Σαντορίνη: back to Ακρωτήρι

Επτά χρόνια μετά την κατάρρευση τμήματος του υπό κατασκευήν σκέπαστρου ο Αρχαιολογικός Χώρος του Ακρωτηρίου στη Σαντορίνη έχει, επιτέλους, ξανανοίξει. Ευκαιρία να το (ξανα)επισκεφθείτε και να κάνετε πρώτοι ένα συναρπαστικό ταξίδι στο παρελθόν.

Σαντορίνη: back to Ακρωτήρι

Επτά χρόνια μετά την κατάρρευση τμήματος του υπό κατασκευήν σκέπαστρου ο Αρχαιολογικός Χώρος του Ακρωτηρίου στη Σαντορίνη έχει, επιτέλους, ξανανοίξει. Ευκαιρία να το (ξανα)επισκεφθείτε και να κάνετε πρώτοι ένα συναρπαστικό ταξίδι στο παρελθόν.

Σαντορίνη: back to Ακρωτήρι - εικόνα 1
φωτό Δέσποινα Αλιφραγκή

To μοναδικό με το Ακρωτήρι είναι ότι μια βόλτα αρκεί για να εισπράξεις τη μεγαλοπρέπεια του προϊστορικού πολιτισμού που άκμασε σε ένα από τα πιο κοσμοπολίτικα κέντρα της Μεσογείου εκείνης της εποχής. Ακόμη και χωρίς τις περίφημες τοιχογραφίες να κοσμούν τους τοίχους, τα διώ-ροφα και τριώροφα σπίτια και οι ξεστές (κυρίως δημόσια κτίσματα από πελεκητές πέτρες) είναι εντυπωσιακά. Αν όμως θέλετε να πάτε… διαβασμένοι, η καλύτερη εισαγωγή είναι μια βόλτα από το πρότυπο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας στα Φηρά, όπου με απόλυτα σύγχρονο και αφαιρετικό τρόπο δίνεται η ιστορία του, ενώ παράλληλα παρουσιάζονται οι μνημειώδεις τοιχογραφίες, οι οποίες –ως το αρχαιότερο δείγμα μεγάλης ζωγραφικής στον ευρωπαϊκό χώρο– αποτελούν σημείο αναφοράς στην ιστορία της τέχνης.

Το νέο βιοκλιματικό στέγαστρο του αρχαιολογικού χώρου εντάσσεται απόλυτα στο τοπίο – έχει ανθίσει ήδη μεγάλο μέρος των φυτών που έχουν φυτευτεί πάνω του. Τα ειδικά διαμορφωμένα ανοίγματα της οροφής σε Βορρά και Νότο εξασφαλίζουν την κυκλοφορία του αέρα τις νυχτερινές ώρες, ώστε ο χώρος να δροσίζεται με φυσικό τρόπο, ενώ επιτρέπουν την είσοδο του ήλιου για το φυσικό φωτισμό. Η κίνηση των επισκεπτών γίνεται σε ειδικά διαμορφωμένες διαδρομές που διακλαδίζονται και ακολουθούν κατά κανόνα τους άξονες των αρχαίων δρόμων, ενώ έχει προβλεφθεί και ειδική διαδρομή για ΑμεΑ.

Αξίζει να σταματήσετε στην ξεστή 2, όπου σώζεται η μοναδική εσωτερική πέτρινη σκάλα (οι περισσότερες ήταν ξύλινες, γι’ αυτό δεν έχουν διατηρηθεί). Ιδιαίτερα προχωρημένο ήταν και το αποχετευτικό σύστημα, όχι μόνο ως προς την κατασκευή αλλά και ως προς την έκταση της ανάπτυξής του σε όλα τα οικήματα. Οι προϊστορικοί κάτοικοι του Ακρωτηρίου είχαν τουαλέτες στο δεύτερο όροφο! Δείτε τον ενσωματωμένο στον τοίχο πήλινο αγωγό πριν από την τριγωνική πλατεία. Αντίθετα με τις μινωικές πόλεις, εδώ συναντάμε έναν πολιτισμό με πιο ανθρώπινο πρόσωπο και καλύτερη κατανομή πλούτου. Παρατηρήστε την Οικία του Ναυάρχου, στο δεύτερο όροφο της οποίας βρέθηκε ένας αργαλειός. Πιστεύεται ότι ο δρόμος αυτός κατέληγε στο λιμάνι. Από το παράθυρο του ίδιου κτίσματος φαίνεται κι ένα γύψινο εκμαγείο κρεβατιού, από το οποίο συμπεραίνουμε ότι οι Ακρωτηριανοί ήταν μικρόσωμοι. τουλάχιστον ένα δωμάτιο σε κάθε σπίτι από αυτά που έχουν ανασκαφεί μέχρι στιγμής ήταν στολισμένο με τοιχογραφίες.

Ωστόσο, παρότι το Ακρωτήρι είναι ένας αρχαιολογικός χώρος παγκόσμιου ενδιαφέροντος, αμφιβάλλουμε αν το τόσο σημαντικό νέο της απόδοσής του στο κοινό αξιοποιήθηκε όπως έπρεπε. Όσο κι αν προσπαθήσει κάποιος δημοσιογράφος από το εξωτερικό να μάθει περισσότερα στοιχεία, δεν θα τα καταφέρει. Εδώ εμείς χρειαστήκαμε αρκετές ώρες και πάνω από δέκα τηλεφωνήματα στις αρμόδιες αρχές του νησιού και της Αθήνας για να πάρουμε κάποιες πληροφορίες, με πενιχρά αποτελέσματα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.