Αράχοβα & more: Ανανέωση βρέξει χιονίσει!

Μετά το δυνατό ξεκίνημα της 28ης Οκτωβρίου, η Αράχοβα υποδέχεται το φετινό χειμώνα με αισιοδοξία, νέες ιδέες, προβληματισμό για το παρελθόν και διάθεση ανανέωσης. Την περπατήσαμε, μαζί και τα γύρω χωριά, μιλήσαμε με τους ανθρώπους τους, τσεκάραμε τα νέα στέκια και τα διαχρονικά must και καταγράφουμε το σύγχρονο ταξιδιωτικό της προφίλ για να απολαύσετε τα weekends και τις διακοπές σας.

Αράχοβα & more: Ανανέωση βρέξει χιονίσει!

Μετά το δυνατό ξεκίνημα της 28ης Οκτωβρίου, η Αράχοβα υποδέχεται το φετινό χειμώνα με αισιοδοξία, νέες ιδέες, προβληματισμό για το παρελθόν και διάθεση ανανέωσης. Την περπατήσαμε, μαζί και τα γύρω χωριά, μιλήσαμε με τους ανθρώπους τους, τσεκάραμε τα νέα στέκια και τα διαχρονικά must και καταγράφουμε το σύγχρονο ταξιδιωτικό της προφίλ για να απολαύσετε τα weekends και τις διακοπές σας.

Αράχοβα & more: Ανανέωση βρέξει χιονίσει! - εικόνα 1
Κάθε βόλτα στην Αράχοβα περνάει από την γέφυρα.

Υπάρχει ένα κλισέ που θέλει την Αράχοβα να είναι η Μύκονος του χειμώνα. Και, τηρουμένων των αναλογιών, αυτό ισχύει ως ένα βαθμό. Και οι δύο αποτέλεσαν για περίπου μία δεκαπενταετία τον «καθρέφτη» όπου αντικατοπτριζόταν ένα λαμπερό όσο κι επίπλαστο lifestyle ελληνικής ευμάρειας, το οποίο μας έχει -ως γνωστόν- αποχαιρετίσει. Και οι δύο είχαν ένα λίγο πολύ κοινό target group, που τους χειμώνες σύχναζε στη μία και τα καλοκαίρια στην άλλη, αποκτούσε σπίτι και στη μία και στην άλλη κι έπινε σαμπάνια και στη μία και στην άλλη. Η ειδοποιός διαφορά έγκειται στην εξέλιξη. Προσφέροντας ένα τουριστικό προϊόν απαράμιλλης ποιότητας, η Μύκονος αποτελεί σταθερά ισχυρό brand με παγκόσμια εμβέλεια και ξεκάθαρη ταυτότητα. Η δε αναγέννησή της τα τελευταία δύο χρόνια συνοδεύτηκε και από την επιστροφή ενός απαιτητικού και ψαγμένου κοινού, το οποίο είχε απομακρυνθεί λόγω του «βροντερού» lifestyle που επικρατούσε σε αυτήν.

Αράχοβα & more: Ανανέωση βρέξει χιονίσει! - εικόνα 2
Βολτάροντας στον κεντρικό δρόμο της Αράχοβας.

Από την άλλη, η Αράχοβα θεωρώ πως παγιδεύτηκε στο πέρασμα των χρόνων σε μια προσπάθεια να γίνει το «δικό μας» Γκστάαντ, η «δική μας» Κουρσεβέλ, το «δικό μας» Σεν Μόριτς, να ενσαρκώσει εν ολίγοις το αλπικό όνειρο αλά ελληνικά. Και σε αυτό επαναπαύτηκε - μόνο που κάποια στιγμή το όνειρο τελείωσε. Πώς διαβάζεται, λοιπόν, το γνωστό κλισέ εν έτει 2013; Εντελώς διαφορετικά, θα τολμούσα να πω. Καθώς είναι σχεδόν αυτονόητο πως στην Αράχοβα δεν πρόκειται να καταπλεύσει καμία πολυτελής θαλαμηγός κανενός πάμπλουτου μεγιστάνα από το εξωτερικό, ούτε πρόκειται να σεργιανίσει στα σοκάκια της κάποιος εκπρόσωπος του παγκόσμιου star system ανεβάζοντας ταυτόχρονα φωτογραφίες στο Twitter και το Instagram, το ζητούμενο δεν μπορεί να είναι άλλο από το ισχυρό focus στην εγχώρια αγορά - αλλά και σε ένα μάλλον πιο σοφιστικέ κι εναλλακτικό κοινό, το οποίο έχει όλα τα φόντα να το διεκδικήσει. Αρκεί να το θελήσει μονάχα.

Αράχοβα & more: Ανανέωση βρέξει χιονίσει! - εικόνα 3
Πολυτέλεια και χαλάρωση στο «Santa Marina Arachova Resort & Spa».

Κατά την τελευταία μας επίσκεψη στο κοσμοπολίτικο θέρετρο είδαμε σαφείς βελτιωτικές κινήσεις σε αρκετούς τομείς. Υπάρχει μια τάση για συγκράτηση των τιμών, νέοι άνθρωποι καταθέτουν τις δικές τους προτάσεις για ένα πιο ψαγμένο après ski σκηνικό, πέρα από τα συνήθη απογευματινά πάρτι με ρακόμελα, χωρίς να λείπουν και οι εξελίξεις τόσο στο ξενοδοχειακό όσο και στο χιονοδρομικό σκηνικό. Εκείνο βέβαια που παραμένει είναι το γνωστό θέμα του μποτιλιαρίσματος. Γιατί μπορεί το πάρκινγκ που λειτούργησε πριν από λίγα χρόνια στο συνεδριακό κέντρο να δημιούργησε νέες θέσεις στάθμευσης, γεγονός όμως παραμένει πως το κακό δεν αργεί να γίνει έτσι και συναντηθούν δύο πούλμαν στον κεντρικό δρόμο! Όπως κι αν έχει, πάντως, η κατάσταση δείχνει να αλλάζει. Με όσους επιχειρηματίες κι αν μίλησα, η μόνιμη επωδός ήταν μία: «Τον κόσμο που είχαμε το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου είχαμε χρόνια να τον δούμε».

Αράχοβα & more: Ανανέωση βρέξει χιονίσει! - εικόνα 4
Η διασκέδαση στο «Ακουαρέλα» έχει exclusive αύρα.

Με δεδομένο λοιπόν πως η αγάπη των Ελλήνων -και δη των Αθηναίων- για την Αράχοβα εξακολουθεί να υπάρχει, το επόμενο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση έχει να κάνει με την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν. Να δημιουργηθούν δηλαδή όλες εκείνες οι αφορμές για να σκαρφαλώσουμε στο βουνό κι ας μην έχει χιονίσει. Κάτι τέτοιο απαιτεί, βέβαια, συντονισμένες κινήσεις από το σύνολο των επαγγελματιών, που καλό θα ήταν να κοιτάξουν τι συμβαίνει λίγο παραδίπλα, εκτός του δικού τους μπαρ, της δικής τους ταβέρνας ή του δικού τους ξενοδοχείου... Να κοιτάξουν τον Παρνασσό ως προορισμό στην ολότητά του. Εμείς με τέτοια διάθεση ανεβήκαμε φέτος στο βουνό: καταγράψαμε -όπως πάντα- όλες τις νέες εξελίξεις της Αράχοβας, επισκεφθήκαμε ξανά διαχρονικά spots, ενώ αφιερώσαμε αρκετό χρόνο και σε άλλους δύο προορισμούς στον Παρνασσό, στην Αγόριανη και την Αμφίκλεια, που γοητεύουν σταθερά τους low profile εραστές του βουνού.

Hotel call

Αράχοβα & more: Ανανέωση βρέξει χιονίσει! - εικόνα 5
Το «Elatos Resort» χάνεται μέσα στα έλατα.

Λίγες, αλλά ουσιαστικές είναι οι εξελίξεις στο ξενοδοχειακό σκηνικό της Αράχοβας. Μεγάλο φετινό νέο αποτελεί η εν εξελίξει ολική ανακαίνιση του «Elatos Resort & Health Club», ενός πραγματικά ξεχωριστού resort και μέλους πλέον της αλυσίδας boutique και πολυτελών ξενοδοχείων Aria Hotels, που υποδέχεται το φετινό χειμώνα με ανανεωμένο εστιατόριο - bar, spa και συνεδριακό. Ακόμη μία ξενοδοχειακή άφιξη είναι το μόλις ενός έτους «Elafivolia Arachova Suites», με πέντε διαμερίσματα-σουίτες (σοφά σχεδιασμένα από το πολύ γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο ISV) που πρεσβεύουν μια χαμηλόφωνη και λιτή πολυτέλεια, τελείως αντίθετη στα δεδομένα της περιοχής. Βρίσκονται στις πλαγιές της Αράχοβας, κάτω από τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στους Δελφούς, εκεί όπου δείχνει να σχηματίζεται μια όμορφη γειτονιά με ασυναγώνιστη θέα στη δελφική κοιλάδα - κοντά και ταυτόχρονα μακριά από τη φασαρία της πόλης.

Αράχοβα & more: Ανανέωση βρέξει χιονίσει! - εικόνα 6
Στο εσωτερικό μιας από τις 4 ολοκαίνουριες βίλες της Bitsos Development S.A.

Λίγο παραπέρα, το γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο των Αθηνών Bitsos Development S.A., με ιστορία 75 ετών, ολοκλήρωσε μόλις την ανέγερση τεσσάρων κατοικιών προς πώληση με κύρια χαρακτηριστικά την ευρυχωρία, την εργονομία, τα φυσικά υλικά και το μοντέρνα λιτό design- άλλο ένα σημάδι πως κάτι αρχίζει να κινείται… Κατά τ’ άλλα το ξενοδοχειακό τοπίο προσφέρει μια ευρεία γκάμα επιλογών: από μικρούς και ζεστούς ξενώνες, όπως ο πολύ ατμοσφαιρικός «Αλέξανδρος» στην καρδιά της πόλης, μέχρι ξενοδοχεία και mountain resorts υψηλού επιπέδου, όπως το επίσης κεντρικό «Santa Marina Arachova» και το αδελφό «Santa Marina Arachova Resort & Spa» στο δρόμο προς το χιονοδρομικό.

Hot nightlife

Αράχοβα & more: Ανανέωση βρέξει χιονίσει! - εικόνα 7
Η τέχνη συναντά το καλό κρασί στο «Ισιδώρα Gallery». © Σοφία Κωνσταντακοπούλου

Χωρίς τρανταχτές εξελίξεις, το nightlife στην Αράχοβα καλά κρατεί, ταυτισμένο εν πολλοίς και με το daylife, καθώς τα περισσότερα spots έχουν ολοήμερο χαρακτήρα, ξεκινώντας από το πρωί με καφέ και γλυκά και συνεχίζοντας με ανεβασμένα ντεσιμπέλ, mainstream μουσικές και συνήθως ελληνικά όσο περνάει η ώρα: «Bonjour», «Cine Celena», «Gospel» και «Satyrikon» επί της κεντρικής πλατείας. Σε όροφο πάνω από το τελευταίο, το «Υάμπεια» της Γεωργίας Ανδρέου παραμένει κλασική επιλογή, είτε για φαγητό και ποτό στο σχεδόν μοναστηριακό του χώρο (φέτος θα δείτε στους τοίχους του κι εναλλασσόμενα έργα τέχνης) είτε για καφέ στις δημοφιλέστατες μαξιλάρες του μικρού οντά. Συμπαθέστατο και το μικρούτσικο νεο-ρετρό ζαχαροπλαστείο «Εν Αραχώβη», στα σκαλάκια του Αγίου Γεωργίου, το οποίο σερβίρει από το κλασικό του γαλακτομπούρεκο μέχρι cupckakes και άλλα πολλά.

Αράχοβα & more: Ανανέωση βρέξει χιονίσει! - εικόνα 8
Περιμένοντας το πρώτο χιόνι στο τζαμένιο στέγαστρο του «Ε».

Μία από τις σίγουρες στάσεις για κάθε ώρα της ημέρας είναι και το μίνιμαλ, ντιζαϊνάτο «Ε» των Θανάση και Νίκου Μαντά, στο κλασικό πόστο του παλιού «Εμπορικό» πάνω στον κεντρικό δρόμο. Η πανέμορφη μπάρα του είναι από εκείνες που άνετα μπορείς να ξεχαστείς απολαμβάνοντας το ποτό σου, όπως άλλωστε και ο μέσα χώρος με τα τραπέζια για καφέ και φαγητό, όπου παρακαλάς να χιονίσει για να βλέπεις τις νιφάδες να προσγειώνονται στην τζαμένια οροφή. Από τα πολλά χειροποίητα γλυκά του εκείνο που κάνει θραύση είναι το σουφλέ σοκολάτας, ενώ από το φετινό κατάλογο του εστιατορίου κέντρισαν το ενδιαφέρον μου η τρίχρωμη σαλάτα με ιπποφαές, goji berries, φλοίδες κολοκυθιού, λιαστά κεράσια και cranberry dressing, όπως και οι ενδιαφέρουσες επιλογές σε ριζότο, ζυμαρικά και κρεατικά.

Αράχοβα & more: Ανανέωση βρέξει χιονίσει! - εικόνα 9
Ζεστασιά και ωραίες μουσικές στο «Gospel» της κεντρικής πλατείας.

Ακόμη, άκρως επιτυχημένη ήταν και η περσινή πρώτη χρονιά επαναλειτουργίας του ιστορικού μπαρ της Αράχοβας «Ισιδώρα» με το όνομα «Ισιδώρα Gallery». Στο γνώριμο και πολύ ατμοσφαιρικό αρχοντικό του 1760, η κόρη του πρώτου ιδιοκτήτη Γιώργου Χανδέλη Ισιδώρα συνεργάστηκε με την Κατερίνα Σταματελάτου με σκοπό τη δημιουργία ενός χώρου arty και ξεχωριστού. Με την αποκλειστική χορηγία του Ομίλου Μπουτάρη, φιλοξενούσαν κάθε εβδομάδα κι ένα διαφορετικό καλλιτεχνικό event και το πείραμα δείχνει να πέτυχε, καθώς το μαγαζί έγινε ξανά στέκι. Φέτος το «Ισιδώρα Gallery» διευρύνει τους οινικούς του ορίζοντες λειτουργώντας πλέον ως κανονικό wine bar, αλλά χωρίς να ξεχνά την αγάπη του για κάθε μορφή τέχνης. Σε φάση ελληνικού ξεφαντώματος πετύχαμε και το γειτονικό bar-restaurant «Ακουαρέλα», με τον πορτιέρη -όπως πάντα- στη θέση του και τον κατάλογο να προτείνει σαλάτες και ποικιλίες.

Αράχοβα & more: Ανανέωση βρέξει χιονίσει! - εικόνα 10
Δοκιμάστε τα πολλά- μα πάρα πολλά- γλυκά του «Εν Αραχώβη».

Απόλυτα γοητευμένος δηλώνω, ωστόσο, από το ολοκαίνουργιο, σε στιλ σαλέ στο Άσπεν των ’50s πρόσωπο του «Sehre» πάνω στην κεντρική πλατεία. Ανηφορίζοντας στο Λιβάδι, νέα πιάτα απολαμβάνουμε φέτος δίπλα στο τεράστιο τζάκι του «Paramount», ενώ το εντυπωσιακό mix ’n’ match cafe-bar-restaurant του Παναγιώτη Δεσφινιώτη «Εμπορικό tsi-tsi» δίνει πλέον μεγάλη έμφαση στο φαγητό. Ασφαλώς και θα υπάρχει DJ στο περίκλειστο από κορμούς δέντρων booth, όπως και κάποια hot live- οι λάτρεις όμως των πιο έντονων καταστάσεων θα πρέπει να κατευθυνθούν στο club «Red Six», το καινούργιο «παιδί» του Π. Δεσφινιώτη στο παλιό «Snow Me» της Αράχοβας, που κινείται σε mainstream μουσικά μονοπάτια από επώνυμους guest DJs. Τέλος, ακριβώς απέναντι, το εντελώς after «Ρακοπωλείο» περιμένει εδώ και χρόνια τους τελευταίους της νύχτας για ζεστή σούπα.

Γεύση από Αράχοβα

Αράχοβα & more: Ανανέωση βρέξει χιονίσει! - εικόνα 11
Στη μεγαλοπρεπή αίθουσα του «Ζάχου» στο Λιβάδι.

Το γευστικό σκηνικό στην Αράχοβα είναι κάπως μονότονο. Σύμφωνοι, η κρεατοφαγία έχει την τιμητική της- όταν όμως βλέπεις στα περισσότερα μαγαζιά να επαναλαμβάνονται τα ίδια ορεκτικά, οι ίδιες πίτες ή τα ίδια μαγειρευτά, το ενδιαφέρον μοιραία κάπου χάνεται. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως το αποτέλεσμα δεν είναι καλό ή δεν υπάρχουν φωτεινές εξαιρέσεις, όπως ο «Ζάχος» στο Λιβάδι και το «Αρχοντικό» μέσα στην πόλη. Ή ακόμη και το λιλιπούτειο «1st», το οποίο άνοιξε πριν από τρία χρόνια σερβίροντας άψογες σούπες, ένα έδεσμα αυτονόητο μεν για το βουνό, εν ανεπαρκεία δε.

Αράχοβα & more: Ανανέωση βρέξει χιονίσει! - εικόνα 12
Το «1st» αγαπά τις σούπες.

Αν είστε μεγάλη παρέα, πάλι, μπορείτε να κάνετε εκ των προτέρων μια συνεννόηση με την ιδιοκτήτρια και δεινή μαγείρισσα Χριστίνα για να σας ετοιμάσει ένα πλήρες μενού κινέζικης ή αιγυπτιακής κουζίνας. Κατηγορία από μόνο του αποτελεί το «Οίστρος by Aktida», το πολύ επιτυχημένο fun restaurant της Αχτίδας Κορίτου. Τα ιδιαίτερα πιάτα της πληθωρικής ιδιοκτήτριας γίνονται το πρόσχημα για ελληνάδικο γλέντι που ξεκινάει από νωρίς, με την κόρη της Διμήνα να αναλαμβάνει χρέη DJ στο υπερυψωμένο booth.

Αράχοβα & more: Ανανέωση βρέξει χιονίσει! - εικόνα 13
Έμφαση στο κομμάτι του φαγητού δίνει φέτος το «Εμπορικό tsi-tsi» στο Λιβάδι.

Σε κάπως διαφορετικό, αλλά πάντα γευστικό τόνο, το «Ορέων Γεύσεις» δεν είναι ακόμη ένα τυπικό κατάστημα παραδοσιακών προϊόντων πάνω στον κεντρικό δρόμο. Εδώ και λίγους μήνες ο Κωνσταντίνος Θεοχαρόπουλος έδωσε νέα πνοή στο παλιό μαγαζί του πεθερού του συγκεντρώνοντας μεγάλη -αλλά και ψαγμένη- ποικιλία συσκευασμένων και μη προϊόντων από όλη την Ελλάδα. Πέρα από τα λουκάνικα χωρίς χημική και θερμική επεξεργασία και τα γαλακτοκομικά της περιοχής, χαζεύοντας στα ράφια του βρήκαμε από προϊόντα της Έργον αλλά και βιολογικές μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού GO for it μέχρι αφρό αλατιού από το Μεσολόγγι και όσπρια Πρεσπών.

Νέα για τους χιονοδρόμους

Αράχοβα & more: Ανανέωση βρέξει χιονίσει! - εικόνα 14
Στο «Satyrikon» μπορείτε να συνοδεύσετε το ποτό σας με tapas.

Αρκετές κι ενδιαφέρουσες είναι οι εξελίξεις στο χιονοδρομικό, όπως μας τις μετέφερε η υποδιευθύντριά του και υπεύθυνη επικοινωνίας κ. Σοφία Σιωρόκου. Με την έναρξη της φετινής σεζόν, η οποία προγραμματίζεται για τις 15/12, τρεις νέοι αναβατήρες περιμένουν τους λάτρεις της χιονοδρομίας: αντικαταστάθηκε ο Δίας που συνδέει τα Κελάρυα με τη Φτερόλακκα, ενώ προστέθηκαν και δύο καινούργιοι, ένας παιδικός στην κορυφή του Βάκχου, όπου έχει διαμορφωθεί ένα νέο πλατό αρχαρίων, κι ένας στην περιοχή Σαχάρα, δημιουργώντας έτσι πίστες για τους απαιτητικούς χιονοδρόμους. Και αυτή είναι μόνο η πρώτη φάση εκσυγχρονισμού των αναβατήρων, η οποία εντάσσεται στα γενικότερα έργα υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθούν του χρόνου.

Αράχοβα & more: Ανανέωση βρέξει χιονίσει! - εικόνα 15
Πανέτοιμο υποδέχεται τη νέα σεζόν το χιονοδρομικό κέντρο.

Παράλληλα παγιώνεται η 12ωρη λειτουργία του κέντρου τα Σάββατα (8 π.μ-8 μ.μ. και τις υπόλοιπες ημέρες 8 π.μ.-4 μ.μ.) ευνοώντας το sunset ski, δηλαδή το σκι με θέα στη δύση του ηλίου. Την ευθύνη των σαλέ θα έχει και πάλι ο όμιλος Παπαργυρόπουλου, ενώ σταθερές θα παραμείνουν και οι τιμές (είσοδος τα σαββατοκύριακα € 30 και τις καθημερινές € 15. για να δείτε τα πακέτα προσφορών επικοινωνήστε με τα www.parnassos-ski.gr , 2234022700). Επίσης, το χιονοδρομικό συμμετέχει για τρίτη συνεχή χρονιά στην Παγκόσμια Ημέρα Χιονιού με μία εβδομάδα γεμάτη εκδηλώσεις και προσφορές ειδικά για τους μικρούς χιονοδρόμους, η οποία θα κορυφωθεί την Κυριακή 19/1. Την ευθύνη της συνδιοργάνωσης φέρουν το χιονοδρομικό, ο Ε.Ο.Σ. Αθηνών και η σχολή Πάππος-Μπαλντούμης, η μεγαλύτερη και παλιότερη σχολή σκι στην Ελλάδα.

Αράχοβα & more: Ανανέωση βρέξει χιονίσει! - εικόνα 16
Ο Βασίλης Μπαλντούμης και ο Στέργιος Πάππος της σχολής Πάππος-Μπαλντούμης.

Οι ιδιοκτήτες της Βασίλης Μπαλντούμης και Στέργιος Πάππος, προπονητής πλέον της εθνικής ομάδας χιονοδρομίας, συνεχίζουν με πολύ ουσιαστικό τρόπο το έργο που ξεκίνησαν οι γονείς τους, οι οποίοι συνέβαλαν τα μέγιστα στη διάδοση του σπορ. Για μαθήματα και δραστηριότητες που απευθύνονται από τους αρχάριους μέχρι τους πιο προχωρημένους μπείτε στο σάιτ www.skischool.gr, ενώ στα καταστήματά τους θα βρείτε την πληρέστερη γκάμα εξοπλισμού για σκι και snowboard, όπως και τις καλύτερες μάρκες ένδυσης και αξεσουάρ.

Stylish tips

Αράχοβα & more: Ανανέωση βρέξει χιονίσει! - εικόνα 17
Η Πέρυ Μαντά θα σας μυήσει στα μυστικά του στιλ στο «Lousso».

Όσον αφορά τις κυρίες που θέλουν να ανηφορίσουν στο βουνό στιλιστικά προετοιμασμένες, πρέπει οπωσδήποτε να απευθυνθούν στην ειδική των ειδικών κ. Πέρυ Μαντά, ιδιοκτήτρια της μπουτίκ-ναός των γυναικών Lousso (έκλεισε μόλις τα δέκα χρόνια λειτουργίας) και του νεότερου Lusso M+W, το οποίο δίνει έμφαση στο value for money, casual ντύσιμο για άντρες και γυναίκες. Φέτος, λοιπόν, επελαύνει εκ νέου το δέρμα, ενώ χρωματικά κυριαρχούν το μαύρο και το γκρι. Ιδιαίτερα hot είναι τα prints που θυμίζουν πίνακες ζωγραφικής, έτσι όπως τα παρουσίασαν οι Dolce&Gabbana και η Mary Katrantzou, τα μισό δέρμα/μισό ύφασμα total black κολάν και γενικότερα οι slim γραμμές και τα midi μήκη. Όσο για εκείνο το hot item που επιβάλλεται να έχει φέτος κάθε γυναίκα μαζί της, αυτό -σύμφωνα με την κ. Μαντά- είναι η θετική της διάθεση. Και συμπληρώνει χαμογελώντας: «Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνω εγώ».

Γεύση από Αγόριανη

Αράχοβα & more: Ανανέωση βρέξει χιονίσει! - εικόνα 18
Είναι για πολλά «κλικ» τα θεόρατα πλατάνια στην πλατεία της Αγόριανης.

Γνωστή και ως Επτάλοφος, αφού βρίσκεται χτισμένη πάνω σε επτά λόφους, η Αγόριανη δεν αποτελεί τυχαία βάση όσων επιλέγουν αυτή την πιο ήρεμη και γαλήνια πλευρά του Παρνασσού με το επιπρόσθετο πλεονέκτημα της εύκολης πρόσβασης στο χιονοδρομικό. Η πρώτη επαφή με την κεντρική πλατεία του χωριού, τα πλατάνια και το τρεχούμενο νερό γεννά αμέσως τα πιο χαλαρωτικά συναισθήματα. Τριγύρω λίγες ταβέρνες, ένας παραδοσιακός φούρνος που ψήνει στα ξύλα και το εργαστήρι ζαχαροπλαστικής της κ. Αθανασίας, τόσο πνιγμένο στα λουλούδια που μπορεί και να το περάσετε για ανθοπωλείο! Όσο κι αν η αίσθηση «χωριού από τα παλιά» είναι τελικά αυτή που υπερισχύει, δεν λείπουν και οι πιο μοντέρνου ύφους προτάσεις, όπως το cafe «Daphniola», ενώ κατά την επίσκεψή μας είδαμε σχεδόν τελειωμένα κάποια (αρμονικά ενταγμένα στο τοπίο) νέα κτίρια που μάλλον προορίζονται για καταστήματα.

Αράχοβα & more: Ανανέωση βρέξει χιονίσει! - εικόνα 19
Στο «Le Grand Chalet» μας υποδέχεται και φέτος ο Βασίλης Τσαρουχάς.

Εκεί συναντήσαμε και τον Βασίλη Τσαρουχά, έναν από τους πιο δραστήριους επιχειρηματίες της περιοχής, ο οποίος έχει διαρκώς το βλέμμα στραμμένο στον οικογενειακό ξενώνα «Το Μπαλκόνι της Αγόριανης» (τον λειτουργεί με τους γονείς του) όσο και στο δικό του πανέμορφο all day cafe-bar-restaurant «Le Grand Chalet». Η κουβέντα ξεκίνησε από την ξακουστή ταβέρνα στο ισόγειο του ξενώνα, η οποία ονομάζεται πλέον «Κυρ-Γιάννης», όπου αναμένεται φέτος να γίνει του… κρέατος, καθώς στα τραπέζια της θα προσγειώνονται παϊδάκια, σταβλίσιες σπαλομπριζόλες, τηγανιές, λουκάνικα αλλά και μαγειρευτά, όπως αγριόχοιρος στιφάδο και κόκορας κρασάτος με σπιτικές χυλοπίτες.

Αράχοβα & more: Ανανέωση βρέξει χιονίσει! - εικόνα 20
Ένα νέο πιάτο του «Le Grand Chalet» της Αγόριανης: καπνιστή φορμαέλα με ντομάτα σε βάση από κρέπα λαχανικών.

Αφού μας διαβεβαίωσε πως οι πασίγνωστες πίτες της μητέρας του κ. Ευμορφίας περιλαμβάνονται ακόμη στο μενού, ανηφορίσαμε προς το «Le Grand Chalet» στην κορυφή του χωριού: ένα πραγματικό σαλέ με συνταρακτική θέα στο όρος Καλλίδρομο από το πελώριο τρίγωνο παράθυρο του κεντρικού επιπέδου αλλά κι ένας πολύ δυνατός παίκτης στον άξονα γλυκό-φαγητό-ποτό. Τα ολοκαίνουργια πιάτα του μενού, τα οποία αναδεικνύουν τα τοπικά προϊόντα σε ευρηματικούς συνδυασμούς, μαζί με τα θεσπέσια signature cocktails του έμπειρου μπάρμαν Λευτέρη αποτελούν ιδανικό σεκόντο για τα live και τα events που γίνονται εκεί.

Βόλτα στην Αμφίκλεια

Αράχοβα & more: Ανανέωση βρέξει χιονίσει! - εικόνα 21
Κρεατονοστιμιές στο «Δαδί» στην Αμφίκλεια.

Ακόμη μία επιλογή στην άλλη πλευρά του Παρνασσού είναι η Αμφίκλεια, την οποία προτιμούν σταθερά οι λάτρεις του σκι, μια και απέχει μόλις 17 χλμ. από το χιονοδρομικό κέντρο. Κάτι παραπάνω από τουριστικός προορισμός και χωρίς να της λείπουν οι περιποιημένοι ξενώνες, είναι μια πολύ ζωντανή κωμόπολη, όπου μπορεί και να σας ξενίσει η πρώτη εικόνα του κεντρικού δρόμου στην κάτω πλατεία, ιδίως αν περιμένετε να δείτε «κλασικό look χωριού». Μην πτοηθείτε όμως και ανηφορίστε προς το παραδοσιακό κομμάτι της -περιμετρικά της άνω πλατείας- με τα πέτρινα σπίτια (αρκετά είναι μισογκρεμισμένα και δημιουργούν νουάρ ατμόσφαιρα), τα γραφικά πλακόστρωτα σοκάκια, τα αρχοντικά και τις καλοδιατηρημένες πετρόχτιστες βρύσες, όπως αυτή της Χορευταριάς- όσο πιο ψηλά ανεβείτε τόσο απολαυστικότερη θα γίνει και η θέα στην κοιλάδα του Κηφισού. Σημειώστε επίσης πως από διάφορα σημεία, όπως λ.χ. από το σιδηροδρομικό σταθμό, ξεκινούν μονοπάτια που προσεγγίζουν τις όχθες του Κηφισού μέσω γραφικών γεφυριών. Επιστρέφοντας στην κάτω πλατεία, το νέο και πολύ προσεγμένο cafe «Λεωνίδας» ενδείκνυται για καφέ και γλυκό, ενώ το «Δαδί» για κρεατο-νοστιμιές επιπέδου - και μάλιστα σε φρεσκο-ανακαινισμένη σάλα.

Εκδρομές στα πέριξ

Επιμένοντας στην πίσω πλευρά του Παρνασσού, επισκεφθείτε το κεφαλοχώρι Σουβάλα (ή Πολύδροσο) για άραγμα στην κεντρική πλατεία με τις ταβέρνες ή βόλτες μέχρι τα βυζαντινά απομεινάρια της Παλαιοπαναγιάς (ή Αγία Ελεούσα). Μπορεί ο στριφογυριστός δρόμος μέχρι την πανέμορφη Βάργιανη να σας κουράσει λίγο, αλλά στο φινάλε σας περιμένει η αξέχαστη θέα στην Γκιώνα και την πεδιάδα της Γραβιάς. Αν, πάλι, έχετε χρόνια να βρεθείτε στους Δελφούς, είναι κρίμα να χάσετε αυτήν την ευκαιρία - άλλωστε η απόσταση από την Αράχοβα είναι σχεδόν αστεία. Το Γαλαξίδι και η Ιτέα ενδείκνυνται για χειμωνιάτικο ρομάντζο δίπλα στη θάλασσα, ενώ άκρως σημαντικό θρησκευτικό -και όχι μόνο- αξιοθέατο της ευρύτερης περιοχής είναι ο ναός του Οσίου Λουκά στο Στείρι, σε απόσταση περίπου μισής ώρας από τη Λιβαδειά: πρόκειται για το καλύτερα διατηρημένο μοναστηριακό συγκρότημα της μεσοβυζαντινής περιόδου στη χώρα μας.

Πού να μείνετε

Αράχοβα
Αλέξανδρος
(2267032884, www.alexandrosgr.com , από € 70) Πάνω στο καλντερίμι για την Πλατεία Λάκκα, ένας πανέμορφος πετρόκτιστος ξενώνας για όσους θέλουν να βρίσκονται σε απόσταση βολής από τα τεκταινόμενα.
Santa Marina Arachova (2267031230, www.santa-marina.gr , πακέτα 4 διανυκτερεύσεων με welcome gift και πρωινό από € 520) Σήμα κατατεθέν της πόλης, με συγκλονιστική θέα, πολύ κεντρική τοποθεσία και ιδιωτικό πάρκινγκ. Άνετα και καλά εξοπλισμένα δωμάτια αλλά και προσεγμένοι κοινόχρηστοι χώροι. Ξεχωρίζει το country style καθιστικό με το τζάκι.

Αράχοβα & more: Ανανέωση βρέξει χιονίσει! - εικόνα 22
Ζεστά και κεντρικά στον ξενώνα «Αλέξανδρος» στην Αράχοβα.

Santa Marina Arachova Resort & Spa (2267031954, www.santa-marina.gr , πακέτα 4 διανυκτερεύσεων με welcome gift και πρωινό από € 1.080) Σε ύψωμα λίγο έξω από την πόλη, στο δρόμο για το χιονοδρομικό, αποτελεί σταθερά την κορυφαία επιλογή διαμονής στην Αράχοβα. Με μεζονέτες και σουίτες διαφορετικών τύπων, ατμοσφαιρικό spa και στιλάτο resto.
Ειρεσιώνη (2267029104, από € 95) Καλόγουστος πέτρινος ξενώνας στην είσοδο της πόλης με δικό του μικρό πάρκινγκ.

Elafivolia Arachova Suites (6948283989, από € 170) Στο δρόμο προς τους Δελφούς, πέντε luxury apartments με exclusive αύρα.
Ανεμόλια (2267031640, από € 55) Από τα πιο γνωστά ξενοδοχεία, με ατμόσφαιρα πολυτέλειας και άνεσης. Highlight η νέα τριώροφη πτέρυγα.

Αράχοβα & more: Ανανέωση βρέξει χιονίσει! - εικόνα 23
Ιδανικό για apres ski χαλάρωση είναι το σαλόνι του «Santa Marina Arachova».

Ξενώνας Μυλωνά (2267032111, από € 70) Συμπαθέστατος ξενώνας -σαν σπίτι- στο δρόμο προς τους Δελφούς.
Αγιαννόρεμα (2267031485, από € 80) Μία από τις λίγες επιλογές διαμονής στο Λιβάδι, με επτά δωμάτια και σουίτες.

Αγόριανη
Elatos Resort & Health Club (2234061162, www.elatos.com , από € 265) Στα όρια του εθνικού δρυμού -ανάμεσα σε Αγόριανη και Αράχοβα- και πολύ κοντά στο χιονοδρομικό του Παρνασσού, ένας από τους πρωτοπόρους του αλπικού concept στην Ελλάδα, και μέλος πλέον των Aria Hotels, υποδέχεται τη φετινή σεζόν με ολοκαίνουργιο πρόσωπο.

Αράχοβα & more: Ανανέωση βρέξει χιονίσει! - εικόνα 24
Άκρως ενδιαφέρουσα ξενοδοχειακή άφιξη το «Elafivolia Arachova Suites».

Το Μπαλκόνι της Αγόριανης (2234061227, www.balcony.gr , από € 60) Ένας από τους πιο γνωστούς ξενώνες της περιοχής, με όμορφη θέα στο χωριό. Ζεστά δωμάτια ρουστίκ ύφους. Πλούσιο πρωινό, πολύ καλή οικογενειακή ταβέρνα, με έμφαση στα ντόπια κρεατικά και τα μαγειρευτά.

Αμφίκλεια
Δαδί Αρχοντικό Παρνασσού (2234029040, από € 80) Ρομαντικός ξενώνας σε παραδοσιακό πέτρινο σπίτι του 19ου αιώνα.
Ξενώνας Κυριακή (2234029011, από € 85) Μέσα σε περιποιημένο κήπο με άνετα δωμάτια και πέντε στούντιο.

Πού να φάτε

Αράχοβα
Το Αρχοντικό (2267031631) Στην είσοδο του οικισμού, δυο βήματα από τη γέφυρα, μια οικογενειακή ταβέρνα που συνδυάζει το καλό φαγητό με τη θέα στο βράχο με το ρολόι. Τα παραδοσιακά πιάτα συνυπάρχουν με κάποιες νεωτεριστικές πινελιές, σημάδι ότι η νέα γενιά έχει πάρει τη σκυτάλη. Δοκιμάστε το «σαγανάκι του άρχοντα».
Οίστρος by Aktida (6976979172) Καλο-μαγειρεμένα κι ευρηματικά πιάτα, όπως η χωριάτικη cheesecake, το ζυγούρι κριθαρότο και η «πουτανιά» (τηγανητές πατάτες με αβγά), αλλά και διάθεση για γλέντι από νωρίς. Πιο χαμηλών τόνων και οικονομικότερο το ίδιας ιδιοκτησίας μεζεδοπωλείο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα.

Αράχοβα & more: Ανανέωση βρέξει χιονίσει! - εικόνα 25
Σε χριστουγεννιάτικο mood βρήκαμε την πολύ καλή ταβέρνα «Το Αρχοντικό».

Καπλάνης (2267031891) Must οι γαρδούμπες με χόρτα και λαθουρόσουπα.
1st (2267032193) Γλυκύτατο spot στη γέφυρα με υπέροχες σούπες.
Δασαργύρης (2267031291) Σπεσιαλιτέ το κοκορέτσι, το λουκάνικο και το γεμιστό μπιφτέκι.

Αράχοβα & more: Ανανέωση βρέξει χιονίσει! - εικόνα 26
Το μπάτσο είναι ένα από τα fun πιάτα του «Οίστρος by Aktida».

Παρνασσός (2267032569) Κλασική επιλογή δίπλα στο «Santa Marina Arachova», με σπιτικές γεύσεις, μαγειρευτά και ψητά στη σχάρα και τη σούβλα.
Ζάχος (2267032159) Από τις πρώτες και πιο μεγαλοπρεπείς ταβέρνες του Λιβαδιού. Το μενού δίνει έμφαση στο κρέας: εκτός από τη σχάρα και τη σούβλα, σερβίρονται και δεκατρία διαφορετικά μαγειρευτά. Νέα πιάτα το αρνάκι αμπελόφυλλο που σιγοψήνεται στο φούρνο για 4 ώρες και το αρνάκι φρικασέ με σταμναγκάθι.

Αγόριανη
Γκρίζα Αρκούδα (2234061277) Sui generis ταβέρνα στις όχθες του ποταμού, με δυνατή κατσαρόλα. Δοκιμάστε οπωσδήποτε μανιτάρια.

Αράχοβα & more: Ανανέωση βρέξει χιονίσει! - εικόνα 27
Δυνατά κρεατικά δίπλα στο τζάκι στον «Κυρ-Γιάννη».

Αμφίκλεια
Δαδί (2234023133) Επί της κάτω πλατείας, η περιποιημένη ταβέρνα σερβίρει πιάτα με βάση το κρέας, τόσο μαγειρευτά όσο και στη σχάρα, ενώ τα σαββατοκύριακα θα βρείτε και σούβλα. Επίσης, πίτες με δικό τους φύλλο και νοστιμότατη μάσκουρη (κρεμώδες τυρί της περιοχής) από το τυροκομείο της Αμφίκλειας.
Καλιφόρνια (2234022021) Ταβέρνα-ψησταριά με πικάντικη σούπα από γίδα και δικό τους γύρο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
17/04/2024

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.

Η Modus & Amplio ανακοινώνει τη συνεργασία της με το ανανεωμένο "Bratsera Hotel"

Το "Bratsera" εισέρχεται σε μία νέα εποχή, με ανανεωμένο λογότυπο, νέα ιστοσελίδα και ένα καινούριο γαστρονομικό concept με την υπογραφή δύο κορυφαίων Ελλήνων Chef.

Πώς θα είναι φέτος τα καλοκαιρινά ταξίδια στην Ευρώπη; Σύμφωνα με το "Conde Nast Traveler" όχι και πολύ αισιόδοξα για την Ελλάδα και τη Μεσόγειο

Η κλιματική αλλαγή και ο υπερτουρισμός αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε το καλοκαίρι, θέτοντας νέα δεδομένα και ως προς τη βιωσιμότητα.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στη Μακεδονία

Έθιμα με ρίζες πίσω στο χρόνο και φύση στον υπερθετικό.