Χριστούγεννα στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις!

Γιορτινό preview στις πιο αγαπημένες μητροπόλεις της Ευρώπης για τα Χριστούγεννα: special events για τις γιορτές, νέα στέκια, αλλά και σταθερές αξίες για τους επισκέπτες της πρώτης φοράς.

Χριστούγεννα στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις!

Γιορτινό preview στις πιο αγαπημένες μητροπόλεις της Ευρώπης για τα Χριστούγεννα: special events για τις γιορτές, νέα στέκια, αλλά και σταθερές αξίες για τους επισκέπτες της πρώτης φοράς.

Λονδίνο. Φώτα, πάγος, πάμε!

Χριστούγεννα στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις! - εικόνα 1
Στολισμένη ήδη από τον Νοέμβριο, η αγορά του Covent Garden ενσαρκώνει στο μάξιμουμ τη λονδρέζικη εξωστρέφεια.

Από τα κλασικά landmarks, τις ατελείωτες αγορές και τα παραμυθένια παγοδρόμια μέχρι τα ψαγμένα θεματικά parties και τα μιούζικαλ-υπερπαραγωγές του Γουέστ Εντ, η μητρόπολη των Χριστουγέννων ανακαλύπτει διαρκώς τρόπους να σε καλεί κοντά της.

Χριστούγεννα στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις! - εικόνα 2
Ένα ολόκληρο σενάριο ξετυλίγεται καρέ καρέ στις βιτρίνες του Harrods στο Knightsbridge του Λονδίνου.

Οι Βρετανοί σχηματίζουν ουρές στα ταχυδρομεία της Royal Mail για να στείλουν τις χριστουγεννιάτικες κάρτες τους ήδη από τον Οκτώβριο. Μασουλάνε γλυκιά mince pie (με φρούτα, ζάχαρη, μπαχαρικά) και ρουφούν γερές γουλιές πικάντικο Christmas tea (με γάλα) από το «Τea Palace». Οι πιο new age συνδυάζουν τις παραδόσεις και στέλνουν φακελάκια τσαγιού σε καρτ-ποστάλ από το Postcard Teas. Τα χριστουγεννιάτικα φώτα στην Οxford, στη Regent και στην Carnaby street και στην piazza του Covent Garden είναι αναμμένα, ενώ στο Canary Wharf o Oλλανδός καλλιτέχνης Rombout Frieling φέτος έστησε αιωρούμενους ανεμόμυλους που παράγουν ρυάκια φωτός χρησιμοποιώντας αιολική ενέργεια.

Γιορτινά events

Χριστούγεννα στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις! - εικόνα 3
Ουρές για τη θεατρική εκδοχή της «Ματίλντα» στο West End. © Manuel Harlan

Στις διακοπές τους οι Βρετανοί αγαπούν να πατινάρουν στον πάγο. Μερικά από τα μεγαλύτερα ice rinks της πόλης βρίσκονται στη Hyde Park Winter Wonderland 2013 (με δωρεάν είσοδο), στο Natural History Museum, στο Τower of London και στο Somerset House. Αλλά και οι ανοιχτές αγορές, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, έχουν την τιμητική τους. Μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου, κάτω από το London Eye στήνονται τα παραδοσιακά σπιτάκια του London Southbank Christmas Market, ενώ στο Hyde Park η Winter Wonderland μας δελεάζει με μία παγωμένη πόλη-γλυπτό, τσίρκο, λούνα παρκ και αληθινό... χιόνι. Στο West End, η μικρή Ματίλντα και ο Τσάρλι με το Εργοστάσιο Σοκολάτας ζωντανεύουν σε μιούζικαλ για παιδιά και μεγάλους (φροντίστε εγκαίρως για την κράτησή σας). Κλασική αξία φυσικά και ο «Καρυοθραύστης» του Τσαϊκόφκσι από το The Royal Ballet σε παραγωγή Peter Wright στο Royal Opera House. Στις 25/12 σε εκατοντάδες εκκλησίες και καθεδρικούς ναοί ψέλνουν ύμνους, ενώ στο Hyde Park οργανώνεται (από το 1904) ο κολυμβητικός αγώνας Πίτερ Παν. Από τα εκατοντάδες θεματικά πάρτι για την αλλαγή του χρόνου –τα αγαπά πολύ αυτή η πόλη– ξεχωρίσαμε το νοσταλγικό 1920s Gatsby New Year's Eve Party στο «Mansion».

Must βόλτες

Χριστούγεννα στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις! - εικόνα 4
Έξτρα δημοφιλές το παγοδρόμιο δίπλα στο London Eye.

Αν είναι η πρώτη σας φορά στη μητρόπολη, σας συμβουλεύουμε πριν από οτιδήποτε άλλο να βγάλετε μία εβδομαδιαία κάρτα μετακινήσεων Oyster που θα σας λύσει τα... πόδια. Πάρτε το πρωινό σας βασιλικά στο «The Breakfast Club» και ξεκινήστε τις βόλτες! Απαραίτητες στάσεις το London Eye, το British Museum και το διάσημο Natural History Museum. Σταθερή αξία για ένα διάλειμμα με εμπνευσμένα κοκτέιλ το The London Cocktail Club. Αυτόνομος προορισμός ο arty πολυχώρος «Sketch» του Mourad –«Momo»– Mazouz στο Marylebone που συνδυάζει εκθέσεις και μουσικά live με afternoon tea, ποτό και φαγητό με την υπογραφή του τριάστερου σεφ Pierre Gagnaire. Στην Τate Modern θα πάτε για την έκθεση-αφιέρωμα στον Πολ Κλέε. Στον τομέα shopping ξεκινάμε από το παιχνιδάδικο Hamley’s –για όλα τα δώρα που έχετε τάξει στα ανίψιά σας– και τις χριστουγεννιάτικες βιτρίνες των Harrod’s και Selfridge’s που αποτελούν κλασική ατραξιόν, ενώ προτείνουμε και μια βόλτα στο εμπορικό κέντρο Boxpark, το πρώτο pop-up mall παγκοσμίως, στο Shoreditch. Και αφού φτάσατε ως την καρδιά του Ανατολικού Λονδίνου, μία περαντζάδα στις αγαπημένες γειτονιές των απανταχού χίπστερ Brick Lane και Spitalfields Market σχεδόν επιβάλλεται: organic cafes, πλανόδιοι που πουλάνε το –vintage– βιός τους, γκράφιτι, υπαίθρια παζάρια και ψαγμένες γκαλερί.

Νέα στέκια

Χριστούγεννα στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις! - εικόνα 5
Το hangover μετά τα εμπνευσμένα κοκτέιλ του «The London Cocktail Club» έχει άλλη χάρη!

To πολυαναμενόμενο νεοϋορκέζικο «Balthazar» άνοιξε επιτέλους τις πόρτες του προσφέροντας all day βρετανική κουζίνα με ένα twist γαλλικού μπιστρό. Το «Hoi Polloi» ξεχωρίζει ανάμεσα στις μεταμοντέρνες brasseries, ενώ αν αναζητάτε απλώς ένα «αληθινό μπέργκερ» to go το επίσης νεοϋορκέζικο «Five Guys» άνοιξε παράρτημα στο Covent Garden μόλις τον περασμένο Ιούλιο. Για να μπείτε στο straight-friendly club restaurant «Dalston Superstore» θα χρειαστεί να σταθείτε κάμποση ώρα στην ουρά – ίσως είναι καλύτερο να το επισκεφθείτε νωρίς την Κυριακή για (εξαιρετικό) brunch/hangover recovery. Deli από τον κόσμο των μάγων θα βρείτε στα ράφια του «Ηοxton Street Monster Supplies»: από αλμυρά δάκρυα γέλιου και νεραϊδόσκονη μέχρι… χυμένα ανθρώπινα μυαλά (με γεύση μαρμελάδα βατόμουρο) και πανικό-σε-κονσέρβα.

Διαμονή

Χριστούγεννα στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις! - εικόνα 6
Κλασσικός προορισμός για party animals το club «Fabric» στο Λονδίνο.

The MayFair Hotel (από £225, www.themayfairhotel.co.uk) Ένα σύγχρονο παλάτι στη γειτονιά του Δούκα του Westminster, με μότο «Please the hard to please». Πεντάστερη πολυτέλεια, design επίπλωση, deluxe spa.
Αce Hotel London Shoreditch (www.acehotel.com/London, από £182) Στην καρδιά του Ανατολικού Λονδίνου διακτινίστηκε από το Μανχάταν, το χιπ αμερικάνικο «Αce». Το πρώην «Crowne Plaza» έχει πλέον εικαστική ψυχή και φιλοδοξεί να συμβάλει στο gentrification της περιοχής.
Church Street Hotel (www.churchstreethotel.com, από £75) Για μεξικάνικη σιέστα στο νότιο Λονδίνο. Παραδοσιακή διακόσμηση, φυσικά υλικά, ισπανική… ιδιοσυγκρασία. Στα μπάνια τα αναλώσιμα είναι του Κορρέ. To «Havana lounge» του συστεγάζεται με το εστιατόριο «Angels & Gypsies» και προσφέρει καφέ, tapas και παγωμένη τεκίλα 24/7. Β.Μ.

Βιένη. All day παραμύθι!

Χριστούγεννα στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις! - εικόνα 7
Τέτοιες ημέρες όλη η Βιένη μοιάζει βγαλμένη από χριστουγεννιάτικο παραμύθι.

Ο πιο κλασικός χειμερινός προορισμός της Ευρώπης έχει κάνει το χριστουγεννιάτικο παραμύθι επιστήμη, με τις συμφωνικές νότες του αυτοκρατορικού παρελθόντος να συναντούν το παρόν μιας σύγχρονης πόλης που δεν κοιμάται ποτέ.

Χριστούγεννα στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις! - εικόνα 8
Τα χριστουγεννιάτικα παζάρια προσελκύουν κόσμο σε διάφορα σημεία της πόλης.

Η όμορφη, φωτεινή, ρομαντική όσο και μοντέρνα Βιένη ζει κάθε χρόνο την έκρηξη χαράς των γιορτών ήδη από τον Νοέμβριο, με τα χριστουγεννιάτικα παζάρια να απλώνουν την πραμάτεια τους σε διάφορα σημεία της πόλης, τα café σήμα κατατεθέν να ξεχειλίζουν Christmas spirit, και ένα φουτουριστικό και πολύχρωμο παγοδρόμιο να προσγειώνεται στη γειτονιά των μουσείων στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Winter im MQ. Το πιο ατμοσφαιρικό πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν είναι ο χορός που δίνεται στο παλάτι του Hofburg, ενώ κλασική επιλογή είναι και οι πρωτοχρονιάτικες συναυλίες της συμφωνικής ορχήστρας, της όπερας και της Vienna Hofburg Orchestra.

Γιορτινά events

Χριστούγεννα στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις! - εικόνα 9
Στην Κρατική Όπερα της Βιένης το πρωτοχρονιάτικο πρόγραμμα περιλαμβάνει κατά παράδοση την όπερα «Νυχτερίδα» του Γιόχαν Στράους.

Οι χριστουγεννιάτικες και πρωτοχρονιάτικες αγορές δίνουν το ρυθμό σ’ αυτό το γιορτινό πανηγύρι. Το ολοκαίνουργιο χωριό Silvesterdorf, που θα εγκαινιαστεί στην πλατεία Maria-Theresien-Platz στις 31/12, έρχεται να προσθέσει ένα ακόμη meeting point στις παραδοσιακές αγορές Neujahrsmarkt, διάσημη για τα αυστριακά είδη χειροτεχνίας, Wiener Christkindlmarkt, τη μεγαλύτερη της πόλης στο πάρκο μπροστά από το δημαρχείο, και Design-Weihnachtsmarkt στο MuseumsQuartier. Οικολογικά δώρα θα βρείτε στο Lights 2013 (6-8/12) στο Werkstätten- und Kulturhaus WUK, ενώ στις αγορές Weihnachtsmarkt im Türkenschanzpark και Weihnachtszauber στο παλάτι Schloß Wilhelminenberg θα συνδυάσετε τα ψώνια σας με τη βόλτα λίγο έξω από την πόλη και την υπέροχη θέα. Η καρδιά της κλασικής μουσικής χτυπά στην Κρατική Όπερα της Βιένης της οποίας το πρωτοχρονιάτικο πρόγραμμα περιλαμβάνει κατά παράδοση την όπερα «Νυχτερίδα» του Γιόχαν Στράους, ενώ η Συμφωνική Ορχήστρα θα δώσει στο Wiener Konzerthaus τρεις συναυλίες (30, 31/12 και 1/1) με την Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς το θέατρο an der Wien θα φιλοξενήσει την κινηματογραφική βωβή εκδοχή της όπερας του Στράους «Ο Ιππότης με το Ρόδο».

Must βόλτες

Χριστούγεννα στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις! - εικόνα 10
Art must τα εξπρεσιονιστικά έργα του Σίλε στο Μουσείο Leopold στη Βιένη.

Η καρδιά της παλιάς Βιένης χτυπά γύρω από το γοτθικό καθεδρικό ναό του Αγίου Στεφάνου στη Stephansplatz, όπου βρίσκονται και μερικά από τα πιο διάσημα βιενέζικα cafes, και στη γειτονιά του Kohlmarkt που συγκεντρώνει τις επώνυμες μπουτίκ. Ο κόσμος της τέχνης δίνει ραντεβού στο MuseumsQuartier. Εκεί θα δείτε έργα του Σίλε, του Κόκοσκα (έως 4/1) και του Κλιμτ. Η μεγαλύτερη έκθεση Κλιμτ πάντως τρέχει στο Belvedere (έως 6/1).

Χριστούγεννα στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις! - εικόνα 11
Πραγματικά έργα τέχνης τα γλυκά του ζαχαροπλαστείου «Demel» στη Βιένη.

Σταθερή αξία και αναπόσπαστο κομμάτι του βιενέζικου lifestyle είναι φυσικά τα ατμοσφαιρικά cafes. Εδώ η τελετουργία του ροφήματος συνοδεύεται υποχρεωτικά από παραδοσιακά γλυκίσματα: στρούντελ μήλου ή sachertorte. Οι πιο περιζήτητες… καρέκλες είναι αυτές του «Zum Schwarzen Kameel» (www.kameel.at), αλλοτινού στεκιού του Μπετόβεν και του Φρόιντ, και του παραδοσιακού καφέ-ζαχαροπλαστείου «Demel». Εναλλακτικά, στοχεύστε στα εξίσου διάσημα για τα ροφήματα και τα γλυκίσματά τους «Heindl», «Cafe Sperl», «Gerstner» και «Cafe Pruckel», όπου δίνονται συχνά κονσέρτα με πιάνο, ή στο λιλιπούτειο «Cafe Virgot» για γευστικό μαύρο τσάι.

Χριστούγεννα στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις! - εικόνα 12
Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin Konstantin Filippou είναι από τις μορφές της νέας βιενέζικης γαστρονομίας.

Αν σχεδιάζετε ένα σύντομο διάλειμμα για φαγητό οι επιλογές είναι πολλές και καλύπτουν όλα τα γούστα. Σε κάθε γωνιά της πόλης θα βρείτε budget μπιραρίες, όπως η «Salm Brau», και βιενέζικες wine taverns (heuriger). Ζεστές σούπες και μαμαδίστικες αυστριακές συνταγές σερβίρει το «Zur Herknerin» στην 4η συνοικία, ενώ το γιαπωνέζικο «Mochi» και το ανατολίτικο «Cafe Ansari» στην ανερχόμενη και καλλιτεχνίζουσα γειτονιά Schwedenplatz προσθέτουν την απαραίτητη multi culti νότα. Αν πάλι ψάχνετε για κάτι στο χέρι, τα καροτσάκια με τα hot dogs είναι πολύ της μόδας, ενώ στην αγορά τροφίμων Naschmarkt θα βρείτε πολλές «όρθιες» προτάσεις από διάφορες κουζίνες του κόσμου. Πιο ιδιαίτερη επιλογή είναι το εστιατόριο του βραβευμένου με αστέρι Michelin Ελληνοαυστριακού σεφ Konstantin Filippou, ο οποίος προτείνει ένα γκουρμέ συνδυασμό αυστριακών κι ελληνικών γεύσεων.

Νέα στέκια

Χριστούγεννα στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις! - εικόνα 13
Συνδιασμός γκουρμέ φαγητού και θεάματος στο «Toni Morwald Palazzo».

Η πιο hot τάση στη βραδινή διασκέδαση της πόλης είναι αυτή που συνδυάζει θέαμα και φαγητό. Το μοδάτο dinner club «Albertina Passage» και το «Kunsthalle Cafe» στην Karlsplatz προτείνουν καλές γεύσεις και ψαγμένες μουσικές. Τα «Reinhard Gerers Teatro» και «Toni Morwald Palazzo», πάλι, βάζουν στο γκουρμέ παιχνίδι το θέατρο. Στο πρώτο μπορείς να απολαύσεις ένα μενού τεσσάρων πιάτων παρακολουθώντας μαγικά κόλπα, κωμικά νούμερα και ακροβατικά, ενώ στο δεύτερο, αδελφάκι των αντίστοιχων palazzo στο Άμστερνταμ, το Βερολίνο, το Μάνχαϊμ, τη Νυρεμβέργη και τη Στουτγάρδη, σερβίρει ενδιαφέροντα πιάτα –και για χορτοφάγους– μαζί με νούμερα βαριετέ, ακροβατικά, ζογκλερικά κόλπα κ.ά.
Info Εξαιρετικά οργανωμένος ακόμα και για τον πιο απαιτητικό ταξιδιώτη –με πληροφορίες για τον πολιτισμό, τη διαμονή και τη διασκέδαση στην πόλη– είναι ο Αυστριακός Οργανισμός Τουρισμού ( www.austria.info ).

Διαμονή

The 25 Hour Hotel (www.25hours-hotels.com, από € 100) Χαλαρό, φευγάτο, με απίθανο στιλ και διακοσμητικό concept που αντλεί έμπνευση από τη μυθολογία του τσίρκου, διαθέτει άνετα δωμάτια, ωραίο εστιατόριο και μια καντίνα για μπίρα και λουκάνικα στην αυλή.
The Guesthouse Vienna (www.theguesthouse.at/default-en.html, από € 170) Κοντά στην κρατική Όπερα της Βιέννης, το boutique hotel άνοιξε τις πύλες του στις αρχές Οκτωβρίου, συνδυάζοντας την προσιτή πολυτέλεια με την οικειότητα της σπιτικής ατμόσφαιρας – το σχεδιασμό του εσωτερικού χώρου επιμελήθηκε ο Βρετανός σχεδιαστής Sir Terence Conran.

Χριστούγεννα στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις! - εικόνα 14
Απίθανο στιλ και διακοσμητικό concept που αντλεί έμπνευση από τη μυθολογία του τσίρκου στο 25 Hour Hotel.

Urbanauts Street Loft (www.urbanauts.at, από € 120) Στην 4η συνοικία της πόλης, κοντά στον καινούργιο κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Βιένης, θα βρείτε τα πρωτότυπα βιενέζικα lofts της αρχιτεκτονικής ομάδας Kohlmayr Lutter Knapp η οποία μετέτρεψε παλιά μπαράκια και μαγαζιά σε ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Meliá Vienna (www.melia.com, από € 144) Στο ψηλότερο κτίριο της Αυστρίας, τον ουρανοξύστη DC Tower 1, βρίσκονται τα δωμάτια του τετράστερου μέλους της ισπανικής αλυσίδας Sol Meliá. Στους τελευταίους ορόφους λειτουργεί roof-bar και εστιατόριο. Μ.Κ.

Βερολίνο. Street party υπό το μηδέν!

Χριστούγεννα στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις! - εικόνα 15
Γεμάτη θετική ενέργεια η γερμανική πρωτεύουσα την εποχή των Χριστουγέννων! ©gendarmenmarktberlin.de

Νεανική και γεμάτη θετική ενέργεια, η γερμανική πρωτεύουσα μας προσκαλεί για Χριστούγεννα open air μαζί με το πιο κεφάτο crowd της Ευρώπης.

Χριστούγεννα στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις! - εικόνα 16
Εξαιρετικά δημοφιλές στις Γερμανόφωνες χώρες το γλυκό παραδοσιακά γιορτινό κρασί Glühwein.

Πατρίδα της τέκνο, του κλάμπινγκ, των ποδηλατόφιλων, του currywurst (λουκάνικο με curry-ketchup), των hostels, των πάρκων, του καμπαρέ, της σύγχρονης τέχνης. Χριστουγεννιάτικο Βερολίνο; Όλα τα παραπάνω, περιχυμένα με κόκκινο glühwein και πολλαπλάσια δόση θετικής ενέργειας σε μια πόλη που τους χωράει όλους, από νεαρόκοσμο, καλλιτέχνες, gay, φοιτητές έως οικογένειες και ζευγάρια τρίτης ηλικίας.

Γιορτινά events

Χριστούγεννα στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις! - εικόνα 17
Alegria αλά γερμανικά στις χριστουγεννιάτικες αγορές του Βερολίνου.

Σταθερή χριστουγεννιάτικη αξία είναι τα παζάρια. Μικροπωλητές με σκηνές και πάγκους πουλάνε στολίδια, χειροτεχνήματα, ρούχα, design εμπνεύσεις από χαρτί και ξύλο, μπιχλιμπίδια για παιδιά, φαγώσιμα με οικολογικό στίγμα, προσφέρουν μπισκότα με μπαχάρια (Spekulatius), κέικ με σταφίδες (Christstollen), αγαλματίδια σοκολάτας, κάστανα και ψητές πατάτες. Για να μένουν ζεστοί οι επισκέπτες (τέλη Δεκεμβρίου η θερμοκρασία κυμαίνεται στους… 0°C) σερβίρεται καυτός μηλίτης και Weihnachtsbier (βαριά εποχική μπίρα).

Χριστούγεννα στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις! - εικόνα 18
Τα χριστουγεννιάτικα παζάρια ξεφυτρώνουν σε κάθε γειτονιά του Βερολίνου.

Δύο απ’ τα σημαντικότερα χριστουγεννιάτικα παζάρια είναι τo WeihnachtsZauber, στην πλατεία Gendarmenmarkt, μια ατμοσφαιρική αγορά με αγγέλους πασπαλισμένους με χρυσόσκονη, χειροτέχνες που υφαίνουν πάνω σε αργαλειούς και τρελαμένους μουσικούς με κόκκινο βελούδινο κουστούμι (έως 31/12) και αυτό στο Charlottenburg Palace, με χορωδιακά κάλαντα, live μπαρόκ μουσικής και ένα παραδοσιακό βερολινέζικο όργανο δρόμου που μοιάζει με λατέρνα, έπιπλα δουλεμένα στο χέρι, λάμπες-αντίκες, κοσμήματα και μια σειρά από γαστρο-προτάσεις που σερβίρονται σε παγόδες, τιρολέζικα σπιτάκια ή ρώσικα ξυλόσπιτα (έως 26/12).

Χριστούγεννα στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις! - εικόνα 19
Fun γιορτινό shopping στη χριστουγεννιάτικη αγορά της πλατείας Gendarmenmarkt στο Βερολίνο.

Για κάτι πιο ενεργητικό, κάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς οι Βερολινέζοι τρέχουν στο Berliner Silvesterlauf, το λεγόμενο και «pancake run». Ο φετινός 38ος αγώνας δρόμου στο δάσος Grunewald περιλαμβάνει δύο διαδρομές (6,3 και 9,9 χλμ.). Το βράδυ της Παραμονής είναι αφιερωμένο σε ένα show πυροτεχνημάτων και σε ένα πελώριο open air party που μαζεύει γύρω στο ένα εκατομμύριο κόσμο ανάμεσα στην Πύλη του Βρανδεμβούργου και τη Στήλη της Νίκης, με ζωντανές μπάντες, DJ sets και φουλ ενέργεια. Οι πολύχρωμοι φωτισμοί είναι κομματάκι κακόγουστοι, αλλά μιλάμε για υπερθέαμα.

Must βόλτες

Χριστούγεννα στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις! - εικόνα 20
Στα must είναι και μία επίσκεψη στο ανάκτορο Charlottenburg.

Άπειρα πράγματα θα σας κρατήσουν έξω από το ξενοδοχείο. Επειδή μιλάμε για μία μεγάλη πόλη με πληθωρική ιστορία, μην αγχωθείτε, δεν θα προλάβετε να τα δείτε όλα, χρειάζεται και δεύτερη επίσκεψη για να πείτε ότι αρχίσατε να τη μαθαίνετε. Το Βερολίνο είναι η ευρωπαϊκή μητρόπολη που ανέδειξε τη σύγχρονη τέχνη όσο καμία άλλη τις τελευταίες δεκαετίες (γκαλερί συγκεντρώνονται, μεταξύ άλλων, στο Mitte και το Kreuzberg). Το Μουσείο της Περγάμου, το κτίριο του Ράιχσταγκ που στεγάζει το Γερμανικό Κοινοβούλιο, η Παλαιά (με έργα Γάλλων ιμπρεσιονιστών) και η Νέα Εθνική Πινακοθήκη (με Μουνκ, Κόκοσκα, Πικάσο, Ντε Κίρικο), το ανάκτορο Charlottenburg (γιαπωνέζικες και κινέζικες πορσελάνες γεμίζουν την ομώνυμη αίθουσα), η Alexanderplatz, ο Πύργος της Τηλεόρασης, το Checkpoint Charlie (μία από τις «πύλες» για το άλλοτε απομονωμένο Ανατολικό Βερολίνο) και ό,τι απομένει από το Τείχος, είναι μερικά από τα αξιοθέατα που θα σας κρατήσουν σε εγρήγορση. Μην ξεχνάτε, βρίσκεστε σε μια πράσινη πόλη... οι κήποι και τα πάρκα της (Viktoriapark στο Kreuzberg, Tiergarten στα νότια του ποταμού Spree κ.ά.) σας περιμένουν για να βολτάρετε.

Χριστούγεννα στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις! - εικόνα 21
Κλασσικές βερολινέζικες εμπειρίες στο «Café Krone».

Για κλασικές βερολινέζικες εμπειρίες στο «Café Krone» σερβίρεται πρωινό με καλό καφέ, κέικ δαμάσκηνο και πλατό με αλλαντικά, το «Asador» διακρίνεται για τις κρεμώδεις σούπες και τη φοβερή μπριζόλα του, ενώ για κάτι πιο βραδινό ψάξτε το «Cordobar» με γερμανικές και αυστριακές ετικέτες κρασιών και παιχνιδιάρικη κουζίνα, από πίτσα μέχρι χέλι με μπανάνα. H πόλη αριθμεί –κυριολεκτικά– χιλιάδες οινο-γαστρονομικά spots, υπάρχει δηλαδή το ιδανικό μαγαζί για τον καθένα. Στα γλυκά, μεγάλη είναι η τουρκική επιρροή, με μαγαζάκια που φτιάχνουν φίνο μπακλαβά (όπως το «Pasam»).

Νέα στέκια

Χριστούγεννα στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις! - εικόνα 22
Δοκιμάστε τα φημισμένα κοκτέιλ στο bar του ξενοδοχείου «Das Stue» υπό τον ήχο μουσικής electronica.

Στο βερολινέζικο nightlife κερδίζουν πόντους αρκετά στέκια που άνοιξαν την τελευταία διετία, όπως τo bar του ξενοδοχείου «Das Stue» που θεωρείται «αντίδοτο των mega-clubs», παίζει ντόπια electronica και φημίζεται για το κοκτέιλ «Mescal Mule», το ρομαντικό «John Muir» με την ξύλινη μπάρα, που ανανεώνει διαρκώς το μενού των κοκτέιλ και το «κρυμμένο» «Drayton Bar» με live μουσική και σπέσιαλ ποτό το εσπρέσο-βότκα.
Info Στο υπερπλήρες www.visitberlin.de/en θα βρείτε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για ένα ταξίδι στο Βερολίνο.

Διαμονή

Motel One Berlin-Alexanderplatz (www.motel-one.com, από € 84, συν € 7,5 για πρωινό) Ντιζαϊνάτο ξενοδοχείο με φάνκι ντεκόρ, δίπλα στη διάσημη πλατεία.
Casa Camper Berlin (www.casacamper.com, από € 205 με 24ωρο δωρεάν μπουφέ), Boutique hotel του κέντρου (και «παιδί» της γνωστής εταιρείας παπουτσιών) ξεχωρίζει για την ανεπιτήδευτη πολυτέλεια και τα φωτεινά μπάνια του που βλέπουν… ουρανό. Τσεκάρετε τις χειμερινές εκπτωτικές προσφορές.

Χριστούγεννα στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις! - εικόνα 23
Ανεπιτήδευτη πολυτέλεια στο ξενοδοχείο Casa Camper στο κέντρο του Βερολίνου.

Hotel Sylter Hof Berlin Superior (www.sylterhof-berlin.de, € 60, συν € 10 το πρωινό) Κεντρικό, ζεστό και φιλικό, με καλή σχέση ποιότητας-τιμής.
Για πραγματικά οικονομικές διακοπές... υπάρχουν πάντα τα hostels (μπορείτε να αναζητήσετε το δικό σας στο εξειδικευμένο www.hostelbookers.com ). Ε.Α.

Παρίσι! Λευκά μεσάνυχτα!

Χριστούγεννα στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις! - εικόνα 24
Τα Χριστούγεννα το Παρίσι δικαιολογεί στον υπερθετικό τον τίτλο της Πόλης του Φωτός. © Paris Tourist Office - (C) Marc Bertrand

Αυτή την εποχή η Πόλη του Φωτός λάμπει διπλά, με εκατοντάδες πυροτεχνήματα, βιτρίνες-υπερπαραγωγή στη Champs Elysees, «πικνίκ» με σαμπάνια και φουαγκρά κάτω από τον πύργο του Άιφελ και ατμόσφαιρα που μιλάει σε ρομαντικές ψυχές.

Χριστούγεννα στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις! - εικόνα 25
Οι βιτρίνες των Galleries Lafayette μοιάζουν περισσότερο από ποτέ με αστραφτερούς ναούς.

Αυτές τις μέρες στο λαβυρινθώδη σταθμό του Châtelet-Les Halles δεν χρειάζεσαι χάρτη του μετρό για να προσανατολιστείς- σε οδηγεί το κεφάτο πλήθος που ανηφορίζει προς την υπαίθρια χριστουγεννιάτικη αγορά της Champs Elysees. Ανοιχτά περίπου ως τα μεσάνυχτα, τα ξύλινα περίπτερα πωλούν χειροποίητα μπιχλιμπίδια και φίνα γαλλικά εδέσματα για ένα δείπνο στο πόδι με φόντο τις φωτεινές γιρλάντες που κάθε μισή ώρα αλλάζουν χρώμα. Τα grands magasins, με κορωνίδα τις Galleries Lafayette, μοιάζουν περισσότερο από ποτέ με αστραφτερούς ναούς, ενώ το ψηλό φωταγωγημένο έλατο της Notre Dame σε συνεπαίρνει τόσο που διασχίζεις την Pont des Arts χωρίς καν να προσέξεις τα χιλιάδες λουκέτα αγάπης που έχουν κλειδώσει στα κάγκελά της οι ερωτευμένοι.

Γιορτινά events

Δύο παγοδρόμια στήνονται παραδοσιακά στην πόλη: το πρώτο στην πλατεία του Δημαρχείου, όπου οι παιδικές φωνές συναγωνίζονται τους χορωδιακούς ύμνους της Notre Dame και το δεύτερο κάτω από τον Πύργο του Άιφελ με παιχνιδιάρικα χάπενινγκ να στήνονται γύρω του μόλις νυχτώσει.

Χριστούγεννα στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις! - εικόνα 26
Το παγοδρόμιο γεμίζει από παιδικές φωνές και χριστουγεννιάτικους ύμνους. © Paris Tourist Office - (C) Marc Bertrand

Η ιδανική οπτική γωνία για την αλλαγή του χρόνου είναι το Τrocadero. Εκατοντάδες πυροτεχνήματα και χιλιάδες φλας φωτίζουν μαγικά τον νυχτερινό ουρανό και τον Πύργο του Άιφελ αποτυπώνοντας εικόνες απίθανης ομορφιάς σε φιλμ και μνήμη. Αργότερα, όταν σβήσουν τα βεγγαλικά, ανάβει το πάρτι στα dance floors του πολυχώρου Point Ephémère και το μετρό κυκλοφορεί όλο το βράδυ. Την ίδια στιγμή στο 13ο διαμέρισμα γιορτάζεται η μεγάλη κινέζικη πρωτοχρονιά με δράκους και πυροτεχνήματα.

Must βόλτες

Χριστούγεννα στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις! - εικόνα 27
Δοκιμάστε τη γαλλική κουζίνα στην brasserie «Lipp», όπου κάποτε σύχναζαν ο Πικάσο και ο Χέμινγουεϊ.

Τις γυάλινες πυραμίδες του Λούβρου θα τις δεις από τους κήπους Tuileries και, ίσως, αυτή την φορά να τις προσπεράσεις για χάρη του χριστουγεννιάτικου χωριού που έχει στηθεί μπροστά από το Saint Germain des Pres. Ωστόσο έχεις ακόμα μια ευκαιρία να περπατήσεις στην ιστορία, δοκιμάζοντας ένα κασουλέ στην brasserie «Lipp» ακριβώς στη θέση που το έτρωγε κάποτε ο Πικάσο και ο Χέμινγουεϊ. Απέναντι, οι αιώνιοι «αντίπαλοι» «Deux Magots» και «Café de Flore» είναι επίσης καλή επιλογή. Η χριστουγεννιάτικη νύχτα όμως πέφτει στο Marais. Η glam φινέτσα του ταιριάζει γάντι στη γιορτινή ατμόσφαιρα και θα την απολαύσετε με ένα kir royale στο «Lizard Lounge».

Χριστούγεννα στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις! - εικόνα 28
«Moulin Rouge»: το Παρίσι της πρώτης φοράς θέλει καμπαρέ.

Από τις μεγάλες εκθέσεις ξεχωρίζει ο Γκόγια στο Musee d’ Orsay. Ακόμη και να μην είσαι φανατικός της τέχνης, όμως, θα περάσεις από το Centre Pompidou, που μένει ανοιχτό ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Το βούλιαγμα στους καναπέδες του υπόγειου, που δεν απαιτεί εισιτήριο, έχει μια θαλπωρή τόσο γλυκιά όσο η ζεστή σοκολάτα του «Amorino» απέναντι.

Χριστούγεννα στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις! - εικόνα 29
Οι όχθες του Σηκουάνα προσφέρονται για ρομαντικούς πριπάτους. © Paris Tourist Office - (C) Jacques Lebar

Για ρομαντικούς ψίθυρους προτείνουμε μια βόλτα κατά μήκος του Σηκουάνα. Στο ύψος της Notre Dame πάντα υπάρχουν μερικοί πάγκοι με βιβλιοπώλες που έχουν αποκηρύξει το κρύο. Οι λάμπες τους και οι φανοστάτες του δρόμου θολώνουν την ατμόσφαιρα και χρωματίζουν αυτήν την πλευρά του Παρισιού σαν πίνακα του Βαν Γκογκ.

Νέα στέκια

To «Miss Ko» μετρά μόλις μερικούς μήνες ζωής και έχει κλέψει την καρδιά της upper class. Σ’ ένα περιβάλλον σχεδιασμένο από τον Philippe Stark το σούσι αλλά και το thai food διανθίζονται με στοιχεία δυτικής κουζίνας. Σχεδόν πριν από ένα μήνα άνοιξε με πάταγο το «Le blue club» στο Pigalle συγκεντρώνοντας τους χίπστερ όλων των γενεών. Στο Menilmontant το «Jeanne A» καταθέτει άλλη άποψη περί fast food και το «Blend» με τα γκουρμέ burgers του ανοίγει παράρτημα απέναντι από το «Erotokritos fashion bar». Τo «Jacket» –ένα ροκ μπαρ στο Marais!– κερδίζει το μη girly κοινό. Κοντά στο Champs de Mars το «Le village» είναι ένα ανανεωμένο νεο-μπιστρό με βάσκικο χρώμα, που περηφανεύεται για το ταρτάρ του. Πολύ μοντέρνο και το «Broken Arm» που έκανε τον καφέ επιστήμη σ’ ένα περιβάλλον σκανδιναβικού μίνιμαλ.

Διαμονή

Χριστούγεννα στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις! - εικόνα 30
Σε παριζιάνικο luxury design πολύ κοντά στην Garnier Opera στεγάζεται το ξενοδοχείο W Paris Opera

W Paris Opera (www.wparisopera.com, από € 270) Πολύ κοντά στην Garnier Opera, μια ματιά στο παριζιάνικο luxury design σε συνδυασμό με την ηλικία του κτιρίου (από το 1870) αρκεί για να σας πείσει.
Solar (www.solarhotel.fr, από € 73) Στον πεζόδρομο μιας γνήσιας παριζιάνικης γειτονιάς με πρωινή αγορά που πουλάει φρούτα και ψάρια. Γουστόζικο και σεμνό, θα γίνει η ιδανική βάση για να γνωρίσετε το χριστουγεννιάτικο Παρίσι.
Oops! (www.oops-paris.com, dorms από € 23, δωμάτιο από € 60) Ζωντανό hostel στην αρχή του Quartier Latin –πεταχτείς και για ένα καφεδάκι στη Rue Moufferard–, έχει μια hype ατμόσφαιρα και ενδιαφέρουσα graffitti art στους τοίχους. Σημειώστε ότι απαγορεύεται το αλκοόλ εντός του ξενοδοχείου. Κ.Κ.Γ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.