Πιάσαμε σεζλόνγκ στα open air cine-festivals της Ευρώπης

Ατμόσφαιρα θερινού σινεμά, ψαγμένες ταινίες, γκαζόν, ξαπλώστρες, πικνίκ, φλερτ, πάρτι, φεγγάρι... Τα δωρεάν φεστιβάλ κινηματογράφου ανοιχτού χώρου στην Ευρώπη είναι όλο και πιο δημοφιλή. Ο Δημήτρης Καφίδας πιάνει σεζλόνγκ σε Παρίσι και Άμστερνταμ και αναμεταδίδει.

Πιάσαμε σεζλόνγκ στα open air cine-festivals της Ευρώπης

Ατμόσφαιρα θερινού σινεμά, ψαγμένες ταινίες, γκαζόν, ξαπλώστρες, πικνίκ, φλερτ, πάρτι, φεγγάρι... Τα δωρεάν φεστιβάλ κινηματογράφου ανοιχτού χώρου στην Ευρώπη είναι όλο και πιο δημοφιλή. Ο Δημήτρης Καφίδας πιάνει σεζλόνγκ σε Παρίσι και Άμστερνταμ και αναμεταδίδει.

Πιάσαμε σεζλόνγκ στα open air cine-festivals της Ευρώπης - εικόνα 1

Μια βόλτα στους δρόμους του Παρισιού στα τέλη Ιουλίου θα σας φέρει αντιμέτωπους με απροσδόκητα «deja vu», καθώς θα περπατάτε στα δρομάκια όπου ο Τριφό, ο Γκοντάρ, ο Γούντι Άλεν και τόσοι άλλοι σκηνοθέτες γύρισαν σκηνές από τις ταινίες τους. Και θα σας φτιάξει τη διάθεση για το φεστιβάλ Cinema en Plein Air, το οποίο γίνεται στο τεράστιο Parc de la Villette κάθε καλοκαίρι εδώ και 22 χρόνια. Κατά εκατοντάδες συρρέουν οι Παριζιάνοι για να ξαπλώσουν στο γρασίδι και να παρακολουθήσουν σινεφίλ ταινίες. Γνωστοί λάτρεις του πικνίκ, δεν θα μπορούσαν φυσικά να αφήσουν ούτε αυτήν την ευκαιρία να πάει χαμένη! Καθισμένοι σε παρέες κι έχοντας απλωμένη ανάμεσά τους μια κουβερτούλα με μπαγκέτες, τυριά, αλλαντικά και κρασιά, απολαμβάνουν τις ταινίες στη γιγάντια φουσκωτή οθόνη. Σημειώστε ότι το κεντρικό θέμα του φετινού φεστιβάλ είναι οι «Μεταμορφώσεις» (φυσικές, κοινωνικές, πολιτικές, κυριολεκτικές ή και μεταφορικές...) και θα προβληθούν, μεταξύ άλλων, ταινίες των Τιμ Μπάρτον, Κεν Λόουτς, Μίλος Φόρμαν, Κλιντ Ίστγουντ, Σοφία Κόπολα, Τζον Γου και Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ. Και όλα αυτά δωρεάν (μόνο η ξαπλώστρα κοστίζει € 7), στο όνομα της ελεύθερης πρόσβασης στην κουλτούρα.

Πιάσαμε σεζλόνγκ στα open air cine-festivals της Ευρώπης - εικόνα 2

Pluk de Nacht (Άδραξε τη Νύχτα). Αυτό είναι το όνομα του φεστιβάλ κινηματογράφου ανοιχτού χώρου το οποίο πραγματοποιείται από το 2003 στο Άμστερνταμ. Όλα ξεκίνησαν όταν μια παρέα φίλων μετέτρεψε την ανάγκη της για καλό σινεμά (ταινίες που είτε δεν έβρισκαν διανομή είτε προβάλλονταν για λίγο και σε ελάχιστες αίθουσες της χώρας) σε ένα πολύ ιδιαίτερο φεστιβάλ. Άρχισαν να επισκέπτονται διάφορες διεθνείς διοργανώσεις και να διαλέγουν αξιόλογες και ανεξάρτητες παραγωγές. Αυτό, βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι πρόκειται για ένα ελιτίστικο ή βαρετό φεστιβάλ. Προβάλλονται θρίλερ, κωμωδίες, animation, ντοκιμαντέρ κ.ά., με μόνο κριτήριο την καλλιτεχνική τους αξία, ενώ παράλληλα «τρέχουν» καλλιτεχνικές εκθέσεις και happenings.

Πιάσαμε σεζλόνγκ στα open air cine-festivals της Ευρώπης - εικόνα 3

Κάθε βράδυ, μετά το τέλος των προβολών, ακολουθούν πάρτι με DJ sets. Το φεστιβάλ γίνεται στο Stenen Hoofd, σε μία από τις αποβάθρες του λιμανιού κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης. Το κοινό είναι κυρίως alternative, η ατμόσφαιρα εορταστική και στο τέλος θα έχετε γίνει φίλοι με όλους! Η είσοδος είναι δωρεάν, για τις ξαπλώστρες δίνετε ό,τι θέλετε και για τις κουβέρτες (ό,τι πρέπει για τη νυχτερινή ψύχρα και υγρασία) δίνετε € 5 ως εγγύηση, τα οποία σας δίνουν πίσω όταν την επιστρέψετε.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.