Μονοήμερη: Λούτσα, καλοκαίρι για πάντα!

Δύο μεγάλες ευθείες δρόμος και γύρω στα 40 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας, ανάλογα την κίνηση, σε βγάζουν στην παραλία που η αίσθηση του καλοκαιριού καλά κρατεί ακόμα κι όταν οι θερμοκρασίες είναι τσουχτερές με τις σχολές θαλάσσιων σπορ να δίνουν αφορμή για δράση - ή απλά θέαμα, και bonus αρχαιολογίας και ψαροφαγίας.

Μονοήμερη: Λούτσα, καλοκαίρι για πάντα!

Δύο μεγάλες ευθείες δρόμος και γύρω στα 40 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας, ανάλογα την κίνηση, σε βγάζουν στην παραλία που η αίσθηση του καλοκαιριού καλά κρατεί ακόμα κι όταν οι θερμοκρασίες είναι τσουχτερές με τις σχολές θαλάσσιων σπορ να δίνουν αφορμή για δράση - ή απλά θέαμα, και bonus αρχαιολογίας και ψαροφαγίας. Από τη Θεώνη Δρακοπούλου.

Μονοήμερη: Λούτσα, καλοκαίρι για πάντα! - εικόνα 1
Surf Club Albatross, φωτό Παντελής Λαδάς

Η παραλία της Λούτσας θεωρείται ο παράδεισος του surf. «Και είναι όντως! Γιατί όλοι οι άνεμοι λειτουργούν εδώ. Ο βοριάς, ο βορειοανατολικός, το μελτέμι του καλοκαιριού βγαίνει ολοκάθαρο εδώ. Δεν υπάρχει άλλο σημείο στην Αττική που να βγαίνει τόσο καθαρός ο αέρας, να σηκώνει και κύμα και να είναι και καθαρά τα νερά.» Μας λέει η Tony, καθηγήτρια surf και δεινή αθλήτρια με διακρίσεις.

Μονοήμερη: Λούτσα, καλοκαίρι για πάντα! - εικόνα 2

Πήγαμε μια Παρασκευή μεσημέρι, χειμωνιάτικη μέρα γαρ, κι ενώ θα περίμενε κανείς μια άδεια παραλία, βρεθήκαμε σε ένα πολύχρωμο πάρτι από surf και kite. Μέσα σε λίγη ώρα και προς το απόγευμα η θάλασσα είχε γεμίσει από πανιά και αετούς. Ένα θέαμα στο οποίο δεν είναι απαραίτητο να συμμετέχεις για να το απολαύσεις. Και μόνο να αράξεις στα παραλιακά surf clubs για τον καφέ σου και να το παρακολουθείς ζεστός και στεγνός από την καρέκλα σου σε κάνει να ξεχάσεις ότι μόλις μια ώρα πριν ήσουν κολλημένος σε κάποιο φανάρι στην Παλλήνη. Εμείς όμως δεν συνιστούμε την εύκολη λύση. Γι’ αυτό απαρνηθήκαμε τη βολή της καρέκλας και ξεχνώντας τις χαμηλές θερμοκρασίες, βάλαμε τη στολή, μπήκαμε στα παγωμένα νερά και δοκιμάσαμε SUP.

Μονοήμερη: Λούτσα, καλοκαίρι για πάντα! - εικόνα 3
Surf Club Albatross, φωτό Marcello Carvalho

To Stand Up Paddle (SUP) είναι η νέα μόδα στα θαλάσσια σπορ. Πρόκειται για μια σανίδα σαν του surf, πιο πλατιά όμως, που επιτρέπει καλύτερη ισορροπία, στην οποία στέκεσαι όρθιος και κάνεις κουπί. Η καταγωγή του κρατά από τη Χαβάη και στα Χαβανέζικα λέγεται «Hoe he'e nalu». Ακουγόταν πολύ εξωτικό για να μην το δοκιμάσουμε, ακόμα κι αν οι συνθήκες δεν ήταν ιδανικές. Η αλήθεια είναι ότι το ρεύμα μας πήρε λίγο πιο ανοιχτά απ’ ότι είχαμε πρόθεση να φτάσουμε, αλλά καθόλου δεν ανησυχήσαμε γιατί ήρθε και μας μάζεψε o Nίκος, ο εκπαιδευτής μας, με τη βάρκα της σχολής. Πολύ βολικό και ξεκούραστο, ομολογώ! Τώρα, αν στη δική σας λίστα βρίσκονται πιο δραστήρια θαλάσσια σπορ, αυτή η εποχή είναι ιδανική να ξεκινήσετε τα μαθήματα, ώστε το καλοκαίρι να είστε έτοιμοι. Αποφασίστε τι θέλετε, διαλέξτε surf club και… καλά όρτσα!

Μονοήμερη: Λούτσα, καλοκαίρι για πάντα! - εικόνα 4
Στιλ American diner στο εσωτερικό του surf club Nissakia

Surf Club Nissakia:
Με καλιφορνέζικο “αέρα” και στιλ American diner στο εσωτερικό του, το surf club Nissakia είναι το πιο παλιό της περιοχής, από το 1989 για την ακρίβεια, ενώ οι πιστοί του θαμώνες παίζει να έχουν περάσει περισσότερες ώρες εκεί παρά στα σπίτια τους! Βρίσκεται στη βορεινή άκρη της παραλίας της Λούτσας και το κύμα που σηκώνει το spot θεωρείται ιδανικό για wave riding. Διαθέτει και βάρκα για να μη νιώθεις μόνος σου στα βαθιά και για να βλέπει ο εκπαιδευτής σου αν κάνεις ό,τι σου λέει! Μπορείς να μάθεις windsurf (35€/μάθημα), kite surf (60€/ώρα) και SUP (12€/ώρα) αλλά και να αναπληρώσεις τις χαμένες θερμίδες μετά με ένα από τα λαχταριστά burgers και sandwiches που επιμελείται ο chef. (Tηλ.: 22940 26323, www.nissakia.gr)

Μονοήμερη: Λούτσα, καλοκαίρι για πάντα! - εικόνα 5

Surf Club Albatross: Στην άλλη άκρη της παραλίας, δίπλα στο λιμάνι της Λούτσας βρίσκεται το Albatross, το νεότερο surf club της περιοχής, το οποίο τρέχει η σούπερ δυναμική Tony Frey με το απίστευτο αθλητικό βιογραφικό της. Με 2 συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες, στης Αθήνας και της Κίνας, με πρωτιές σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα wave και freestyle και ένα σωρό άλλες διακρίσεις, το απόσταγμα όλης αυτής της εμπειρίας στο windsurf μεταλαμπαδεύεται στο μάθημά της. Ειδικά αυτή την περίοδο, πριν το καλοκαίρι, είναι ιδανικά να ξεκινήσει κανείς αφού μπορεί να έχει απεριόριστη παραμονή στο νερό. Το Albatross εκτός από surf club είναι και ένας πολύ όμορφος all day food & drink χώρος για να χαλαρώσεις μετά τα ατελείωτα «τακ» και τις «μπόντζες», τις στροφές δηλαδή στη γλώσσα του windsurf. (Tηλ.: 6944666923, 2294086311, www.albatross.com.gr, 30€ το πρώτο μάθημα και 25€ τα επόμενα για την περίοδο χειμώνας-άνοιξη.)
Forward: Εξοπλισμός και μαθήματα για SUP, Windsurf και Kite. Αναλυτικά οι τιμές και τα πακέτα στο ενημερωμένο site του club. (Τηλ.: 210 6856946, 6940 649479, www.forward.gr)
Αίολος: Από το 1996, το δεύτερο πιο παλιό club της περιοχής. Ανοιχτό καθημερινά, όλο το χρόνο. Συνεργάζεται με εκπαιδευτές. Επικοινωνήστε μαζί τους για περισσότερες πληροφορίες. (Τηλ.: 22940 26326, www.aiolosclub.gr)
Ricci Di Mare: Αυτή την περίοδο είναι ανοιχτό Παρασκευή-Σαββάτο-Κυριακή, riccidimaresurfclub.wordpress.com

Μονοήμερη: Λούτσα, καλοκαίρι για πάντα! - εικόνα 6
Απόλαυση η επίσκεψη στο Μουσείο της Βραυρώνας

Αφού θα είστε στη Λούτσα, θα ήταν παράλειψη να μην περάσετε μια βόλτα από τη Βραυρώνα. Επισκεφθείτε το ναό της Αρτέμιδος (έστω από μακριά καθώς είναι κλειστός λόγω έργων) και το μουσείο με τα εντυπωσιακά εκθέματα, χαζέψτε τις εκτάσεις με τις πανέμορφες φιστικιές, αφήστε το αμάξι και περπατήστε στον πλούσιο από πανίδα και χλωρίδα υγρότοπο και αράξτε για ένα ουζάκι ή φρέσκο ψαράκι στην απόμερη ψαροταβέρνα «Άρτεμις» που αγναντεύει τον κόλπο της Βραυρώνας. Επιστρέφοντας μέσω Μαρκόπουλου κάντε μια στάση στο ζαχαροπλαστείο Κωτσιόπουλος -νέα άφιξη- που ανακαλύψαμε κατά τύχη, προσπαθώντας να βρούμε την έξοδο για Αθήνα. Δοκιμάστε το γαλλικό choux με βατόμουρα ή το mille feuille του και θα με θυμηθείτε.

Ψαροταβέρνα «Άρτεμις», Βραυρώνα:
22940 48473 (Από Λούτσα προς Βραυρώνα, μετά το Ξενοδοχειακό συγκρότημα Mare Nostrum έχετε το νου σας για μια στροφή 90 μοιρών προς τα αριστερά που βγάζει σε χωματόδρομο.)
Μουσείο Βραυρώνας: Ανοιχτό καθημερινά εκτός Δευτέρας, έως τις 15:00, 22990 27020
Ζαχαροπλαστείο Κωτσιόπουλος: Ι. Πρίφτη 45 & Χαρ. Νικολάου, Μαρκόπουλο, 22990 22053

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Πρώτη ματιά στο ακόμα πιο γκράντε "Grand Hyatt Athens"

Με επέκταση σε νέο κτίριο κι ένα ολοκαίνουργιο roof garden που θα κλέψει και τις αθηναϊκές καρδιές γυρίζει σελίδα το πολυτελές ξενοδοχείο της Λεωφόρου Συγγρού, που διεκδικεί τον τίτλο του μεγαλύτερου "Grand Hyatt" της Ευρώπης.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΛΣΑΜΗς ΔΟΥΚΑΚΗς
24/03/2023

Day trips για 25η Μαρτίου: 4 κοντινές εκδρομές για ημερήσια της τελευταίας στιγμής

Ζηλεύετε που δεν φύγατε για τριήμερο; Ακολουθούν τέσσερις κοντινές εκδρομές για να το ρίξετε λίγο έξω.

Ένα λεύκωμα αφιερωμένο στη γυναίκα και στην Ελλάδα για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση

Το "Ταξίδι πολιτισμού και ιστορίας στην Ελλάδα μέσα από τις γυναικείες παραδοσιακές φορεσιές" είναι μια πρωτοβουλία της Ελληνικής Ένωσης Γυναικών στον Πολιτισμό και τον Τουρισμό/HAWCT.

Η Αρχαία Ολυμπία υποδέχεται το 1ο L’ Étape Greece by Tour de France

Σε έναν τόπο με ιδιαίτερο συμβολισμό, εκεί όπου η αρχαία ιστορία και η μαγευτική φύση της Δυτικής Πελοποννήσου συναντούν τις διαχρονικές αξίες του αθλητισμού, θα πραγματοποιηθεί μια μυθική ποδηλατική διαδρομή, κατά τα πρότυπα του κορυφαίου Tour de France.

Αναζητούνται σομελιέ! Σε ποιες θέσεις υπάρχουν μεγαλύτερες ελλείψεις εργατικού δυναμικού στα ελληνικά ξενοδοχεία σύμφωνα με την έρευνα του ΙΝΣΕΤΕ

Τα συμπεράσματα της μελέτης του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) σχετικά με τις ελλείψεις ανά ειδικότητα στα ελληνικά ξενοδοχεία.

Με ποιο αφήγημα και με ποιες υποδομές ετοιμαζόμαστε για την τουριστική άνοιξη;

Είναι επείγον να βρεθεί τόσο ο στόχος όσο και οι απαραίτητες γενναίες κινήσεις που θα εξασφαλίσουν τη στιβαρότητα της τουριστικής υποδομής σε αρμονία με το περιβάλλον.