Παράλια Ηλείας

Νοσταλγείτε ήδη τις διακοπές που κάνατε (ή δεν κάνατε); Αποδράστε χωρίς πολλή σκέψη για ένα weekend στις εξωτικές αμμουδιές της Δυτικής Πελοποννήσου και νιώστε ότι το καλοκαίρι τώρα αρχίζει.

Παράλια Ηλείας

Νοσταλγείτε ήδη τις διακοπές που κάνατε (ή δεν κάνατε); Αποδράστε χωρίς πολλή σκέψη για ένα weekend στις εξωτικές αμμουδιές της Δυτικής Πελοποννήσου και νιώστε ότι το καλοκαίρι τώρα αρχίζει.

Παράλια Ηλείας - εικόνα 1
Η γραφική περαντζάδα του Κατάκολου

Παίρνετε το μεταφορικό σας μέσο, εκτιμάτε το διαθέσιμο budget και ξεκινάτε σίγουροι πως θα βρεθείτε κάπου που θα είναι στα μέτρα σας. Διότι στα παράλια της Ηλείας υπάρχει κάτι για όλους: πολυτελή resorts, απλά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κάμπινγκ και χώρος για free campers, ταβέρνες με καλό και φτηνό φαγητό και, πάνω απ’ όλα, άπειρες παραλίες. Χιλιόμετρα λεπτής λευκής άμμου, αστραφτερά νερά, δόσεις εξωτισμού με μπανανιές τριγύρω, μεσογειακό ύφος με πευκάκια και λίμνες δίπλα τους, με δάση πίσω τους, γενναιόδωρα πλατιές και σκιερές, οργανωμένες, πολυσύχναστες ή και μοναχικές… Από τα πολυτελή resorts στα Λουτρά Κυλλήνης, στο Κάστρο και στη Σκαφιδιά μέχρι το Λεβεντοχώρι (με παρθένες παραλίες, χοντρή άμμο και σκούρα βράχια) και από κει στον Κυπαρισσιακό κόλπο (Επιτάλιο, Ζαχάρω, Θολό και Γιαννιτσοχώρι), οι ακτές της Ηλείας έχουν μια παραλία για τον καθέναν. και μάλιστα με εύκολη πρόσβαση. Στο φετινό μας ρεπορτάζ ξεχωρίσαμε τρία παραλιακά θέρετρα που κάνουν τη διαφορά και σας δίνουμε το απαραίτητο know how για να απολαύσετε μια εξόρμηση στην ευρύτερη περιοχή.

Κουρούτα

Τέλος τα δυνατά bits, η δημοτική αρχή επέλεξε την ησυχία, οι διάσημες καντίνες σχεδόν εξαφανίστηκαν, οι χώροι απέκτησαν ύφος κατάλληλο για ήρεμες και χαλαρές διακοπές. Έτσι από κλαμπίστικη και κοσμοπολίτικη (κάποιοι την ονόμαζαν «Μύκονο της Ηλείας»!) η διάσημη Κουρούτα έγινε cool, με τα ωραιότατα cafe-bars κατά μήκος της παραλίας να έχουν τώρα lounge μουσικές και χαμηλούς τόνους, ενώ προσφέρουν και δωρεάν ομπρέλες και ξαπλώστρες. Εδώ θα επιλέξετε ανάμεσα στο καλόγουστο «Destino» στην αρχή της παραλίας, στα «Θέα Cafe» και «Θέα Grill» και στην ψαροταβέρνα «Ψαράκι» του Θανάση Παπαγεωργίου (βλ. νυχτερινό κέντρο «Fever»), στο «Μπλε», που δηλώνει αποφασισμένο να συνεχίσει την κλαμπίστικη παράδοσή του, στο «Άνεμος» με την ονειρική διακόσμηση ή στο καφέ «Θάλασσα», που είναι διάσημο για τα κοκτέιλ του (€ 6). Επιπλέον επιλογές το δημοτικό κάμπινγκ και το δημοτικό εστιατόριο με τιμές χαμηλές.
Όσο για τις τουριστικές υποδομές, αναβαθμίστηκαν με την άφιξη του νέου «Amalias Hotel», το οποίο αποτελεί μοναδική εναλλακτική στα ενοικιαζόμενα δωμάτια της περιοχής, με εστιατόριο ελληνο-μεσογειακής κουζίνας – αν θέλετε κάτι διαφορετικό από τις ταβερνούλες που θα βρείτε κυρίως στην παραλία Παλούκι. Ακόμη μία εμπειρία που αξίζει να ζήσετε είναι αυτή στον Ιππικό Όμιλο Κουρούτας (2622024772), του Θανάση Παπαγεωργίου και αυτός. Είναι ανοιχτός όλο το χρόνο και βρίσκεται στο δάσος πίσω από την παραλία. Όποια κι αν είναι η ηλικία και το επίπεδο εμπειρίας σας, λοιπόν, μη διστάσετε. ο Αγγελής Αντωνάτος είναι πάντα εκεί και θα σας βοηθήσει να περάσετε τέλεια.

Αρκούδι

Παράλια Ηλείας - εικόνα 2
«R.Q.D. Arkoudi Paradise»

Άλλη φάση το Αρκούδι, όπου ναι μεν οι μουσικές είναι lounge, αλλά το μπαρ-υπερπαραγωγή «Γιώργος», όπως όλοι ξέρουν το «R.Q.D. Arkoudi Paradise» κλέβει την παράσταση: φοβερά κοκτέιλ και πούρα στα τραπεζάκια του ντεκ πάνω στη θάλασσα με τη λευκή τέντα και τη θέα στο Ιόνιο, ενώ παραδίπλα βρίσκεται η πηγή από όπου έπινε νερό ο Κολοκοτρώνης! Πάνω από το μπαρ βρίσκεται το ομώνυμο εστιατόριο μεσογειακής κουζίνας, με κρεατικά της ώρας, al dente ζυμαρικά και φρέσκα ψάρια, όπου ο νεαρός πληθωρικός Ερμής Σεϊδόπουλος (ο γιος του Γιώργου) κάνει καλό παιχνίδι. Η πλατιά παραλία έχει κάτασπρη αμμουδιά, με ομπρέλες και ξαπλώστρες, ενώ από πίσω θα δείτε το πολυτελές συγκρότημα της Grecotel – μπορεί να πετύχετε μάλιστα και το ελικόπτερο κάποιου μεγιστάνα να προσγειώνεται ή γιοτ να βγάζουν τους επιβάτες τους στην ακτή.

Κακόβατος

Παράλια Ηλείας - εικόνα 3
Το δάσος της Στροφυλιάς

Προς τα νότια τώρα, πάνω στον Κυπαρισσιακό, υπάρχουν πάνω από 45 χλμ. εξωτικής παραλίας, η οποία ξεκινάει από το Επιτάλιο και καταλήγει στο Καλό Νερό, με σήμα κατατεθέν το μοναδικό οικοσύστημα του Καϊάφα με τη λίμνη, το πευκοδάσος της Στροφυλιάς και το ιστορικό βουνό Λαπίθας. Τα προηγούμενα χρόνια ο Κακόβατος αλλά και το Κάτω Σαμικό, η Ζαχάρω και το Γιαννιτσοχώρι διακρίθηκαν για μια ωραία κατάσταση χύμα στο κύμα, με σέρφερ, beach bars και κλαμπίστικη διάθεση χάρη στις καντίνες… γενικών καθηκόντων. Φέτος είναι ήσυχα τα πράγματα στον Κακόβατο και η μόνη καντίνα που απέμεινε είναι αυτή δίπλα στις «Μουριές», την πιο παλιά ψαροταβέρνα της περιοχής, η οποία προσφέρει καφέδες και αναψυκτικά συνοδεία μουσικής σε χαμηλούς τόνους. Ο ιδιοκτήτης τους Νίκος Κοροβέσης δίνει το στίγμα αυτής της αλλαγής: «Εδώ θα έρθετε για τη φοβερή παραλία μας, για φρέσκο ψάρι και καλό σπιτικό φαγητό με αγνά ντόπια υλικά και για ήρεμες οικογενειακές διακοπές. Εμείς βγάζουμε ομπρέλες και ξαπλώστρες στην παραλία, τις οποίες δεν χρεώνουμε στους πελάτες μας. Στα αριστερά και τα δεξιά της παραλίας μερικοί κάνουν ακόμη κι ελεύθερη κατασκήνωση. Αλλά και στο χωριό θα βρείτε σίγουρα κάτι που σας ταιριάζει: υπάρχουν το ελληνάδικο “Κόκαλο”, το cafe-bar “Αρίστος” για ποτό με έντεχνα αλλά και jazz-lounge μουσικές καθώς και δύο παραδοσιακά καφενεία, το ένα του Δαμικούκα (από το 1930) για τάβλι κάτω από τις μουριές και το άλλο του Πούρνου, που λειτουργεί από το 1960».
Προτού αφήσουμε τα παράλια της Ηλείας, όμως σημειώστε και κάτι για το Κατάκολο. Παρότι οι επισκέπτες δεν το προτιμούν, διότι δεν έχει φοβερές τουριστικές υποδομές, ενώ τα εμπορικά καταστήματα κλείνουν μόλις αποχωρήσουν τα κρουαζιερόπλοια –κι έρχονται πολλά–, έχει ορισμένα ατού: το λιμανάκι του είναι γραφικό, οι παλιές σταφιδαποθήκες τού δίνουν χρώμα, έχει μια απέραντη γαλάζια παραλία για κολύμπι, καλές ψαροταβέρνες και είναι κοντινός προορισμός σε σχέση με τα άλλα σημεία του νομού.

DATA

Παράλια Ηλείας - εικόνα 4
«Aldemar Olympian Village Thalasso»

Πού να μείνετε
Olympia Golden Beach (Κάστρο Κυλλήνης, 2623095999, από € 137) Βοutique resort με μεγάλο κήπο και χαλαρή ατμόσφαιρα. Ευρύχωρα δωμάτια με αίσθηση κλασικής αστικής πολυτέλειας και οργανωμένο spa. Meeting point το υπαίθριο μπαρ με τη μεγάλη πισίνα. Το βανάκι του ξενοδοχείου αναλαμβάνει τη μεταφορά προς και από τη θάλασσα (400 μ.).
Mare Dei Suites Hotel Ionian Resort (Λεβεντοχώρι, 2621081119, από € 180) Κομψότατο νέο ξενοδοχείο, σε καταπράσινη πλαγιά με θέα στο Ιόνιο και απόλυτη ησυχία. Arty διακόσμηση στις δίχωρες και μονόχωρες σουίτες, μεγάλη πισίνα και αμμουδερή ιδιωτική παραλία.
Natura Club (Καλό Νερό, 2761062622, από € 40) Συγκρότημα-ησυχαστήριο, σε ύφος παραδοσιακού οικισμού, μέσα στις ελιές. Άπλετη θέα στον Κυπαρισσιακό και στο Ιόνιο. Infinity πισίνα κι εστιατόριο με ελληνική κουζίνα.
Ostria Hotel (Ζαχάρω, 2625031964, από € 45) Ήσυχο, μοντέρνο ξενοδοχείο, ­τριγυρισμένο από πρασιές, 20 μ. από τη φημισμένη αμμουδιά του Κακόβατου, κατάλληλο για οικογενειακές διακοπές.
Aldemar Olympian Village Thalasso (Σκαφιδιά, 2621082000, από € 126) Μεγάλη μονάδα υψηλών προδιαγραφών σε μεγάλους κήπους, στην υπέροχη παραλία της Σκαφιδιάς, με εκπληκτικά μπανγκαλόους-σουίτες και βίλες στην άκρη της και το εντυπωσιακό Royal Olympian Spa. Πέντε διαφορετικά αξιόλογα εστιατόρια.
Αmalias Hotel (Κουρούτα, 2622038104 από € 82) Νέο ξενοδοχείο σε όμορφο καταπράσινο κήπο με πισίνα και pool bar. Το εστιατόριο «Αρέθουσα» προσφέρει μεσογειακή, ιταλική και ελληνική κουζίνα και είναι ανοιχτό και σε εξωτερικούς πελάτες (όπως και η πισίνα – χωρίς χρέωση).

Παράλια Ηλείας - εικόνα 5
«Grecotel Olympia Oasis»

Grecotel Olympia Oasis (Κάστρο Κυλλήνης, 2623064400, από € 180) Family resort σε πράσινη έκταση δίπλα στη θάλασσα. Όμορφα δωμάτια και μπανγκαλόους με όλες τις ανέσεις.
Grecotel Olympia Riviera Thalasso (Κάστρο Κυλλήνης, 2623064400, από € 180) Πολυτελέστατο resort και κέντρο θαλασσοθεραπείας σε πανέμορφη περιοχή μέσα σε καταπράσινη έκταση με φόντο τη Ζάκυνθο. Δύο εστιατόρια, pool και beach bar και υπέροχη πισίνα.
Mandola Rosa Grecotel Exclusive Resort (Κάστρο Κυλλήνης, 2623064400, από € 300) Το boutique hotel της Grecotel ­στεγάζεται σε ένα κτίριο-φόρος ­τιμής στα λαμπερά ’20s. Οι βίλες ­διαθέτουν εσωτερική αυλή, σαλόνι, τραπεζαρία και κήπο με πισίνα. Στις παροχές συμπεριλαμβάνονται γκουρμέ εστιατόριο, lounge bar ­αλλά και limousine service.

Παράλια Ηλείας - εικόνα 6
«Olympia Golden Beach»

Βάκχος (Αρχαία Πίσα, 2624022298, από € 50) Καλοβαλμένος οικογενειακός ξενώνας σε πέτρινο παραδοσιακό κτίριο στο ­κέντρο του ήσυχου χωριού.
Αρέθουσα (Κατάκολο, 2621042005, από € 50) Ατμοσφαιρικό μικρό ξενοδοχείο σε ανακαινισμένο κτίριο του 1880, στον κεντρικό δρόμο της κωμόπολης, με ρομαντικές σουίτες στη σοφίτα.

Πού να φάτε
Κάτι Ψένεται
(Κακόβατος, 2625032147) Χαριτωμένη μικρή ταβέρνα στα 100 μ. από την αμμουδιά με σκεπαστή βεράντα. Για τοπικές συνταγές και ντόπια κρεατικά στη σχάρα αλλά και μεζέδες με την προσωπική σφραγίδα του νεαρού ιδιοκτήτη Δημήτρη Κουρούβαλη.
Αμβροσία (Κάστρο Κυλλήνης, 2623096047) Νοικοκυρεμένη ταβέρνα και νόστιμα πιάτα με γνώση και τεχνική, μαγειρευτά ημέρας και της ώρας με φρεσκότατα ντόπια υλικά. Δικά τους λαχανικά, ελιές, λάδι και ζυμωτό ψωμί.
Σου-Μου (Κυλλήνη, 2623092396) Λιτή, καλή ψαροταβέρνα στην αμμουδιά πριν από την είσοδο του λιμανιού. Λαχανικά από το μποστάνι τους και θαυμάσιες ντόπιες τηγανητές πατάτες. Καλό και στεγνό το τηγάνι, must καλοκαιρινός μεζές η σαρδέλα πετάλι.
Μεζεδοπενιές (Θολό, 2625061810) Ο ιδιοκτήτης-σεφ ­Γιώργος Αντωνόπουλος δημιουργεί μια σειρά νόστιμους, «πειραγμένους» μεζέδες αλλά κι ενδιαφέροντα μαγειρευτά. Δικά τους όλα τα λαχανικά.
Πεύκα (Ζαχάρω, 2625032307) Απλή, προσεγμένη ταβέρνα, με ­μαγειρευτά το μεσημέρι και ψητά το βράδυ. Μεγάλες μερίδες.
Βάκχος (Αρχαία Πίσα, 2624022298) Στο ισόγειο του οικογενειακού πέτρινου ξενώνα, καλο-μαγειρεμένα τοπικά πιάτα, ζυμωτό ψωμί στον ξυλόφουρνο και κρεατικά της ώρας στα κάρβουνα.
Ιάσονας (Κατάκολο, 2621041718) Ίσως η καλύτερη ψαροταβέρνα στην Ηλεία, με τον ιδιοσυγκρασιακό σεφ και ιδιοκτήτη Ανδρέα Πατρινό να δημιουργεί δικές του σπεσιαλιτέ με εξαιρετικές πρώτες ύλες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.