Last minute Αποκριά στη Θήβα

Αν το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας σας βρίσκει στην Αθήνα, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να στερηθείτε την αποκριάτικη βόλτα σας. Η Θήβα –με το διάσημο πια Βλάχικο Γάμο της– βρίσκεται μόλις μιάμιση ώρα μακριά και προσφέρεται άνετα για μονοήμερη ή διήμερη εκδρομή. Μην ξεχάσετε να βάλετε στολή, αν έχετε και φουστανέλα ακόμη καλύτερα!

Last minute Αποκριά στη Θήβα

Αν το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας σας βρίσκει στην Αθήνα, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να στερηθείτε την αποκριάτικη βόλτα σας. Η Θήβα –με το διάσημο πια Βλάχικο Γάμο της– βρίσκεται μόλις μιάμιση ώρα μακριά και προσφέρεται άνετα για μονοήμερη ή διήμερη εκδρομή. Μην ξεχάσετε να βάλετε στολή, αν έχετε και φουστανέλα ακόμη καλύτερα!

Last minute Αποκριά στη Θήβα - εικόνα 1

Από τις 7 το πρωί της Καθαράς Δευτέρας ανάβουν φωτιές στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης (οδός Επαμεινώνδα) και τα παλικάρια χορεύουν πυρρίχιο μέχρι να έρθει η ώρα να συναντηθεί ο γαμπρός με τη νύφη, η οποία μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα θηλυκή, να έχει μούσι και βαριά φωνή, είναι όμως… καλό κορίτσι κι από σπίτι. Στη συνέχεια, οι Βλάχοι φεύγουν σιγά σιγά και το μεσημέρι το δρώμενο μεταφέρεται στον προαύλιο χώρο της Αγίας Τριάδας, σε ένα μικρό καταπράσινο λοφάκι λίγο έξω από την πόλη, για φαγητό και το διακανονισμό των τελευταίων λεπτομερειών του γάμου. Στο τραπέζι που στρώνεται με νηστίσιμα καλούδια είστε όλοι καλεσμένοι. Στις 2 μ.μ. η πομπή επιστρέφει και πάλι στο κέντρο της πόλης, το ξύρισμα του γαμπρού ξεκινάει στα κονάκια των συμπεθέρων και η προίκα της νύφης βγαίνει στο φως κι αρχίζει ο χορός.

Αν διανυκτερεύσετε, σημειώστε πως το μεσημέρι της Κυριακής (1 μ.μ.) οι Καπεταναίοι, με νταούλια και πίπιζες, φέρνουν βόλτα στα βλάχικα κονάκια και στήνουν χορό στο κέντρο, ενώ στη συνέχεια γίνονται το προξενιό και τα αρραβωνιάσματα και, φυσικά, ακολουθεί χορός μέχρι πρωίας.

Φαγητό - διαμονή

Σημειώστε πως οι περισσότερες ταβέρνες και μεζεδοπωλεία βρίσκονται στο κέντρο της πόλης. Στην οδό Επαμεινώνδα θα βρείτε το εστιατόριο «Διόνυσος» (2262024445) με πολλά μαγειρευτά και τη «Λαδόκολλα» με μεζεκλίδικο προφίλ. Αν, πάλι, θέλετε να βγείτε εκτός κέντρου, τότε κλείστε τραπέζι στις ταβέρνες (εκτός από τα κλασικά ψητά, θα διαθέτουν και νηστίσιμο μενού) «Κουτσούρας», στην είσοδο της πόλης (2262027497), και «Τζάκι», απέναντι από το σιδηροδρομικό σταθμό (2262029307). Για διανυκτέρευση σημειώστε τα ξενοδοχεία «Διονύσιον Μέλαθρον» (Δημοκρίτου 5, 2262089523), «Νιόβη» (Επαμεινώνδα 63, 2262 029888), «Philoxenia» (0,5 χλμ. οδού Θηβών-Αμπελοχωρίου 2262028705).

Τι να δείτε

• Το Λαογραφικό Μουσείο του 5ου Γυμνασίου Θήβας.

• Την Οιδιπόδεια Κρήνη στους Αγίους Θεοδώρους, όπου –σύμφωνα με το μύθο– έπλυνε ο Οιδίποδας τα χέρια του μετά το φόνο του πατέρα του Λάιου.

• Το ναό της Ζωοδόχου Πηγής (1820) στο καταπράσινο Μοσχοπόδι (ενδείκνυται και για πικνίκ).

• Τη Μονή Σαγματά, λίγο έξω από τη Θήβα, κοντά στο χωριό Ύπατο, που είναι χτισμένη στα ερείπια του ναού του Υπάτου Διός.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.