Πήλιο

Ένα κι ένα τα χωριά του, ανεβάζουν διαρκώς ψηλότερα τον πήχη στις υποδομές ­φιλοξενίας. Τώρα που το δάσος στο βουνό των Κενταύρων αρχίζει να βάφεται χρυσοκόκκινο, ποιος θα μας κρατήσει μακριά του;

Πήλιο

Ένα κι ένα τα χωριά του, ανεβάζουν διαρκώς ψηλότερα τον πήχη στις υποδομές ­φιλοξενίας. Τώρα που το δάσος στο βουνό των Κενταύρων αρχίζει να βάφεται χρυσοκόκκινο, ποιος θα μας κρατήσει μακριά του;

Πήλιο - εικόνα 1

Παρασκευή απομεσήμερο, πολύ θα θέλαμε να περπατάμε ανάμεσα στα ­αρχοντικά της Μακρινίτσας προτού ­καταλήξουμε στην πλατεία: το άνοιγμά της στον Παγασητικό δεν το χορταίνεις ποτέ. Όσο κρατά η μέρα όμως, γιατί να μη «χαθούμε» στην Πορταριά, στο μονοπάτι των Κενταύρων; Κι αν μας πιάσει

το κρύο, μπαίνουμε στο καφέ «­Αερικό» ή στο ροκάδικο «Λαγήνι».

Σάββατο πρωί, το μάτι μας «παίζει» προς Αιγαίο και το GPS τραβερσάρει από τα Χάνια προς τον Κισσό ανάμεσα­ στις αγριόλευκες. Στον Κισσό το βράδυ μπορεί να πετύχεις κάποιο έντεχνο γλέντι στο «Σχολαρχείο». Κάνουμε όμως μια στάση και στην τρίκλιτη βασιλική της ­Αγίας Μαρίνας και δίνουμε την υπόσχεσή μας ότι σύντομα θα είμαστε στην Τσαγκαράδα. Στάση για τσίπουρο στην πλατεία και ξανά βουρ στο δάσος ακολουθώντας τα ξύλινα γεφύρια, τα ρυάκια και τα σπίτια με τις λιθανάγλυφες πορτοσιές στη διαδρομή μέχρι τους Ταξιάρχες.

Πήλιο - εικόνα 2
«Valeni Boutique Hotel & Spa»

Την Κυριακή κυκλώνουμε το βουνό κλείνοντας ξανά το μάτι στον Παγασητικό. Χαζεύουμε στον παλιό σταθμό του Μουτζούρη στις Μηλιές, καθόμαστε για κορμό σοκολάτα στον «Ερωδιό» στη Βυζίτσα, βολτάρουμε στα καλντερίμια σε Πινακάτες και Άγιο Γεώργιο Νηλείας. Εναλλακτικό σενάριο Στην Ανακασιά αναζητήστε την οικία Κοντού, στους τοίχους της οποίας ξεδίπλωσε τη φαντασία του ο λαϊκός ζωγράφος Θεόφιλος. Πού μένουμε Στην Πορταριά τα «Xenia Palace» (2428099980, www.xeniaportarias.gr) και «Valeni Boutique Hotel & Spa» (2428090206, www.valeni.gr) και στην Αγριά το «Valis Resort» (2428097260, www.valisresort.gr) διαθέτουν προσεγμένα δωμάτια και κοινόχρηστους χώρους αλλά και όμορφο σπα.

Η θέα, η αισθητική και το τζάκι μάς κρατούν στον «Μικρό Βοριά» (2428099911, www.mikrosvorias.com) στην Πορταριά, ενώ στην Τσαγκαράδα ο ξενώνας «Αμανίτα» (2426049707, www.amanita.gr) οργανώνει ωραίες θεματικές δραστηριότητες. Στο Κατηχώρι θα μείνετε στο «Stevalia Hotel & Spa» (2428090199, www.stevalia.gr) και στη Μακρινίτσα στο «Αρχοντικό Πανδώρα» (2428099404). Στον Βόλο στο πολυτελές­ «Volos Palace» (2421076501, www.volospalace.gr) και στο μίνιμαλ Κυψέλη (2421024420, www.hotelkipseli.gr). Στο Μούρεσι, στην παραλία Παπά Νερό, στα σπιτάκια του «Ελαιώνα Βεργόπουλου» (2426031016).

5 εστιατόρια που αξίζει να δοκιμάσετε

Πήλιο - εικόνα 3

«La Veranda» Πορταριά

Το καλό εστιατόριο του ξενοδοχείου «Xenia Palace Portaria» κάνει ­φέτος στροφή, ­ρίχνοντας τις τιμές και παίζοντας κυρίως στη σχάρα με ιδιαίτερα σουβλάκια σε ποικιλία βερσιόν (με λαχανικά, κοτόπουλο μαριναρισμένο σε γιαούρτι, ψαρονέφρι με προσούτο, αγριογούρουνο).

«Αρχοντικό της Άννας», Βυζίτσα

Επάνω στην πλατεία ενός από τα πιο γραφικά χωριά του Πηλίου, στη μικρή διώροφη ταβερνούλα της, η κυρία Άννα Ράπτη μαγειρεύει­ όπως η για­γιά της αγριογούρουνο με κάστανα και ντομάτα και το τοπικό πιάτο μπουμπάρι (ένα είδος λουκάνικου με ρύζι, εντόσθια και κιμά).

«Κρίτσα» Πορταριά

Η καλύτερη παραδοσια­κή ταβέρνα της περιοχής σερβίρει δίπλα στο cult τζάκι της άπαιχτη προβατίνα κοκκινιστή (από ντόπιο κρέας) με χωριάτικα ζυμαρικά και τριμμένη­ ξινομυζήθρα και κριτσανιστό κοντοσούβλι στη σχάρα. Ελαιόλαδο παντού και χειροποίητο φύλλο στις πίτες. Αφήστε οπωσδήποτε χώρο για γλυκό του ταψιού.

«Χαμένος Μονόκερως», Τσαγκαράδα

Δεν περιμέναμε να βρούμε στο Πήλιο μπούτι πάπιας­ κονφί με σάλτσα κουαντρό, αλλά το δοκιμάσαμε και μας άρεσε, και μάλιστα σε αριστοκρατικό περιβάλλον βικτοριανής αισθητικής (στο ισόγειο του ομώνυμου ξενώνα): ο σεφ-ιδιοκτήτης του εστιατορίου έχει ­λονδρέζικο βιογραφικό.

«Γευσοκράτορας» Πορταριά

Παίζοντας με τα τοπικά­ υλικά με δημιουργική ικανότητα και καλή τεχνική­, ο σεφ Αντώνης Τσολακούδης μας κακομαθαίνει με πιάτα που ξεφεύγουν από την πηλιορείτικη πεπατημένη. Δοκιμάστε φίνο συκώτι στη σχάρα με πορτοκάλι και βαλσάμικο αλλά και φέτα κοπανιστή με λάδι τρούφας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

"Ο επισκέπτης δεν μένει απλώς κάπου, αλλά ζει, εργάζεται, συναναστρέφεται"- Τα νέα standards της φιλοξενίας

Με αφορμή το Hotel Experience ένα διήμερο exhibition- congress αφιερωμένο στον σχεδιασμό, την κουλτούρα και τη στρατηγική brand στη φιλοξενία, ο Βασίλης Μπαρτζώκας, ιδρυτής της Design Ambassador, μας παρουσιάζει το όραμα πίσω από τη διοργάνωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
09/10/2025

Αποστολή Σαντορίνη: Ο φετινός τρύγος μέσα από τα πρόσωπα, οι προκλήσεις μίας ιδιαίτερης χρονιάς και η επόμενη μέρα

Ταξιδέψαμε στη Σαντορίνη, βιώσαμε από κοντά την εμπειρία του φετινού τρύγου και συνομιλήσαμε με τα πρόσωπα των οινοποιείων τα οποία μεταφέρουν το αφήγημα από όλες τις πτυχές.

Το Hilton Chania Old Town Resort & SPA ανοίγει τις πόρτες του στην Κρήτη τo 2026

Το νέο ξενοδοχείο θα προσφέρει στους επισκέπτες 85 δωμάτια και σουίτες με θέα στη θάλασσα και ιδιωτικές πισίνες,γαστρονομικές εμπειρίες και σύγχρονες συνεδριακές εγκαταστάσεις

Τα ξενοδοχεία του Λιονέλ Μέσι στη Melia Hotels International

Τι συμβαίνει όταν ο ποδοσφαιρικός θρύλος Λιονέλ Μέσι ενώνει τις δυνάμεις του με έναν από τους κορυφαίους ξενοδοχειακούς ομίλους στον κόσμο;

O Δυτικός Όλυμπος περιμένει τους εκδρομείς της 28ης Οκτωβρίου

Η ομάδα Ορεινού Εναλλακτικού Τουρισμού Ατραπός διοργανώνει πεζοπορικές και ορειβατικές διαδρομές με έδρα το κεφαλοχώρι Λιβάδι.

Οι διακοπές εμπειρίας στην Ελλάδα προκαλούν το ενδιαφέρον των Βρετανών

Ο ΕΟΤ Ηνωμένου Βασιλείου & Ιρλανδίας παρουσίασε τις απεριόριστες δυνατότητες της Ελλάδας για βιώσιμες και εμπειρικές διακοπές στη φύση, μέσα από στοχευμένες δράσεις στη βρετανική αγορά.

Τριφυλία: Το κρυμμένο διαμάντι που τα έχει όλα- Ακόμη και πύργο του Άιφελ

Ο παραγνωρισμένος δήμος Τριφυλίας δεν έχει παραδοθεί στον τουρισμό, αλλά λειτουργώντας χέρι- χέρι με τον πρωτογενή τομέα, δείχνει να διαθέτει τα πάντα. Ακόμη και πύργο του Άιφελ.