Χελμός

Χιλιόμετρα πανέμορφων δασικών διαδρομών που θα ενθουσιάσουν τους τζιπάτους, όπως και τους λάτρεις της ιππασίας­, κι ένα από τα πιο δημοφιλή και καλοκουρδισμένα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας καθορίζουν το χειμερινό προφίλ της περιοχής, με το χιονισμένο Χελμό να κλέβει την παράσταση και τα ντυμένα στα λευκά έλατα να μεταφέρουν κάτι από τη μαγεία αλπικού weekend.

Χελμός

Χιλιόμετρα πανέμορφων δασικών διαδρομών που θα ενθουσιάσουν τους τζιπάτους, όπως και τους λάτρεις της ιππασίας­, κι ένα από τα πιο δημοφιλή και καλοκουρδισμένα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας καθορίζουν το χειμερινό προφίλ της περιοχής, με το χιονισμένο Χελμό να κλέβει την παράσταση και τα ντυμένα στα λευκά έλατα να μεταφέρουν κάτι από τη μαγεία αλπικού weekend.

Χελμός - εικόνα 1
Το χιονοδρο­μικό κέντρο των Καλαβρύτων μας περιμένει φέτος ανανεωμένο και με νέες υπηρεσίες

Μετά την ολοκλήρωση του ασφαλτόδρομου που συνδέει τη Ζαρούχλα με το χιονοδρομικό του Χελμού και τα Καλάβρυτα πέφτουν βροχή οι νέες υποδομές εδώ. Ο ίδιος ο δρόμος είναι πανέμορφος: στο πρώτο κομμάτι μας συντροφεύουν αλπικά τοπία και βαθιές ρεματιές, όμως όταν περάσετε τον Ξηρόκαμπο και πιάσετε τον κατήφορο για τα Καλάβρυτα, είναι σαν να οδηγείτε μέσα στα έλατα. Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες (προσοχή, διότι πιάνει συχνά ομίχλη), το οδοιπορικό μπορεί να διαρκέσει από τριάντα πέντε λεπτά μέχρι μία ώρα – και βάλε... Με ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων (από snowboard και moguls ski μέχρι νυχτερινό σκι και βόλτες με έλκηθρα ή ΑTVs), το χιο­νοδρομικό αποτελεί από μόνο του λόγο για να έρθετε στην περιοχή μόλις χιονίσει.

Χελμός - εικόνα 2
Action στο δάσος του Χελμού με τα οχήματα του ξενώνα «Νύμφες»

Φέτος, μάλιστα, εγκαινιάζεται κι ένα snowboard park, όπως και η χρήση ενός ειδικά διαμορφωμένου ερπυστριοφόρου (snowcut) με το οποίο οι επισκέπτες θα κάνουν περιήγηση στο βουνό. Παράλληλα καθιερώνονται ειδικές προσφορές και οικογενειακές κάρτες. Μετά το παιχνίδι στο χιόνι, αν επιλέξετε ως βάση τα Καλάβρυτα, το πρόγραμμα έχει καυτές σούπες σερβιρισμένες casually σε χάρτινο μπολάκι και τσάι του βουνού στις σεζλόνγκ με θέα στις πίστες, κρεατοκατανύξεις στις original χασαποταβέρνες, λουκουμάδες στο all time classic καφενεδάκι του σταθμού, περαντζάδα στον κεντρικό πεζόδρομο (must οι χυλοπίτες και τα γλυκά του Συνεταιρισμού Γυναικών Δήμου Αιγείρας, από το κατάστημα Χελμός), αυτοκινητάδες στα χωριά, γλυκό ροδοζάχαρη από τον Ερμείδη, καφέ ή τσιπουρόμελα στα cafe-bars όπως το «Event» και το «Fox». Για τους φυσιολάτρες της... πολυθρόνας, πάλι, προτείνουμε μια εξόρμηση στον Βουραϊκό με τους συρμούς του καινούργιου οδοντωτού. Παρά το καμένο τμήμα, η βόλτα στο φαράγγι είναι πάντα γοητευτική.

Χελμός - εικόνα 3
Οι ζεστές σουίτες με την ξύλινη οροφή είναι τα πιο ιδιαίτερα δωμάτια του ξενοδοχείου «Helmos» στα Καλάβρυτα

Παρόλα αυτά, το χωριό που ανεβαίνει διαρκώς τα τελευταία χρόνια –και όχι άδικα– είναι η Ζαρούχλα. Εδώ θα νιώσετε ότι βρίσκεστε στην καρδιά του δάσους ανάμεσα στις καστανιές, τις καρυδιές, στα πλατάνια και τα έλατα των Αροανίων. Τα σοφιστικέ στέκια για καφέ ή ποτό (π.χ. «Νώνακρις», «Στο ρέμα», «Αγορά») θα μας κρατήσουν εδώ αρκετές ώρες, ωστόσο οι προτάσεις για δια­δρομές είναι ικανό αντίβαρο για να μας σηκώσουν από τη θέση μας. Πρώτη και καλύτερη η λίμνη Τσιβλού, με τα βαθιά μπλε νερά και τα πεύκα, τα έλατα και τους βράχινους όγκους που την αγκαλιάζουν.

Οι λάτρεις του action περάστε από τις «Νύμφες» (το συγκρότημα με τα ξύλινα σαλέ στην είσοδο της Ζαρούχλας), διότι διαθέτουν στίβο περιπέτειας και οργανώνουν δραστηριότητες (από paintball μέχρι εξορμήσεις με άλογα, ATVs και τζιπ). Μετά το χωριό Σόλο, αν ακολουθήσετε τις παρακάμψεις προς Ύδατα Στυγός-Καστράκι-Πηγή Γκόλφως, οδηγώντας δίπλα στο Μαυρονέρι (το «αθάνατο νερό» της Στυγός), φτάνετε στον ειδυλλιακό χώρο αναψυχής στο Καστράκι, δίπλα στο ποτάμι, αλλά και σε ένα βαθύσκιωτο δάσος, όπου έδιναν –λέει– τα ραντεβού τους o Tάσος με την Γκόλφω! Προτού πάρετε το δρόμο της επιστροφής, φορτώστε το πορτμπαγκάζ με παραδοσιακά προϊόντα από τις Παραδοσιακές Γεύσεις της Αριάδνης ή το Λίγο απ’ όλα στη Ζαρούχλα.

Πού να μείνετε

Χελμός - εικόνα 4
Χαλαρωτική ατμόσφαιρα στο ξενοδοχείο «Αροάνια» στη Ζαρούχλα

Στη Ζαρούχλα, στο πολύ καλό ξενοδοχείο Αροάνια (2696035090, 6972487333, www.aroania-hotel.gr) με τα μεγάλα δωμάτια με τζάκι (τα ξύλα προσφέρονται σε αφθονία) και θέα. Καλοφτιαγμένες και προσεγμένες οι γεύσεις στο εστιατόριό του. Στις Νύμφες (2696033383, 6944357291, 6971832264, www.nymfeszarouxla.gr), μια σχετικά καινούργια μονάδα με πέντε αυτόνομα ξύλινα σαλέ για 2-4 άτομα, με υπνοδωμάτιο στο πατάρι αλλά­ και καθιστικό με τζάκι νέας γενιάς. Διαθέτει­ καφετέρια και παιδότοπο, ενώ προσφέρει και πλήρες μενού περιπέτειας. Στο Timber Land Cabins (2696039050, 6981403012, www.timberlandcabins.gr), που αποτελείται από φροντισμένες πέτρινες­ κατοικίες, με το ανοιχτόχρωμο ξύλο να κυριαρχεί, κομψά επιπλωμένες­ και διακοσμημένες σε English countrystyle. Για πανοραμική θέα και relax στα έλατα στις Δρυάδες (2696034840, www.driadeshotel.gr), και για αυτονομία στα διαμερίσματα Πρωτόπαπα (6972893437, www.zarouhla.gr).

Στα Καλάβρυτα στο Hotel Helmos Kalavrita (2692029222-4, www.hotelhelmos.gr), ένα εμβληματικό για την περιοχή ξενοδοχείο του Μεσοπολέμου, ανακαινισμένο με φινέτσα σε minimal chic στιλ. Οι έξι σουίτες –στις γραφικές σοφίτες– φιλοξενούν μέχρι τέσσερα άτομα. Επίσης, στο Ahilion (2692029111, www.ahilion.gr), ένα περιποιημένο ξενοδοχείο πόλης, σαν μεγάλο σπίτι, με άνετα δωμάτια (ορισμένα με τζάκι), σε κεντρικό σημείο. Στο πρόσφατα ανακαινισμένο Filoxenia Hotel & Spa (2692022290, 2692022422,www.hotelfiloxenia.gr), ένα ξενοδοχείο κλασικού τύπου, στέκι των σκιέρ, σε πολυώροφο κτίριο στο κέντρο της πόλης. Στο Άνω Μεσορρούγι, στο Αγνάντι (6977575835, 6986297458) με στούντιο-μεζονέτες με έντονη την παρουσία της πέτρας και του ξύλου και πανοραμική θέα στην κοιλάδα του Κράθη και στα γύρω χωριά. Διαθέτουν τζάκι, κουζινάκι και τραπεζαρία. Στη λίμνη Τσιβλού, στην Αίθρα (6948186762, 6944908876, www.tsivlos.gr) σε δασωμένη πλαγιά, με τα αυτόνομα διαμερίσματα σε ρομαντικό countrystyle διακοσμητικό ύφος.

Πού να φάτε

Στη Ζαρούχλα, στα Ύδατα Στυγός (2696035050) για πληθωρική ντόπια κουζίνα με σπιτικές προδιαγραφές (πίτες, γαρδουμπάκια στο φούρνο, τηγανιά από λάπα σβέρκου κ.ά.) και στον Μαχαίρα (2696033980, 2696033928) κλασικά για κρέας. Στη λίμνη Τσιβλού, στο Πέτρινο (2696034190, 6973620237) για σπιτικές γεύσεις με ντόπια προϊόντα. Στα Καλάβρυτα, στο Άρωμα (2692024843) για νόστιμα μεζεδάκια, ψητά και μαγειρευτά, στον Βαρβιτσιώτη για μαγειρευτά (2692022049), στο Καταφύγιο (2691097292), στο 15ο χλμ. Μεγάλου Σπηλαίου-Καλαβρύτων, για πίτες και μαγειρευτά και στη Χωριάτικη Ταβέρνα στο Σκεπαστό (3 χλμ. από τα Καλάβρυτα, 2692024042) για εκπληκτικά παϊδάκια. Στο Πλανητέρο, στη Λαλέουσα (2692032385, 6972845688) για φρικασέ με ραδικάκια του βουνού και πέστροφα στο φούρνο με λαχανικά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.