σε κτήμα.

Που να βουτήξετε
Στους βοτσαλωτούς κολπίσκους στα Πούλιθρα και στην παραλία της Πλάκας. Για τους περιπετειώδεις προτείνουμε τον Φωκιανό.

Που να φάτε
Στα «Δελφίνια» (2757023036) στο λιμανάκι της Πλάκας, φρέσκο ψάρι από το καΐκι τους και πιάτα με τσακώνικη μελιτζάνα.

Κι αν βαρεθώ;
Επισκεφθείτε τον Κοσμά, σε υψόμετρο 1.150 μ., με μια πανέμορφη πλατεία με πλατάνια (must στάση on the road η Μονή της Έλωνας).

Πέρδικα, Αίγινα

Επιστροφή στα ψαροχώρια - εικόνα 4

Το σκηνικό
Ασβεστωμένα σπιτάκια, νησιώτικα σοκάκια, ψαροταβέρνες και cafe-bars με θέα στα ιστιοπλοϊκά και τα ψαροκάικα. Μπορεί να περιβάλλεται από τις πιο πολυτελείς κατοικίες του νησιού, παρόλα αυτά το ίδιο το λιμανάκι της Πέρδικας αναδίνει μια αύρα νοσταλγική.

Που να μείνετε
Στα φιλόξενα «Αntzi Studios», με κήπο με πισίνα αλλά και σπιτικό πρωινό. Ξεχωρίζουν τα δωμάτια της νέας πτέρυγας και οι πιο μοντέρνες σουίτες (2297061446, www.antzistudios.gr ).

Που να βουτήξετε
Στα όμορφα διαμορφωμένα βραχάκια. Στο νησάκι της Μονής με εξωτική αμμουδιά με καντίνα και στη Σαρπά με funky beach bar.

Που να φάτε
Στον «Νώντα» (2297061233), σπιτικές πίτες, ψάρι και τηγανόσουπα. Στον «Νίκο Φώντα - Αιγινίτισσα» ψαρικά.

Κι αν βαρεθώ;
Ο αρχαίος ελαιώνας του νησιού, όπου έγινε φέτος η φωτογράφηση του οίκου Hermes, προσφέρεται για πεζοπορία και η Παχιά Ράχη για απογευματινό περίπατο.

Άφησσος, Πήλιο

Επιστροφή στα ψαροχώρια - εικόνα 5

Το σκηνικό
Ένα γραφικό «νησιώτικο» χωριό, αμφιθεατρικά χτισμένο και περικυκλωμένο από πράσινο. Βόλτες στην περαντζάδα, βουτιές στις βοτσαλωτές γύρω παραλίες, τσιπουράκι στο λιμάνι με φόντο τις βάρκες και τη σκιερή πλατεία με την πηγή των Αργοναυτών.

Που να μείνετε
Τα «6 Κλειδιά» είναι ένα όμορφο boutique hotel & resto που φέρνει άρωμα Προβηγκίας στο Πήλιο (www.6klidia.gr, 2423033720, από € 130).

Που να βουτήξετε
Στον Αμποβό και στην Καλλιφτέρη (τα «6 Κλειδιά» έχουν στήσει όμορφες ξαπλώστρες και προσφέρουν beach service) με το ψιλό βότσαλο.

Που να φάτε

Στο «Loc al» (2423033720) στα «6 Κλειδιά» ελληνικές γεύσεις, υπό την επιμέλεια του Γιάννη Μπαξεβάνη και του Ηλία Γώγου.

Κι αν βαρεθώ;
Το Πήλιο είναι ανεξάντλητο και σε κοντινή απόσταση από την Άφησσο βρίσκονται μερικά από τα ομορφότερα χωριά του, οι Μηλιές, η Βυζίτσα και οι Πινακάτες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
17/04/2024

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.

Η Modus & Amplio ανακοινώνει τη συνεργασία της με το ανανεωμένο "Bratsera Hotel"

Το "Bratsera" εισέρχεται σε μία νέα εποχή, με ανανεωμένο λογότυπο, νέα ιστοσελίδα και ένα καινούριο γαστρονομικό concept με την υπογραφή δύο κορυφαίων Ελλήνων Chef.

Πώς θα είναι φέτος τα καλοκαιρινά ταξίδια στην Ευρώπη; Σύμφωνα με το "Conde Nast Traveler" όχι και πολύ αισιόδοξα για την Ελλάδα και τη Μεσόγειο

Η κλιματική αλλαγή και ο υπερτουρισμός αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε το καλοκαίρι, θέτοντας νέα δεδομένα και ως προς τη βιωσιμότητα.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στη Μακεδονία

Έθιμα με ρίζες πίσω στο χρόνο και φύση στον υπερθετικό.