Τζουμέρκα: Η φύση που δεν ξέχασα

Τα αγαπάμε για την αίσθηση της αναγέννησης που μας χαρίζει η αγριάδα και η ενέργεια της φύσης τους. Και επιστρέφουμε συχνά στα low profile χωριά τους όταν το ζητούμενο είναι η αποτοξίνωση.

Τζουμέρκα: Η φύση που δεν ξέχασα

Τα αγαπάμε για την αίσθηση της αναγέννησης που μας χαρίζει η αγριάδα και η ενέργεια της φύσης τους. Και επιστρέφουμε συχνά στα low profile χωριά τους όταν το ζητούμενο είναι η αποτοξίνωση. Από τον Μίλτο Μιχαλά.

Τζουμέρκα: Η φύση που δεν ξέχασα - εικόνα 1
Τα Τζουμέρκα προσφέρονται για παρεϊστικες αποδράσεις σε πετρόχτιστα χωριά μέσα στη φύση.

Μπορεί η άνοιξη και το φθινόπωρο να δίνουν πλείστες αφορμές για εξορμήσεις στην περιοχή, ο χειμώνας όμως εδώ έχει τη δική του μαγεία. Τι καλύτερο απ’ το να μας βρει ο καινούργιος χρόνος απομονωμένους σε ξύλινα χιονισμένα σπιτάκια, μισοκοιμισμένους πλάι στο τζάκι χαζεύοντας από το παράθυρο τις λευκές βουνοκορφές; Χειμερινή φαντασίωση που παίρνει σάρκα και οστά στο Δασικό Χωριό Κέδρος, στον Καταρράκτη. Ήσυχο χωριό ο Καταρράκτης, ιδίως αυτή την εποχή, με περιποιημένη πλατεία και σούπερ αξιοθέατο δύο εντυπωσιακούς δίδυμους καταρράκτες λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα. Κοντά του βρίσκονται και τα δύο μεγαλύτερα χωριά Άγναντα και Πράμαντα. Μια στάση στην ωραία πλατεία των Πραμάντων επιβάλλεται, για τσιπουράκι στο «Χαγιάτι» και ακολούθως κρεατοκατάνυξη στη χασαποταβέρνα του Μπούτζα.

Τζουμέρκα: Η φύση που δεν ξέχασα - εικόνα 2
Εντυπωσικά χτισμένη η Μονή Κηπίνας.

Αν δεν έχει ρίξει πολύ χιόνι και ο δρόμος είναι ανοιχτός, αξίζει και το ανέβασμα στο καταφύγιο Πραμάντων, 5 χλμ. περίπου από το χωριό, για καφεδάκι και αγνάντι στην επιβλητική κορυφή Στρογγούλα. Ξεχωριστό κεφάλαιο αυτού του τόπου αποτελούν οι Καλαρίτες και το Σιράκο, τα δύο αντικριστά βλαχοχώρια που χωρίζονται από τη βαθιά χαράδρα του Καλαρίτικου ποταμού. Αγχολυτικό σκηνικό, φουλ της πέτρας, με μαστόρικα φτιαγμένα αρχοντικά, καλντερίμια, τοξωτά γεφυράκια, βρύσες και εκκλησίες. Λίγα μέτρα πιο πέρα από την αμφιθεατρική πλατεία των Καλαριτών, το καφεπαντοπωλείο-οβελιστήριο του κυρίου Ναπολέοντα είναι πάντα ανοιχτό. Περνάς την πόρτα και μεταφέρεσαι στην Ελλάδα του ’50. Ιδανικό μέρος για να ζήσεις ένα χριστουγεννιάτικο, ηπειρώτικο γλέντι. Στα must της περιοχής, η εντυπωσιακή Μονή Κηπίνας, φωλιασμένη ψηλά σε κάθετο βράχο κοντά στο χωριό (τα κλειδιά τα έχει το καφενείο στο συνοικισμό Κηπίνας), και η πεζοπορία στο μονοπάτι που συνδέει τα δύο χωριά – αν ο καιρός δεν το επιτρέπει, βάλτε την οπωσδήποτε στο πρόγραμμα για την επόμενη φορά.

Τζουμέρκα: Η φύση που δεν ξέχασα - εικόνα 3
Εμπειρία το ράφτινγκ στον Άραχθο με τερματισμό στο ιστορικό γεφύρι της Πλάκας.

Στο Σιράκο, μετά τη λειτουργία στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου και την επίσκεψη στο πατρικό του ποιητή Κώστα Κρυστάλλη, σειρά έχει ένας μερακλίδικος ελληνικός παρέα με γλυκό του κουταλιού στο καφέ «Σάρικα». Αν έχετε διάθεση για σεργιάνι και θέλετε μια διαφορετική διαδρομή για την επιστροφή, κινηθείτε προς Καταρράκτη κι από εκεί συνεχίστε οδηγώντας στις νοτιοανατολικές πλαγιές των Τζουμέρκων για να φτάσετε στο Βουργαρέλι. Όταν χιονίζει, οι ελατοσκέπαστες κορυφές που κυκλώνουν τούτο το κεφαλοχώρι δημιουργούν το τέλειο χριστουγεννιάτικο ντεκόρ. Αν πάλι δεν κρατιέστε για δράση, τολμήστε το ράφτινγκ στον Άραχθο με τερματισμό στο ιστορικό γεφύρι της Πλάκας. Η Trekking Hellas Ηπείρου και η Via Natura θα σας προτείνουν κι άλλες δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε το χειμώνα – από πεζοπορίες και ποδήλατο βουνού μέχρι ραπέλ.

Πού να μείνετε

Δασικό Χωριό Κέδρος (Καταρράκτης, 2685031791, € 60 το δίχωρο δωμάτιο και € 110 το τρίχωρο) Είκοσι ξύλινα σπιτάκια, όλα με τζάκι, σε ωραιότατη τοποθεσία λίγο έξω από το χωριό. Συν ορειβατικός ξενώνας, εστιατόριο και μπαρ. Πακέτα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς: € 240 (4 βραδιές) και € 210 (3 βραδιές) για 2 άτομα σε δίχωρο / € 440 (4 βραδιές) και € 360 (3 βραδιές) για 4 άτομα σε τρίχωρο.

Ξενώνας Καταφύγι (Καταρράκτης, 2685051518, από € 50 και από € 60 τις γιορτές) Δώδεκα περιποιημένα δωμάτια με τζάκι και θέα στο ορεινό τοπίο. Το εστιατόριο σερβίρει καθημερινά παραδοσιακά πιάτα.

Τζουμέρκα: Η φύση που δεν ξέχασα - εικόνα 4
Ξύλινα σπιτάκια στη φύση το «Δασικό Χωριό Κέδρος».

Αρχοντικό των Tζουμέρκων (Άγναντα, 6974358393, από € 40 και από € 50 τις γιορτές) Στο κέντρο του χωριού, δίπλα στη ρεματιά του Αγναντίτη, με λιτής αισθητικής δωμάτια που προσφέρουν ανεμπόδιστη θέα στα Τζουμέρκα.

Τελωνείο (Γέφυρα Πλάκας, 2685031006, από € 50 και από € 60 τις γιορτές) Ο Νίκος και η Μαρίνα θα σας φιλοξενήσουν σε 11 ευρύχωρα και ζεστά δωμάτια (τα 9 έχουν τζάκι). Πίτες και μαγειρευτά καθημερινά στο εστιατόριο.

Τζουμέρκα: Η φύση που δεν ξέχασα - εικόνα 5
Πανοραμική θέα στα γύρω βουνά από τον ξενώνα «Ορίζοντες».

Ορίζοντες Τζουμέρκων (Πράμαντα, 2659061002, από € 70 και από € 80 τις γιορτές): Σχετικά καινούργιο ξενοδοχείο, σκαρφαλωμένο στα 1.000 μ. σε ελατόφυτη πλαγιά, με 12 μοντέρνα διακοσμημένα δωμάτια. Απίθανη η θέα στα βουνά από τις μεγάλες τζαμαρίες του ισογείου όπου βρίσκονται το εστιατόριο και το καφέ-μπαρ.

Ξενείον του Γιώργου Μεράντζα (Πράμαντα, 2659062350, από € 75 και από € 80 τις γιορτές) Δέκα ανεξάρτητα και πλήρως εξοπλισμένα διαμερίσματα (δίχωρα ή μονόχωρα) όπου θα νιώσετε σαν στο σπίτι σας. Υπέροχη η τοποθεσία στον οικισμό Τσόπελας, με θέα στις κορυφές των Τζουμέρκων, και πλούσιο σπιτικό πρωινό.

Τζουμέρκα: Η φύση που δεν ξέχασα - εικόνα 6
Όμορφος ξενώνας στην καρδιά του χωριού Καλαρίτες «Ναπολέων Ζάγκλης».

Ορειβατικό Καταφύγιο Πραμάντων (Πράμαντα, 2659300645, € 13 το άτομο) Σε υψόμετρο 1.300 μ., στη θέση Ίσιωμα, έχει δυνατότητα φιλοξενίας 26 ατόμων. Κατόπιν συνεννόησης ο Μπάμπης και η Πόλα μαγειρεύουν ό,τι θέλετε.

Πάνθωρον (Βουργαρέλι, 2685022111, από € 40) Δέκα άνετα διαμερίσματα με κουζίνα και ωραία θέα από την ιδιωτική βεράντα τους. Ορισμένα διαθέτουν και τζάκι.

Ξενώνας Ναπολέων Ζάγκλης (Καλαρίτες, 2659061518, από € 45) Όμορφος πέτρινος ξενώνας στην καρδιά του χωριού με 10 περιποιημένα και φωτεινά δωμάτια. Πρωινό στο καφενεδάκι του κυρίου Ναπολέοντα.

Το Συρράκο (Σιράκο, 2651053410, από € 40) Το παλιό δημοτικό σχολείο του χωριού προσφέρει σήμερα 9 δωμάτια και μία σουίτα με παραδοσιακή διακόσμηση και μεγάλα παράθυρα για να ατενίζετε τις κορυφές των Τζουμέρκων.

Πού να φάτε

Το κουτούκι του μαστρο-Κώστα (Καταρράκτης, 2658051012) Στην πλατεία του χωριού, κάτω απ’ την εκκλησία, θα σας χορτάσει με μοσχάρι στάμνας, γίδα βραστή, και ηπειρώτικες πίτες.

Τα Τζουμέρκα (Άγναντα, 2685031163) Χωριάτικες, σπιτικές γεύσεις πάνω στον κεντρικό δρόμο. Ωραία η τηγανιά και η χορτόπιτα.

Ο Μπούτζας (Πράμαντα, 2659061235) Για πληθωρικά λουκάνικα, παϊδάκια αρνίσια, γίδα βραστή και ντόπιο γαλοτύρι στην πιο φημισμένη χασαποταβέρνα της περιοχής.

Τάσου Ειρήνη (Βουργαρέλι, 2685022254) Η κυρία Ειρήνη φτιάχνει τυρόπιτες, λαχανόπιτες, νόστιμα μαγειρευτά και παραδοσιακά γλυκά όπως στο σπίτι της.

Η Άκανθος (Καλαρίτες, 2659061518) Στο μικρό μπακάλικο-καφενείο με τα παμπάλαια ράφια, ο κύριος Ναπολέων και η γυναίκα του Λαμπρινή ετοιμάζουν καθημερινά νόστιμα πιάτα όπως χοιρινό πρασοσέλινο και μοσχαράκι με μανιτάρια.

Ταβέρνα Γαλάνη (Σιράκο, 2651053569) Πλούσιο παραδοσιακό μενού (ζυγούρι κεμπάπ, κοκορέτσι, αρνί γάστρας κ.ά.), με τη φροντίδα της κυρίας Σωτηρίας. Τσίπουρο και κρασί δικής τους παραγωγής.

Πώς να πάτε

Από Αθήνα, οδικώς μέσω Ρίου-Αντιρρίου, θα διανύσετε 365 χλμ. μέχρι την Άρτα. Μετά το γεφύρι, θα στρίψετε στα δεύτερα φανάρια δεξιά προς Άγναντα-Γραμμενίτσα και θα συνεχίσετε, ακολουθώντας τις πινακίδες, για Άγναντα (55 χλμ. από Άρτα), Καταρράκτη (60 χλμ.), Πράμαντα (68 χλμ.), Σιράκο (78 χλμ.) και Καλαρίτες (82 χλμ.). Για το Βουργαρέλι (58 χλμ.) θα δείτε σχετική πινακίδα στα δεξιά πλησιάζοντας την Άρτα, υπάρχει όμως και δρόμος από τον Καταρράκτη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.