
Σε μια χώρα που θα μπορούσε να αποτελεί παγκόσμιο γαστρονομικό προορισμό, αλλά έχει καταφέρει ελάχιστα, ένα συνέδριο για τον τουρισμό τολμά να αφιερώσει τα θέματα του στην καίρια σχέση της γαστρονομίας με τον τουρισμό. Το 8ο συνέδριο IMIC θα πραγματοποιηθεί στις 15-16/2 στο ξενοδοχείο «Ledra Marriott». Ο εμπνευστής του και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ηλιότοπος κ. Κώστας Κωνσταντινίδης μιλά γι'αυτό.

Εχετε συνδέσει τα τελευταία χρόνια το συνέδριό σας με τη γαστρονομία. Πόσο στενή πιστεύετε ότι είναι η σχέση της με τον τουρισμό;
Ο παγκόσμιος τουρισμός περνά σήμερα μια φάση μεγάλης αλλαγής στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι προγραμματίζουν τις διακοπές τους. Ο σύγχρονος τουρίστας απαιτεί περισσότερο αυθεντικές εμπειρίες, πέρα από το στερεότυπο «ήλιος και θάλασσα». Τα τελευταία χρόνια σημειώνεται επίσης αυξημένο ενδιαφέρον για ταξιδιωτικές εμπειρίες που σχετίζονται με τη γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα. Φαίνεται πως το φαγητό είναι κάτι που όλο και περισσότεροι από μας θυμόμαστε από τα ταξίδια μας. Οι έρευνες δείχνουν ότι όσοι ταξιδεύουν τόσο για αναψυχή όσο και για επαγγελματικούς λόγους ψάχνουν για τη γαστρονομία της περιοχής προτού κλείσουν το ταξίδι τους.

Ποια είναι τα βασικά θέματα που θα αναλυθούν στο συνέδριο και ποιοι οι ομιλητές;
Στο φετινό IMIC θα διερευνήσουμε τρόπους και πρακτικές ανάδειξης της γαστρονομικής κληρονομιάς και των προϊόντων κάθε τόπου και ταυτόχρονα προσέλκυσης περισσότερων και «ποιοτικότερων» τουριστών. Στα θέματα του συνεδρίου περιλαμβάνονται η «επικοινωνία της γαστρονομίας», το «ελληνικό πρωινό στα ξενοδοχεία», ο «οινικός τουρισμός», η «σχέση βιωσιμότητας και ποιότητας και άλλα πολλά. Περισσότεροι από 30 Έλληνες και ξένοι ομιλητές θα φωτίσουν πολύπλευρα το ζήτημα.
Πόσο σημαντικό είναι ένας προορισμός να έχει γαστρονομική ταυτότητα και πόσο ισχυρή είναι αυτή ως εργαλείο marketing;
Το φαγητό εξασφαλίζει συσχέτιση με τους προορισμούς καθώς, εκτός από φυσική ανάγκη, αντιπροσωπεύει την ταυτότητα και τη μοναδικότητα ενός προορισμού. Οι γεύσεις των τοπικών προϊόντων, το μαγείρεμα του φαγητού και η παρουσίασή του καθώς και το συνολικό περιβάλλον της εστίασης δημιουργούν αναμνήσεις που επηρεάζουν και πολλές φορές προσδιορίζουν την ταξιδιωτική εμπειρία. Πλέον σχεδόν όλοι οι τουριστικοί προορισμοί εντάσσουν τη γαστρονομική τους ταυτότητα στα εργαλεία marketing που χρησιμοποιούν. Στην περίπτωση της Ελλάδας, της οποίας η κουζίνα ταυτίζεται με τη μεσογειακή διατροφή, αυτό αποτελεί από μόνο του σημαντικό πλεονέκτημα.

Πώς συνδέεται το φαγητό με τον πολιτιστικό τουρισμό;
Το φαγητό, τα τοπικά προϊόντα, η γαστρονομική κληρονομιά, οι σύγχρονες συνταγές δίνουν μια εικόνα του πολιτισμού κάθε τόπου και με αυτήν την έννοια συνδέονται με τον πολιτιστικό τουρισμό.
Πιστεύετε ότι έχει ξεκινήσει να καθιερώνεται η Ελλάδα στη συνείδηση των ξένων ως γαστρονομικός προορισμός;
Δεν νομίζω ότι έχουμε επιτύχει σε αυτό. Για να πείσουμε, χρειάζεται οργανωμένη και συστηματική προσπάθεια ιδιωτών και κράτους. Τα συνέδριο αυτό έχει στόχο να συμβάλει προς αυτήν την κατεύθυνση.