London now!

Σε ολυμπιακή τροχιά έχει μπει η μητρόπολη των τάσεων, με νέα ξενοδοχεία κι εστιατόρια, ανερχόμενες γειτονιές και το πρώην υποβαθμισμένο Ανατολικό Λονδίνο­ δυναμικά στο προσκήνιο. Η... East Εnder Δωροθέα Αναστασιάδου καταγράφει ό,τι νέο υπάρχει, για να περάσετε τις φετινές γιορτές όπως οι Λονδρέζοι.

London now!

Σε ολυμπιακή τροχιά έχει μπει η μητρόπολη των τάσεων, με νέα ξενοδοχεία κι εστιατόρια, ανερχόμενες γειτονιές και το πρώην υποβαθμισμένο Ανατολικό Λονδίνο­ δυναμικά στο προσκήνιο. Η... East Εnder Δωροθέα Αναστασιάδου καταγράφει ό,τι νέο υπάρχει, για να περάσετε τις φετινές γιορτές όπως οι Λονδρέζοι.

London now! - εικόνα 1
(© Charis Chlouverakis Pappas) hristmas mood... on ice στο Somerset House!

Δεν την αλλάζω αυτήν την πόλη. Δεν την αλλάζω, γιατί αλλάζει. Αλλάζει και καταφέρνει να μην τη βαριέμαι ποτέ. Δεν είναι μόνο το μέγεθος του Λονδίνου –τόσο μεγάλο ώστε να μη στερεύει ποτέ από καινούργια στέκια– είναι που και στους ίδιους­ δρόμους να περπατήσω όλο και κάτι νέο θα μου τραβήξει την προσοχή: μια παλιά αποθήκη θα έχει μεταμορφωθεί σε μοντέρνα­ gastropub, στη θέση ενός ερειπωμένου μαγαζιού θα έχει ξεφυτρώσει ένα boutique hotel... Έχοντας, μάλιστα, την τύχη να ζω στo Ανατολικό Λονδίνο, που γνωρίζει το μεγαλύτερο facelift της ιστορίας του ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012, κάθε βόλτα είναι και μία έκπληξη. Όσες φορές κι αν το έχετε επισκεφθεί, σας καλώ να με ακολουθήσετε σε ένα μεγάλο περίπατο στο καινούργιο Λονδίνο του 2012. Σας υπόσχομαι μια νέα πόλη.

EAST IS THE NEW WEST

London now! - εικόνα 2
Το εστιατόριο του νέου ξενοδοχείου «Corinthia Hotel London» στο Whitehall Place.

Ενόψει Ολυμπιακών, οι πυξίδες του Λονδίνου δείχνουν μόνιμα στην Ανατολή, όπου συναντάται το άλλο πρόσωπο της πολύπλευρης μητρόπολης: το μποέμ, το καλλιτεχνικό, το πολυφυλετικό, χωρίς το class του Chelsea ή την ιλουστρασιόν γραφικότητα του Notting Hill, αλλά ζωντανό, αυθεντικό και πολύχρωμο.
Αν παρακολουθείς από κοντά τις νέες γειτονιές, σίγουρα τα βήματά­ σου σε έχουν ξαναφέρει μέχρι το Shoreditch. Έχεις κάνει τις βόλτες σου στη Liverpool Street, έχεις ψωνίσει στην αγορά των Spitalfields, έχεις πιει το ποτό σου στη Hoxton Square παρέα με τους hipsters. Τώρα είναι η ευκαιρία να γνωριστείς και με το άσημο, αλλά ανερχόμενο γειτονάκι του Bethnal Green.

London now! - εικόνα 3
Στα μπαράκια του Shoreditch χτυπάει η καρδιά του hip nightlife.

Η πάλαι ποτέ υποβαθμισμένη γειτονιά σήμερα αποτελεί καζάνι που βράζει από καλλιτεχνικές ανησυχίες, νυχτερινή ζωή και νεαρόκοσμο. Εδώ θα έρθεις Κυριακή και θα ξεκινήσεις κατευθείαν από την Brick Lane, θα χαζέψεις τους street artists, θα μυηθείς σε εξωτικές γεύσεις στα πολυεθνικά food stalls, θα χορτάσεις μπες-βγες σε contemporary art galleries, θα βολτάρεις στις υπέροχες Backyard Market και Sunday Up Market, θα κάνεις μια παράκαμψη στην outsider Cheshire street με τα πολύχρωμα μαγαζιά γεμάτα με vintage ρούχα. Κι έπειτα, θα αφήσεις τον τουριστικό πανζουρλισμό της Brick Lane και θα τραβήξεις γραμμή για το εκπληκτικό Columbia Road Flower Market. Στα ψαγμένα μαγαζιά του δρόμου θα βρεις αντίκες, παλιά βιβλία, αρώματα. Αντέχεις ακόμα; Ώρα για τη Redchurch street, το νέο trend της λονδρέζικης νυχτερινής ζωής, όπου θα «σκοντάψεις» πάνω σε μοντέρνα εστιατόρια, ψαγμένα καφέ, ρομαντικά μπιστρό και μοσχομυρωδάτα ντελικατέσεν. Σε pubs και bars εύκολα θα σε βρει η νύχτα. Φυσικά, θα καταλήξεις για whiskey sour στο «Redchurch Bar» με τα εκμαυλιστικά κόκκινα βελούδα, το απόλυτο after του Ανατολικού Λονδίνου. Και προτού πάρεις το νυχτερινό λεωφορείο, θα επιστρέψεις στην Brick Lane για ένα hot salt beef bagel στο all time classic –24ώρου βάσεως– «Beigel Bake».

London now! - εικόνα 4
Ριζικά ανακαινισμένο επέστρεψε το «Savoy London».

Άλλη μία ανερχόμενη γειτονιά είναι το πολυφυλετικό και πολυπρόσωπο, γεμάτο αντιθέσεις Hackney, που εξελίσσεται σε alternative hot spot. Ξεκίνα Σάββατο πρωί (χωρίς πρωινό στο ξενοδοχείο) με κατεύθυνση το Hackney Central και τελικό προορισμό την Broadway Market, την πιο εναλλακτική και αυθεντική υπαίθρια αγορά τροφίμων του Λονδίνου: προορισμός για τους απανταχού foodies, αλλά terra incognita για τους τουρίστες του σαββατοκύρια­κου. Αν καταφέρεις να ξεκολλήσεις, πάρε τους δρόμους, δηλαδή­ τη Mare Street, την κεντρική οδό του Hackney, όπου cafes και gastropubs γειτονεύουν αρμονικά με κεμπαπτζίδικα και βιετναμέζικα. Στάση στην κάθετη Vyner Street, το στέκι των καλλιτεχνών: παραταγμένα στη σειρά, παλιές αποθήκες και σπίτια έχουν μετατραπεί σε χώρους τέχνης. Δίπλα είναι το Regents Canal ό,τι πρέπει για ένα μοναδικά ρομαντικό περίπατο που οδηγεί στο Victoria Park, το μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου του Ανατολικού Λονδίνου.

London now! - εικόνα 5
Κοσμοπλημμύρα ενόψει εκπτώσεων­ στην Oxford Street.

Και μια κι έφτασες μέχρις εδώ, είναι ευκαιρία να δεις και τη ζωή σε ένα outsider κομμάτι του, multicultural, ενδιαφέρον και κυρίως tourist free. Γραμμή... overground λοιπόν για το Dalston. Εξαιτίας της τουρκικής κοινότητας που εδράζει εκεί, έχει (και δικαίως) τον τίτλο του παράδεισου του κεμπάπ (στρίψε στα στενά για να ανακαλύψεις το «Mangal» και θα καταλάβεις πλήρως γιατί). Όχι πως τα βιετναμέζικα στην Kingsland Road έχουν να ζηλέψουν κάτι... Και η γαστρονομική βόλτα συνεχίζεται στο αυθεντικότατο Ridley Road Market, στέκι αυτήν τη φορά του πληθυσμού των αφρο-καραϊβικανών. Για πιο... δυτικές καταστάσεις, πάλι, «Tina We Salute You» για πολιτική κι εξαιρετικό καφέ, alternative jazz βραδιές στο «Vortex Jazz Club» κι εκθέσεις ζωγραφικής και ποτό στο «Boudoir».

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΣΜΟΣ

London now! - εικόνα 6
Φουτουριστικές γραμμές στο εστιατόριο του ξενοδοχείου «W».

Χρόνια είχαμε να μετρήσουμε τόσες hot ξενοδοχειακές αφίξεις στο Λονδίνο. Ξεκινάμε με το ηχηρότερο comeback, που ακούει στο όνομα «St Pancras Renaissance» στον ομώνυμο σταθμό. Το παλιό κτίριο, μείγμα γοτθικής και βικτοριανής αρχιτεκτονικής, ανακαινίστηκε εντυπωσιακά κι επέστρεψε στην αιγίδα της αλυσίδας Marriott, αναβιώνοντας όλο το μεγαλείο του παρελθόντος. Αλλά οι εντυπωσιακές ανακαινίσεις δεν τελειώνουν εδώ: ριζικά ανανεωμένο επέστρεψε το «Savoy London» στο Strand, το ξενοδοχείο-πόθος της Μάρλεν Ντίτριχ και της Μέριλιν Μονρόε. Το overdose πολυτέλειας συνεχίζεται στο «Corinthia Hotel London», ολοκαίνουργιο, πεντάστερο, σε ένα εντυπωσιακό βικτοριανό μέγαρο στο Whitehall Place, όπου η φράση «Βritish chic» βρίσκει το απόλυτο­ νόημά της. Νέα σούπερ ντούπερ άφιξη και το μοντέρνο «W» στη Leicester Square, με φουτουριστικό ντιζάιν και μοδάτες σουίτες. Για μια πιο boutique, αλλά πάντα chic επιλογή, κινούμαστε προς ανατολάς και το «St John’s Square» στο vibrant Clerkenwell. Το boutique hotel «The Zetter Townhouse» είναι ίσως η πιο unique νέα άφιξη της χρονιάς: μαρμάρινα μπάνια, αντίκες και κρεβάτια με βελούδινο ουρανό συνδυάζονται μοναδικά με high tech facilities κι εκκεντρικές διακοσμητικές ακροβασίες. Αν, πάλι, το budget σου είναι «σφιχτό», γραμμή για το ολοκαίνουργιο «Z Soho». Μικρά, αλλά κομψά και μοντέρνα δωμάτια, με το δίκλινο πολύ κοντά σε διψήφιο νούμερο, στην καρδιά του West End.

HOT TABLES

London now! - εικόνα 7
Τι... μαγειρεύει ο Heston Blumenthal;

Μπορεί να μην είναι fresh new, όμως το εστιατόριο «Dinner by Heston Blumenthal», ενός εκ των κορυφαίων σεφ στον κόσμο,­ στο «Mandarin Oriental» του Knightsbridge, άνοιξε στις αρχές του 2011 και παραμένει το πιο hot τραπέζι της πόλης. Το μενού εμπνέεται­ από παλιές αγγλικές συνταγές που φτάνουν μέχρι τον Μεσαίωνα­ και η λίστα αναμονής είναι πλέον παροιμιώδης. Στο γειτονικό Mayfair σημειώστε το στιλάτο «Thirty Six», που άνοιξε τον Σεπτέμβριο στο «Dukes Hotel», με μοντέρνα βρετανική κουζίνα υπό το Michelin άστρο του Nigel Mendham. Ο χορός των διάσημων σεφ συνεχίζεται με τον Gordon Ramsay και το νέο «παιδί» του «Bread Street Kitchen», ένα all day εστιατόριο στο City με βρετανικά (και όχι μόνο) πιάτα σε χαλαρό και ανθρωποκεντρικό χώρο. Φεύγουμε από τις γεύσεις του Ηνωμένου Βασιλείου για να πάμε... θάλασσα, και συγκεκριμένα στο νέο απόκτημα του γνωστού oyster house «Wright Brothers». Το «raWBar» λοιπόν, άρτι­ αφιχθέν στο Soho, έχει ολόφρεσκα οστρακοειδή, συνοδεία χαβιαριού κι εκλεκτών κρασιών.

London now! - εικόνα 8
Wine tasting στο ολοκαίνουργιο «10 Cases» στο Covent Garden.

Και αφού μιλήσαμε για κρασί, στο Covent Garden άνοιξε μόλις το wine bar «The 10 Cases» με ιδιαίτερο concept: δέκα ετικέτες λευκών, δέκα ετικέτες κόκκινων, από δέκα κουτιά η καθεμία. Όταν οι φιάλες τελειώσουν, οι ετικέτες αλλάζουν! Σεπτεμβριάτικη άφιξη που φέρνει την επανάσταση στο steak resto, με μοντέρνο περιβάλλον, άψογο σέρβις, χορταστικά stakes κι εκτενή λίστα κρασιών, είναι το «CUT», στο σχετικά νέο ξενοδοχείο «45 Park Lane». Τον Σεπτέμβριο ήρθε στη Regent Street και το «Senkai», εστιατόριο-raw bar με μοντέρνα ιαπωνική φιλοσοφία, ωμοφαγικά πιάτα, ενημερωμένη λίστα κρασιών και τοπικές­ πρώτες ύλες.

SHOP TILL YOU DROP

London now! - εικόνα 9
Bar hopping στο Soho.

Όλοι οι προβολείς στον τομέα του shopping είναι στραμμένοι στο μεγαλύτερο urban shopping centre της Ευρώπης Westfield Stratford City, που άνοιξε μόλις τον Σεπτέμβριο ακριβώς στην είσοδο των ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Εστιατόρια, κινηματογράφοι, καζίνο και δεκάδες καταστήματα σε ένα τεράστιο κτίσμα από γυαλί­ και ατσάλι. Ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ, σε low budget επίπεδα, με φίρμες όπως Zara, H&M, Top Shop, Primark, Pull & Bear να κυριαρχούν στο χώρο – χωρίς βέβαια να λείπουν ονόματα όπως Tomy Hilfiger, Armani, Rolex και, φυσικά, Apple.

London now! - εικόνα 10
Έτοιμοι για τη rough πλευρά της πόλης;

Αν, πάντως, το Westfield φαντάζει πολύ mainstream, με ενδιαφέρον περιμένουμε το Boxpark, που απ’ ό,τι φαίνεται θα ανοίξει τα φετινά Χριστούγεννα στο σταθμό του Shoreditch High Street. Καταστήματα, galleries και cafes μέσα σε... κιβώτια, τα οποία μπορούν να μεταφερθούν και να ξαναστηθούν οπουδήποτε, απαρτίζουν το μοναδικό pop up mall του κόσμου! Η «επανάσταση» του Boxpark δεν περιορίζεται στην ιδιότυπη κατασκευή: θα φιλοξενεί κυρίως μικρά brands, που δεν «χωράνε» στα μεγάλα πολυκαταστήματα, καθώς και ανεξάρτητους σχεδιαστές με unique στιλιστικές προτάσεις, ενώ οι συνηθισμένες αλυσίδες fast food θα δώσουν τη θέση τους σε κομψά art cafes.

LET’S DANCE!

London now! - εικόνα 11
Γεύση από τα πολυεθνικά food stalls της Brick Lane.

Για local καταστάσεις με χαρακτήρα ανακαλύψτε το πιο hot μυστικό του Λονδίνου, το ολοκαίνουργιο Platform Bar Terrace στο Hackney. Στον τελευταίο όροφο μιας παλιάς ανακαινισμένης αποθήκης, με ένα εξαιρετικό πανόραμα του Ανατολικού Λονδίνου στα πόδια του, συγκεντρώνει ό,τι πιο ψαγμένο κυκλοφορεί στην περιοχή για καφέ, ποτό και ξέφρενα παρταρίσματα. Η διασκέδαση­ συνεχίζεται στο The Star of Kings στο Kings Cross, το απόλυτο meeting point των ντόπιων. Νεαρόκοσμος, άφθονα ποτά και ψαγμένες μουσικές σε ένα χώρο που έχει φτιάξει όνομα ήδη από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του. Βεβαίως, ενόψει Χριστουγέννων, δεν ξεχνούμε τις all time classic επιλογές.

London now! - εικόνα 12
Ψαγμένες αγορές στο Spitalfields στο Shoreditch.

Για... politically correct Πρωτοχρονιά, επιλέγουμε το Full on Ferry στο Brixton Academy, ένα από τα μεγαλύτερα πρωτοχρονιάτικα πάρτι της βρετανικής πρωτεύουσας με progressive house μουσική από γνωστούς guest DJs (πληροφορίες: www.fullonferrylondon.com). Ή φοράμε τα στρατιω­τικά μας αμπέχονα οι άντρες ή καπελάκι με βέλο, κόκκινο κραγιόν­ και πέρλες οι γυναίκες και ταξιδεύουμε πίσω στο χρόνο, για να ξαναζήσουμε κάτι από την αύρα των ’40s, στο ξεχωριστό, κινούμενο Blitz Party στο Shoreditch – τα θεματικά πάρτι είναι το απόλυτο φετίχ των Λονδρέζων! (www.theblitzparty.com)

CULTURE MUST

London now! - εικόνα 13
Η «Matilda» ανεβαίνει φέτος στο Cambridge Theatre του West End.

Λονδίνο χωρίς μιούζικαλ στο West End δεν γίνεται. Τώρα, το αν θα προτιμήσετε κάποια από τις all time classic υπερπαραγωγές, όπως το «Billy Elliot» στο Victoria Palace Theatre, ή ολόφρεσκες παραστάσεις όπως το «Shrek» ή η «Matilda» σε δια­σκευή του Ντένις Κέλι, είναι καθαρά θέμα γούστου. Για το απαραίτητο χριστουγεννιάτικο feeling στο Royal Opera House θα παρακολουθήσετε –τι άλλο;– «Καρυο­θραύστη» από το Βασιλικό Μπαλέτο.

London now! - εικόνα 14
Food markets, η νέα ατραξιόν της πόλης

Έχετε διάθεση για πειραματισμούς; Δείτε το «Audience» στο Soho Theatre, μια καλοστημένη και αστεία performance. Όσο για τα εικαστικά, η απόλυτη «ντίβα» των ημερών είναι η blockbuster έκθεση «Leonardo Da Vinci - Painter at the Court of Milan» στη National Gallery. Για πιο σύγχρονα γούστα, τέλος, προτείνουμε ανεπιφύλακτα την έκθεση «Postmodernism: Style and Subversion» στο Victoria & Albert καθώς και την αναδρομική του κορυφαίου Gerhard Richter στην Tate Modern.

ΛΟΝΔΙΝΟ KNOW HOW

London now! - εικόνα 15
Olympics 2012 προ των πυλών.

Πού να μείνετε
St Pancras Renaissance +442078413540, www.marriott.co.uk
W +442077581000, www.wlondon.co.uk
Savoy +442078364343, www.fairmont.com/savoy
Corinthia Hotel London +442079308181, www.corinthia.com/London
The Zetter Townhouse +442073244567, www.thezettertownhouse.com
Z Soho +442035513700, www.thezhotels.com

Πού να φάτε
Thirty Six +442074914840, www.dukeshotel.com
Dinner +442077515812, www.dinnerbyheston.com
Bread Street Kitchen +442030304050, www.gordonramsay.com
raWBar +442074343611, www.thewrightbrothers.co.uk
Senkai +442074947600, www.senkairestaurant.com
The 10 Cases +442078366801, www.the10cases.co.uk
Cut at Park Lane +4402074934554, www.45parklane.com

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.