Σαββατοκύριακο στην Τζια

Ισορροπώντας με μαεστρία ανάμεσα στον κοσμοπολιτισμό και τη χαλαρότητα, το κυκλαδονήσι της διπλανής πόρτας ανανεώνεται διαρκώς με αναβαθμισμένες υποδομές και νέους επιχειρηματίες με όραμα να μπαίνουν στο παιχνίδι. Ο Βαλσάμης Δουκάκης μόλις επέστρεψε και αναμεταδίδει.

Σαββατοκύριακο στην Τζια

Ισορροπώντας με μαεστρία ανάμεσα στον κοσμοπολιτισμό και τη χαλαρότητα, το κυκλαδονήσι της διπλανής πόρτας ανανεώνεται διαρκώς με αναβαθμισμένες υποδομές και νέους επιχειρηματίες με όραμα να μπαίνουν στο παιχνίδι. Ο Βαλσάμης Δουκάκης μόλις επέστρεψε και αναμεταδίδει.

Σαββατοκύριακο στην Τζια - εικόνα 1
Όταν σουρουπώνει, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Βουρκάρι

Έχω μόλις πάρει τη στροφή από τον Κούνδουρο και οδηγώ ολομόναχος προς το κεφαλοχώρι της Κάτω Μεριάς. Προσπερνάω τα Ελληνικά και ξάφνου απλώνεται μπροστά μου μια εικόνα μαγική όπως ακριβώς μου την είχε περιγράψει λίγη ώρα νωρίτερα η κυρία Μαργαρίτα στην ταβέρνα της στις Ποίσσες. Αραδιασμένες η μία πίσω από την άλλη, όλες οι «γειτόνισσες» της Τζιας, η Κύθνος, η Σίφνος και η Σέριφος, μαζεμένες σε ένα πανέμορφο κάδρο που σε κάνει να θέλεις να δρασκελίσεις από τη μία στην άλλη σε ένα island hopping του μυαλού. Τόσο κοντά και ταυτόχρονα τόσο διαφορετικές μεταξύ τους, αλλά μήπως αυτή δεν είναι και η γοητεία των Κυκλάδων; Στην Τζια η γοητεία αυτή μάλλον πολλαπλασιάζεται, γιατί περνώντας λίγες ημέρες στο νησί μου δημιουργήθηκε έντονα η αίσθηση πως δεν υπάρχει μία αλλά δύο… Τζιες. Σε ολόκληρο το δυτικό της «ημισφαίριο», από το βόρειο άκρο του Οτζιά μέχρι τον Κούνδουρο και με επίκεντρο το λιμάνι της Κορησσίας και το γειτονικό Βουρκάρι, η Τζια παρουσιάζει το πιο εξωστρεφές και κοσμοπολίτικο πρόσωπό της. Ορισμένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία της, όπως το «Αιγίς Σουίτες», το «Porto Kea Suites» ή το ιδανικό για όσους αναζητούν αυτονομία «Kea Villas», συνυπάρχουν με τα ων ουκ έστι αριθμός, πελώρια πέτρινα, αν και εν πολλοίς πανομοιότυπα συγκροτήματα κατοικιών στον Κούνδουρο, τα νυχτερινά ραντεβού κλείνονται απαραιτήτως στο Βουρκάρι για ποτάκια με θέα στα αραγμένα σκάφη, ενώ έντονες είναι οι συζητήσεις στο νησί για το ολοκαίνουργιο «Αman Resort» που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες θα βρίσκεται στον Βρόσκοπο. Η μαγκιά, αν θέλετε, της Τζιας έγκειται στο γεγονός πως έχει βρει μια χρυσή τομή ανάμεσα στον κοσμοπολιτισμό και τη χαλαρότητα, αποφεύγοντας τον σκόπελο ενός exclusive προορισμού. Οι επιλογές διαμονής καλύπτουν όλα τα γούστα, τα μπαράκια δεν έχουν «πόρτα» και το οργανωμένο beach life έχει πολύ ήπιο χαρακτήρα.

Σαββατοκύριακο στην Τζια - εικόνα 2
Η εξερεύνηση της Χώρας θέλει αντοχή στα ανηφορικά κανλντερίμια

Και βέβαια υπάρχει πάντα η «άλλη» Τζια της ανατολικής πλευράς, που εκτείνεται από το μοναστήρι της Καστριανής, σκαρφαλωμένο σε έναν βράχο που μοιάζει με πελώρια φέτα καρπουζιού, μέχρι την Κάτω Μεριά. Η διαδρομή με το αυτοκίνητο, όλη σε άσφαλτο, αποκαλύπτει εικόνες μιας ήσυχης αλλά συναρπαστικής ομορφιάς με πλούσια δάση βελανιδιάς να πρασινίζουν ένα εξαιρετικά έντονο ανάγλυφο με κοιλάδες, οροπέδια και μυτερές βουνοκορφές που κατακρημνίζονται σε γαλάζιους όρμους. Δεξιά κι αριστερά ένα σωρό χωματόδρομοι θα δελεάσουν όσους έχουν τετρακίνηση, ενώ πολύ σημαντική δουλειά έχει γίνει στο θέμα του περιπατητικού τουρισμού, με δώδεκα πλήρως σηματοδοτημένες διαδρομές για τις οποίες μπορείτε να αντλήσετε πληροφορίες από το επίσημο site του νησιού (www.kea.gr) ή από τον πολύ κατατοπιστικό χάρτη της Terrain. Περιπατητικό αλλά και εν γένει highlight της Τζιας αποτελεί ασφαλώς ο αρχαιολογικός χώρος της Καρθαίας, της πιο γνωστής από τις τέσσερις αρχαίες πόλεις του νησιού σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία πάνω στον όρμο Πόλες. Σημειώστε πως ενώ η μετάβαση γινόταν μέχρι πρότινος αποκλειστικά διά θαλάσσης ή πεζοπορικά, πλέον μπορείτε να μεταβείτε και… βουκολικά με τα γαϊδουράκια του Νίκου (6976469413, € 15 η κάθε διαδρομή). Έτερο σημαντικό αξιοθέατο, ο περίφημος και επιβλητικός Αρχαίος Λέων της Κέας, που θα σας φέρει στην Ιουλίδα, την αμφιθεατρικά χτισμένη Χώρα του νησιού. Προτιμήστε ώρα ηλιοβασιλέματος και απολαύστε τον ήλιο να σβήνει πάνω από τις ακτές της Λαυρεωτικής και τη Μακρόνησο.

Νέοι επιχειρηματίες με άποψη

Σαββατοκύριακο στην Τζια - εικόνα 3
Χαριτωμένη περαντζάδα διαθέτει και η Κορησσία, το λιμάνι της Τζιας

Ένα από τα πράγματα τα οποία εκτίμησα στην Τζια είναι πως στο νησί δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά αρκετοί νέοι άνθρωποι, άλλοι ντόπιοι, άλλοι φερμένοι εδώ από επιλογή, που ο καθένας από το πόστο του καταθέτουν προτάσεις με φρεσκάδα και άποψη. Να, όπως το «Porto Koundouros» του Κώστα Καρούλη στην κεντρική πλάζ του Κούνδουρου όπου οικογένειες και όχι μόνο βρίσκουν τον παράδεισό τους σε έναν τεράστιο παραλιακό «πολυχώρο» με αναπαυτικές ξαπλώστρες, καφετέρια, το πολύ καλό εστιατόριο «Άλας» (2288031111) και πολλές δραστηριότητες για παιδιά ή ο «Μαγαζές» (2288021104), η ανάλαφρη νεο-ταβέρνα του Στέφανου Αλεξάνδρου στην περαντζάδα της Κορησσίας με πολύ καλό φαγητό, ψάρια τα οποία συχνά ψαρεύει ο ίδιος και προσοχή σε λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά, όπως το απίθανο λευκό house wine που εμφιαλώνεται στο οινοποιείο Βεγορίτις στο Αμύνταιο και συνδυάζει τον Ροδίτη με τη Μαλαγουζιά και το Chauvignon Blanc. Λίγο παραπέρα, το new wave ζαχαροπλαστείο «Οδαλέ» (2288029060) των αδελφών Οδυσσέα και Αλέξανδρου Τρακάδα, έχει ήδη κάνει κατάσταση με τις άπαιχτες lemon tarts, το προφιτερόλ, αλλά και τα ζυμαρικά και τις σαλάτες του. Ο Κώστας Μαρούλης μετέτρεψε πριν από λίγα χρόνια μια έκταση 35 στρεμμάτων πίσω ακριβώς από το «Porto Kea Suites» στον πανέμορφο αγροτουριστικό ξενώνα «Red Tractor» (2288021346) και μαζί με τη γυναίκα του Marcia Meyers φτιάχνουν από διάφορα chutneys και κέτσαπ από καρπούζι μέχρι cookies με αλεύρι από βελανίδια – οι ίδιοι διοργανώνουν και τη Γιορτή του Βελανιδιού στο λιμάνι.

Σαββατοκύριακο στην Τζια - εικόνα 4
Η επίσκεψη στην Καρθαία συνδυάζεται με βουτιές στον όρμο Πόλες

Και πώς να μην αναφερθώ στον «Αρισταίο» του Ανδρέα Μουζάκη στο δρόμο που ανηφορίζει προς τη Χώρα; Αν και σταμάτησα κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή για ένα βαζάκι θυμαρίσιο μέλι (για το οποίο φημίζεται η Τζια), βρέθηκα ξαφνικά σε έναν πραγματικό παράδεισο τζιώτικων παραδοσιακών προϊόντων. Φιλοδοξία του Ανδρέα και της γυναίκας του της Κικής είναι να συγκεντρώσουν όλα εκείνα τα νόστιμα καλούδια που είχαν κάποτε τα σπίτια της Τζιας, γι’ αυτό και πέρα από τα αναμενόμενα θα βρείτε ακόμα μαρμελάδα και γλυκό του κουταλιού από την ντόπια ποικιλία σύκου αμπουρκούνα, αλλά και φρέσκο αγελαδινό γάλα και λίγα τυριά από μια οικογένεια στην Κάτω Μεριά που φτιάχνει δειλά δειλά το δικό της τυροκομείο. «Πού έχετε τα μελίσσια σας», ρωτάω την Κική. «Στο Σπαθί», μου απαντά και εκεί που ετοιμάζομαι να φύγω όλος χαρά που το βαζάκι στην τσάντα μου «φυλακίζει» μέσα του κάτι από την πανέμορφη παραλία, η πληροφορία πως στην απέναντι μεριά του δρόμου ένα παλιό σπίτι του 1845 μετατράπηκε σε Λαογραφικό Μουσείο ήταν αρκετή για μία ακόμα σύντομη στάση. Το μικρό οίκημα έχει ανακατασκευαστεί με φροντίδα, τα πολλά εκθέματα φωτίζουν και ορισμένες άγνωστες πτυχές του νησιού όπως το σημαντικό σπήλαιο του Οτζιά, ενώ στον αύλειο χώρο στόχος είναι να φιλοξενούνται εκδηλώσεις.

Το νησί με μια ματιά

Σαββατοκύριακο στην Τζια - εικόνα 5
«Οδαλέ»: γλυκιά άφιξη στην Κορησσία

Βουρκάρι: Γραφικό λιμανάκι και σημείο συνάντησης των πάντων όταν πιάνει να νυχτώνει για φαγητό και ποτάκια σε «Βινύλιο», «Breeze», «Botzi», «Zeus Faber» και στο new entry «Azure».
Κορησσία: Το λιμάνι του νησιού με τη χαριτωμένη περαντζάδα προτιμούν συνήθως όσοι αρέσκονται σε πιο χαλαρές καταστάσεις. Αρκετές επιλογές για καφέ, φαγητό και ποτό, μεγάλη αμμουδιά για μπάνιο.
Ιουλίδα: Η περιήγηση στη Χώρα του νησιού δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου, μιας και βρίσκεται απλωμένη αμφιθεατρικά σε αντικριστές λοφοκορφές. Οι περισσότεροι επιλέγουν για βόλτα το κεντρικό της καλντερίμι με το υπαίθριο σκάκι, το Δημαρχείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο και τα λιγοστά ταβερνάκια που σταδιακά μετατρέπεται σε μονοπάτι που οδηγεί στον Λέοντα. Βιολογικά και όχι μόνο προϊόντα στον «Μπαξέ», γουστόζικα είδη για το σπίτι στο «Rosemary’s», ρετρό γλυκά στο «Πανόραμα», ουζάκι με απίθανη λούζα και ντόπιο ξυνοτύρι στην «Πιάτσα».

Σαββατοκύριακο στην Τζια - εικόνα 6
Τελευταίες καλοκαιρινές βουτιές στις Ποίσσες

Οτζιάς: Πλατύς όρμος με φαρδιά αμμουδερή παραλία πάνω από την οποία απλώνεται αμφιθεατρικά ο ομώνυμος οικισμός. Ιδανικός για οικογένειες, αρκετές επιλογές σε ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Κούνδουρος: Οικισμός συνώνυμο των εξοχικών κατοικιών με επίκεντρο τη δημοφιλή ομώνυμη παραλία. Οργανωμένο με ξαπλώστρες, κρεβάτι για μασάζ και water sports είναι και το γειτονικό Κουνδουράκι, ενώ αν συνεχίσετε καταλήγετε στην ήσυχη παραλία Καμπί.
Γιαλισκάρι: Οργανωμένη και δημοφιλέστατη παραλία στα μισά της διαδρομής Κορησσία-Βουρκάρι. Το beach bar «Blue Bay» είναι πολύ ατμοσφαιρική επιλογή και για το πρώτο ποτό της βραδιάς.
Σπαθί και Ξύλα: Δύο από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού με κοινά γνωρίσματα την αλά Χαβάη αίσθηση αλλά και τον εικοσάλεπτο χωματόδρομο που χρειάζεσαι για να τις προσεγγίσεις. Η μεν πρώτη διαθέτει πλέον ένα καλόγουστο beach bar resto, η δεύτερη παραμένει ένα ακατέργαστο κομμάτι παραδεισένιας γης.

Πού να μείνετε

Σαββατοκύριακο στην Τζια - εικόνα 7
«Αιγίς Σουίτες», Βουρκάρι

Αιγίς Σουίτες (Βουρκάρι, 2288021825, από € 180): Συγκρότημα με άποψη που εποπτεύει το Βουρκάρι από ψηλά. Στις 9 σουίτες διαφόρων μεγεθών το φίνο γούστο συναντά τις σύγχρονες ανέσεις, με ασυναγώνιστη θέα. Ακόμα και να μη μείνετε εδώ μπορείτε κατόπιν κράτησης να απολαύσετε το κοκτέιλ σας στο χώρο της πισίνας που το βράδυ φωτίζεται ατμοσφαιρικά με πυρσούς ή να δειπνήσετε στο ρεστοράν μεσογειακής κουζίνας.

Σαββατοκύριακο στην Τζια - εικόνα 8
«Porto Kea Suites», Κορησσία

Porto Kea Suites (Κορησσία, 2288022870, από € 95): Από φέτος μέλος των Small Luxury Hotels, βρίσκεται πάνω στον παραλιακό δρόμο της Κορησσίας. Αποκλείεται να μην προσέξεις τους περιποιημένους κήπους, την πανέμορφη πισίνα και τα διώροφα μπανγκαλόους ντυμένα με τζιώτικη πέτρα και σοβάδες σε παραδοσιακές αποχρώσεις. Μεγάλα δωμάτια και σουίτες σε στιλ που συνδυάζει επιτυχημένα το κλασικό ύφος με τα αποικιακά στοιχεία. Διαθέτει εστιατόριο και beach bar.

Σαββατοκύριακο στην Τζια - εικόνα 9
«Kea Villas», Ιουλίδα

Kea Villas (Ιουλίδα, 6972243330, από € 90): Οι αυτόνομες κατοικίες που παρέχουν όλες τις σύγχρονες ανέσεις και ταυτόχρονα σου δημιουργούν την αίσθηση ενός, έστω και προσωρινού, εξοχικού είναι μια όλο και πιο δημοφιλής επιλογή διαμονής. Χτισμένο στα πρότυπα της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και σκαρφαλωμένο στην κορυφή της Χώρας το συγκρότημα αποτελείται από 7 κατοικίες που κοιμίζουν από 2 έως 6 άτομα, ενώ εσωτερικά διακοσμούνται σε ένα πολύ ευχάριστο μίνιμαλ κυκλαδίτικο στιλ με τσιμεντοκονίες, χτιστούς καναπέδες και κρεβάτια κ.λπ. Στα συν το καλωσόρισμα με παραδοσιακά προϊόντα και η διακριτική παρουσία των ανθρώπων του συγκροτήματος που θα φροντίσουν για ό,τι χρειαστείτε.
Επίσης, στο ανακαινισμένο σε στιλ ξενοδοχείου πόλης Hotel Karthea στην περαντζάδα της Κορησσίας (2288021204, από € 60), στο γειτονικό Brillante Ζωή (2288022685, από € 60) και στα περιποιημένα αυτόνομα διαμερίσματα St George στον Κούνδουρο (2288031277, από € 65) και Ανεμούσα στον Οτζιά (2288021335, από € 50).

Πού να φάτε

Σαββατοκύριακο στην Τζια - εικόνα 10
«Μαγαζές», Κορησσία

Αρίστος (Βουρκάρι, 2288021475): Περίφημη αστακομακαρονάδα αλλά και προτάσεις για κάθε γούστο στο πιο κοσμικό εστιατόριο του νησιού.
Η Στροφή του Μίμη (Βουρκάρι, 2288021480): Υπέροχα μπαρμπούνια στη σχάρα και φίνα καβουροσαλάτα σε τραπεζάκια πάνω στην άμμο για σούπερ ατμόσφαιρα.
Ο Φίλιππας (Κορησσία, 2288021690): Απίθανοι κολοκυθοκεφτέδες και σούβλα που κάνει θραύση σε υπερυψωμένη βεράντα στο δρόμο προς Γιαλισκάρι.
Το Στέκι του Στρογγύλη (Κορησσία, 2288021025): Πλήθος καλοφτιαγμένων μεζέδων σε ωραία βεράντα πάνω από την περαντζάδα.
Το Στέκι (Ιουλίδα, 2288022088): Το κουνελάκι μπίρας της κυρίας Ελευθερίας αξίζει το «σκαρφάλωμα» στο κεντρικό καλντερίμι.
Το Εξοχικό της Μαργαρίτας (Ποίσσες, 2288031223): Ζεστή και φιλόξενη ταβέρνα με μαστόρικη σχάρα και must το μπιφτέκι από μοσχαρίσια ελιά χωρίς μυρωδικά.
Ταβέρνα της Άννας (Οτζιάς, 2288021137): Άπαιχτη πιπερόπιτα, καλοφτιαγμένα μαγειρευτά αλλά και φρέσκο ψάρι.

Ημηρεμηνία α' δημοσιεύσης: 27/09/2013
Updated: 10/06/2014

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.