Η δεύτερη άνοιξη της Αράχοβας

Την αγαπάμε κοσμική και ντυμένη στα λευκά το χειμώνα, ωστόσο οι ανοιξιάτικες λιακάδες τής ταιριάζουν εξίσου. Ιδιαίτερα φέτος που τη βρίσκουμε ανανεωμένη και με νέα, ενδιαφέροντα στέκια. Από τον Βαλσάμη Δουκάκη

Η δεύτερη άνοιξη της Αράχοβας

Την αγαπάμε κοσμική και ντυμένη στα λευκά το χειμώνα, ωστόσο οι ανοιξιάτικες λιακάδες τής ταιριάζουν εξίσου. Ιδιαίτερα φέτος που τη βρίσκουμε ανανεωμένη και με νέα, ενδιαφέροντα στέκια. Από τον Βαλσάμη Δουκάκη

Η δεύτερη άνοιξη της Αράχοβας - εικόνα 1
Στο ονειρεμένο σκηνικό του «Elatos Resort & Health Club»

Παίρνοντας αυτήν την εποχή εκείνη τη φοβερή τελευταία στροφή του δρόμου από Αθήνα, θα αντικρίσετε το γραφικό χωριό της Αράχοβας να λούζεται στο φως. Όλα της τα τοπόσημα βρίσκονται ασφαλώς στη θέση τους: η γέφυρα, ο βράχος της Ώρας με το ρολόι, ο Αϊ-­Γιώργης με τα 264 πέτρινα σκαλοπάτια και βέβαια το κεντρικό στενό, στο οποίο θα σεργιανίσετε με την ησυχία σας και χωρίς τα πλήθη του χειμώνα.
Μια χαρά χιόνι εξακολουθεί να καλύπτει τις πλαγιές του Παρνασσού και οι λάτρεις της χιονοδρομίας συνεχίζουν ακόμη και τώρα να καρβάρουν στις πλαγιές του. Όσοι μάλιστα βρεθείτε στο βουνό αυτό το σαββατοκύριακο, σημειώστε πως θα είστε οι τελευταίοι που θα χρησιμοποιήσουν τους αναβατήρες Αφροδίτη και Βάκχος, καθώς την 1η Απριλίου ξεκινά η πρώτη φάση εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των αναβατήρων του χιονοδρομικού από τα Κελάρια. Μέχρι τη λήξη της σεζόν, πάντως, περί τα μέσα Απριλίου θα λειτουργεί κανονικά η Φτερόλακκα.

Η δεύτερη άνοιξη της Αράχοβας - εικόνα 2
Στιγμές χαλάρωσης στην υπέροχη πισίνα του «Santa Marina Arachova Resort & Spa»

Άρρηκτα συνδεδεμένη με τη χιονοδρομική ιστορία του βουνού η σχολή σκι Πάππος-Μπαλντούμης, η οποία διαθέτει τους καλύτερους δασκάλους στις πίστες, αλλά και την πληρέστερη γκάμα εξοπλισμού κι ένδυσης στα καταστήματά της.
Το απόλυτο comeback έκανε φέτος το πάντα πρωτοπόρο «Elatos Resort & Health Club», ως μέλος πλέον των Aria Hotels, και με πλήρως ανακαινισμένο το κεντρικό κτίριο του Club House, το οποίο χαρίζει –όπως και το υπόλοιπο συγκρότημα– απόλυτη ηρεμία και υπέροχη θέα στα έλατα του εθνικού δρυμού.
Στην Αράχοβα, άλλωστε, ποτέ δεν έλειψαν οι ξενοδοχειακές υποδομές επιπέδου. Από τα εμβληματικά ορεινά resorts όπως το «Santa Marina Arachova Resort & Spa» και το αδελφό «Santa Marina Arachova» μέχρι τους ατμοσφαιρικούς ξενώνες όπως ο κεντρικός «Αλέξανδρος», η βεντάλια είναι μεγάλη κι έχει μία πρόταση για τον καθέναν.

Η δεύτερη άνοιξη της Αράχοβας - εικόνα 3
Το στεγασμένο αίθριο του «Ε» είναι όλα τα λεφτά

Εξίσου πληθωρικό και με πινελιές ανανέωσης το σκηνικό στη διασκέδαση, με τα all day στέκια να έχουν τον πρώτο λόγο και να ανεβάζουν τα ντεσιμπέλ όταν νυχτώσει. Δυνατός παίκτης για όλες τις ώρες της ημέρας το «Ε» πάνω στο κεντρικό στενό, με πανέμορφη μπάρα που το βράδυ φωτίζεται ατμοσφαιρικά αλλά και υπέροχο χώρο εστιατορίου με τζαμένια οροφή, όπου θα απολαύσετε σαλάτες, ριζότο, ζυμαρικά και κρεατικά. Ως «Isidora Gallery» επαναλειτούργησε πέρυσι το ιστορικό «Ισιδώρα» του Γιώργου Χανδέλη από την κόρη του Ισιδώρα σε συνεργασία με την Κατερίνα Σταματελάτου. Στο γνώριμο αρχοντικό του 1760 τα δύο κορίτσια δημιούργησαν ένα πολύ ωραίο wine bar με 25 ετικέτες κρασιού, jazz, blues και soul μουσικές και περιοδικές εκθέσεις. Νέα all day άφιξη στο κεντρικό στενό το «Le Sapin» με τις γαλλικές επιρροές. Κλασική επιλογή στο Λιβάδι το «Εμπορικό tsi-tsi» του Παναγιώτη Δεσφινιώτη, ο οποίος φέτος έπαιξε σε διπλό ταμπλό αναλαμβάνοντας και το «Red Six», στην Πλατεία Λάκκα, με τις after διαθέσεις.

Η δεύτερη άνοιξη της Αράχοβας - εικόνα 4
Η Πέρυ Μαντά θα σας μυήσει στα μυστικά του στιλ

Αν, πάλι, έρθετε στο βουνό με διάθεση να ανανεώσετε την γκαρνταρόμπα σας, η μπουτίκ Lousso, η οποία έκλεισε φέτος τα 10 της χρόνια και το casual «αδερφάκι» της Lousso M+W είναι αυτά που ψάχνετε. Κορυφαίες ξένες κι ελληνικές μάρκες (Devotion, American Vintage, Odd Molly), κομψά υποδήματα και απίθανα αξεσουάρ – όλα διαλεγμένα από τη χαρισματική ιδιοκτήτρια Πέρυ Μαντά.

Η δεύτερη άνοιξη της Αράχοβας - εικόνα 5
Στο εσωτερικό μιας από τις βίλες της Bitsos Development S.Α.

Με την ανοικοδόμηση στο Λιβάδι σχεδόν σε οριακό (και όχι πάντα καλόγουστο) σημείο, μας αρέσει πολύ η νέα σοφιστικέ γειτονιά που δείχνει να δημιουργείται στις παρυφές της Αράχοβας, στο δρόμο προς Δελφούς. Από τους πρώτους «έποικους» που απολαμβάνουν ασυναγώνιστη θέα στη δελφική κοιλάδα το «Elafivolia Arachova Suites» αλλά και το συγκρότημα τεσσάρων κατοικιών προς πώληση της Bitsos Development S.A. (2106727777, www.bitsos.gr). Κύρια χαρακτηριστικά η ευρυχωρία, τα φυσικά υλικά και το μοντέρνα λιτό design, ενώ απλώνονται σε έκταση 5 στρεμμάτων και καθεμία περιβάλλεται από δικό της μεγάλο κήπο.
Όταν το σενάριο της εκδρομής γράφει μεγαλειώδεις αρχαιολογικές βόλτες και ρομάντζο δίπλα στη θάλασσα, παίρνουμε μεμιάς την κατηφόρα προς Δελφούς, έστω και μόνο για να αντικρίσουμε τον απέραντο ελαιώνα της Άμφισσας να «σβήνει» στα γαλάζια νερά του Κρισσαίου Κόλπου, ο οποίος αγκα­λιάζει την Ιτέα και λίγο παραπέρα το Γαλαξίδι.

Η δεύτερη άνοιξη της Αράχοβας - εικόνα 6
Στο «Le Grand Chalet» σας υποδέχεται ο Βασίλης Τσαρουχάς

Εναλλακτικά κινούμαστε στην πίσω πλευρά του Παρνασσού και τραβάμε χειρόφρενο στη διαρκώς ανερχόμενη Αγόριανη. Η κεντρική της πλατεία είναι σκέτο χάρμα οφθαλμών με τα πελώρια πλατάνια αλλά και τα καλόγουστα νεο-ρουστίκ καφέ-μπαρ, όπως το «Αέλια» και το ολοκαίνουργιο «Lis». Την πιο αεροπλανική θέα, πάντως, στο όρος Καλλίδρομο θα την απολαύσετε από το πανέμορφο «Le Grand Chalet» στην κορυφή του χωριού. Ιδιοκτήτης ο Βασίλης Τσαρουχάς, που θα σας καλωσορίσει και στον οικογενειακό ξενώνα «Το Μπαλκόνι της Αγόριανης» κοντά στην κεντρική πλατεία.

Η δεύτερη άνοιξη της Αράχοβας - εικόνα 7
Φρεσκαρισμένος και με έμφαση στα κρεατικά ο «Κυρ-Γιάννης» στην Αγόριανη

Στην ταβέρνα «Κυρ-Γιάννης» στο ισόγειο του ξενώνα τα κρεατικά έχουν την τιμητική τους μαζί με τις άπαιχτες πίτες από τα χεράκια της μητέρας του κ. Ευμορφίας.

Πώς όμως να αντισταθούμε και στην αγαπημένη των εναλλακτικών Αμφίκλεια;
Η βόλτα στο παραδοσιακό της κομμάτι αποκαλύπτει πέτρινα αρχοντικά, πλακόστρωτα σοκάκια και καλοδιατηρημένες πέτρινες βρύσες, ενώ από διάφορα σημεία ξεκινούν μονοπάτια προς τις όχθες του Κηφισού διασχίζοντας γραφικά γεφύρια.

Πού να φάτε

Η δεύτερη άνοιξη της Αράχοβας - εικόνα 8
Φίνα ατμόσφαιρα και καλομαγειρεμένα πιάτα στον «Ζάχο» στο Λιβάδι

Το Αρχοντικό (Αράχοβα, 2267031631) Δυο βήματα από τη γέφυρα, η οικογενειακή ταβέρνα συνδυάζει το καλό φαγητό με τη θέα στο βράχο της Ώρας.
Οίστρος by Aktida (Αράχοβα, 6976979172) Ευρηματικά πιάτα αλλά και διάθεση για ελληνάδικο γλέντι από νωρίς.
Δασαργύρης (Αράχοβα, 2267031291) Σπεσιαλιτέ το κοκορέτσι, το λουκάνικο και το γεμιστό μπιφτέκι.
Ζάχος (Λιβάδι, 2267032159) Από τις πρώτες και πιο μεγαλοπρεπείς ταβέρνες του οικισμού με νέα πιάτα, όπως το αρνάκι αμπελόφυλλο ή φρικασέ με σταμναγκάθι. Επίσης, κρεατικά και πολλά μαγειρευτά.
Δαδί (Αμφίκλεια, 2234023133) Περιποιημένη ταβέρνα στην κεντρική πλατεία. Πίτες με δικό τους φύλλο, υπέροχο αρνάκι γιουβέτσι, φανταστικά μπιφτέκια και τυριά από το τοπικό τυροκομείο.

Πού να μείνετε

Santa Marina Arachova Resort & Spa (Αράχοβα, 2267031954, από € 270) Σε ύψωμα στο δρόμο για το χιονοδρομικό, αποτελεί σταθερά την κορυφαία επιλογή διαμονής στην Αράχοβα.
Santa Marina Arachova (Αράχοβα, 2267031230, από € 130) Σήμα κατατεθέν της πόλης, συνδυάζει την κεντρική τοποθεσία με την απίστευτη θέα στο δελφικό τοπίο.
Αλέξανδρος (Αράχοβα, 2267032884, από € 80) Πάνω στο καλντερίμι για την Πλατεία Λάκκα, ένας πανέμορφος πετρόχτιστος ξενώνας για όσους θέλουν να βρίσκονται σε απόσταση βολής από τα όσα συμβαίνουν.
Elatos Resort & Health Club (Αγόριανη, 2234061162, από € 183) Από τους πρωτοπόρους του αλπικού concept στην Ελλάδα με 39 ξύλινα σαλέ χαμένα στο ελατόδασος και κεντρικό κτίριο με πισίνα, γυμναστήριο, εστιατόριο και γωνιές χαλάρωσης.
Το Μπαλκόνι της Αγόριανης (Αγόριανη, 2234061227, από € 50) Οικογενειακός ξενώνας με ιστορία 30 χρόνων, πεντακάθαρα δωμάτια ρουστίκ ύφους και πλούσιο χειροποίητο πρωινό.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.