California dreamin’

Φυσικά τοπία που σε κάνουν να νομίζεις ότι βρίσκεσαι στην άκρη του κόσμου, εμβληματικές μητροπόλεις με πολλά διαφορετικά πρόσωπα, φεστιβάλ και θεματικές διαδρομές που μπορούν να αποτελέσουν ένα ταξίδι από μόνες τους.

California dreamin’

Φυσικά τοπία που σε κάνουν να νομίζεις ότι βρίσκεσαι στην άκρη του κόσμου, εμβληματικές μητροπόλεις με πολλά διαφορετικά πρόσωπα, φεστιβάλ και θεματικές διαδρομές που μπορούν να αποτελέσουν ένα ταξίδι από μόνες τους. Από τα πάρκα του San Fransisco ως τις παραλίες του Los Angeles ο Αίας Γιαννάκης γράφει χιλιόμετρα κατά μήκος της μυθικής Δυτικής Ακτής της Καλιφόρνια και φτιάχνει έναν χρηστικό πλοηγό για το κινηματογραφικό on the road στον κόσμο.

California dreamin’ - εικόνα 1
Θέα στους θεόρατους γρανιτένιους βράχους σε ένα από τα ομορφότερα εθνικά πάρκα σε όλο τον κόσμο, το περίφημο Yosemite.

Tο San Fransisco, ίσως η ωραιότερη μεγάλη πόλη των ΗΠΑ, το ηλιόλουστο Los Angeles, τα υπέροχα εθνικά πάρκα με τα δάση κωνοφόρων αλλά και με τα εξίσου γοητευτικά άγονα τοπία των ερήμων, οι χιονισμένες κορυφές και οι σμαραγδένιες λίμνες της Σιέρα Νεβάδα, οι αμπελώνες της Napa, της Sonoma και της Santa Barbara, η εντυπωσιακή ακτογραμμή του Ειρηνικού – όλα αυτά, κι άλλα πολλά, συνθέτουν ένα δεκαπενθήμερο σινεμασκόπ διαρκών εναλλαγών στην Καλιφόρνια, αυτή την απέραντη αμερικανική πολιτεία, μεγαλύτερη σε έκταση από τη Μ. Βρετανία ή την Ιταλία. «Χρυσή Πολιτεία» την αποκαλούν οι Αμερικανοί για το λαμπερό μέταλλο που στα μέσα του 19ου αιώνα έγινε το αντικείμενο του πόθου χιλιάδων αποίκων προκαλώντας το λεγόμενο πυρετό του χρυσού (goldrush) και πυροδοτώντας την πληθυσμιακή της έκρηξη. Ο ήλιος που λάμπει, τουλάχιστον στο νότιο τμήμα της, 300 μέρες το χρόνο, οι κίτρινες παπαρούνες που ξεφυτρώνουν παντού, η άμμος στις απέραντες παραλίες και τις αχανείς ερήμους της και η λάμψη –πολλές φορές απατηλή– των σταρ της βιομηχανίας του θεάματος έρχονται να επιβεβαιώσουν απόλυτα το προσωνύμιό της. Η Καλιφόρνια είναι ένα όνειρο, κι αν έχεις την τύχη να ζήσεις έστω και μια στιγμή από το όνειρο αυτό, είσαι ήδη πολύ τυχερός.

SAN FRANSISCO: ΔΕΣΜΩΤΕΣ ΤΟΥ ΙΛΙΓΓΟΥ ΤΟΥ

California dreamin’ - εικόνα 2
San Fransisco

Το San Fransisco, η Πόλη της Ομίχλης, όπως ονομάζεται λόγω του λευκού πέπλου που το τυλίγει τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι χτισμένο σε μια χερσόνησο με κυματιστούς λόφους, ανάμεσα στον Ειρηνικό Ωκεανό από τη μια και τον Κόλπο του San Fransisco από την άλλη. Παίρνοντας ανάσα από τη δροσερή θαλασσινή αγκαλιά κι από το πράσινο των πολυάριθμων πάρκων της, προσφέρει στους κατοίκους της ποιότητα ζωής. Οι ουρανοξύστες του χρηματοοικονομικού κέντρου του (Downtown), με πρώτη την εμβληματική πυραμίδα Transamerica, ρίχνουν την επιβλητική σκιά τους εντυπωσιάζοντας τον επισκέπτη, αλλά την παράσταση κλέβουν τα τραμ (cable cars), που ανεβοκατεβαίνουν απτόητα τις απότομες κλίσεις των λόφων. Στην αφετηρία τους, στη συμβολή των οδών Market (της κυριότερης αρτηρίας της πόλης) και Powell, θα δείτε τους οδηγούς να σπρώχνουν τα τραμ πάνω σε μια περιστρεφόμενη ράμπα ώστε να ξαναρχίσουν το δρομολόγιο από την αρχή. Στην κοντινή Union Square θα πάτε για ψώνια στα μεγάλα πολυκαταστήματα και τις διάσημες φίρμες, ενώ το επίσης γειτονικό SFMoMA, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της πόλης, φιλοξενεί έργα μεγάλων καλλιτεχνών, αλλά και το συγκλονιστικό φωτογραφικό ντοκουμέντο της πόλης πριν και μετά την καταστροφή από το σεισμό του 1906 και την πυρκαγιά που επακολούθησε.
Η Chinatown με τα κινέζικα φανάρια, τα μικρομάγαζα, τους ναούς και τα εστιατόρια χαρίζει έθνικ χρώμα σε μια κατεξοχήν πολυπολιτισμική πόλη. Η πλατεία Alamo, με τα βικτοριανά σπίτια στη σειρά, είναι η απόλυτη καρτ ποστάλ της πόλης, ενώ το Fisherman’s Wharf προσφέρει την ευκαιρία για μια ξέγνοιαστη βόλτα στην προκυμαία ανάμεσα σε street performers, μουσικά συγκροτήματα, fast food με θαλασσινά και μια αποικία από θαλάσσιους λέοντες, που απολαμβάνουν τις χαρές της νωχέλειας ξαπλωμένοι φαρδιοί-πλατιοί στην αποβάθρα 39! Ο χαλαρός περίπατος κλείνει με τη σοκολατοποιία Ghirardelli, που θα σας βάλει σε χίλιους πειρασμούς. Απέναντι, το νησί Αλκατράζ προσελκύει όσους θέλουν να δουν από κοντά τις πρώην φυλακές υψίστης ασφαλείας, που φιλοξένησαν διαβόητους τροφίμους, όπως ο Αλ Καπόνε, προτού γίνουν μουσείο και δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο.
Η περιοχή Land’s End σε προσκαλεί για έναν αξέχαστο περίπατο σ’ ένα πάρκο με αγριοκυπάρισσα με θέα στον ωκεανό και πέρα μακριά ως την Golden Gate Bridge, ενώ στο γυρισμό δεν μπορείς να μη σταματήσεις για καφέ ή φαγητό στο Cliff House, με τη συγκλονιστική θέα στα βράχια της ακτής και στα κύματα του Ειρηνικού. Αριστερά του απλώνεται η απέραντη αμμουδιά Ocean Beach, που σε ξεσηκώνει να τρέξεις στην άπλα της σαν μικρό παιδί. Μια ολόκληρη μέρα ίσως δεν φτάνει για να περπατήσεις το απέραντο Golden Gate Park, με τους βοτανικούς κήπους και τα θερμοκήπια, τη λίμνη με το κινέζικο περίπτερο, το γιαπωνέζικο κήπο του τσαγιού με την εντυπωσιακή παγόδα, αλλά και τα μουσεία με πρώτη την πολύ ενδιαφέρουσα Ακαδημία Επιστημών. Δεν μπορείς όμως να παραλείψεις ούτε τον περίπατο στο ειδυλλιακό πάρκο του Μεγάρου Καλών Τεχνών, με την εντυπωσιακή, ρωμαϊκής έμπνευσης Ροτόντα, κατασκευασμένη με την ευκαιρία της Διεθνούς Έκθεσης «Παναμάς-Καλιφόρνια» το 1915.

California dreamin’ - εικόνα 3
Νυχτερινή διασκέδαση στην gay γειτονιά Castro.

Αφήστε τις προκαταλήψεις σας έξω από το Castro, την gay συνοικία της πόλης, όπου έδρασε αγωνιζόμενος για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων ο ακτιβιστής και μετέπειτα δημοτικός σύμβουλος Χάρβεϊ Μιλκ. Ο Μιλκ υπήρξε ο πρώτος δεδηλωμένα ομοφυλόφιλος Αμερικανός που εξελέγη σε δημόσιο αξίωμα, λίγο προτού δολοφονηθεί (το 1978) στο μνημειακό Δημαρχείο της πόλης, μαζί με τον τότε δήμαρχο Τζορτζ Μοσκόνε. Το Castro, μαζί με τη γειτονική συνοικία Mission (που πήρε το όνομά της από την τοπική ισπανική ιεραποστολή, το πρώτο κτίσμα της πόλης στα τέλη του 18ου αιώνα), κρατούν τα σκήπτρα της νυχτερινής διασκέδασης, με εναλλακτικά μπαράκια κι εστιατόρια για κάθε γούστο. Πάνω από τη συνοικία δεσπόζει ο λόφος Twin Peaks (γνωστός από την τηλεοπτική σειρά μυστηρίου του Ντέιβιντ Λιντς), με την πιο πανοραμική θέα στην πόλη. Το φωτογραφικό σαφάρι θα περάσει ανυπερθέτως και από τη Lombard Street, ένα κομμάτι της οποίας είναι φιδογυριστό, κατηφορικό και φυτεμένο με καταπράσινα παρτέρια. Ακριβώς απέναντι, στην κορυφή του λόφου Telegraph, ο άχαρος εξωτερικά κυλινδρικός Coit Τower όχι μόνο προσφέρει 360 μοιρών θέα στην πόλη, αλλά κρύβει στα σπλάχνα του υπέροχες τοιχογραφίες από τη δεκαετία του 1930.

California dreamin’ - εικόνα 4
Μποέμικο φωτογραφικό σαφάρι στο σταυροδρόμι Haight-Ashbury, ορμητήριο του χίπικου κινήματος στα τέλη της δεκαετίας του ’60.

Αναμνήσεις από το παρελθόν στοιχειώνουν το σταυροδρόμι Haight-Ashbury, ορμητήριο του χίπικου κινήματος στα τέλη της δεκαετίας του ’60, τότε που ο Σκοτ Μακένζι με το αξέχαστο «If you’re going to San Francisco» και η Τζάνις Τζόπλιν με τους Big Brother and the Holding Company τραγουδούσαν μπροστά στη γενιά των λουλουδιών που προσπαθούσε να αλλάξει τον κόσμο. Σε μια άλλη γωνιά της πόλης, στη συνοικία North Beach, και συγκεκριμένα στην Colombus Avenue, το θρυλικό βιβλιοπωλείο City Lights αναπολεί κι αυτό τις παλιές, καλές μέρες, όταν ο ποιητής και εκδότης Λόρενς Φερλινγκέτι εξέδιδε τα πρωτοποριακά έργα των Άλεν Γκίνσμπεργκ, Τζακ Κέρουακ, Γουίλιαμ Μπάροουζ και των άλλων beatniks, που έδιναν ραντεβού στο βιβλιοπωλείο και στα cafés της γειτονιάς. Την άφησα για το τέλος. Κι όχι τυχαία, γιατί η Golden Gate Bridge, η κόκκινη γέφυρα-έμβλημα της πόλης, που κατασκευάστηκε το 1937 για να ενώσει τα δύο άκρα του στομίου του Κόλπου του San Fransisco, είναι μια αισθητική απόλαυση. Κατεβείτε με το λεωφορείο στο παρκάκι στο νότιο άκρο της για να τη δείτε από κοντά. Έπειτα κατηφορίστε μέχρι το Fort Point για να βρεθείτε στο σημείο όπου η μυστηριώδης Κιμ Νόβακ έπεσε να πνιγεί στα παγωμένα νερά του κόλπου λίγο πριν βουτήξει για να τη σώσει ο… δεσμώτης της γοητείας της (αλλά και του ιλίγγου) Τζέιμς Στιούαρτ, στη συναρπαστική ταινία του Χίτσκοκ «Vertigo». Αν θέλετε να βγείτε λίγο έξω από τα όρια του San Fransisco, νοικιάστε ένα αυτοκίνητο και, διαβαίνοντας την Golden Gate Bridge, κατευθυνθείτε βόρεια, στη Marin County, για να σταθείτε εκστατικοί μπροστά στις θεόρατες σεκόγιες στο εθνικό πάρκο Muir Woods, να κάνετε πεζοπορία στους χορταριασμένους λόφους του όρους Tamalpais και να γευτείτε την αξέχαστη εμπειρία της περιήγησης στο ακρωτήριο Point Reyes. Στα νερά του εθνικού πάρκου του μπορεί κανείς να δει φάλαινες, θαλάσσιους ελέφαντες και λευκούς καρχαρίες, ενώ έξω, στο γρασίδι βόσκουν ελεύθερα ελάφια και αγελάδες. Λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, οι πανέμορφες κοιλάδες Νάπα και Σονόμα προσκαλούν τους λάτρεις του κρασιού για γευσιγνωσία. Σε απόσταση περίπου 4,5 ωρών ανατολικά του San Fransisco, στην οροσειρά Σιέρα Νεβάδα, ένα θαύμα της φύσης σας περιμένει να το απολαύσετε. Θεόρατοι γρανιτένιοι βράχοι, επιβλητικοί καταρράκτες, απέραντα δάση κωνοφόρων, κρυστάλλινα ποτάμια και λιμνούλες, απόκρημνα φαράγγια, χιονισμένες βουνοκορφές και λιβάδια συνθέτουν ένα από το ομορφότερα εθνικά πάρκα σε όλο τον κόσμο, το περίφημο Yosemite National Park.

ON THE ROAD ΣΤΗ WEST COAST

California dreamin’ - εικόνα 5
Το θεαματικό Big Sur

Κι έρχεται λοιπόν η ώρα να εγκαταλείψεις –πώς μπορείς;– την υπέροχη αυτή πόλη. Ο παράκτιος αυτοκινητόδρομος Highway 1 προσφέρει την πιο όμορφη, αν και όχι την πιο σύντομη, διαδρομή προς το Los Angeles. Οι αμμουδιές του Ειρηνικού, διαδέχονται η μία την άλλη ώσπου στο ύψος του Monterey επιβάλλεται να κάνεις μια μικρή παράκαμψη δεξιά για να ακολουθήσεις το 17-mile drive, μια διαδρομή 25 χιλιομέτρων με πολυτελείς παραθαλάσσιες εξοχικές κατοικίες, αγριοκυπάρισσα και ελάφια. Στο τέλος της σε περιμένει ο καρτποσταλικός βράχος με το μοναχικό κυπαρίσσι (Lonely Cypress) στην κορυφή του, που δεν ξεφεύγει από κανέναν φωτογραφικό φακό. Ακολουθεί το κουκλίστικο θέρετρο Carmel-by-the-Sea, με την ιστορική ισπανική ιεραποστολή (τέλη 18ου αιώνα), τα σπίτια με τα γκρίζα κεραμίδια από σχιστόλιθο, καθώς και την υπέροχη παραλία με τη λευκή άμμο, όπου συγκεντρώνεται ο κόσμος για να παρακολουθήσει την «ιεροτελεστία» του ηλιοβασιλέματος.
Και, λίγο αργότερα, σειρά έχει το πιο θεαματικό κομμάτι της διαδρομής: το Big Sur. Οι απόκρημνες ακτές, οι αλλεπάλληλες στροφές που αποκαλύπτουν συναρπαστικά κομμάτια της ακτογραμμής ψηλά πάνω από τον Ειρηνικό, οι εντυπωσιακές γέφυρες, όπως η Bixby Creek Bridge, που περνούν πάνω από αβυσσαλέα χάσματα, τα μίνι εθνικά πάρκα με τα δάση κωνοφόρων, όπως το Julia Pfeiffer-Burns National Park με τον πανέμορφο καταρράκτη McWay Falls, που πέφτει σε μια αμμουδιά, καθώς και τα πνιγμένα στο πράσινο ξενοδοχεία και εστιατόρια που προσφέρουν αξέχαστη θέα στον ωκεανό, δικαιολογούν απόλυτα τη φήμη του Big Sur. Η ανείπωτη ομορφιά της περιοχής έχει προσελκύσει μια κοινότητα μποέμ καλλιτεχνών, που χαλαρώνουν απολαμβάνοντας τη φύση και διοργανώνοντας εικαστικές εκθέσεις, λογοτεχνικές συναντήσεις και θεατρικές παραστάσεις σε τοπικές γκαλερί, με επίκεντρο τη βιβλιοθήκη του συγγραφέα και ζωγράφου Χένρι Μίλερ.
Στη συνέχεια, οι χορταριασμένοι λόφοι του San Simeon, που κατηφορίζουν κυματιστοί ως τον ωκεανό, κρύβουν ευχάριστες εκπλήξεις, όπως το μοναχικό θέρετρο Piedras Blancas, όπου όχι μόνο θα δείτε μια παραλία-αποικία θαλάσσιων ελεφάντων αλλά θα φάτε και το καλύτερο breakfast του κόσμου. Λίγο μακρύτερα από την ακτή, βρίσκεται το πιο διάσημο αξιοθέατο της περιοχής, το Hearst Castle, o πύργος του θρυλικού μεγιστάνα των ΜΜΕ Γουίλιαμ Ράντολφ Χιρστ, από τη ζωή του οποίου εμπνεύστηκε ο Όρσον Γουέλς την ταινία του «Πολίτης Κέιν».
Σειρά έχει τώρα η τροπική Santa Barbara, με τα λευκά σπίτια της, βουτηγμένα σε μια καταπράσινη βουνοπλαγιά, το εκπληκτικής αρχιτεκτονικής δικαστικό της μέγαρο, τη μεγάλη αμμουδιά με την αποβάθρα που εισχωρεί βαθιά στη θάλασσα, τους εντυπωσιακούς ψηλόλιγνους φοίνικες, το υπέροχο κλίμα, τους αμπελώνες της Santa Ines και τη γλυκιά, χαλαρή της ατμόσφαιρα, που θυμίζει έντονα Μεξικό.

DOLCE VITA ΣΤΟ PALM SPRINGS

California dreamin’ - εικόνα 6
Ξεσάλωμα στο Coachella Valley Music & Arts Festival

Λίγο αργότερα θα μπλεχτείς στα δίχτυα της κυκλοφοριακής συμφόρησης του αχανούς Los Angeles, ακολουθώντας τελικά τον αυτοκινητόδρομο 10, που διασχίζοντας την έρημο Mojave και περνώντας από αιολικά πάρκα, οδηγεί στην κοσμοπολίτικη λουτρόπολη Palm Springs. Αφορμή για την παρουσία μας εκεί ήταν το Coachella Valley Music & Arts Festival, που συγκεντρώνει κάθε χρόνο στο προάστιο Indio, την αφρόκρεμα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, αλλά και 80.000 κόσμο, που μεθάει από μουσική, χορό, νιάτα, ερωτική διάθεση, μπίρα και μαριχουάνα.
Το Palm Springs δεν είναι όμως μόνο το φεστιβάλ. Η πόλη είναι στην ουσία μια όαση μες στην έρημο Mojave. Το αρχιτεκτονικό κίνημα του μοντερνισμού που άνθησε εδώ στις δεκαετίες του 1940 και 1950 την προίκισε με μακρόστενα χαμηλά κτίρια-μπιζού (ξενοδοχεία και ιδιωτικές κατοικίες) με εσωτερικές αυλές, πισίνες και κήπους με φοίνικες και φυτά της ερήμου. Στο Palm Springs δεν θα παραλείψεις με τίποτα το Aerial Tramway, το τελεφερίκ που, μέσα από μια συναρπαστική διαδρομή πάνω από απόκρημνα βράχια σε ανεβάζει στα 2.600 μέτρα, στο όρος San Jacinto. Έτσι μέσα σε ένα τέταρτο της ώρας βρίσκεσαι από την τροπική ζέστη της ερήμου σε μια χιονισμένη (Απρίλιο μήνα) κοιλάδα με δάση κωνοφόρων! Λέγεται μάλιστα ότι η ολιγόλεπτη αυτή διαδρομή ισοδυναμεί μ’ ένα ταξίδι από το Μεξικό στον Καναδά! Όπως είναι προφανές από το όνομά του, το Palm Springs διαθέτει θερμές πηγές με θεραπευτικά λουτρά και χαλαρωτικά spa. Προσφέρει όμως και πολλές ευκαιρίες για διαδρομές με αυτοκίνητο και πεζοπορίες στα γύρω φαράγγια, όπως τα Indian Canyons, και κυρίως στο διάσημο Joshua Tree National Park, το εθνικό πάρκο της ερήμου με τις γιούκες, τις κρυμμένες μικρές οάσεις και τους γυμνούς καμπυλωτούς βράχους, όπου επιδίδονται στην αναρρίχηση οι φανατικοί των extreme sports. Μην τρέχετε, όμως, όλη μέρα σαν τρελοί. Χαλαρώστε λίγο και απολαύστε την dolce vita αυτής της κοσμοπολίτικης λουτρόπολης, κάντε μερικές απλωτές στην πισίνα του ξενοδοχείου κι έπειτα βγείτε για έναν περίπατο στην πόλη για να κόψετε κίνηση, να χαζέψετε τις βιτρίνες και να αγοράσετε vintage καρτ ποστάλ από τη δεκαετία του ’50.

ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟ DEATH VALLEY NATIONAL PARK

California dreamin’ - εικόνα 7
Death Valley ή... η άκρη του κόσμου.

Αν είστε τύπος της περιπέτειας, ξυπνήστε πρωί και κάντε μια ολοήμερη τρέλα: επισκεφθείτε το Death Valley National Park, ένα τεράστιο εθνικό πάρκο με συγκλονιστικούς γεωλογικούς σχηματισμούς σε απίστευτους χρωματικούς συνδυασμούς, που βρίσκεται στην έρημο Mojave, στα σύνορα με τη Νεβάδα.
Το πρώτο σημείο που αξίζει επισκεφθείτε είναι το Dante’s View, μια βουνοκορφή με πανοραμική θέα σε μια κοιλάδα με εκτυφλωτικά λευκό πυθμένα λόγω των αλάτων που έχουν αποτεθεί εκεί από την εξάτμιση των νερών μιας μεγάλης λίμνης που υπήρχε εδώ πριν από 10.000 χρόνια. Το Badwater, όπως λέγεται ό,τι έχει απομείνει από εκείνη τη λίμνη, βρίσκεται 86 μέτρα κάτω από τη στάθμη της θάλασσας και αποτελεί το χαμηλότερο σημείο της Βόρειας Αμερικής.
Επιστρέφοντας στον κεντρικό δρόμο θα συναντήσετε λίγο πιο κάτω το διάσημο από την ομώνυμη ταινία του Αντονιόνι «Zabriskie Point». Παρκάρετε, ανεβείτε το ύψωμα και μπροστά σας θα αποκαλυφθεί ένα συγκλονιστικό θέαμα: μια απίστευτη σύνθεση κίτρινων και καφεκόκκινων γεωλογικών σχηματισμών που έχουν δημιουργηθεί από τη διαβρωτική δράση του ανέμου και της βροχής.
Λίγο παρακάτω βρίσκουμε το μικρό οικισμό Furnace Creek, με ξενώνες, εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα και το κέντρο επισκεπτών του εθνικού πάρκου. Καλό είναι να γνωρίζει κανείς ότι η αφιλόξενη φύση και οι συχνά ακραίες καιρικές συνθήκες (εξαντλητική ζέστη και ραγδαίες νεροποντές) στην περιοχή μπορεί να γίνουν απειλητικές για τη ζωή των παράτολμων επισκεπτών και γι’ αυτό πρέπει να είσαστε πολύ καλά πληροφορημένοι και προετοιμασμένοι προτού δοκιμάσει την τύχη σας σε off-road αυτοκινητάδες και πεζοπορικές εξορμήσεις.
Ύστερα από διαδρομή μισής ακόμη ώρας, λίγο πριν από τον οικισμό Stovepipe Wells, φτάνετε σε άλλο ένα αξιοθέατο του πάρκου: τους αμμόλοφους Mesquite Flat. Το τοπίο αυτό, μια μεγάλη έκταση με υπόλευκη άμμο που σχηματίζει κυματιστούς λόφους έως πέρα μακριά, όπου ένα κοκκινωπό βουνό κλείνει τον ορίζοντα, αποπνέει μια έντονη αίσθηση σιωπής και ερημιάς, σαν αυτή που νιώθει κανείς όταν βρίσκεται στην άκρη του κόσμου.

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΗ

California dreamin’ - εικόνα 8
Ουρανοξύστες αλλά και οργιαστική φύση στο Downtown L.A.

Τελευταίος σταθμός: Los Angeles. Η Πόλη των Αγγέλων είναι μια αχανής μεγαλούπολη με πληθυσμό που αγγίζει τα 15 εκατομμύρια (μιλάμε για την ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή). Δεν είναι όμως μια πνιγηρή μεγαλούπολη. Αν εξαιρέσει κανείς το Downtown LA με τους ουρανοξύστες του, η υπόλοιπη πόλη αποτελείται ως επί το πλείστον από χαμηλά κτίρια με καταπράσινους κήπους, ενώ οι απέραντες παραλίες της δίνουν διέξοδο κι ανάσα δροσιάς στους κατοίκους της.
Το Hollywood είναι τουριστικό και κοσμοπολίτικο, ένα πανηγύρι της ελαφρότητας και της ματαιοδοξίας. Όλα είναι στην ουσία συγκεντρωμένα σε λίγα οικοδομικά τετράγωνα της Hollywood Boulevard. Εδώ βρίσκεται το γνωστό και μη εξαιρετέο (πρώην) Kodak Theatre, όπου τελούνται τα τελευταία χρόνια οι απονομές των Βραβείων Όσκαρ, εδώ το Man’s Chinese Theatre με την περίτεχνη κινέζικη πύλη και τον τσιμεντένιο του περίβολο όπου φιλοξενούνται τα αποτυπώματα των σταρ, εδώ και το περίφημο Walk of Fame, με τα ενσωματωμένα στο πεζοδρόμιο αστέρια με τα ονόματα των διάσημων καλλιτεχνών της σόου μπίζνες. Το σκηνικό συμπληρώνουν εμπορικά κέντρα (όπως το Hollywood & Higland), εστιατόρια, εντυπωσιακά φωταγωγημένοι κινηματογράφοι (όπως το art deco El Capitan Theater) και ιστορικά ξενοδοχεία (όπως το «Hollywood Roosevelt Hotel»).
Σε κοντινή απόσταση (μία στάση με το μετρό) βρίσκονται τα στούντιο της Universal. Εκεί η βιομηχανία του θεάματος θα σας ξεμυαλίσει με χίλιους πειρασμούς: τη γεμάτη εκπλήξεις περιήγηση των στούντιο με τρενάκι, την κατάδυση στη Waterworld, τις τρισδιάστατες προβολές δημοφιλών ταινιών επιστημονικής φαντασίας ή κινούμενων σχεδίων, τη βόλτα στο Jurassic Park ή στον κόσμο των Simpsons, τη φωτογράφηση με «ζωντανούς» ήρωες κινούμενων σχεδίων και κόμικς που περιφέρονται στους δρόμους των στούντιο, αλλά και το Citywalk με τα καταστήματα ρούχων και πρόχειρου φαγητού.
Η γειτονική συνοικία West Hollywood είναι το συνώνυμο της βραδινής διασκέδασης. Μεγάλα, ευρύχωρα κλαμπ συγκεντρώνουν ένα κοινό διαφόρων μουσικών γούστων, ενδυματολογικών τάσεων και σεξουαλικών προτιμήσεων, ένα απελευθερωμένο και χωρίς προκαταλήψεις πλήθος, που βγαίνει για να διασκεδάσει με την ψυχή του.
Λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, το Beverly Hills, η διάσημη συνοικία-σύμβολο του αμερικανικού ονείρου, χωρίζεται σε δύο μέρη. Το ένα είναι το εμπορικό και διοικητικό κομμάτι, με πόλους έλξης αφενός την περιβόητη Rodeo Drive, όπου είναι συγκεντρωμένοι όλοι οι διάσημοι οίκοι μόδας, και αφετέρου το μνημειακό Δημαρχιακό Μέγαρο. Το δεύτερο κομμάτι του Beverly Hills είναι η residential area, η περιοχή με τις κατοικίες των σταρ και των άλλων μεγιστάνων του πλούτου. Φαρδείς δρόμοι και πεζοδρόμια φυτεμένα με πανύψηλους φοίνικες, πολυτελείς βίλες πνιγμένες σε οργιώδεις κήπους, αλλά και απόλυτη καθαριότητα παντού συνθέτουν τη λαμπερή όψη του νομίσματος. Αν θέλετε, υπάρχουν ταξιδιωτικά πρακτορεία που οργανώνουν ειδικές ξεναγήσεις αλλά και χάρτες με την ακριβή θέση των σπιτιών των χολιγουντιανών αστέρων στους δρόμους του Beverly Hills.

California dreamin’ - εικόνα 9
Το εντυπωσιακό Walt Disney Concert Hall στο Los Angeles.

Μεγάλο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το downtown, το χρηματοοικονομικό κέντρο της καλιφορνέζικης μεγαλούπολης (δεν θα πω πρωτεύουσας, γιατί τον τίτλο κατέχει το μακρινό Sacramento, στα βόρεια της πολιτείας), με τους ουρανοξύστες που κορδώνονται σαν έφηβοι που αναμετριούνται ποιος είναι πιο ψηλός. Ο κυλινδρικός US Bank Tower (o ψηλότερος ουρανοξύστης του Los Angeles), το καφεκόκκινο κτίριο της Τράπεζας Wells-Fargo, που εντυπωσιάζει με την οξεία γωνία του, το κομψό MoCΑ (Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης) με την καμπυλωτή στέγη, αποτελούν απλώς πρελούδιο για το αναμφισβήτητα πιο όμορφο σύγχρονο κτίριο της πόλης, το Walt Disney Concert Hall, με τις εκτυφλωτικές ανοξείδωτες επιφάνειες και τις ιδιόρρυθμες καμπύλες, έργο του Frank Gehry, το οποίο φιλοξενεί συναυλίες κλασικής μουσικής, όπερες και θεατρικές παραστάσεις. Πολύ ενδιαφέρον έχει και το Bradbury Building (στην οδό South Broadway), ένα αρχιτεκτονικό επίτευγμα πολύ μπροστά από την εποχή του (τέλη 19ου αιώνα), με τα εντυπωσιακά εσωτερικά μπαλκόνια από ξύλο και σφυρήλατο σίδηρο που βλέπουν σε αίθριο (εδώ γυρίστηκαν σκηνές από το «Blade Runner» αλλά και από το «The Artist»).
Η βόλτα στο downtown θα καταλήξει σε μια γιορτή φωτός και χρωμάτων, στη μεξικάνικη αγορά της οδού Olvera, στη συνοικία Pueblo. Πάγκοι με μάσκες, μαράκες, κιθάρες, κεραμικά και κάθε είδους αναμνηστικά, εστιατόρια με μεθυστικές μυρωδιές, ισπανόφωνα μουσικά τρίο, αλλά κι αυτή η υπέρλαμπρη λιακάδα, όλα αυτά σε ταξιδεύουν κατευθείαν στη γεμάτη θαύματα (αλλά και οξύτατα κοινωνικά προβλήματα) γειτονική χώρα, που απέχει λίγες μόλις ώρες με το αυτοκίνητο. Από το διπλανό κατάλευκο τερματικό σταθμό Union Station –άλλο ένα αρχιτεκτονικό στολίδι της πόλης– με το εκσυγχρονισμένο αρχιτεκτονικό στιλ ισπανικής ιεραποστολής, θα πάρετε το μετρό του γυρισμού.

ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ

California dreamin’ - εικόνα 10
Η μεγάλη πασσαλόπηκτη αποβάθρα της Santa Monica φιλοξενεί ένα πλήρες λούνα παρκ.

Όμως αυτό που αξίζει πιο πολύ απ’ όλα στο Los Angeles είναι οι παραλίες του. Χιλιόμετρα άμμου προσφέρουν απεριόριστη άπλα, χαλάρωση και ευκαιρίες για δροσιά και αθλοπαιδιές στους κατοίκους της Πόλης των Αγγέλων. Το αχανές Malibu δεν είναι προσβάσιμο σε όλη του την έκταση. Ένα μεγάλο κομμάτι ανήκει σε ιδιωτικά εξοχικά χτισμένα κυριολεκτικά πάνω στο κύμα και η πρόσβαση στην παραλία είναι δυστυχώς αδύνατη. Το πιο ωραίο και ελεύθερο κομμάτι της παραλίας είναι από τη λιμνοθάλασσα και πέρα.
Η Santa Monica είναι άκρως εντυπωσιακή. Τεράστια όχι μόνο σε μήκος, αλλά και σε πλάτος, συγκεντρώνει κολυμβητές, λάτρεις των θαλάσσιων σπορ, αλλά και fitness freaks, που επιδίδονται σε τζόγκινγκ, σκέιτινγκ και roller-blades. Η μεγάλη πασσαλόπηκτη αποβάθρα που εισχωρεί βαθιά μες στη θάλασσα φιλοξενεί ένα πλήρες λούνα παρκ. Στο ύψωμα πάνω από την παραλία απλώνεται σε μήκος εκατοντάδων μέτρων, το Palisades Park, με το γκαζόν, τους φοίνικες και την εντυπωσιακή, απεριόριστη θέα στην αμμουδιά και τον ωκεανό. Μην παραλείψετε όμως να πάτε μια βόλτα στον εμπορικό πεζόδρομο της πόλης, τη Third Street Promenade, όπου σας περιμένουν υπέροχα εμπορικά καταστήματα, καφέ και έθνικ εστιατόρια, δύο αντικριστοί θάμνοι-δεινόσαυροι, οι μουσικές των πλανόδιων μουσικών, αλλά και τα εντυπωσιακά νούμερα των street performers, που χορεύουν break dance καλύτερα κι από επαγγελματίες.
Η τελευταία μέρα θα κλείσει με τη Venice Beach, που, όπως και ολόκληρη η ομώνυμη συνοικία, ονομάστηκε έτσι επειδή οι πολεοδόμοι της αποφάσισαν να τη σχεδιάσουν κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση της Πόλης των Δόγηδων, χαράζοντας κανάλια, λιγοστά από τα οποία διατηρούνται ακόμα. Στη Venice Beach, λοιπόν, με τον υπόκωφο ήχο των κυμάτων του Ειρηνικού, απολαύσαμε τις επιδείξεις δεξιοτεχνίας νεαρών σκέιτερ σ’ έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, προσπαθώντας μάταια να προλάβουμε να απαθανατίσουμε τα αστραπιαία τους άλματα και ρουφώντας αχόρταγα τις τελευταίες εικόνες του ταξιδιού μας στη μαγική Καλιφόρνια.

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ

• Το budget σας: Στις τιμές πολλών ξενοδοχείων δεν περιλαμβάνεται ούτε το πρωινό ούτε ο ΦΠΑ (συνολικά γύρω στο 11%). • Φιλοδωρήματα: Δεν είναι καθόλου προαιρετικά και η παράλειψή τους μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστες αντιδράσεις. Στις αίθουσες πρωινού των ξενοδοχείων, στα εστιατόρια και στα ταξί το tip κυμαίνεται από 15% μέχρι 20% (μια καλή λύση είναι 17-18%). Στους γκρουμ των ξενοδοχείων, ενδείκνυται ένα φιλοδώρημα 2 δολαρίων για κάθε βαλίτσα, ενώ στο τέλος μιας παρατεταμένης διαμονής ένα δεκαδόλαρο στην καθαρίστρια. • Ενοικιάσεις αυτοκινήτων: Οι τιμές κυμαίνονται ανάλογα με την ημέρα, τη διάρκεια της ενοικίασης, την κατηγορία του αυτοκινήτου και το αν θα το παραδώσετε σε άλλη πόλη από αυτή όπου θα το παραλάβετε ή (ακόμα χειρότερα) σε άλλη πολιτεία (π.χ. Νεβάδα, Αριζόνα). Χωρίς αυτοκίνητο δεν μπορείτε όμως να κινηθείτε στην αχανή Καλιφόρνια, της οποίας οι υπεραστικές δημόσιες συγκοινωνίες δεν είναι το μεγάλο ατού. • Μην υπερβαίνετε το όριο ταχύτητας, ακόμα και σε ερημικές (εκ πρώτης όψεως) περιοχές. Ο νόμος είναι άτεγκτος, το μάτι του τα πανθ’ ορά και στο καθρεφτάκι σας εμφανίζεται το περιπολικό στο δευτερόλεπτο – και οι ελληνικές δικαιολογίες δεν πιάνουν μία. • Μην ξεχνιέστε στα πάρκα των μεγαλουπόλεων μετά τη δύση του ήλιου. • Μην πετάτε στο δρόμο σκουπίδια ή γόπες. Τα πρόστιμα είναι ακριβά. • Το έχετε ξανακούσει, αλλά εμπεδώστε το: στα εθνικά πάρκα δεν αφήνουμε παρά μόνο πατημασιές, δεν παίρνουμε μαζί μας παρά μόνο φωτογραφίες.

ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ KNOW-HOW: Πώς θα πάτε

Η KLM σε συνεργασία με την Delta Airlines παρέχει αξιόπιστες υπηρεσίες, καλές ανταποκρίσεις και καλές τιμές/προσφορές για πτήσεις από Αθήνα προς San Fransisco ή Los Angeles συνήθως με μια ενδιάμεση στάση (π.χ. Άμστερνταμ ή Νέα Υόρκη). Μπορείτε να κάνετε συνδυασμό πτήσεων ώστε να προσγειωθείτε στο San Fransisco και να αναχωρήσετε από το Los Angeles.

Οργανωμένα ταξίδια στην Καλιφόρνια αλλά και σε όλη την Αμερική πραγματοποιεί το Joy Tours (210 8620103, www.joytours.gr).

Πότε να πάτε

Η άνοιξη και το φθινόπωρο είναι οι δύο καλύτερες εποχές για να απολαύσετε την Καλιφόρνια. Την άνοιξη ο καιρός είναι ηλιόλουστος χωρίς αφόρητη ζέστη και επιπλέον ο Απρίλιος είναι ο μήνας των φεστιβάλ (International Film Festival στο San Fransisco, Coachella Music & Arts Festival στο Palm Springs). Το φθινόπωρο (Σεπτέμβριος, Οκτώβριος) ο καιρός είναι πολύ γλυκός, ειδικά στο San Fransisco, που το καλοκαίρι είναι τυλιγμένο στην ομίχλη. Μ’ ένα ταξίδι διάρκειας 15-17 ημερών θα πάρετε μια καλή γεύση από Καλιφόρνια. Αφιερώστε μία εβδομάδα στο San Fransisco και στα πέριξ, 3-4 μέρες στην παραλιακή διαδρομή San Fransisco-Los Angeles (Highway 1) με βάση διαμονής το Big Sur και επίσκεψη στο Carmel, to Hearst Castle και τη Santa Barbara, 3 μέρες στο Palm Springs και τα πέριξ κι άλλες 3-4 στο Los Angeles.

Πού θα μείνετε

California dreamin’ - εικόνα 11
Κομψή πολυτέλεια στο ιστορικό «Beverly Hills Hotel».

SAN FRANSISCO
Hyatt Regency San Francisco (www.sanfranciscoregency.hyatt.com) Στo Embarcadero Center (Financial District), με εντυπωσιακό λόμπι και υπέροχο πρωινό.
Hotel des Arts (www.sfhoteldesarts.com) Στην περιοχή της Union Square, με φιλοτεχνημένα από διάσημους street artists δωμάτια και προσιτές τιμές. Μεγάλο μείον το πρωινό.
Palace Hotel (www.sfpalace.com) Μεγαλοπρέπεια των αρχών του 20ού αιώνα στη Financial District. Αξίζει έστω και για έναν καφέ στο αίθριο-αξιοθέατο Garden Court, που θυμίζει σάλα του Τιτανικού.

LOS ANGELES
The Magic Castle Hotel (www.magiccastlehotel.com) Στην καρδιά του Χόλιγουντ, με άνετα, πλήρη διαμερίσματα. Θέα σε εσωτερική αυλή με πισίνα, άψογη εξυπηρέτηση και εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής.
Hollywood Roosevelt Hotel (www.thompsonhotels.com) Ιστορικό ξενοδοχείο όπου διεξήχθη η πρώτη απονομή των Όσκαρ το 1929. Αγαπημένο των hip επισκεπτών του Χόλιγουντ.
Standard Downtown LA (www.standardhotels.com) Για νεανικό hip κοινό και ξέφρενα πάρτι γύρω από την πισίνα του rooftop.
The Beverly Hills Hotel (www.beverlyhillshotel.com) Ιστορικό ξενοδοχείο με καταπράσινους τροπικούς κήπους και κομψή πελατεία.
Maison 140 (www.maison140.com) Βoutique hotel στο Beverly Hills με vintage παριζιάνικο στιλ στην πρώην κατοικία της σταρ του βωβού κινηματογράφου Lillian Gish.
Hotel Bel-Air (www.hotelbelair.com) Για εκλεπτυσμένη διαμονή. Επίπλωση γαλλικής εξοχής, ρομαντικοί κήποι και λιμνούλες με κύκνους.
Château Marmont (www.chateaumarmont.com) Το απόλυτο κρησφύγετο των σταρ στο West Hollywood, στη θρυλική Sunset Boulevard.

PALM SPRINGS
Orbit In (www.orbitin.com) Υπέροχη λιτή αισθητική Desert Modernism (μέσα του 20ού αι.) και χαλαρωτική ατμόσφαιρα. Προτιμήστε την πτέρυγα The Hideaway.
Casa Cody (www.casacody.com) Αγαπημένο ησυχαστήριο του Charie Chaplin, με ειδυλλιακό κήπο του και ρομαντική ατμόσφαιρα.
The Chase Hotel at Palm Springs (www.chasehotelpalmsprings.com) Άνετα δωμάτια με θέα και minimal αισθητική του κινήματος Desert Modernism.

BIG SUR
Post Ranch Inn (www.postranchinn.com) Πολυτέλεια, design και συγκλονιστική θέα στις δασωμένες ακτές του Ειρηνικού.
The Deetjen’s Big Sur Inn (www.deetjens.com) Ρομαντική ατμόσφαιρα και βραβευμένο εστιατόριο.
The Big Sur Lodge (www.bigsurlodge.com) Ξύλινα καταλύματα τύπου lodge απομονωμένα μέσα στο πράσινο.
The Big Sur River Inn (www.bigsurriverinn.com) για την ομορφιά της φύσης, το πλατσούρισμα στο ποτάμι και την μποέμικη ατμόσφαιρα.

Πού θα φάτε

SAN FRANSISCO
Cha Cha Cha (www.cha3.com) Στη Mission District με ανεβασμένη διάθεση και λατινοαμερικάνικα πιάτα.
Α16 (www.a16sf.com) Στη Marina, για βραβευμένη ναπολιτάνικη πίτσα. Κατόπιν κράτησης. Delfina (www.delfinasf.com) Στη Mission District, για ιταλική κουζίνα αξιώσεων με φρέσκα προϊόντα από τις πρωινές αγορές. Κατόπιν κράτησης.
The Cliff House (www.cliffhouse.com) Στην Ocean Beach, με έμφαση στα θαλασσινά και θέα στα κύματα του Ειρηνικού.
Jardinière (Civic Center, www.jardiniere.com) Υψηλή γαστρονομία με τοπικά εποχικά προϊόντα αειφόρου ανάπτυξης.
Slanted Door (Embarcadero, www.slanteddoor.com) Καλιφορνέζικη/βιετναμέζικη κουζίνα από βραβευμένο Βιετναμέζο chef. Κατόπιν κράτησης.

LOS ANGELES
Musso & Frank Grill (Hollywood, www.mussoandfrank.com) Ζεστή ατμόσφαιρα, άψογο σέρβις και ασύγκριτα steaks. Και για πρωινό. Αγαπημένο του Ρόμπερτ ντε Νίρο.
Trastevere (www.trastevereristorante.com) Στο εμπορικό κέντρο Hollywood & Highland, με καλομαγειρεμένα ιταλικά πιάτα και άψογο σέρβις.
Ruen Pair (http://ruenpair.menutoeat.com) Νόστιμα ταϊλανδέζικα πιάτα και προσιτές τιμές στο Hollywood.

BIG SUR
Nepenthe (www.nepenthebigsur.com) Έμφαση στα χάμπουργκερ, μποέμικη πελατεία και, κυρίως, εκπληκτική θέση πάνω από την ακτή του Ειρηνικού.

Πού θα διασκεδάσετε

SAN FRANSISCO
Οι συνοικίες Castro και Mission, με τα μπαρ και τα clubs τους, αλλά και η πιο underground SoMa με τους συναυλιακούς χώρους της, συγκεντρώνουν τις προτιμήσεις των ντόπιων στη νυχτερινή διασκέδαση. Το San Fransisco, όμως, διαθέτει και έντονη καλλιτεχνική ζωή, με Συμφωνική Ορχήστρα, Όπερα, Μπαλέτο, θέατρα και φεστιβάλ κινηματογράφου. Ενημερωθείτε σχετικά από τον τοπικό Τύπο.
Caffe Trieste (North Beach) To αγαπημένο του Φ.Φ. Κόπολα και του εκδότη των beatniks Λόρενς Φερλινγκέτι, με όπερα στο τζουκμπόξ και live με ακορντεόν.
Zeitgeist (The Mission District) Αγαπημένο στέκι για μπίρα.
Rye (Civic Center), Elixir (The Mission) και Orbit Room Café (The Castro) Για νόστιμα cocktails.
Bar on Castro για μια καλή γνωριμία με την gay nightlife του Castro.
The Fillmore (Pacific Heights, www.thefillmore.com) Slim’s (SoMa, www.slims-sf.com) για live rock.
Castro Theater (The Castro) Προβολή-εμπειρία σ’ έναν κινηματογράφο-κόσμημα (από το 1922), με εκκλησιαστικό όργανο να παίζει πριν από την έναρξη της προβολής. Φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, το San Francisco International Film Festival (Απρίλιος) και το SF Inernational LGBT Film Festival (Ιούνιος).

LOS ANGELES
Η νυχτερινή ζωή του Los Angeles είναι έντονη, προχωρημένη και με πολλά πρόσωπα. Ενημερωθείτε από το free έντυπο LA Weekly κι από το τμήμα Calendar των Los Angeles Times για ό,τι συμβαίνει στην πόλη, από τους high-tech multiplex κινηματογράφους και τις θεατρικές παραστάσεις μέχρι τις συναυλίες της Συμφωνικής Ορχήστρας και τις παραστάσεις της Όπερας κι από τις live συναυλίες μέχρι τα underground μπαρ και τα εκκωφαντικά nightclubs.
Η συνοικία West Hollywood δίνει σαφώς τον τόνο στη νυχτερινή διασκέδαση με μπαρ και clubs για όλα τα γούστα:
Abbey (www.abbeyfoodandbar.com) Bar-restaurant-club με μεικτό, απελευθερωμένο κοινό, υπέροχους χώρους (σκεπαστούς ή υπαίθριους) και χαλαρή διάθεση.
Factory & Ultra Suede (www.factorynightclub.com) Γεύση από clubbing Νέας Υόρκης με θεματικές βραδιές.
Προσπαθήστε να κλείσετε εισιτήριο για μια συναυλία ή παράσταση στο ιστορικό Hollywood Bowl (www.hollywoodbowl.com) ή στο Redcat (www.redcat.org), που στεγάζεται στο υπέροχο Walt Disney Concert Hall του Frank Gehry.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.