Πήλιο

Ένα κι ένα τα χωριά του, ανεβάζουν διαρκώς ψηλότερα τον πήχη στις υποδομές ­φιλοξενίας. Τώρα που το δάσος στο βουνό των Κενταύρων αρχίζει να βάφεται χρυσοκόκκινο, ποιος θα μας κρατήσει μακριά του;

Πήλιο

Ένα κι ένα τα χωριά του, ανεβάζουν διαρκώς ψηλότερα τον πήχη στις υποδομές ­φιλοξενίας. Τώρα που το δάσος στο βουνό των Κενταύρων αρχίζει να βάφεται χρυσοκόκκινο, ποιος θα μας κρατήσει μακριά του;

Πήλιο - εικόνα 1

Παρασκευή απομεσήμερο, πολύ θα θέλαμε να περπατάμε ανάμεσα στα ­αρχοντικά της Μακρινίτσας προτού ­καταλήξουμε στην πλατεία: το άνοιγμά της στον Παγασητικό δεν το χορταίνεις ποτέ. Όσο κρατά η μέρα όμως, γιατί να μη «χαθούμε» στην Πορταριά, στο μονοπάτι των Κενταύρων; Κι αν μας πιάσει

το κρύο, μπαίνουμε στο καφέ «­Αερικό» ή στο ροκάδικο «Λαγήνι».

Σάββατο πρωί, το μάτι μας «παίζει» προς Αιγαίο και το GPS τραβερσάρει από τα Χάνια προς τον Κισσό ανάμεσα­ στις αγριόλευκες. Στον Κισσό το βράδυ μπορεί να πετύχεις κάποιο έντεχνο γλέντι στο «Σχολαρχείο». Κάνουμε όμως μια στάση και στην τρίκλιτη βασιλική της ­Αγίας Μαρίνας και δίνουμε την υπόσχεσή μας ότι σύντομα θα είμαστε στην Τσαγκαράδα. Στάση για τσίπουρο στην πλατεία και ξανά βουρ στο δάσος ακολουθώντας τα ξύλινα γεφύρια, τα ρυάκια και τα σπίτια με τις λιθανάγλυφες πορτοσιές στη διαδρομή μέχρι τους Ταξιάρχες.

Πήλιο - εικόνα 2
«Valeni Boutique Hotel & Spa»

Την Κυριακή κυκλώνουμε το βουνό κλείνοντας ξανά το μάτι στον Παγασητικό. Χαζεύουμε στον παλιό σταθμό του Μουτζούρη στις Μηλιές, καθόμαστε για κορμό σοκολάτα στον «Ερωδιό» στη Βυζίτσα, βολτάρουμε στα καλντερίμια σε Πινακάτες και Άγιο Γεώργιο Νηλείας. Εναλλακτικό σενάριο Στην Ανακασιά αναζητήστε την οικία Κοντού, στους τοίχους της οποίας ξεδίπλωσε τη φαντασία του ο λαϊκός ζωγράφος Θεόφιλος. Πού μένουμε Στην Πορταριά τα «Xenia Palace» (2428099980, www.xeniaportarias.gr) και «Valeni Boutique Hotel & Spa» (2428090206, www.valeni.gr) και στην Αγριά το «Valis Resort» (2428097260, www.valisresort.gr) διαθέτουν προσεγμένα δωμάτια και κοινόχρηστους χώρους αλλά και όμορφο σπα.

Η θέα, η αισθητική και το τζάκι μάς κρατούν στον «Μικρό Βοριά» (2428099911, www.mikrosvorias.com) στην Πορταριά, ενώ στην Τσαγκαράδα ο ξενώνας «Αμανίτα» (2426049707, www.amanita.gr) οργανώνει ωραίες θεματικές δραστηριότητες. Στο Κατηχώρι θα μείνετε στο «Stevalia Hotel & Spa» (2428090199, www.stevalia.gr) και στη Μακρινίτσα στο «Αρχοντικό Πανδώρα» (2428099404). Στον Βόλο στο πολυτελές­ «Volos Palace» (2421076501, www.volospalace.gr) και στο μίνιμαλ Κυψέλη (2421024420, www.hotelkipseli.gr). Στο Μούρεσι, στην παραλία Παπά Νερό, στα σπιτάκια του «Ελαιώνα Βεργόπουλου» (2426031016).

5 εστιατόρια που αξίζει να δοκιμάσετε

Πήλιο - εικόνα 3

«La Veranda» Πορταριά

Το καλό εστιατόριο του ξενοδοχείου «Xenia Palace Portaria» κάνει ­φέτος στροφή, ­ρίχνοντας τις τιμές και παίζοντας κυρίως στη σχάρα με ιδιαίτερα σουβλάκια σε ποικιλία βερσιόν (με λαχανικά, κοτόπουλο μαριναρισμένο σε γιαούρτι, ψαρονέφρι με προσούτο, αγριογούρουνο).

«Αρχοντικό της Άννας», Βυζίτσα

Επάνω στην πλατεία ενός από τα πιο γραφικά χωριά του Πηλίου, στη μικρή διώροφη ταβερνούλα της, η κυρία Άννα Ράπτη μαγειρεύει­ όπως η για­γιά της αγριογούρουνο με κάστανα και ντομάτα και το τοπικό πιάτο μπουμπάρι (ένα είδος λουκάνικου με ρύζι, εντόσθια και κιμά).

«Κρίτσα» Πορταριά

Η καλύτερη παραδοσια­κή ταβέρνα της περιοχής σερβίρει δίπλα στο cult τζάκι της άπαιχτη προβατίνα κοκκινιστή (από ντόπιο κρέας) με χωριάτικα ζυμαρικά και τριμμένη­ ξινομυζήθρα και κριτσανιστό κοντοσούβλι στη σχάρα. Ελαιόλαδο παντού και χειροποίητο φύλλο στις πίτες. Αφήστε οπωσδήποτε χώρο για γλυκό του ταψιού.

«Χαμένος Μονόκερως», Τσαγκαράδα

Δεν περιμέναμε να βρούμε στο Πήλιο μπούτι πάπιας­ κονφί με σάλτσα κουαντρό, αλλά το δοκιμάσαμε και μας άρεσε, και μάλιστα σε αριστοκρατικό περιβάλλον βικτοριανής αισθητικής (στο ισόγειο του ομώνυμου ξενώνα): ο σεφ-ιδιοκτήτης του εστιατορίου έχει ­λονδρέζικο βιογραφικό.

«Γευσοκράτορας» Πορταριά

Παίζοντας με τα τοπικά­ υλικά με δημιουργική ικανότητα και καλή τεχνική­, ο σεφ Αντώνης Τσολακούδης μας κακομαθαίνει με πιάτα που ξεφεύγουν από την πηλιορείτικη πεπατημένη. Δοκιμάστε φίνο συκώτι στη σχάρα με πορτοκάλι και βαλσάμικο αλλά και φέτα κοπανιστή με λάδι τρούφας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Royal Pearl Island Chios Hotel & Spa: Νέα εποχή πολυτέλειας και φιλοξενίας στη Χίο

Το Royal Pearl Island Chios είναι το νέο πρόσωπο της πολυτέλειας στο Αιγαίο

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/05/2025

Πού να πάτε το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος: Θάλασσα, βουνό ή πόλη;

Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος είναι ιδανικό για μια μικρή "ανάσα" πριν το καλοκαίρι μπει για τα καλά.

4 καλλιτέχνιδες εμπνέονται από τις Σπέτσες και παρουσιάζουν τα έργα τους

Η Αναργύρειος και Κοργιαλένειος Σχολή Σπετσών διοργανώνει ένα art residency που ανοίγεται στην τοπική κοινότητα με εργαστήριο, ομιλία αλλά και την έκθεση των τελικών έργων.

H ΔραμΟΙΝΟγνωσία επέστρεψε στο Château Nico Lazaridi

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στο οινοποιείο της Δράμας η φετινή διοργάνωση, που περιελάμβανε ξεναγήσεις, γευστικές δοκιμές και ευφρόσυνη διάθεση.

Στο ελληνικό νησί που πάνε όλοι για να παντρευτούν (spoiler, δεν είναι η Σαντορίνη)

Ποιο είναι το νησί-έκπληξη που επιλέγουν όλο και περισσότερα ζευγάρια από όλο τον κόσμο για να παντρευτούν;

Τα πιο διάσημα παγωμένα γλυκά του κόσμου (που δεν είναι παγωτά)

Κάνουμε ένα ταξίδι στον γεύση, με χάρτη την υπογλυκαιμία και το καλοκαίρι που έρχεται!

Yoga, διαλογισμός και ταντρική φιλοσοφία στο Zen Rocks της Μάνης

Το Zen Rocks Retreat Center φιλοξενεί ένα τριήμερο retreat γιόγκα και διαλογισμού, προσφέροντας μια εμπειρία εσωτερικής γαλήνης, σωματικής αναζωογόνησης και φιλοσοφικής ενδοσκόπησης.