ΑΡΧΑΝΕΣ

Ξεχάστε την Κρήτη των all inclusive resorts, της νυχτερινής Χερσονήσου, των rooms to let. Το χωριό Αρχάνες, κοντά στο Ηράκλειο, δείχνει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί κανείς να ξεχωρίσει και να διακριθεί μέσα σε ένα έντονα επιβαρημένο τουριστικά περιβάλλον. Πήγαμε. Έρχεστε μαζί μας;

ΑΡΧΑΝΕΣ

ΑΡΧΑΝΕΣ

απλώς υποδειγματικές!

Ξεχάστε την Κρήτη των all inclusive resorts, της νυχτερινής Χερσονήσου, των rooms to let. Το χωριό Αρχάνες, κοντά στο Ηράκλειο, δείχνει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί κανείς να ξεχωρίσει και να διακριθεί μέσα σε ένα έντονα επιβαρημένο τουριστικά περιβάλλον. Πήγαμε. Έρχεστε μαζί μας;

ΑΡΧΑΝΕΣ - εικόνα 1

Ξυπνάμε σε ένα από τα έξι παραδοσιακά διακοσμημένα διαμερίσματα του "Villa Arhanes", στην άκρη του χωριού Άνω Αρχάνες, 14 χλμ. νότια του Ηρακλείου. Παίρνουμε το πλούσιο κρητικό πρωινό μας στην εσωτερική αυλή και, χωρίς να χάσουμε χρόνο, αρχίζουμε τη βόλτα μας στο πανέμορφο χωριό που δικαίως έχει βραβευτεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως "χωριό-υπόδειγμα"! Όλα τα αρχοντικά είναι φρεσκοβαμμένα (στους μεσογειακούς χρωματισμούς του σομόν και της ώχρας) και προσεκτικά αναστηλωμένα, αναδεικνύοντας τον ντόπιο αρχιτεκτονικό χαρακτήρα με τις βενετσιάνικες επιρροές. Στους πεζόδρομους με τις "φανάρες" χαζεύουμε πού και πού τις καλόγουστες βιτρίνες, στην είσοδο του χωριού κοντοστεκόμαστε μπροστά στο μεγαλόπρεπο Διδακτήριο (1901), που μαρτυρά την ευμάρεια της περιοχής στα χρόνια της Αυτόνομης Κρητικής Πολιτείας, και πιο δίπλα, στην πλατεία, μπαίνουμε στην τρίκλιτη εκκλησία της Παναγίας.

ΑΡΧΑΝΕΣ - εικόνα 2

Το μεσημέρι πιάνουμε τραπέζι στη "Λύκαστο" με τους άπαιχτους κρητικούς μεζέδες και τα καλοψημένα κρέατα. Το απόγευμα θα απολαύσουμε έναν αρωματικό καπουτσίνο από τη σειρά της Coffee Republic στο cafe "Διαχρονικό", το πιο ατμοσφαιρικό meeting point του χωριού, που μαζεύει ακόμη και Ηρακλειώτες. Δεν το κουνάμε ρούπι και ο καφές γίνεται ποτό κι άλλο ποτό, μέχρι αργά το βράδυ.

Την άλλη μέρα το πρωί θα πάρουμε τα πολύ ανηφορικά αλλά βατά πεζοπορικά μονοπάτια για το επιβλητικό βουνό του Γιούχτα (το ιερό βουνό των Μινωιτών) που ορθώνεται μπροστά από το χωριό σε ύψος 811 μ.: θέλουμε να αποχαιρετήσουμε το πιο κουκλίστικο χωριό της Κρήτης από ψηλά. Την επόμενη φορά θα μείνουμε στις Κάτω Αρχάνες που, αν και η αρχιτεκτονική τους ανάπλαση δεν έχει ολοκληρωθεί, διαθέτουν έναν ολοκαίνουργιο παραδοσιακό ξενώνα, τον "Iantho", ιδανικό για παρεΐστικες ή οικογενειακές διακοπές.

Βένια Βέργου
vvergou@athinorama.gr
ΙNFO

Πώς θα πάτε: Αεροπορικώς για Ηράκλειο με την Ολυμπιακή (8011144444 -μόνο από σταθερό τηλ.- και 2109666666) ή την Aegean Airlines (8011120000 -μόνο από σταθερό τηλ.- και 2109988300).Πού θα μείνετε: Στις Άνω Αρχάνες, "Villa Arhanes" (2810/390770). Στις Κάτω Αρχάνες, "Iantho" (2810/342742, www.ianthos.gr).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Γαλλικό Ινστιτούτο: Πρόσκληση συμμετοχής για καλλιτεχνική διαμονή στο Κατάλυμα της Γαλλίας στη Ρόδο

Πρόκειται για το ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο: "Καλλιτεχνική διαμονή έρευνας πάνω στη σύγχρονη κεραμική".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2024

"Bahar Boutique Hotel": διαμονή με ιστορία στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Διατηρώντας στοιχεία που διηγούνται ιστορίες και εξασφαλίζοντας όλες τις σύγχρονες ανέσεις, προσφέρει μια ευχάριστη διαμονή για κάθε επισκέπτη.

MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.