ΔΑΔΙ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ

Χειροποίητος σαν κέντημα είναι ο νέος ξενώνας "Δαδί", που επισκέφτηκα πριν από λίγες μέρες στην Αμφίκλεια της Παρνασσίδας. Οκτώ δωμάτια όλα κι όλα, σε ένα σπίτι διαμαντάκι του 19ου αιώνα, που ο νέος του ρόλος του πάει πολύ.

ΔΑΔΙ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ

ΔΑΔΙ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ

οκτώ λουλούδια του βουνού

Χειροποίητος σαν κέντημα είναι ο νέος ξενώνας "Δαδί", που επισκέφτηκα πριν από λίγες μέρες στην Αμφίκλεια της Παρνασσίδας. Οκτώ δωμάτια όλα κι όλα, σε ένα σπίτι διαμαντάκι του 19ου αιώνα, που ο νέος του ρόλος του πάει πολύ.

ΔΑΔΙ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ - εικόνα 1

Παρασκευή βράδυ. Οκτώ η ώρα κλείνω τον υπολογιστή στο δέκατο όροφο του Πύργου Αθηνών, κάνω μια ώρα να φτάσω στη Νέα Σμύρνη, όμως μετά από δύο ώρες και κάτι παρκάρω έξω ακριβώς από τον ξενώνα. Ο Αντώνης και η Καίτη Δαρμή με περίμεναν ήδη με το τζάκι αναμμένο. Δεν έλκουν την καταγωγή τους από εδώ. Η Αμφίκλεια ήταν το αγαπημένο τους χωριό όταν με τα δυο τους αγόρια έκαναν σκι στον Παρνασσό και από άποψη προτιμούσαν ετούτη του την πλευρά παρά την αραχοβίτικη, την κοσμική. Το σπίτι το είδαν, τους άρεσε, το αγόρασαν χωρίς τη σκέψη ότι κάποια στιγμή θα γίνει ξενώνας. Τώρα όμως, που τα δυο αγόρια σπουδάζουν στην Αγγλία, η Καίτη αποφάσισε "να ανοίξει το σπίτι και να δέχεται κόσμο". "Δεν ξέρουμε αν ακούγεται ρομαντικό ή ουτοπικό", μου λένε και οι δύο, "αλλά με αυτή τη λογική αποφασίσαμε να αξιοποιήσουμε αυτό το υπέροχο σπίτι. Όταν αρχίσαμε τις εργασίες αναπαλαίωσής του, δουλεύαμε σαν να φτιάχναμε το σπίτι μας και όχι ένα ξενοδοχείο. Με τον ίδιο τρόπο σκεφτόμαστε και για το είδος της φιλοξενίας που θα προσφέρουμε. Τα δωμάτια είναι λίγα και ο στόχος εφικτός".

ΔΑΔΙ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ - εικόνα 2

Στον τοίχο δίπλα από τη μικρή κονσόλα που εκτελεί χρέη ρεσεψιόν οκτώ κεντημένοι πίνακες στη σειρά, που απεικονίζουν λουλούδια του Παρνασσού, παραπέμπουν στα αντίστοιχα οκτώ δωμάτια του ξενώνα. Το κλειδί, σαν αυτά που ανοίγαν οι γιαγιάδες μας τις πόρτες του "καλού δωματίου", φέρει κορδέλες με τους ίδιους χρωματισμούς και σε χάντρες αναγράφεται το όνομα του δωματίου.

Επιλέγω το "Γαλάζιο Γιασεμί": είναι η μία από τις δύο σοφίτες που το πρωί αφήνει το φως του Παρνασσού να εισβάλει στο δωμάτιο από ένα μεγάλο παράθυρο στη σκεπή - και οι δύο μάλιστα διαθέτουν καμπίνα jacuzzi. Χουχούλιασα λοιπόν για ώρες στο αναπαυτικό κρεβάτι, με το πάπλωμα στις αποχρώσεις του γιασεμιού να με χαλαρώνει. Αλλά και όλοι οι χρωματισμοί, οι τοίχοι, τα έπιπλα, τα φωτιστικά ακολουθούν τη χρωματική παλέτα του συγκεκριμένου λουλουδιού. Οι πολύ καλής ποιότητας πετσέτες, τα είδη του mini bar, το cd player, η προσεκτικά επιλεγμένη συσκευή τηλεόρασης, οι ντουλάπες επιβεβαιώνουν τη συζήτηση που είχα το βράδυ με τους ιδιοκτήτες για την προσοχή στη λεπτομέρεια.

Ο χώρος του πρωινού είναι μικρός -προέκταση του καθιστικού-, αλλά συμπαθητικός, με όλες εκείνες τις μικρές λεπτομέρειες που προσδίδουν χαρακτήρα. Σίγουρα ο ξενώνας μοιάζει να έχει ανάγκη και ενός άλλου κοινόχρηστου χώρου. Για την άνοιξη και τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχει ήδη η λύση της αυλής και του κήπου, που τώρα διαμορφώνεται (σχεδιάζεται και μια μικρή πισίνα), αλλά και ο χώρος μιας πανέμορφης βεράντας που το ίδιο το κτίριο διαθέτει.

Το πρωινό είναι ιδιαίτερα προσεγμένο και πλούσιο. Μου άρεσε το τσουρέκι που βγαίνει από τη μικροσκοπική κουζίνα, τα κέικ και από τις μαρμελάδες τσάκισα εκείνη των τριών φρούτων (μήλο, μάνγκο και αχλάδι). Μην πείτε "όχι" και στο γιαούρτι από γαλακτοπωλείο του γειτονικού Πολύδροσου.

Να σας ξεναγήσω τώρα στα δωμάτια, γιατί είναι όλα διαφορετικά σε μέγεθος, χρώμα και επίπλωση. Στο ισόγειο βρίσκονται δύο μεγάλα δωμάτια, ιδανικά για οικογένειες: το "Νάρκισσος" και η "Ίριδα". Το "Νάρκισσος" επικοινωνεί με το "Μιμόζα", και τα δύο δωμάτια έχουν τη δυνατότητα να δοθούν σε οικογένεια ή σε φίλους που μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ίδιο μπάνιο. Το "Ίριδα" είναι αρκετά μεγάλο δωμάτιο, με ένα διπλό κρεβάτι και σε ξεχωριστό επίπεδο δύο μονά. Σε όλο το χώρο κυριαρχεί το γλυκό μοβ της ίριδας. Στο δεύτερο όροφο βρίσκονται η "Ανεμώνη" (το πιο φωτεινό δωμάτιο, με το προνόμιο ενός μικρού μπαλκονιού), ο πράσινος "Ηλίανθος", η κούκλα "Δάφνη" (το πιο χαλαρωτικό ίσως δωμάτιο) και το πιο μικρό δωμάτιο του ξενώνα, η "Μυρτιά" (ιδανικό για ερωτευμένα ζευγαράκια). Ανεβαίνοντας την εσωτερική ξύλινη σκάλα βγαίνεις στις σχεδόν "δίδυμες" σοφίτες: "Γαλάζιο Γιασεμί" και "Κυκλάμινο".

Ο Παρνασσός έχει ακόμα χιόνι, αλλά και να μην είχε, η άνοιξη είναι στα καλύτερά της και εμείς με τον ξενώνα "Δαδί" μού φαίνεται πως αποκτήσαμε άλλη μια αφορμή για να τον επισκεπτόμαστε πιο συχνά.

Έλλη Μπουμπουρή
eboubouri@athinorama.gr
Ιnfo

ΔΑΔΙ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ Αμφίκλεια, 22340/29040, 6974458581, www.xenonasdadi.gr. Τιμές: € 120 το δίκλινο με πρωινό, € 150 το τρίκλινο και € 175 η σοφίτα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Οι ιδρυτές του Vamvakou Revival στοχεύουν σε μικρές νίκες για τη συνολική αναζωογόνηση του τόπου

Η Ελένη Μάμου και ο Χάρης Βασιλάκος συζητούν για το πασχαλινό πρόγραμμα της Βαμβακούς, όσα έρχονται το καλοκαίρι αλλά και τους λόγους που αξίζει να επισκεφθούμε το μικρό χωριό της Λακωνίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
03/05/2024

Γαλλικό Ινστιτούτο: Πρόσκληση συμμετοχής για καλλιτεχνική διαμονή στο Κατάλυμα της Γαλλίας στη Ρόδο

Πρόκειται για το ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο: "Καλλιτεχνική διαμονή έρευνας πάνω στη σύγχρονη κεραμική".

"Bahar Boutique Hotel": διαμονή με ιστορία στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Διατηρώντας στοιχεία που διηγούνται ιστορίες και εξασφαλίζοντας όλες τις σύγχρονες ανέσεις, προσφέρει μια ευχάριστη διαμονή για κάθε επισκέπτη.

MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.