Φθινόπωρο στην Κεφαλονιά

Η Κεφαλονιά του γλυκού Σεπτεμβρίου σε συνεπαίρνει με τις μαγευτικές της βίστες, τους πολύχρωμους και ήσυχους οικισμούς, τις διαδρομές που κόβουν την ανάσα, τις γεύσεις και τις μυρωδιές της. Η Άρτεμις Τζίτζη περιπλανήθηκε, κατέγραψε και μεταδίδει.

Φθινόπωρο στην Κεφαλονιά

Η Κεφαλονιά του γλυκού Σεπτεμβρίου σε συνεπαίρνει με τις μαγευτικές της βίστες, τους πολύχρωμους και ήσυχους οικισμούς, τις διαδρομές που κόβουν την ανάσα, τις γεύσεις και τις μυρωδιές της. Η Άρτεμις Τζίτζη περιπλανήθηκε, κατέγραψε και μεταδίδει.

Για ρομαντική θέα

Φθινόπωρο στην Κεφαλονιά - εικόνα 1

Η Μονή Κηπουραίων Θα απολαύσετε ένα συναρπαστικό ηλιοβασίλεμα, το καλύτερο του νησιού, καθώς ο ήλιος βυθίζεται στο Ιόνιο μέσα σε ροζ, μοβ και πορτοκαλί χρώματα. Η μονή χτίστηκε το 1759 και βρίσκεται στην άκρη της χερσονήσου της Παλικής, κρεμασμένη πάνω από τη θάλασσα. Το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου ήταν η μεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού, που εγκαταλείφθηκε γύρω στο 1750. Πήρε το όνομά του από το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, το οποίο ήταν χτισμένο στην κορυφή πριν από την κατοίκηση και την οχύρωση του λόφου αλλά και την ίδρυση του πρώτου και παλιότερου εσωτερικού φρουρίου. Συναρπαστική θέα στην πεδιάδα και στο Ιόνιο και ρομαντικός περίπατος στον πεζόδρομο που οδηγεί προς το Κάστρο με τις ανθισμένες αυλές των μικρών σπιτιών. Το Κάστρο της Άσσου Λαμπρό δείγμα της οχυρωματικής τέχνης των Βενετών, χτισμένο πάνω στη χερσόνησο της Άσσου, ενώνεται με τη στεριά με μια στενή λωρίδα γης. Μπορεί να ακούσετε και τις οπλές των αλόγων καθώς θα ανεβαίνετε τον ανηφορικό δρόμο μια φθινοπωρινή ημέρα, με τη θέα του Ιόνιου από τη μία πλευρά και της Άσσου από την άλλη. Ο Μύρτος Την ημέρα η θέα της λευκής άμμου και των σμαραγδένιων νερών από τους απόκρημνους βράχους ύψους 300 μ. είναι συνταρακτική. Ακόμη και η βουή της θάλασσας φτάνει μέχρι πάνω στις κορδέλες του δρόμου. Όταν έχει ομίχλη –κι έχει συχνά–, το τοπίο με την Άσσο στο βάθος είναι μυθικό. Και το βράδυ, αν έχει φεγγάρι, ένα απόκοσμο φως μοιάζει να βγαίνει από το βυθό.

Για βόλτες και αναμνήσεις

Φθινόπωρο στην Κεφαλονιά - εικόνα 2
Η guest villa στο Κτήμα Μηλιαρέση

Άσσος Παλιά αρχοντικά, καφενεδάκια πάνω στον μικρό κλειστό κόλπο, μπουκαμβίλιες, ησυχία –τα αυτοκίνητα δεν μπαίνουν στον οικισμό–, το κάστρο από πάνω, η μικρή πλατεία με τα πλατάνια και βάρκες που σε πηγαίνουν στις γύρω παραλίες με τα άσπρα βότσαλα. Φισκάρδο Η Κεφαλονιά όπως ήταν πριν από το σεισμό, με τα χρωματιστά σπίτια με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Είναι μαγεία οι φθινοπωρινές βόλτες στα μοναχικά στενά του κοσμοπολίτικου οικισμού.

Για διαδρομές που κόβουν την ανάσα

Φθινόπωρο στην Κεφαλονιά - εικόνα 3
Η περαντζάδα στο λιμανάκι του Φισκάρδου

Ξεκινώντας από την Αγία Ευφημία, ο δρόμος ανεβαίνει στον Ξηροπόταμο και με συνεχείς στροφές πάνω από γκρεμούς φτάνει στο Νιοχώρι με τη φοβερή θέα προς το στενό της Ιθάκης. Από το χωριό Πλαγιά ο δρόμος κατηφορίζει, με πολλές στροφές, μέχρι την ερημική βοτσαλωτή παραλία του Κακογγύλου. Από τα Μεσοβούνια ο βατός χωματόδρομος, που στη συνέχεια γίνεται μονοπάτι, οδηγεί –ύστερα από πορεία μισής ώρας– στην εντελώς μοναχική παραλία Καταλύματα: ένα πηγάδι και τεράστια πουρνάρια με πολλή δροσιά. Από τα Αντιπάτα, αριστερά μετά την ταβέρνα και λίγο προτού τελειώσει η άσφαλτος, θα βρείτε στον κορμό ενός δέντρου τη σηματοδότηση για το δασικό μονοπάτι που καταλήγει στο Δαφνούδι: πράσινα νερά, βότσαλο, δέντρα και ονειρικό σκηνικό. Μετά τον οικισμό Λιβάδι, από Ληξούρι προς Αργοστόλι, ο δρόμος στρίβει αριστερά για Αθέρα. Μετά το χωριό, αρχίζει κατηφορικός δρόμος για την παραλία Πόρτο Αθέρας: θέα εκπληκτική και νερά σαν της Καραϊβικής.

Πού να μείνετε

Φθινόπωρο στην Κεφαλονιά - εικόνα 4
Η υπόγεια λίμνη της Μελισσάνης

Μareblue Apostolata Resort

& Spa (Σκάλα, 2671083581-2,

www.marebluehotels.gr) Από τις καλύτερες επιλογές για τους λάτρες των resorts στην νοτιοανατολική ακτή του νησιού. Ενδιαφέρουσα κουζίνα στο καινούργιο εστιατόριο «Ostrako».

Faros Suites (Φισκάρδο, 2674041355, www.myrtoscorp.com) Ξενώνας-κομψοτέχνημα σε νεοκλασικό κτίριο, με πολυτελή επίπλωση αποικιακού ρυθμού.

Καταπληκτική θέα.

Μουσείο-Ξενοδοχείο «Γεώργιος Μολφέτας» (Φαρακλάτα, 2671084630, www.georgemolfetas.com) Το σπίτι του ποιητή Γιώργου Μολφέτα γίνεται μια κομψότατη «χρονομηχανή» που σε γυρίζει πίσω στο 19ο αιώνα, αφού όλα τα έπιπλα και τα αντικείμενα είναι αντίκες.

Αίνος (Αργοστόλι, 2671028013, www.aenps.com) Παλιά ξενοδοχειακή δόξα της πόλης, σε ριζικά ανακαινισμένο νεοκλασικό κτίριο με ανάλαφρο αγγλικό αποικιακό στιλ στη διακόσμηση και θέα στην πλατεία από τις γωνιακές σουίτες.

Κτήμα Μηλιαρέση/Villa Filalexia (Κάστρο, 6945617745, κ. Λύσανδρος Μηλιαρέσης, www.migliaressis.estate.com) Μέσα στο κτήμα μιας από τις πιο ισχυρές ενετικές οικογένειες του νησιού, ένα πέτρινο αγροτόσπιτο κι ένα σπάνιο αμφιθεατρικό αλώνι, η «Villa Filalexia», με δωμάτια διακοσμημένα με αντίκες, θυμίζει βίλα στην

Τοσκάνη.

Πού να φάτε

Φθινόπωρο στην Κεφαλονιά - εικόνα 5
Η παραλία του Μύρτου

Η ταβέρνα του Ψαρά (Αγία Κυριακή, 2671085105) Μια σταλιά, εκεί όπου τελειώνει η παραλία, σερβίρει ό,τι ψάρεψε το πρωί – συν σαλάτες. Τέλειο.

Αλατιές (Μάγγανος, 6977584781) Ακριβώς πάνω από τη μικροσκοπική, άκρως ρομαντική παραλία Αλατιές, ένα ταβερνάκι με μαγειρευτά, γαύρο μαρινάτο, θαυμάσια αμυγδαλόπιτα κι εξαιρετικές πίτες από τις Ηπειρώτισσες Γεωργία και Βιβή Λεβέντη.

Zoρμπάς (Ληξούρι, 2671093129) Μικρή σάλα και δεντρόφυτη αυλίτσα, ριγανάδα, κρεατόπιτα, κλέφτικο στη λαδόκολλα και κόκορας παστιτσάδα.

Λιθερό (Λουρδάτα, 2671031023) Στην άκρη της τεράστιας παραλίας του Λουρδά, σε ένα μικροσκοπικό λιμανάκι που χωράει ίσα ίσα μια βάρκα. Ψάρια κατευθείαν από το καΐκι, μαγειρευτά και πραγματική κεφαλονίτικη αλιάδα (σκορδαλιά).

Πλάτανος (Άσσος, 2674051381) Κάτω από τα πλατάνια της αυλής, στο κέντρο του χωριού, με πολλά ωραία μαγειρευτά και θαυμάσια ψητά με κρέατα δικής τους παραγωγής.

Εστιατόριο Μουσείου-Ξενοδοχείου «Γεώργιος Μολφέτας» (Φαρακλάτα, 2671084630, www.georgemolfetas.com) Πολύ υψηλού επιπέδου φαγητό από την κ. Κατερίνα, στο μικρό μπαλκονάκι του ομώνυμου ξενώνα. Αρωματικά χόρτα, μεθυστικές σάλτσες, ένα κότσι-αριστούργημα, πιάτα-αντίκες, περιποίηση αβρή και θερμή. Η μους με πικρή σοκολάτα θεϊκή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.