Ορεινή Φωκίδα

Το πρώτο χιόνι πασπάλισε ήδη τις πλαγιές από την Οίτη και τη Γκιώνα μέχρι τα Βαρδούσια. Είναι κοντά, είναι και οικονομικά, και δεν θα πάμε;

Ορεινή Φωκίδα

Το πρώτο χιόνι πασπάλισε ήδη τις πλαγιές από την Οίτη και τη Γκιώνα μέχρι τα Βαρδούσια. Είναι κοντά, είναι και οικονομικά, και δεν θα πάμε;

Ορεινή Φωκίδα - εικόνα 1

Σάββατο πρωί, τι κι αν έχει δροσιά; Ανηφορίζοντας από Παύλιανη προς Καστριώτισσα, ελαττώνουμε ταχύτητα και ανοίγουμε το παράθυρο να μπουν οι ήχοι του δάσους. Στη θέση Βρύζες, μέχρι και χειρόφρενο τραβάμε για να δούμε τόσο την Πυραμίδα, την κορυφή της Γκιώνας, να αναδύεται στο βάθος μέσα από το ελατοδάσος, όσο και για το προσεγμένο «Καταφύγιο Οίτη». Ο ιδιοκτήτης του Βασίλης Τραχανάς νοικιάζει ποδήλατα, μπορεί να μας περπατήσει σε παλιά μονοπάτια και όταν έρθουν τα χιόνια θα μας βγάλει με το ρατράκ στην κορυφή Πυργάκι για την αυθεντική εμπειρία σκι. Τα χιλιόμετρα για την Καστριώτισσα λιγόστεψαν πια, οπότε πριν από το χωριό Πυρά μας παίρνει να χωθούμε στον ορεινό χωματόδρομο που σκαρφαλώνει στα 1.550 μέτρα, στα Πυρά Ηρακλέους, όπου έζησε –λέει– τις τελευταίες του στιγμές ο Ηρακλής.

Το κεφαλοχώρι Μαυρολιθάρι μπαίνει σύντομα στο πλάνο προσφέροντας όλα τα χρειαζούμενα στον επισκέπτη, δηλαδή απλούς ξενώνες και ταβέρνες με σπιτικό φαγητό («Καραπλής» και «Φωλιά του Κούκου»). Ακόμη πιο όμορφη, βέβαια, μας φαίνεται η Καστριώ­τισσα, έτσι που είναι φωλιασμένη στα 1.230 μ. και αγναντεύει τον Αθανάσιο Διάκο. Τα πέτρινα σπίτια της με τα χρωματιστά ξύλινα­ μπαλκόνια ανηφορίζουν στην πλαγιά, αλλά η καρδιά του χωριού χτυπά στην... άκρη του, στην πλακόστρωτη πλατεία με τον πλάτανο.

Την Κυριακή θα αφήσουμε την Οίτη για τα Βαρδούσια Από την Καστριώτισσα μέχρι τον Αθανάσιο Διάκο, η μισή διαδρομή είναι βατός και φαρδύς χωματόδρομος και διασχίζει ένα υπέροχο δάσος. Προορισμός μας η όμορφη πλατεία του Αθανάσιου Διάκου και, φυσικά, οι ταβέρνες του «Ραβάνη» και του «Μαστροκωστόπουλου» – ό,τι πρέπει για ρουμελιώτικη κρεατοφαγία. Τα ωραία δεν τελειώνουν εδώ: στο δρόμο της επιστροφής κυλάει δίπλα μας ο Μόρνος μέχρι τον καταρράκτη της Κρέμασης (μετά τη Στρώμη).

Εναλλακτικό σενάριο Ο Βαγγέλης Πετσωτάς από το «Πανδοχείον Μαυρολιθάρι» (2265062410) θα μας δείξει πού να μαζέψουμε μανιτάρια και θα μας τα σερβίρει δίπλα στο τζάκι.

Πού μένουμε Στην Καστριώτισσα το «Αρχοντικό της Ευανθίας» (2265062247, www.kastriotissa.gr) διαθέτει εννέα δωμάτια με σούπερ άνοιγμα στα βουνά, ταβέρνα και cafe-bar. Στον Αθανάσιο Διάκο, σε προνομιακό σημείο από άποψη θέας, βρίσκεται το «Hotel Vardousia» (2265063150, www.hotelvardousia.gr).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
17/04/2024

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.

Η Modus & Amplio ανακοινώνει τη συνεργασία της με το ανανεωμένο "Bratsera Hotel"

Το "Bratsera" εισέρχεται σε μία νέα εποχή, με ανανεωμένο λογότυπο, νέα ιστοσελίδα και ένα καινούριο γαστρονομικό concept με την υπογραφή δύο κορυφαίων Ελλήνων Chef.

Πώς θα είναι φέτος τα καλοκαιρινά ταξίδια στην Ευρώπη; Σύμφωνα με το "Conde Nast Traveler" όχι και πολύ αισιόδοξα για την Ελλάδα και τη Μεσόγειο

Η κλιματική αλλαγή και ο υπερτουρισμός αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε το καλοκαίρι, θέτοντας νέα δεδομένα και ως προς τη βιωσιμότητα.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στη Μακεδονία

Έθιμα με ρίζες πίσω στο χρόνο και φύση στον υπερθετικό.