2 νησιώτικα καρναβάλια έξω καρδιά

Κουδουνάτοι, κορδελάτοι και σάτυροι στη Νάξο, γέροι, κορέλες και Φράγκοι στη Σκύρο. Τώρα που ανοίγει το Τριώδιο ποιος τους πιάνει τους νησιώτες στα γλέντια και τα μασκαρέματα! Εσείς ποιο καράβι θα πάρετε;

2 νησιώτικα καρναβάλια έξω καρδιά

Κουδουνάτοι, κορδελάτοι και σάτυροι στη Νάξο, γέροι, κορέλες και Φράγκοι στη Σκύρο. Τώρα που ανοίγει το Τριώδιο ποιος τους πιάνει τους νησιώτες στα γλέντια και τα μασκαρέματα! Εσείς ποιο καράβι θα πάρετε;

Νάξος

2 νησιώτικα καρναβάλια έξω καρδιά - εικόνα 1

Τα γλέντια των κορδελάτων το τελευταίο τριήμερο της Αποκριάς σε Εγγαρές, Μέλανες, Γαλήνη, Κινίδαρο και Άγιο Αρσένιο και τα εκκωφαντικά γυρίσματα των κουδουνάτων στ’ Απεράθου μας έχουν μείνει αξέχαστα. Τρελό κέφι, ωστόσο, βγάζουν και οι διονυσιακής έμπνευσης νυχτερινές παράτες στη Χώρα: στις 4/3 με τα Μεθυδότια και στις 5/3 η λαμπαδηφορία από το Κάστρο μέχρι το λιμάνι εν μέσω… ιαχών και κρασο-ρακο-κατάνυξης. Know how Τώρα που δεν μπορείτε να κολυμπήσετε είναι ό,τι πρέπει να απολαύσετε την ενδοχώρα με τα βυζαντινά ξωκλήσια, τα μεσαιωνικά πυργόσπιτα, τους αρχαιολογικούς χώρους, το ναό της Δήμητρας στη Γύρουλα και τους μαρμάρινους Κούρους στο Φλεριό. Πάρτε το χρόνο σας στα σοκάκια της Απειράνθου –στα οπωσδήποτε εδώ το χοιρινό ρόστο «Στου Λεφτέρη­» και στου «Ελευθερίου»– και βολτάρετε στο Χαλκί κάνοντας στάση στο αποστακτήριο Βαλληνδρά για λικέρ κίτρο, προτού ξαποστάσετε στο καφέ της Χριστίνας ή το καφενείο του Γαλάνη για γαλακτομπούρεκο. Για φαγητό σημειώστε τον «Ξενάκη» στις Μέλανες­ και τη «Στέλλα» στις ­Εγγαρές και για διαμονή, απλά και οικονομικά, στη Χώρα τα «Apollon» (2285026802), «Γρόττα» (2285022101) και στον Άγ. Γεώργιο «Naxos Resort» (2285026650). (φωτό: www.inskyros.gr)

Σκύρος

2 νησιώτικα καρναβάλια έξω καρδιά - εικόνα 2

«Άγγελος είσαι μάτια μου, κανένας δεν σου μοιάζει. Κρίνε με τις επτά κορφές που γέρνεις με τ’ αγιάζι…» Τα αποκριάτικα σαββατοκύριακα θα το ακούσεις το τραγούδι της κορέλας στη Χώρα. Μαζί έρχεται και ο Γέρος, η κεντρική μορφή της σκυριανής Αποκριάς, ο οποίος, ζωσμένος με μια μαλλιαρή κάπα, «λυριρίζει» τα κουδούνια του. Λέγεται ότι το έθιμο γέννησε η περιπέτεια ενός τσοπάνη, που σάλεψε ο νους του όταν βρήκε νεκρά τα πρόβατά του κι έκτοτε κυκλοφορούσε με τα κουδούνια τους… Στις 6/3 όλοι περιμένουν την κουστωδία της Τράτας με τα περιπαικτικά στιχάκια της. Know how Ανηφορίστε μέχρι το Λαογραφικό Μουσείο Φαλτάιτς και το Αρχαιολογικό Μουσείο και –γιατί όχι;– ως τα ριζά του Κάστρου. Για φαγητό, το καφενείο «Μαρίτσα» φτιάχνει τα καλύτερα τυροπιτάρια. Αξίζει και μια εκδρομή στα βόρεια του νησιού, με στάση στην «Ταβέρνα του Τάκου» στον Άγιο Πέτρο.

Ιδιαιτερη πρόταση διαμονής το Ammos Hotel (2222091234). Επίσης, στο «Νεφέλη - Σκυριανά Σπίτια Δημήτριος» (2222091964). Ταξίδι στο νησί οργανώνει το Συρίγος Travel (2103223000).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Το χειμερινό περιοδικό "Taste & Travel" κυκλοφορεί την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου μαζί με το "αθηνόραμα"

Πλούσιο και χορταστικό, σας στρώνει το χάρτη για τα πιο νόστιμα ταξίδια του χειμώνα!

Tα πιο όμορφα (και διάσημα) Christmas markets της Ευρώπης

Ταξίδεψε έστω εικονικά σε μέρη που μυρίζουν γλυκό κρασί και φρεσκοψημένο μπισκότο.

One&Only Aesthesis: Χριστουγεννιάτικη μαγεία στη Ριβιέρα

Στην καρδιά της Αθηναϊκής Ριβιέρας, το One&Only Aesthesis υποδέχεται τη φετινή εορταστική περίοδο με λάμψη, φινέτσα και ανεπιτήδευτη πολυτέλεια.

"Corinthian Village": Στιγμές χαλάρωσης σε ένα παραμυθένιο "χωριό" μια ανάσα από την Αθήνα

Ένα από τα ομορφότερα παραλιακά χωριά της περιοχής, είναι προορισμός των κοντινών μας χειμωνιάτικων εξορμήσεων, με ορμητήριο ένα υπέροχο "χωριό" που προσφέρει ξεχωριστή φιλοξενία.

Από τη Γερμανία με πνεύμα Χριστουγέννων - Μια συνέντευξη με τον Πρέσβη, Andreas Kindl

Μιλήσαμε με τον Πρέσβη Andreas Kindl για τις χριστουγεννιάτικες γερμανικές παραδόσεις της πατρίδας του με αφορμή το θέμα του παιδικού διαγωνισμού ζωγραφικής της Πρεσβείας.

Ιαπωνία ή Νότια Κορέα; Τελικός προορισμός οι ανθισμένες κερασιές

Ταξίδι στην Ανατολή: "Κρας τεστ" ανάμεσα σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα - Εκεί που την άνοιξη ανθίζουν οι κερασιές και ο ρομαντισμός της φύσης καθηλώνει.