Η Θεσσαλονίκη δε μπορεί να περιμένει

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερος λόγος για μια «δόση» θεσσαλονικιώτικη, αλλά αν υπάρχει και αφορμή, τόσο το καλύτερο. Η πόλη ετοιμάζεται να υποδεχτεί τον σημαντικό θεσμό της «Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας» για το 2014 ενώ, εν όψει εορτών, βρίσκεται ήδη σε αναβρασμό. Σημειώσαμε μερικές μόνο από τις εκδηλώσεις που γίνονται το προσεχές διάστημα στην πόλη. Πάρε ιδέες κι άρχισε να ετοιμάζεις το βαλιτσάκι σου!

Η Θεσσαλονίκη δε μπορεί να περιμένει

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερος λόγος για μια «δόση» θεσσαλονικιώτικη, αλλά αν υπάρχει και αφορμή, τόσο το καλύτερο. Η πόλη ετοιμάζεται να υποδεχτεί τον σημαντικό θεσμό της «Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας» για το 2014 ενώ, εν όψει εορτών, βρίσκεται ήδη σε αναβρασμό. Σημειώσαμε μερικές μόνο από τις εκδηλώσεις που γίνονται το προσεχές διάστημα στην πόλη. Πάρε ιδέες κι άρχισε να ετοιμάζεις το βαλιτσάκι σου!

ΓΕΥΣΗ

Η Θεσσαλονίκη δε μπορεί να περιμένει - εικόνα 1

Το 3ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μέχρι και τις 15 Δεκεμβρίου με πολλές πρωτότυπες δράσεις να συμβάλλουν στην νόστιμη εξωστρέφεια της πόλης. Προλαβαίνεις ακόμα ! Θ’ακούσεις συμβουλές από επαγγελματίες chef στις λαϊκές αγορές της πόλης, θα δοκιμάσεις θεματικά γεύματα στα Yummy Museums (όπου τα μενού είναι εμπνευσμένα από έργα τέχνης και πολιτισμού), και θα σεργιανίσεις στις γευστικές γειτονιές της πόλης. Με τους μικρούς ταξιδιώτες θα παρακολουθήσετε τον ήρωα-chef Καραγκιόζη να μαγειρεύει και θα πάρετε μια γιορτινή γεύση από γλυκά, ζαχαρωτά και λιχουδιές στη Χριστουγεννιάτικη Αγορά που θα γίνει 14-15 Δεκεμβρίου στο χώρο του Νέου Δημαρχείου. Μην ξεχνάς: κάθε Τρίτη κλείνεις τραπέζι σ’ένα από τα πολλά εστιατόρια που συμμετέχουν στην κίνηση «Τρίτη βράδυ τρώμε έξω» με μενού 10ευρώ, στα πλαίσια του φεστιβάλ. http://foodfestival.thessaloniki.gr/> .

Η Θεσσαλονίκη δε μπορεί να περιμένει - εικόνα 2
Δοκιμάστε κρασιά και αποστάγματα και ενημερωθείτε για τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο.

Παράλληλα, ο Χάρτης των Γεύσεων θα νοστιμήσει και πάλι την Αποθήκη Γ’ στο λιμάνι στις 7&8 Δεκεμβρίου. Μη το χάσεις! Η έκθεση κρασιού και αποσταγμάτων που διοργανώνεται από τη Wine Plus για 11η συνεχόμενη χρονιά, συγκεντρώνει οινοποιούς, αποσταγματοποιούς, οινόφιλους και επαγγελματίες του χώρου. Με το ποτήρι γευστικής δοκιμής ανά χείρας, δοκιμάζεις κρασιά και αποστάγματα, γνωρίζεις τους ανθρώπους που τα παράγουν, ενημερώνεσαι για τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο, συμμετέχεις σε εξειδικευμένες γευστικές δοκιμές, παρακολουθείς επιδείξεις μαγειρικής/ζαχαροπλαστικής και προμηθεύεσαι άμεσα τις φιάλες που σου «μίλησαν». Ευκαιρία να επιλέξεις και κάποια χριστουγεννιάτικα δώρα ενισχύοντας τον φιλανθρωπικό σκοπό του Christmas Wine Plus Bazaar : μπορείς να αποκτήσεις σπάνιες φιάλες και συσκευασίες κρασιών από τους συμμετέχοντες οινοποιούς, τα έσοδα από την πώληση των οποίων θα διατεθούν στον Σύλλογο Συνδρόμου Down Ελλάδος. www.wineplus.gr

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Η Θεσσαλονίκη δε μπορεί να περιμένει - εικόνα 3
Δοκιμάστε το νέο σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων της πόλης και κάντε βόλτες δίπλα στον Θερμαϊκό.

Ανακαινισμένη Νέα Παραλία
Μετά από τόσο φαγητό, θα χρειαστεί να κάψεις θερμίδες. Έχεις έρθει την ιδανική εποχή, καθώς η ανακαινισμένη Νέα Παραλία μόλις παραδόθηκε στους πεζούς στις αρχές του Δεκέμβρη και μπορείς πλέον ανενόχλητος να κατευθυνθείς από το λιμάνι μέχρι το Μέγαρο Μουσικής και την Καλαμαριά, χωρίς να χάσεις στιγμή από τα μάτια σου το χάζι του Θερμαϊκού με το κινηματογραφικό ηλιοβασίλεμα. Κι αν δεν σου φτάνει το περπάτημα, μπορείς να δοκιμάσεις και το σχετικά πρόσφατο σύστημα κοινόχρηστων ποδηλάτων της πόλης με το πολύ εύστοχο όνομα ThessBike για να καλύψεις ακόμα μεγαλύτερο έδαφος (http://thessbike.gr> ).

ΑΓΟΡΑ

Pillbox Open Market, 12 & 13 Δεκεμβρίου Ένα από τα δημοφιλέστερα ραντεβού της πόλης φοράει τα γιορτινά του και για ένα διήμερο φέρνει μαζί δημιουργικούς ανθρώπους, αλλά και τους θαυμαστές τους, για ένα μεγάλο πάρτυ. Ο υπέροχος χώρος του Kitchen Bar στο λιμάνι θα μετατραπεί σ’ένα σταυροδρόμι τέχνης και μόδας, μια χρωματιστή αγορά με πάσης φύσεως χειροποίητα αντικείμενα-εν δυνάμει δωράκια: από ρούχα, αξεσουάρ και κοσμήματα μέχρι σαπούνια και χειροποίητους σκελετούς γυαλιών. Ωρες λειτουργίας open market και τις δύο ημέρες: 15:00-23:00 ( http://pillbox.gr> ) .

Η Θεσσαλονίκη δε μπορεί να περιμένει - εικόνα 4
Rethink, reuse, restyle αγοράζοντας ρούχα και αξεσουάρ ελαφρώς μεταχειρισμένα από τη Renew boutique.

Θα περάσεις και μια βόλτα από τη Renew boutique στην Προξένου Κορομηλά 5, το πρώτο κατάστημα μεταπώλησης second hand ειδών ένδυσης στην πόλη που σε προσκαλεί να επαναπροσδιορίσεις την καταναλωτική σου φιλοσοφία. Εδώ θα βρεις ρούχα, αξεσουάρ και αντικείμενα μεταχειρισμένα σε πολύ καλή κατάσταση –και πολύ καλές τιμές - ενώ παράλληλα θα ενισχύσεις την «Εκστρατεία Α21» που μάχεται κατά της εμπορίας ανθρώπων. Μαθαίνεις περισσότερα εδώ>.

Για λίγες μέρες ακόμα, μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου, προλαβαίνεις και το Παζάρι Βιβλίου των Εκδοτών, στην οδό Τσιμισκή 18 & Κομνηνών (πρώην κτίριο Notos Gallery Λαμπρόπουλος). Θα βρεις βιβλία από 150 εκδοτικούς οίκους απ’όλες τις κατηγορίες και για όλες τις ηλικίες με τιμές που ξεκινάνε από 0.50 ευρώ. Ιδανική ευκαιρία για να γεμίσεις το χειμωνιάτικο stock σου αλλά και να επιλέξεις κάποια δώρα. Το παζάρι λειτουργεί καθημερινά 9πμ-9μμ, Σάββατο 9πμ-8μμ ενώ την Κυριακή παραμένει κλειστό.

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ-ΝΕΟΛΑΙΑ

Thessaloniki Youth Capital 2014:
Η Θεσσαλονίκη, μια πόλη ούτως ή άλλως «έξω καρδιά», υποδέχεται τον θεσμό της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας για το 2014, μια διοργάνωση που στηρίζεται κατά ένα μεγάλο μέρος σε νέους εθελοντές και θα δώσει ιδιαίτερη δυναμική στην εξωστρέφεια της πόλης. Με κεντρικό θέμα τον «Χρόνο», η πόλη επιδιώκει να αναδείξει τόσο την ιστορία της πόλης όσο και τις μελλοντικές επιδιώξεις και ανάπτυξή της. Οι δράσεις έχουν ήδη ξεκινήσει από τα τέλη του 2013 και περιλαμβάνουν την θεματική εβδομάδα δράσης «Οι νέοι λένε ΟΧΙ στη ρητορική μίσους» (9-13 Δεκεμβρίου) αλλά και το “Street dance Festival Battle of the Best” (14 Δεκεμβρίου).

Η Θεσσαλονίκη δε μπορεί να περιμένει - εικόνα 5
Η Θεσσαλονίκη έχει κατακτήσει τον τίτλο της «Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας».

Μέσα στο 2014, μια μεγάλη γκάμα δραστηριοτήτων θα πραγματοποιηθούν όπως ομιλίες και workshops, εκθέσεις, διαγωνισμοί και δράσεις που αναπτύσσονται γύρω από 11 θεματικές ενότητες όπως εθελοντισμός, αστικό τοπίο, καινοτομία και πολιτισμός. Ο θεσμός που ξεκίνησε το 2009, απονέμει τον τίτλο της «Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας» σε μια πόλη για ένα χρόνο: μέσα στο διάστημα αυτό η εν λόγω πόλη έχει τη δυνατότητα να αναδείξει μέσα από ένα πολυσχιδές πρόγραμμα την πολιτιστική, κοινωνική, πολιτική και οικονομική ζωή και ανάπτυξή της που σχετίζεται πάντα με τη νεολαία ενώ παράλληλα προωθεί την συνεργασία μεταξύ των νέων της ΕΕ. Ένας από τους κύριους στόχους είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των νέων μακροπρόθεσμα αλλά και η ευαισθητοποίησή τους για τη συμμετοχή στα κοινά. Rotterdam, Torino, Antwerp, Braga και Maribor είναι οι προκάτοχοι του τίτλου. Ενημερώνεσαι αναλυτικά για τις προσεχείς δράσεις μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του θεσμού www.thessaloniki2014.gr> ή κατεβάζοντας το application με τον τίτλο “EYC 2014 Thessaloniki” (διαθέσιμο μόνο για κάποιες Android συσκευές για την ώρα).

ΤΕΧΝΗ

Biennale Σύγχρονης Τέχνης, έως 31/01/2014
Η 4η Biennale Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης είναι μια πανηγυρική συνάντηση δημιουργών και κοινού με στόχο τη γνωριμία με την καλλιτεχνική Μεσόγειο και όχι μόνο. Από τον Σεπτέμβριο που ξεκίνησε, σημαντικοί χώροι πολιτισμού της πόλης έχουν ανοίξει τις πόρτες τους στο κοινό με εκθέσεις, εγκαταστάσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, εργαστήρια, προβολές αλλά και παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο. Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα της χρονιάς κι αν δεν έχεις πάει ακόμα, σημείωσε ότι οι ξεναγήσεις για το κοινό συνεχίζονται σε όλες τις εκθέσεις του κεντρικού προγράμματος τις Κυριακές.

Η Θεσσαλονίκη δε μπορεί να περιμένει - εικόνα 6
Η φετινή Biennale διοργανώνεται από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Η φετινή Biennale διοργανώνεται από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με τη συνεργασία της «Κίνησης των 5 Μουσείων Θεσσαλονίκης», τη συμμετοχή πολλών φορέων της πόλης καθώς και τη στήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης. Εντάσσεται στο πρόγραμμα με γενικό τίτλο «Παλιές Διασταυρώσεις – Make it New» που διαρκεί από το 2011 μέχρι το 2015 ενώ τη γενική διεύθυνση έχει η Κατερίνα Κοσκινά, πρόεδρος του Δ.Σ. του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Η διεθνούς φήμης επιμελήτρια Adelina von Fürstenberg επιμελείται την κεντρική έκθεση με τίτλο «Παντού και Τώρα» , στην οποία παρουσιάζουν τα έργα τους περισσότεροι από 50 καλλιτέχνες από 25 χώρες. Βασικός στόχος να καταστεί η σύγχρονη τέχνη μέσο κατανόησης και διαλόγου έτσι ώστε να νικηθούν προκαταλήψεις και πολιτισμικά εμπόδια ανάμεσα στους ανθρώπους. Η κεντρική έκθεση φιλοξενείται στο Περίπτερο 6 της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης αλλά και σε άλλα μνημεία και μουσεία της πόλης όπως το Αλατζά Ιμαρέτ, Γενί Τζαμί, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και Μονή Λαζαριστών. Στο κεντρικό πρόγραμμα ανήκουν και οι παράλληλες εκθέσεις που «τρέχουν» στους χώρους της «Κίνηση των 5 Μουσείων». http://biennale4.thessalonikibiennale.gr> .

Όλα όσα αξίζει να δεις στη Θεσσαλονίκη μαζί με αξιολογημένες προτάσεις εστιατορίων και ξενοδοχείων από τον Alpha Guide εδώ>.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.