
ΜΥΚΟΝΟΣ
Οι εξελίξεις στη γεύση και το clubbing
ΓΕΥΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ Για μία ακόμη χρονιά, η Μύκονος εξελίσσεται γαστρονομικά. Νέα εστιατόρια άνοιξαν, από τα παλιότερα άλλα άλλαξαν γραμμή πλεύσης, άλλα όχι, ενώ ταυτόχρονα όλο και περισσότερα ξενοδοχεία προτείνουν αξιόλογα εστιατόρια για πιο χαλαρά βράδια. από τον Πάνο Δεληγιάννη
Στη Μύκονο τρώμε πλέον πολύ καλά, έχουμε να διαλέξουμε από μια μεγάλη ποικιλία εστιατορίων ή ταβερνών και υπάρχουν πια πολλές καλές ιδέες εκτός Χώρας, οι τιμές όμως είναι γενικά πολύ ακριβές. Σε αυτές τις λίγες φράσεις συνοψίζεται ουσιαστικά η γευστική πραγματικότητα του νησιού. Τα τρία τελευταία χρόνια η εστιατορική σκηνή της Μυκόνου εξελίσσεται με ρυθμούς που συναρπάζουν. Η Χώρα μπορεί να είναι πάντα το επίκεντρο της νυχτερινής ζωής στο νησί, από πέρσι όμως οι επιλογές "εκτός των τειχών" αυξάνονται. Στην Άνω Μερά, από την ομάδα της σούπερ πετυχημένης περσινής άφιξης, της Δάφνης, άνοιξε φέτος ο Μπάσουλας. Μια όμορφη, μοντέρνα ταβέρνα, με χαρούμενα χρώματα και γευστικότατο φαγητό. Η κουζίνα τους βασίζεται στα καλοδιαλεγμένα προϊόντα (πολλά ντόπια) και καθημερινά προτείνει και ορισμένα μαγειρευτά πιάτα. Λίγο πιο δίπλα, στην αναμορφωμένη - από πέρσι - πλατεία της Άνω Μεράς, συνεχίζουν να σερβίρουν νόστιμη κουζίνα ο Βαγγέλης με πολύ δυνατή σούβλα και το Ό,τι Απόμεινε (λίγα μέτρα πριν από την πλατεία) με hot point τις σταβλίσιες μπριζόλες. Μην ξεχνάτε και το Aquarius, αν δεν έχετε όρεξη για ταβέρνα.
Στον Ορνό, οι καλύτερες προτάσεις είναι τα εστιατόρια των πολυτελών ξενοδοχείων, υπάρχει όμως και το καινούργιο Anixi Lounge για φαγητό, καφέ ή ποτό όλη μέρα. Το Danielle's του Santa Marina εντυπωσιάζει με την καινούργια του art de la table και την εκπληκτική λίστα κρασιών που περιλαμβάνει εκατοντάδες - κυριολεκτικά - ευχάριστες εκπλήξεις. Απέναντι, το La Meduse του Kivotos προτείνει ρομαντικό μπαλκόνι και ο νέος σεφ του υπόσχεται ακόμη πιο δυνατή κουζίνα. Όμορφη βεράντα και πανοραμική θέα στην Ψαρού προτείνει το ντιζαϊνάτο, κομψότατο Mykonos Blu. Στο δρόμο για το αεροδρόμιο, ο Μάσιμο (γνωστός από το Parmigiano a Mare και πριν το Da Massimo στον Ορνό) άνοιξε την Rosticceria, μια τρατορία (κάνει και delivery) με πολύ νόστιμα φρέσκα ζυμαρικά φούρνου και αυθεντικά, ιταλικά antipasti. Πλησιάζοντας τη Χώρα αξίζει να επισκεφθείτε το Barbarossa του Tharroe of Mykonos. Σε ένα από τα ομορφότερα μπαλκόνια της Μυκόνου, θα δοκιμάσετε μεσογειακή κουζίνα με άποψη, βασισμένη σε βιολογικά προϊόντα. Από την απέναντι μεριά, προς Ταγκού, το ξενοδοχείο Apanema έχει διαμορφώσει φέτος πολύ όμορφα το χώρο του εστιατορίου δίπλα στην πισίνα (πολύ καλή ιδέα η τζαμαρία που "διπλώνει" στις άκρες).
Φτάνοντας στη Χώρα, η καλύτερη ιδέα για φαγητό με ησυχία είναι το κοσμοπολίτικο Belvedere. Το sushi bar του προτείνει εξαιρετικό σούσι (ιδιαίτερα τα μάκι), ενώ το κεντρικό του εστιατόριο, η Ρέμβη, έχει φέτος συνεργασία με το Nobu του Μιλάνου και η κουζίνα του έχει αποκτήσει εξωτικό χρώμα και ακόμη υψηλότερο επίπεδο. Ένα ακόμη εξωτικό ρεστοράν άνοιξε στον καινούργιο περιφερειακό. Είναι το Blue Ginger, σερβίρει κινέζικη και ταϋλανδέζικη κουζίνα και από τη βεράντα του προσφέρει πανοραμική θέα σε ολόκληρη τη Χώρα.
Κατηφορίζοντας προς τη Χώρα, συναντάμε φέτος το Sushi Bar το οποίο, μετά τα τρία μαγαζιά της Αθήνας, άνοιξε και εδώ. Στο Γιαλό, βρίσκουμε το Θαλασσινές Γεύσεις by Camares. Μια γευστική και "ανήσυχη" ψαροταβέρνα του Κώστα Σκαγιά (γνωστός μας από το πολύ πετυχημένο, all day bar-restaurant Camares). Στη Μικρή Βενετία, η γνωστή ταβέρνα του Caprice έγινε φέτος Aqua Taverna και σερβίρει αυθεντική κουζίνα ιταλικής τρατορίας με έμφαση στα ζυμαρικά. Ανηφορίζοντας μετά προς Λάκα, περνάμε την καινούργια μπυραρία Mex, εκεί όπου μέχρι πέρσι βρίσκαμε το Remember. Λίγο πιο πάνω συναντάμε το κλασικό La Taverna Italiana, φέτος όμως πήρε και το La Busola απέναντι (σερβίρει πιο "κυριλέ" ιταλική κουζίνα) αλλά και το Cafe Coretto με σνακς, απλά πιάτα και βέβαια καφέ. Πιο πάνω, στο Sale e Pepe, ο Ιβάν Οταβιάνι μας είπε ότι πήρε επιτέλους την πολυπόθητη άδεια για το χώρο που ετοιμάζει στα Κανάλια. Θα ανοίξει το φθινόπωρο, θα ονομάζεται Domus και θα είναι το "αριστούργημά" του, όπως υπόσχεται. Ακούγεται επίσης ότι στην Αλευκάντρα ανοίγει στις αρχές Ιουλίου και το Multi Culti.
Δυνατά συνεχίζουν και φέτος το Interni με κουζίνα Pacific rim, οι Δήλες με νέο, πιο ανάλαφρο look και το Yves Klein Blue με ιταλική κουζίνα επιπέδου. Μην ξεχνάτε βέβαια και τα κλασικά Φιλιππής, Katrine's, Chez Marias και El Greco που με χαρά διαπιστώσαμε ότι βρίσκεται και φέτος κοντά μας, στη γνωστή του θέση, παρά τις φήμες περί του αντιθέτου.
Το Mamaca's έχει πάντα μία από τις ομορφότερες αυλές στη Χώρα και το Αρχαίων Γεύσεις προτείνει ενδιαφέρουσα κουζίνα με ρίζες στην Αρχαία Ελλάδα.
Αν, πάντως, θέλετε να συνδυάσετε φαγητό με διασκέδαση, τότε το Sea Satin κρατά και φέτος τα σκήπτρα, μην ξεχνάτε όμως και το πολύ καλό Mexican-bar restaurant Apallosa.
Φαγητό μετά το μπάνιο
ΨΑΡΟΥ
Αγγελετάκης: για το φρέσκο ψάρι, την ποικιλία και το καλύτερο παραλιακό σέρβις στο νησί. Ruvera: για την εκπληκτική σαλάτα του κήπου, το κορυφαίο λουκάνικο και την καλύτερη -home-made- λούζα στη Μύκονο. ΦΤΕΛΙΑ Άκρη: προσεγμένη εμφάνιση και ελληνικά πιάτα από τα χέρια της κυρίας Μαρίας. Hot point η αστακομακαρονάδα. ΠΛΑΤΥΣ ΓΙΑΛΟΣ Νίκος: φαγητό δίπλα στη θάλασσα και μεγάλη ποικιλία ελληνικών και διεθνών πιάτων. ΚΑΛΟ ΛΙΒΑΔΙ La Barca: πληθωρική κουζίνα, πλούσια αστακομακαρονάδα σε όμορφο ντεκ πλάι στη θάλασσα. AΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ Haroula's: για μύδια, φρέσκο ψάρι και διάφορα πιάτα της διεθνούς κουζίνας σε μια καλόγουστη βεράντα. ΑΓΙΑ AΝΝΑ ΠΑΡΑΓΚΑΣ Αχιναίοι: για απογευματινά γλέντια και φρέσκα θαλασσινά και αχινούς.PRE-SUMMER FUN

Τι θα δείτε, τι δεν αξίζει να δείτε, τι θα ακούσετε, τι άλλαξε και γενικά τι παίζει φέτος στο νησί των ανέμων! Από τη Σίλια Αντωνίου
Full είναι και φέτος το line up του Cavo για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.
19/7: Steve Lawler & Jan Carbon.
20/7: Superfunk/ Fabrice Texier & Stephane Bonan.
27/7: Kevin Yost. 30/7: Sasha !!!
1/8: Pippi.
8/8: Rame, Uovo, Dino Angioletti (Pasta Boys) Joey T Vanelli.
10/8: Lello Mascolo & Francesco Farfa.
14/8: Danny Howells.
17/8: Darren Emerson vs Tim Deluxe.
21/8: David Morales.