ΒΙEΝΝΗ

Αυτοκρατορική λάμψη άλλων εποχών και αιρετικός μεταμοντερνισμός. Υψηλή τέχνη σε περίφημα μουσεία αλλά και περίπατοι σε κοσμοπολίτικες λεωφόρους. Σοκολατοθεραπεία σε κουκλίστικα ζαχαροπλαστεία αλλά και γλεντοκόπημα σε παραδοσιακά ταβερνάκια. Στην παραμυθένια Βιέννη τα ετερόκλητα συνδυάζονται σε ένα πανέμορφο ανοιξιάτικο μπουκέτο ταξιδιού!

ΒΙEΝΝΗ

ΒΙEΝΝΗ

ανοιξιάτικο μπουκέτο

Αυτοκρατορική λάμψη άλλων εποχών και αιρετικός μεταμοντερνισμός. Υψηλή τέχνη σε περίφημα μουσεία αλλά και περίπατοι σε κοσμοπολίτικες λεωφόρους. Σοκολατοθεραπεία σε κουκλίστικα ζαχαροπλαστεία αλλά και γλεντοκόπημα σε παραδοσιακά ταβερνάκια. Στην παραμυθένια Βιέννη τα ετερόκλητα συνδυάζονται σε ένα πανέμορφο ανοιξιάτικο μπουκέτο ταξιδιού!

ΒΙEΝΝΗ - εικόνα 1
Η παραδοσιακή ταβέρνα «Griechenbeisl», δίπλα στην ελληνική εκκλησία

Την προηγούμενη εβδομάδα, προσκεκλημένη της Austrian Airlines για τα εγκαίνια του Μουσείου Λιχτενστάιν και του Μουσείου της Σίσσυ αλλά και για την πρεμιέρα του ολοκαίνουργιου μιούζικαλ «Barbarella», είχα την τύχη να ταξιδέψω για πρώτη φορά στην αυτοκρατορική πρωτεύουσα της Αυστρίας και να περάσω εκεί ένα τετραήμερο προσανατολισμένο στην απόλαυση των τεχνών - αλλά και γενικώς στις απολαύσεις. Και η πόλη με αντάμειψε χαρίζοντας ένα ηλιόλουστο ανοιξιάτικο τετραήμερο που ανέδειξε ακόμη πιο πολύ τα δυνατά σημεία της.

Κοιτώντας τη Βιέννη από το αεροπλάνο έχεις την αίσθηση πως κάτω σου απλώνεται ένας πανέμορφος παιχνιδότοπος: μια λαμπερή πόλη, στη μέση της καταπράσινης πεδιάδας, γεμάτη πολύχρωμα κτίρια, χρυσαφένιους τρούλους και πανύψηλους καθεδρικούς ναούς, ανθοστόλιστους κήπους, τέλεια γεωμετρημένους δρόμους και πλατείες - εννοείται πως κάτι τέτοιες στιγμές το soundtrack που στριφογυρίζει στο μυαλό σου (τι κλισέ, αλλά και πόσο αληθινό!) δεν είναι άλλο από το «Γαλάζιο Δούναβη»... Περνώντας λίγες μέρες στη Βιέννη αισθάνθηκα πως η διαμονή εκεί δίνει την ιδανική ευκαιρία να ξανανιώσει κανείς παιδί: με τις περιπλανήσεις στα μουσεία της, τις βραδιές στην όπερα και το θέατρο αλλά και τις γαστρονομικές προκλήσεις, είναι πολύ δύσκολο να χορτάσεις ή να βαρεθείς. Ας περιπλανηθούμε λοιπόν για λίγο μαζί στη Βιέννη...

Ο καλύτερος τρόπος να γνωρίσεις τη Βιέννη είναι περπατώντας. Φορέστε λοιπόν άνετα παπούτσια και εξορμήστε στο δαχτυλίδι των πέντε λεωφόρων του ιστορικού κέντρου Ring - ό,τι πρέπει για κοσμοπολίτικες αγορές αλλά και για να αισθανθείτε τα vibes της βιεννέζικης καθημερινότητας μασουλώντας pretzel ή ζαχαρωμένα φρούτα στο δρόμο, χαζεύοντας τα τρελούτσικα αρ ντεκό κτίρια αλλά και τα ογκώδη νεοκλασικά οικοδομήματα, κάνοντας παζάρια με τους πλανόδιους προμηθευτές στην ανοιχτή αγορά του Naschmarkt, περνώντας από τον γοτθικού μεγαλείου Καθεδρικό Ναό του Αγίου Στεφάνου ή απολαμβάνοντας τις υπαίθριες συναυλίες των Βιεννέζων με έργα του Στράους. Αν κάποια στιγμή κουραστείτε, ένας καφές melange ή μια ζεστή σοκολάτα-βιενουά στο αλλοτινό στέκι του Τρότσκι, το «Cafι Central», θα σας ανανεώσει - όπως εξάλλου κι ένα χειροποίητο γλυκό apfelstrudel με σαντιγί στο «Cafι Hawelka», στέκι των Βιεννέζων διανοούμενων.

Μια στάση στο ιστορικό ζαχαροπλαστείο «Demel», απ' όπου η Σίσσυ προμηθευόταν θαλασσί παγωτό από βιολέτες (!), είναι επίσης απαραίτητη, είτε για να χαζέψετε την παραμυθένια βιτρίνα του είτε για να αφεθείτε στις σοκολατένιες λιχουδιές του - ναι, ξεχάστε τις τύψεις, αξίζει τον κόπο! Μην παραλείψετε να περάσετε κι ένα μεσημέρι στις θολωτές αίθουσες της ιστορικής ταβέρνας «Griechenbeisl» (σημαίνει «ελληνικό πανδοχείο», καθώς βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην ελληνική εκκλησία), όπου γευμάτιζαν ο Μπετόβεν κι ο Σούμπερτ. Διαθέτει παραδοσιακή βιεννέζικη κουζίνα, αρκετά μάλιστα οικονομική.

Τα νέα μουσεία της πόλης

ΒΙEΝΝΗ - εικόνα 2
Stein's Diner

Οι Έλληνες δημοσιογράφοι που βρεθήκαμε στη Βιέννη ήμασταν οι πρώτοι που ξεναγηθήκαμε στα νέα μουσεία της πόλης. Έτσι κι αλλιώς όμως, η Βιέννη δεν παύει να είναι η... wonderland των μουσείων: καλό είναι να επισκεφτείτε όσο περισσότερα αντέχετε! Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με τα ολοκαίνουργια καυχήματα της πόλης, που σας προσφέρουν μια καλή δόση αυτοκρατορικής αίγλης. Το Μουσείο της Σίσσυ, στα Αυτοκρατορικά Ανάκτορα του Hofburg, σας δίνει την ευκαιρία «να κρυφοκοιτάξετε» τα προσωπικά αντικείμενα της μελαγχολικής πριγκίπισσας -αληθινά κομψοτεχνήματα-, το υπνοδωμάτιο και το λουτρό της, μέχρι και το δωμάτιο γυμναστικής, όπου περνούσε όσες ώρες χρειάζονταν για να διατηρεί τη μέση της δαχτυλιδένια, μαζί με τα πορτρέτα που είχαν φιλοτεχνήσει γι' αυτή γνωστοί ζωγράφοι της εποχής της. Το πιο καινούργιο πάντως κόσμημα της αυστριακής πρωτεύουσας είναι το Μουσείο Λιχτενστάιν, στεγασμένο στο εξαιρετικά ανακαινισμένο Παλάτι των Πριγκίπων του Λιχτενστάιν, όπου εκτίθενται ανεκτίμητης αξίας θησαυροί τέχνης από τις Βασιλικές Συλλογές των Αψβούργων, όπως μια εκπληκτική σειρά έργων του Ρούμπενς, του Βαν Ντάικ, του Ρέμπραντ και του Ραφαήλ, χρυσοκέντητα αυτοκρατορικά έπιπλα και μικροαντικείμενα, καθώς και μία από τις πλουσιότερες βιβλιοθήκες της Βιέννης.

Εκτός όμως από τα νέα αυτά μουσεία, το απόλυτο hot spot για κάθε φιλότεχνο παραμένει το εντυπωσιακό αρχιτεκτόνημα Museum Quartier, που άνοιξε τις πύλες του το 2001. Εκεί, οι μπαρόκ και νεομπαρόκ στάβλοι των Αψβούργων έχουν μεταμορφωθεί σε μουσεία υψηλής αισθητικής κι έχουν συνδυαστεί -σε ένα μεταμοντέρνο οικοδομικό fusion- με τα φουτουριστικά οικοδομήματα των «προχωρημένων» αυστριακών αρχιτεκτόνων Ortner & Ortner. Σε ένα εξ αυτών, στο Leopold Museum, θα βρείτε τη μεγαλύτερη ανά τον κόσμο συλλογή έργων του Σίλε, του ιερέα της αυστριακής αρ νουβό, μαζί με ορισμένα αριστουργήματα καλλιτεχνών του 19ου και 20ού αιώνα, όπως τους ανησυχαστικά όμορφους πίνακες του Κλιμτ και του παράφορου Κοκόσκα. Αν, όμως, αντέχετε ένα πραγματικό πολιτιστικό σοκ νέας εποχής, τότε μην παραλείψετε να περάσετε από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης MUMOK, όπου πέρα από τις ακραίες εικαστικές εγκαταστάσεις της arte povera και τα βέβηλα ντοκιμαντέρ των Βιεννέζων Αξιονιστών, αυτή την εποχή φιλοξενείται η περιοδική έκθεση των πορτρέτων διασήμων από εξίσου διάσημους καλλιτέχνες, όπως Πικάσο, Μπέικον και Άντι Γουόρχολ (www.mqw.at).

Η επαναλειτουργία του ανακαινισμένου Albertina Museum πέρυσι το Μάρτιο ήταν το πολιτιστικό γεγονός της προηγούμενης άνοιξης. Αξίζει να το επισκεφτείτε - αν όχι για να χαζέψετε τα διαμερίσματα των Αψβούργων που για πρώτη φορά είναι ανοιχτά στο κοινό ή τις θαυμάσιες περιοδικές εκθέσεις τέχνης, τότε έστω και μόνο για το ίδιο το απαστράπτον κτίριο (www.albertina.at.) Αν, πάλι, επιθυμείτε μια πραγματικά διαδραστική εμπειρία με τη μουσική και το θέατρο, μπορείτε να γίνετε... μαέστρος για μία μέρα στο interactive Σπίτι της Μουσικής, το Haus Der Music (www.hdm.at.) ή, αντίστοιχα, να μπείτε στο μαγικό κόσμο των παραστάσεων του Μπρεχτ και της Ισιδώρας Ντάνκαν στο Θεατρικό Μουσείο της πόλης, το Austrian Theater Museum.

Πρόσκληση σε θέαμα

Το Μουσικό Φεστιβάλ της Άνοιξης σας περιμένει για λίγους ακόμη μήνες στο κομψότατο Wiener Konzerthaus, όπου μπορείτε να ακούσετε την περίφημη Συμφωνική Ορχήστρα της Βιέννης (www.konzerthaus.at). Όσον αφορά το θέατρο, αυτή την περίοδο η Βιέννη, με ορμητήριο το εμπορικό Raimund Theater, εξαπολύει την ευρωπαϊκή αντεπίθεση στο αμερικάνικο Μπρόντγουεϊ με το ultra-pop και sci-fi μιούζικαλ «Barbarella». Ό,τι πρέπει για μια... διασκεδαστικά κιτς βραδιά θεάματος με εισιτήρια που κυμαίνονται από € 10 έως € 95 - σε επόμενο «α», θα δημοσιεύσουμε και την κριτική παρουσίαση της παράστασης (κρατήσεις θέσεων: www.musicalvienna.at).

Αν, πάλι, είστε γερμανόφωνοι και προτιμάτε κλασικό ρεπερτόριο, οποιαδήποτε από τις παραστάσεις του εναλλασσόμενου ρεπερτορίου των μεγάλων της θεάτρων διαθέτει τη σφραγίδα της προσεγμένης παραγωγής. Ανεπιφύλακτα όμως σας συστήνουμε το -α λα καμπαρέ- «Der grune kakadu» του Βιεννέζου Άρτουρ Σνίτσλερ στο πολυτελές Theater in der Jοsephstadt ή τη συγκλονιστική ερωτική τραγωδία της «Emilia Galotti», όπου πρωταγωνιστεί η αφρόκρεμα του Burgtheater, στη σκηνή του Akademietheater. Αναζητήστε εισιτήρια στο www.wien-ticket.at.

Μουσειακά... δείπνα!

Μπορούμε πια να μιλάμε για τάση, αφού τα εστιατόρια που φιλοξενούνται στα αίθρια των μουσείων είναι από τα ωραιότερα της πόλης. Έτσι λοιπόν, στο «Ruben's Brasserie», έξω από το μουσείο Λιχτενστάιν, σας συστήνουμε ανεπιφύλακτα «το αγαπημένο επιδόρπιο των αυτοκρατόρων», δηλαδή τη γλυκιά ομελέτα «kaiserschmarrn». Το μοντέρνο περιβάλλον του «Stein's Diner», δίπλα στο Albertina Museum, είναι ό,τι πρέπει για ένα ελαφρό γεύμα μετά ποτού, ενώ εξίσου πλούσιο είναι το μενού στο πολυτελές εστιατόριο «Maestro», μέσα στο κτίριο του Wiener Konzerthaus.

data

ΒΙEΝΝΗ - εικόνα 3
Το πορτρέτο του Μικ Τζάγκερ κατά τον Άντι Γουόρχολ στο MUMOK

Πώς θα πάτε: Η Austrian Airlines πραγματοποιεί καθημερινές πτήσεις (διάρκεια: 1 ώρα και 50΄) για τη Βιέννη. Κρατήσεις: 2109601240-2. Ίντερνετ: www.austrianairlines.gr.

Πού θα μείνετε: Η Βιέννη διαθέτει λύσεις για κάθε βαλάντιο και γούστο. Ενδεικτικά σας προτείνουμε: Το καινούργιο «art+tech» Le Meridien (Opernring 13, 00 43 1 588 90 0, www.lemeridien.com).

Το κομψότατο Radisson SAS Palais Hotel (Parkring 16, 0043 1 515 17-0), απέναντι από το Stadtspark, με καλύτερα δωμάτια τις σουίτες-μεζονέτες. Το κεντρικό ξενοδοχείο Europa (Neuer Markt 3, 0043 1 515 94-0) με τη μοντέρνα αισθητική και το διεθνή μπουφέ. Το Rathauspark (Rathausstrasse 17, 0043 1 40 412-0), μια καλή λύση που συνδυάζει ποιότητα και τιμή. Η ζεστή κι ελκυστική Pension Christina (Hafnersteig 7, 0043 1 533 2961), ό,τι πρέπει για όσους θέλουν να μείνουν στην καρδιά της παλιάς πόλης χωρίς να πληρώσουν ακριβά. Η «οικογενειακή», απλή και οικονομική Pension Suzanne (Walfischgasse 4, 0043 1 513 2507) με 25 δωμάτια, ορισμένα με μίνι-κουζίνες, αλλά και μικρά μπαλκόνια. Πλήρης λίστα στο www.vienna.info.

Σας συμφέρει: Για τις οικονομικότερες μετακινήσεις σας μέσα σε ένα τετραήμερο, όσο και για περίπου 190 εκπτωτικά προνόμια σε μουσεία, εστιατόρια και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε, υπάρχει η Vienna Card (αξίας € 16,90), που πραγματικά θα σας λύσει τα χέρια. Θα την προμηθευτείτε από το ξενοδοχείο σας

ή από τα κεντρικά σημεία πωλήσεων εισιτηρίων αστικής συγκοινωνίας.

Tip Tο δίκτυο του τραμ και του μετρό είναι εύχρηστο και επαρκέστατο, αλλά και τα ταξί είναι αρκετά οικονομικά (ραδιο-ταξί: 0043-1-31300, 40100, 60160, 81400). Ευχαριστούμε την Austrian Airlines για τη βοήθειά της στην πραγματοποίηση του ταξιδιού μας. Ιλειάνα Δημάδη
idimadi@athinorama.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Γαλλικό Ινστιτούτο: Πρόσκληση συμμετοχής για καλλιτεχνική διαμονή στο Κατάλυμα της Γαλλίας στη Ρόδο

Πρόκειται για το ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο: "Καλλιτεχνική διαμονή έρευνας πάνω στη σύγχρονη κεραμική".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2024

"Bahar Boutique Hotel": διαμονή με ιστορία στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Διατηρώντας στοιχεία που διηγούνται ιστορίες και εξασφαλίζοντας όλες τις σύγχρονες ανέσεις, προσφέρει μια ευχάριστη διαμονή για κάθε επισκέπτη.

MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.