Ζήρια

Οι διαδρομές με φόντο τα αγριοκυπάρισσα, τα έλατα και τα μαύρα πεύκα που σκεπάζουν τις πλαγιές, οι βόλτες στο δάσος, τα χωριά-μπαλκόνια κυριολεκτικά ανάμεσα σε καστανιές, δρυς και πλατάνια, οι ποιοτικοί ξενώνες φουλ της πέτρας, τα παραδοσιακά ταβερνάκια κι ένα ανεξάντλητο δίκτυο χωμάτινων δρόμων κάνουν τη Ζήρια αγαπημένο προορισμό των Αθηναίων για εύκολα φυσιολατρικά weekends.

Ζήρια

Οι διαδρομές με φόντο τα αγριοκυπάρισσα, τα έλατα και τα μαύρα πεύκα που σκεπάζουν τις πλαγιές, οι βόλτες στο δάσος, τα χωριά-μπαλκόνια κυριολεκτικά ανάμεσα σε καστανιές, δρυς και πλατάνια, οι ποιοτικοί ξενώνες φουλ της πέτρας, τα παραδοσιακά ταβερνάκια κι ένα ανεξάντλητο δίκτυο χωμάτινων δρόμων κάνουν τη Ζήρια αγαπημένο προορισμό των Αθηναίων για εύκολα φυσιολατρικά weekends.

Ζήρια - εικόνα 1

Άνω και Μεσαία Τρίκαλα, Εβροστίνα, Γκούρα… Απ’ όποιο χωριό κι αν ξεκινήσετε για να κάνετε το γύρο της, τα χρώματα του ορεινού τοπίου και ο πλούτος από αξιοθέατα θα σας παρασύρουν σε ατελείωτες βόλτες. Τα τελευταία χρόνια οι νέες επενδύσεις στο πάλαι ποτέ βουνό των φυσιολατρών δίνουν και παίρνουν. Από τη Ρίζα και την Καρυά μέχρι την Γκούρα και το Πανόραμα Φενεού δύσκολα θα βρείτε πλέον χωριουδάκι χωρίς ξενώνα – και μιλάμε για καλαίσθητες προτάσεις διαμονής, οι οποίες δεν έχουν τσιγκουνευτεί τις σύγχρονες ανέσεις. Δύο χιλιόμετρα βόρεια από το χωριό της Αρχαίας Φενεού (Καλύβια Φενεού), βρίσκεται το πιο «nirvana spot» της περιοχής: η τεχνητή λίμνη Δόξα, μια γαλήνια υδάτινη επιφάνεια, με ένα νησάκι στη μέση –όπου ξεχωρίζει το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου–, περιτριγυρισμένη από ένα τεράστιο ελατόδασος και το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου. Στο φράγμα της λίμνης, ακολουθήστε προς τα δεξιά το χωματόδρομο και πριν από τον Φενεό ανεβείτε αριστερά, στην πανέμορφη δασική βλάστηση του Χελμού, που οδηγεί στη γραφική Ζαρούχλα. Στα αξιοθέατα-αφορμή για βόλτα σημειώστε το εκκλησάκι του Παλαιομονάστηρου και το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου Φενεού. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στο καινούργιο Μουσείο Περιβάλλοντος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς στη Στυμφαλία. εντυπωσιάζει έτσι όπως ξεπροβάλλει ο γεωμετρικός του όγκος καθώς κινούμαστε στην κλασική ευθεία κατά μήκος της λίμνης, ενώ κάνει αίσθηση η μοντέρνα­ μουσειολογική προσέγγιση, η οποία δείχνει το οικοσύστημα­ στην ολότητά του, εντάσσοντας μάλιστα και την ανθρώπινη Ιστορία σε αυτό. Το σχετικά καινούργιο αθλητικό-χιονοδρομικό κέντρο Ζήριας με μια πίστα baby lift ύψους 100 μ. σας περιμένει –καιρού θέλοντος– για παιχνίδια με το χιόνι­ ή για καφέ στο σαλέ, ενώ μπορείτε να νοικιάστε από εκεί snow mobile ή ATV και να περιηγηθείτε μέχρι τη λίμνη Δασίου­ ή το Σπήλαιο του Ερμή. Με τετρακίνηση και τις συμβουλές­ των ντόπιων για το... δελτίο δρόμων, αξίζει να κινηθείτε προς το οροπέδιο της Σκαφιδιάς και από εκεί να κατεβείτε στην πίσω πλευρά του βουνού, στην Γκούρα, έχοντας χορτάσει ένα πανόραμα χιονισμένων κορυφών μέχρι τον Χελμό. Για οργανωμένες εξορμήσεις αναζητήστε την εταιρεία εναλλακτικών δραστηριοτήτων Greek Adventure. Στο πολύ χρηστικό site www.e-ziria.gr μπορείτε να βρείτε χάρτες, όπως και προτάσεις για διαδρομές. Γυρίζοντας προς Αθήνα, μια ωραία διαδρομή είναι αυτή από το χωριό Καστανιά, το οποίο μοιάζει να ακουμπάει στα έλατα, μέχρι τη Νεμέα μέσα από τα χωριά Ψάρι, Αηδόνια και Πετρί. Μπορείτε, τέλος, να κάνετε και μια στάση σε κάποιο από τα οινοποιεία της περιοχής, π.χ. στο Κούτσι, στο Κτήμα Σεμέλη.

Πού να μείνετε

Στα Τρίκαλα, στο Πλειάδων Γη (Κάτω Τρίκαλα, 2743091137, 6973027000, www.pliadongi.gr), ένα όμορφο πετρόκτιστο resort (15 στρ.) με περιμετρική θέα. Στο Σαλέ των Χρωμάτων (Μεσαία Τρίκαλα, 2743091203, www.colourschalet.gr), τον πιο ιδιοσυγκρασιακό ξενώνα της περιοχής. Στο Ηλιοβασίλεμα (Μεσαία Τρίκαλα, 2743091440, www.iliovasillema.com) στην κορυφή του χωριού, με σύγχρονα δωμάτια και θέα. Στο Παλιόκαστρο (Κάτω Τρίκαλα 2743071323, www.paliokastro.gr), ένα περιποιημένο πέτρινο συγκρότημα με δέκα δωμάτια. Στο Αρχοντικό Φιαμέγκου (Μεσαία Τρίκαλα, 2743091188, www.webgreece.gr/hotelsfiamegou), ένα ζεστό ξενώνα. Στις Ουρανοδρομίες (Μεσαία Τρίκαλα, 2743091416, www.uranodromies.com) με διαμερίσματα για 2-6 άτομα. Στα Έλατα (6747771762, 2743028524) σε μια μονοκατοικία για παρέες και δύο στούντιο. Στην Εβροστίνα, στον ξενώνα Ευρωστίνη (2743032122, www.evrostini.com). Στην Γκούρα, στο Ακροθέα (2747051471, www.akrothea.gr) με τα άνετα δωμάτια με ασύλληπτη θέα, στο Αρχοντικό Πρεδάρη (2747051280, www.arhontiko-predari.gr), ένα πέτρινο οικογενειακό αρχοντικό του 1870, και στον παραδοσιακό ξενώνα Σεμέλη (2747051319, www.hotelsemeli.gr). Στο Πανόραμα Φενεού, στο ζεστό Ξενώνα Αλεξίου (2742026200, www.alexiouhotel.gr). Στην Αρχαία Φενεό, στον Μίτο της Αριάδνης (2747041254, www.mitosariadnis.gr) . Στην Καστανιά­, στο Astra Hotel (2747061202, www.astrahotel.gr), έναν ιδιαίτερο ξενώνα με pop πινελιές αλλά­ και καλές γεύσεις, και στο Xenia Καστανιάς (2747061283, www.xeniakastania.gr) με τα λιτά δωμάτια που αγγίζουν τα έλατα. Στην Καρυά, στην Αναράδα (2743091396, 6944633605) στα στούντιο με θέα.

Πού να φάτε

Στα Τρίκαλα, στην Πινακωτή (Μεσαία Τρίκαλα, 2743091447) για αγριογούρουνο στιφάδο και μπουρμπούλι, στο Άρτεμις (Μεσαία Τρίκαλα, 6976444555) για γευστικό αρνάκι γκιούλμπασι κι εξαιρετικές πίτες, στα 7 Αδέλφια (Μεσαία Τρίκαλα, 2743091229) για πίτες και μαγειρευτά. Στην Γκούρα, στο Κάτι Καλύτερο (2747051260) για μοσχάρι με κυδώνι, με σούπερ θέα. Στην Εβροστίνα, στο Αρχοντικό της Ζάχολης (2743031661), το οποίο ειδικεύεται στο κρέας, και στον Κοραή (2743031786) για χορτόπιτες της κ. Ζωής και παϊδάκια. Στην Αρχαία Φενεό, στο Κουτούκι του Στάικου (2747041166) για φασολάδα με θέα στη λίμνη Δόξα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.