Δροσοπηγή

Μπορεί η Δροσοπηγή να μην είναι από τα πιο ξακουστά χωριά της Ανατολικής Μάνης, όμως η ομορφιά, η ιστορία της και… ο ξενώνας που μόλις απέκτησε μπορούν να τη βάλουν στον τουριστικό χάρτη των ψαγμένων ταξιδιωτών της Πελοποννήσου. 

Δροσοπηγή

Μπορεί η Δροσοπηγή να μην είναι από τα πιο ξακουστά χωριά της Ανατολικής Μάνης, όμως η ομορφιά, η ιστορία της και… ο ξενώνας που μόλις απέκτησε μπορούν να τη βάλουν στον τουριστικό χάρτη των ψαγμένων ταξιδιωτών της Πελοποννήσου.

Δροσοπηγή - εικόνα 1

Στη σκιά της παλιάς Τσεροβάς, η Δροσοπηγή πήρε το όνομά της από την πηγή που ήταν η αιτία να μετακομίσει το χωριό αρκετά χαμηλότερα από την κορυφή του βουνού. Οι κατάφυτες από βελανιδιές πλαγιές που φιλοξενούν σήμερα αυτόν το λιλιπούτειο οικισμό χαρίζουν απλόχερα την απόλαυση της αυθεντικής φύσης και την ηρεμία που μας είναι πια τόσο απαραίτητη – η θέα στη θάλασσα από το Γύθειο μέχρι τον Κότρωνα είναι, πράγματι, μαγική. Από το παλιό χωριό έχουν μείνει μόνο ερείπια που μαρτυρούν την ιστορία του. από εκεί επιχειρήθηκε η κατάληψη της Μάνης, και από τον Χατζή Οσμάν το 1779 μ.Χ., και από τον Ιμπραήμ το 1826. Απέχει μόλις δέκα χιλιό­μετρα από την Αρεόπολη και είκοσι από το Γύθειο. Είκοσι είναι και οι κάτοικοι που μένουν μόνιμα εδώ το χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι που πέρασε οι Δροσοπηγίτες επέστρεψαν δυναμικά στο χωριό για διακοπές και πάνω από 40 παιδιά έπαιζαν στην πλατεία τα μεσημέρια. Εκεί, κάτω από το μεγάλο πλάτανο και δίπλα στην πηγή, λειτουργεί και η μοναδική ταβέρνα-καφενείο, η «Δροσοπηγή», που σερβίρει εκλεκτές τοπικές συνταγές, όπως κόκορας με μακαρόνια, σύγκλινο αλλά και άγρια χόρτα, τα κεφαλούνια, που γίνονται μούρλια ομελέτα.

Δροσοπηγή - εικόνα 2

Ο οικισμός έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός κι έτσι τα επιβλητικά μανιάτικα πυργόσπιτα αναστυλώνονται αποκλειστικά με πέτρα και ξύλο. Τρεις εκκλησιές στολίζουν το χωριό, με σπουδαιότερη αυτήν της Κοίμησης της Θεοτόκου, ένα μονόχωρο ναό με αγιογραφίες του 18ου αιώνα. Στο υπέροχο αναπαλαιωμένο λιοτρίβι ο επισκέπτης μαθαίνει τον παραδοσιακό τρόπο επεξεργασίας της ελιάς, ενώ ένα σηματοδοτημένο μονοπάτι οδηγεί σε 15 λεπτά στον αρχαιολογικό χώρο της Παλαιάς Καρυούπολης. Η Δροσοπηγή είναι σίγουρα το ιδανικό ορμητήριο για εξερευνήσεις στη Μέσα Μάνη ή για βόλτες στην ατελείωτη αμμουδιά του Σκουταρίου, την πιο κοντινή παραλία (απέχει μόλις 8 χιλιόμετρα).

Δροσοπηγή - εικόνα 3

Μάλιστα, το χωριό απέκτησε πρόσφατα το δικό του ξενώνα. Φτιαγμένο από πέτρα και ξύλο, το «Philothea Guesthouse» (6948729197, www.philothea.gr) μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και τέσσερις οικογένειες (4-6 ατόμων). Με ανεμπόδιστη θέα προς τα βουνά και τη θάλασσα, εξασφαλίζει αίσθηση απόλυτης ιδιω­τικότητας και ηρεμίας. Κάθε κατοικία (επιφάνειας 55-65 τ.μ.) διαθέτει ευρύχωρο υπνοδωμάτιο με εσωτερικό μπάνιο με τζακούζι, σαλόνι με πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα, τζάκι και δύο χτιστούς καναπέδες-κρεβάτια, ακόμη ένα μπάνιο και βεράντα με πανοραμική θέα στη θάλασσα και στο χωριό. Για πάνω από 4 άτομα είναι ιδανικές οι κατοικίες του 1ου ορόφου, με επιπλέον ένα μικρό πατάρι με δύο στρώματα για παιδιά. Ο ξενώνας έχει δημιουργηθεί με μεγάλο σεβασμό στο περιβάλλον, χρησιμοποιεί γεωθερμικές μεθόδους στο σύστημα ψύξης-θέρμανσης και δέχεται το κατοικίδιό σας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/04/2024

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.

Η Modus & Amplio ανακοινώνει τη συνεργασία της με το ανανεωμένο "Bratsera Hotel"

Το "Bratsera" εισέρχεται σε μία νέα εποχή, με ανανεωμένο λογότυπο, νέα ιστοσελίδα και ένα καινούριο γαστρονομικό concept με την υπογραφή δύο κορυφαίων Ελλήνων Chef.

Πώς θα είναι φέτος τα καλοκαιρινά ταξίδια στην Ευρώπη; Σύμφωνα με το "Conde Nast Traveler" όχι και πολύ αισιόδοξα για την Ελλάδα και τη Μεσόγειο

Η κλιματική αλλαγή και ο υπερτουρισμός αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε το καλοκαίρι, θέτοντας νέα δεδομένα και ως προς τη βιωσιμότητα.