Πιάσαμε σεζλόνγκ στα open air cine-festivals της Ευρώπης

Ατμόσφαιρα θερινού σινεμά, ψαγμένες ταινίες, γκαζόν, ξαπλώστρες, πικνίκ, φλερτ, πάρτι, φεγγάρι... Τα δωρεάν φεστιβάλ κινηματογράφου ανοιχτού χώρου στην Ευρώπη είναι όλο και πιο δημοφιλή. Ο Δημήτρης Καφίδας πιάνει σεζλόνγκ σε Παρίσι και Άμστερνταμ και αναμεταδίδει.

Πιάσαμε σεζλόνγκ στα open air cine-festivals της Ευρώπης

Ατμόσφαιρα θερινού σινεμά, ψαγμένες ταινίες, γκαζόν, ξαπλώστρες, πικνίκ, φλερτ, πάρτι, φεγγάρι... Τα δωρεάν φεστιβάλ κινηματογράφου ανοιχτού χώρου στην Ευρώπη είναι όλο και πιο δημοφιλή. Ο Δημήτρης Καφίδας πιάνει σεζλόνγκ σε Παρίσι και Άμστερνταμ και αναμεταδίδει.

Πιάσαμε σεζλόνγκ στα open air cine-festivals της Ευρώπης - εικόνα 1

Μια βόλτα στους δρόμους του Παρισιού στα τέλη Ιουλίου θα σας φέρει αντιμέτωπους με απροσδόκητα «deja vu», καθώς θα περπατάτε στα δρομάκια όπου ο Τριφό, ο Γκοντάρ, ο Γούντι Άλεν και τόσοι άλλοι σκηνοθέτες γύρισαν σκηνές από τις ταινίες τους. Και θα σας φτιάξει τη διάθεση για το φεστιβάλ Cinema en Plein Air, το οποίο γίνεται στο τεράστιο Parc de la Villette κάθε καλοκαίρι εδώ και 22 χρόνια. Κατά εκατοντάδες συρρέουν οι Παριζιάνοι για να ξαπλώσουν στο γρασίδι και να παρακολουθήσουν σινεφίλ ταινίες. Γνωστοί λάτρεις του πικνίκ, δεν θα μπορούσαν φυσικά να αφήσουν ούτε αυτήν την ευκαιρία να πάει χαμένη! Καθισμένοι σε παρέες κι έχοντας απλωμένη ανάμεσά τους μια κουβερτούλα με μπαγκέτες, τυριά, αλλαντικά και κρασιά, απολαμβάνουν τις ταινίες στη γιγάντια φουσκωτή οθόνη. Σημειώστε ότι το κεντρικό θέμα του φετινού φεστιβάλ είναι οι «Μεταμορφώσεις» (φυσικές, κοινωνικές, πολιτικές, κυριολεκτικές ή και μεταφορικές...) και θα προβληθούν, μεταξύ άλλων, ταινίες των Τιμ Μπάρτον, Κεν Λόουτς, Μίλος Φόρμαν, Κλιντ Ίστγουντ, Σοφία Κόπολα, Τζον Γου και Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ. Και όλα αυτά δωρεάν (μόνο η ξαπλώστρα κοστίζει € 7), στο όνομα της ελεύθερης πρόσβασης στην κουλτούρα.

Πιάσαμε σεζλόνγκ στα open air cine-festivals της Ευρώπης - εικόνα 2

Pluk de Nacht (Άδραξε τη Νύχτα). Αυτό είναι το όνομα του φεστιβάλ κινηματογράφου ανοιχτού χώρου το οποίο πραγματοποιείται από το 2003 στο Άμστερνταμ. Όλα ξεκίνησαν όταν μια παρέα φίλων μετέτρεψε την ανάγκη της για καλό σινεμά (ταινίες που είτε δεν έβρισκαν διανομή είτε προβάλλονταν για λίγο και σε ελάχιστες αίθουσες της χώρας) σε ένα πολύ ιδιαίτερο φεστιβάλ. Άρχισαν να επισκέπτονται διάφορες διεθνείς διοργανώσεις και να διαλέγουν αξιόλογες και ανεξάρτητες παραγωγές. Αυτό, βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι πρόκειται για ένα ελιτίστικο ή βαρετό φεστιβάλ. Προβάλλονται θρίλερ, κωμωδίες, animation, ντοκιμαντέρ κ.ά., με μόνο κριτήριο την καλλιτεχνική τους αξία, ενώ παράλληλα «τρέχουν» καλλιτεχνικές εκθέσεις και happenings.

Πιάσαμε σεζλόνγκ στα open air cine-festivals της Ευρώπης - εικόνα 3

Κάθε βράδυ, μετά το τέλος των προβολών, ακολουθούν πάρτι με DJ sets. Το φεστιβάλ γίνεται στο Stenen Hoofd, σε μία από τις αποβάθρες του λιμανιού κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης. Το κοινό είναι κυρίως alternative, η ατμόσφαιρα εορταστική και στο τέλος θα έχετε γίνει φίλοι με όλους! Η είσοδος είναι δωρεάν, για τις ξαπλώστρες δίνετε ό,τι θέλετε και για τις κουβέρτες (ό,τι πρέπει για τη νυχτερινή ψύχρα και υγρασία) δίνετε € 5 ως εγγύηση, τα οποία σας δίνουν πίσω όταν την επιστρέψετε.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

"The Pelion Manifesto": Όταν το design συναντά την ψυχή του βουνού

Σε ένα νεοκλασικό του 1861 θα συναντήσεις όχι απλά έναν ξενώνα αλλά ένα προσωπικό μανιφέστο ζωής και αισθητικής από τον Γιώργο Θησέα Καράμπελα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
28/04/2025

Τον Μάιο δίνουμε εικαστικό "Ραντεβού στην Ύδρα"

Οκτώ Έλληνες καλλιτέχνες δίνουν το δικό τους παρόν σε ένα εικαστικό "Ραντεβού στην Ύδρα" στο Ιστορικό Αρχείο και Μουσείο Ύδρας.

5 μέρη στον κόσμο που πρέπει να επισκεφτείς αν αγαπάς τις γάτες

Από την Ρώμη στην Ιαπωνία, ένα νιάου δρόμος!

Mία ξεχωριστή συνάντηση 34 καλλιτεχνών που αντλούν έμπνευση από το Ζαγόρι

Μάθε ό,τι χρειάζεται για την 4η δράση του Aristi Cultural Initiative.

Κάτι μαγειρεύει εκεί ψηλά ο Daniel Boulud

Ο χιλιοβραβευμένος σεφ και restaurateur ετοιμάζει μια ακόμη δυνατή κίνηση, μερικές εκατοντάδες μέτρα πάνω από την επιφάνεια της Γης.

Αργίες 2025: Οι επόμενες εξόρμησεις και τα τριήμερα που έρχονται

Το 2025 προσφέρει αρκετές ευκαιρίες για εξόρμηση και χαλάρωση με τις αργίες και τα τριήμερα που θα μας επιτρέψουν να ανακαλύψουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Οι χώρες με τα πιο ευτυχισμένα ζευγάρια - σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα

Ποιοι παράγοντες συμβάλλουν σε έναν ευτυχισμένο γάμο ή μια επιτυχημένη σχέση και πώς αυτό επηρεάζει το ευ ζην;