Κλασική Παρον-αξία!

Πάρος για όλους, Αντίπαρος για... όλο και περισσότερους, Νάξος για τους λάτρεις των χαλαρών drives και των ανακαλύψεων. Το αγαπημένο τρίπτυχο του Αιγαίου ανανεώνει διαρκώς το προφίλ του και μας δίνει φέτος ακόμη περισσότερους λόγους να το επιλέξουμε για μικρότερες ή μεγαλύτερες αποδράσεις. Ο Βαλσάμης Δουκάκης κάνει island hopping και σταχυολογεί must εμπειρίες αλλά και νέα.

Κλασική Παρον-αξία!

Πάρος για όλους, Αντίπαρος για... όλο και περισσότερους, Νάξος για τους λάτρεις των χαλαρών drives και των ανακαλύψεων. Το αγαπημένο τρίπτυχο του Αιγαίου ανανεώνει διαρκώς το προφίλ του και μας δίνει φέτος ακόμη περισσότερους λόγους να το επιλέξουμε για μικρότερες ή μεγαλύτερες αποδράσεις. Ο Βαλσάμης Δουκάκης κάνει island hopping και σταχυολογεί must εμπειρίες αλλά και νέα.

Πάρος: εξελίξεις και διαχρονικά hits

Κλασική Παρον-αξία! - εικόνα 1

Έχω αναρωτηθεί πολλές φορές γιατί επιστρέφω ξανά και ξανά στο πανέµορφο νησί. Αν έπρεπε να διαλέξω µόνο ένα λόγο, αυτός είναι η πολυµορφία του. Το γεγονός πως ακόµη και τον Δεκαπενταύγουστο, αν αποτραβηχτείς από την Παροικιά και τη Νάουσα, µπορείς να σεργιανίσεις σε γαλήνια χωριά όπως η Μάρπησσα, ο Πρόδροµος, οι Λεύκες και το Κώστος. Πως την ίδια ώρα που τα ντεσιµπέλ µαίνονται στη Σάντα Μαρία, στο Μοναστήρι και στην Punda Beach, υπάρχουν ανοργάνωτοι παράδεισοι όπως ο Καλόγερος, ο Νταµουλής και ο Βουτάκος. Πως οι επιλογές για διαµονή, φαγητό και διασκέδαση καλύπτουν κάθε γούστο και βαλάντιο. Και πως τελικά αυτό που χαρακτηρίζει την Πάρο είναι µια –σχεδόν πεισµατική– άρνηση να αφιερωθεί µόνο σε µία τουριστική φυλή. Αντιθέτως, τις αγκαλιάζει όλες: από αναψοκοκκινισµένους teenagers στις πρώτες διακοπές µε φίλους και οικογένειες µε µικρά παιδιά µέχρι τους κοσµικούς, τους σοφιστικέ και τους σκαφάτους, όσους ταξιδεύουν µε budget ή χωρίς, λατρεύουν τα θαλάσσια σπορ, αναζητούν την ηρεµία τους, ­θέλουν να παρτάρουν µέχρι το πρωί... Όλοι βρίσκουν εδώ αυτό που αναζητούν, µετατρέποντας έτσι το νησί σε έναν από τους πιο ­δηµοφιλείς καλοκαιρινούς προορισµούς.

Κλασική Παρον-αξία! - εικόνα 2
Κολυμπήθρες

Όταν πέσει ο ήλιος, µε τη Νάουσα να επικρατεί σχεδόν ολοκληρωτικά στο νυχτερινό τοπίο του νησιού, η Παροικιά προσφέρεται για χαλαρά ποτάκια στην ωραία αυλή του «Mamma Said No», στο µακρόστενο µπαλκόνι του «Evinos» πάνω από την περαντζάδα του λιµανιού ή στο λίγο πιο αποµακρυσµένο «Alga» στο τέρµα της. Στη Νάουσα, τώρα, θα τους δείτε όλους µε εκπληκτικά cocktails στο χέρι κάτω από το δέντρο του «Sante», στους ολόλευκους καναπέδες πάνω στο κύµα του arty και καλόγουστου «Fotis Bar» αλλά και στο σοκάκι του «Kosmos». Για τον... απόλυτο συνωστισµό κατευθυνθείτε στο ενετικό λιµανάκι, όπου θα ξηµερωθείτε σε «Agosta», «Barbarossa», «Shark», «Comeback» και «Linardo». Σκηνικό άλλου τύπου στήνει τα τελευταία χρόνια το µουσικό καφενείο «Τακίµι», όπου σούµα, κρασί και καλοί µεζέδες συνδυάζονται µε –προγραµµατισµένα και µη– live µε βιολί, µπουζούκι ή και τσαµπούνα! Για high end shopping η µπουτίκ Angel’s (µε ένα κατάστηµα στην Παροικιά και δύο στη Νάουσα) δελεάζει άντρες και γυναίκες fashionistas µε American Vintage, Maison Scotch και Toms. για το καλύτερο beach –κι εν γένει casual– wear αναζητήστε το Bit of Salt στη Νάουσα, στο πανέµορφο Τόνος, επίσης στη Νάουσα, θα βρείτε όποιο design αντικείµενο χρειάζεστε για το σπίτι, από κουζινικά και είδη µπάνιου µέχρι καναπέ, ενώ η επίσκεψη στις Λεύκες µπορεί να συνδυαστεί κλασικά µε ένα πέρασµα από το εργαστήρι κεραµικών Yria.

Κλασική Παρον-αξία! - εικόνα 3

Το φετινό καλοκαίρι φέρνει αέρα Ψαρρούς στον Αµπελά. Το πεντάστερο beach service και µια γενικότερη αλά Μύκονος κατάσταση ήταν κάτι που έλειπε από το νησί. Το κενό καλύπτει από φέτος το «Άσπρο Γαλάζιο-Δαµιανός» (6936060932), καρπός της συνεργασίας του εστιατορίου «Άσπρο Πιάτο» του Χαλανδρίου µε την ψαροταβέρνα «Δαµιανός» στον Αµπελά, που αναµένεται να προκαλέσει πολλά κοσµικά χτυποκάρδια στο µέχρι πρότινος ήρεµο λιµανάκι. Πλήρως ανακαινισµένος, ο χώρος του εστιατορίου ντύθηκε στα λευκά, µε χτιστούς καναπέδες, και µια µπάρα µήκους 15 µέτρων, µέρος της οποίας καταλαµβάνει ένα oyster bar, ενώ ξύλινες πέργκολες οδηγούν ­µέχρι την παραλία µε τις χειροποίητες ξύλινες ξαπλώστρες. Όλη την ηµέρα θα υπάρχει µουσική από DJ, αλλά κάθε απόγευµα θα διοργανώνονται και after sea parties από την ορχήστρα του χειµωνιάτικου «Άσπρου Πιάτου». Το µενού του εστιατορίου επιµελείται ο Γιάννης Λιάκου, ο οποίος διατήρησε τα κλασικά αλίπαστα του Δαµιανού και παράλληλα προτείνει πιάτα µε τη δική του δηµιουργική υπογραφή. Φέτος όµως βρίσκουµε στο νησί και τη... 0 mile diet. Πού; Σε ένα από τα κοσµικότερα εστιατόρια του νησιού, τον «Μάριο» (2284051047), όπου από φέτος όλες οι πρώτες ύλες (µαναβική, φρούτα, τυριά και λάδι) προέρχονται από τη φάρµα του νεαρότατου ιδιοκτήτη Μάριου Τσαχπίνη στον Αµπελά. Την έµφαση στα τοπικά προϊόντα υπογραµµίζει κι ένα σαφώς πιο απλοποιηµένο µενού σε σχέση µε το παρελθόν, από το οποίο δεν λείπουν όµως οι δηµιουργικές πινελιές. Όσο για τα πολιτιστικά δρώµενα, και σε αυτό το πεδίο είναι µεγάλη η κινητικότητα. Οι εκδηλώσεις «Ο άρτος της Πάρου ο επιούσιος» κόβουν το νήµα του 1ου Φεστιβάλ Τοπικών Προϊ­όντων Πάρου (3-6/7) και µετατρέπουν την Πλατεία Μαντώ Μαυρογένους στην Παροικιά σε ένα ανοιχτό εργαστήρι µε υπαίθριο φούρνο, όπου οι επισκέπτες θα µπορούν να δοκιµάσουν ψωµιά και παξιµάδια όλων των ειδών, ξεροτήγανα, πίτες αλλά και γλυκά. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων (επαναλαµβάνονται στις 7, 30/7 στη Νάουσα και στις 31/7 στις Λεύκες), δύο προσφάτως αναπαλαιωµένοι ανεµόµυλοι της Παροικιάς θα ανοίξουν και πάλι τις πόρτες τους ύστερα από 63 χρόνια. Το ξεχωριστό βιωµατικό φεστιβάλ Διαδροµές στη Μάρπησσα (23-25/8), που διοργανώνεται για τέταρτη χρονιά, σας καλεί να γνωρίσετε τον πανέµορφο οικισµό µέσα από οργανωµένες θεµατικές βόλτες, ενώ ιδιαίτερα είναι –όπως πάντα– και τα δρώµενα του Φεστιβάλ στο Πάρκο, το οποίο φιλοξενείται στο υπέροχο ανοιχτό θεατράκι Αρχίλοχος πάνω από την παραλία Μοναστήρι.

Πού να µείνετε

Κλασική Παρον-αξία! - εικόνα 4
Yria Resort

Στο exclusive Calme Boutique Hotel (Δρυός, 2284028695, από € 300), µε 7 σουίτες εξαιρετικού design και θέα στη θάλασσα. Στο πολυτελές συγκρότηµα µπανγκαλόους, µέλος των Small Luxury Hotels Yria Resort (Παράσπορος Παροικιάς, 2284024154, από € 170). Στο Lefkes Village (Λεύκες, 2284041827, από € 55) για όσους αγαπούν την ηρεµία µε άπλετη θέα στη θάλασσα. Στο Πάρος Αγνάντι (Κριός Παροι­κιάς, 2284023205, από € 100) πάνω από την παραλία Μαρτσέλο, µε ευρύχωρα δωµάτια, µε θέα. Στο Chroma Paros (Άγιος­ Γεώργιος Νάουσας, 2284052690, από € 62) µε δωµάτια αιγαιοπελαγίτικου ύφους. Στο Minois Village (Παρασπόρος, 2284023555, από € 78) µε οικογενειακή φροντίδα.

Πού να φάτε

Κλασική Παρον-αξία! - εικόνα 5
Μαντζουράνα

Στον Μπαρµπαρόσσα (Νάουσα, 2284051391) στο ενετικό λιµανάκι, κλασικό ψαρο-µεζεδοπωλείο µε δηµιουργικές διαθέσεις και θέα στην περαντζάδα. Στην ολοένα και καλύτερη και ατµοσφαιρική Μαντζουράνα (Νάουσα, 2284771171) στον περιφερειακό της Νάουσας δηµιουργικά πιάτα όπως πανακότα ξινοµυζήθρα µε πούδρα ελιάς και ζελέ ντοµάτας, σαλάτα σουβλάκι τυλιχτή µε λεπτοκοµµένη πανσέτα, ντοµάτα, κρεµµύδι και βινεγκρέτ τζατζίκι. Στο συµπαθέστατο καφενείο-ουζερί, Στου Ντράβαλου (Νάουσα, 6977929584) που άνοιξε πέρυσι µεζέδες (κεφτεδάκια, χταποδάκι, σουπιές κ.λπ.) και κάποια µαγειρευτά, όλα φτιαγµένα στο χέρι. Στο Siparos (στο δρόµο προς Σάντα Μαρία, 2284052785) σε καταπληκτικό location, ιδανικό για γαλήνια dinners µε θέα στη θάλασσα, ελληνική κουζίνα στα καλύτερά της και, βέβαια, φρέσκο ψάρι. Στο Thalassamou (Πίσω Αλυκή, 2284091461), νέα άφιξη µπροστά στη θάλασσα, σε ήσυχο σηµείο, από τους ιδιοκτήτες της ιστορικής ταβέρνας «Σαλµατάνης» της Κηφισιάς, σύνθετη µεσογειακή κουζίνα µε ελληνικές πινελιές. Στην Aliki (Πίσω Αλυκή, 2284091235) πάνω στο κύµα, µε δυνατά µαγειρευτά και πολλές πρώτες ύλες από το µποστάνι του. Στο Θαλάµι (Αµπελάς, 2284053351) παραδοσιακές γεύσεις σε γενναίες µερίδες και πολύ καλές τιµές. Στο Tamarisco (Παροικιά, 2284024689) σε ήσυχο, κοµψό κήπο µακριά από τη βαβούρα της Παροικιάς ελληνική και µεσογειακή κουζίνα. Στη Θέα (Πούντα, 2284091220), µε γεύσεις από τον Πόντο, την Πόλη και τη Μικρά Ασία καθώς και την πιο ενηµερωµένη λίστα κρασιών. Στο Franca Scala (Παροικιά, 2284024407) κλασικές ιταλικές και ελληνικές γεύσεις σε έναν πολύ όµορφο χώρο. Τρία από τα πιο ιδιο­συγκρασιακά στέκια είναι το all day beach bar Magaya (παραλία Σουβλιάς, Παράσπορος, 2284023791), µε πιάτα ηµέρας που εµπνέονται από τις κουζίνες του κόσµου σε έναν open air χώρο µε µεξικάνικες πινελιές, οι Χαρούµενες Πράσινες Αγελάδες (Παροικιά, 2284024691), µε ως επί το πλείστον vegetarian πιάτα σε έναν τρελούτσικο χώρο, και το Tao’s (Αµπελάς, 2284028882), σε εντελώς ζεν τοποθεσία στη µέση του πουθενά, µε νόστιµα πιάτα από την ταϊλανδέζικη, την κινέζικη και την ιαπωνική κουζίνα (άψογο το Pad Thai) κι εναλλακτικά σεµινάρια.

Αντίπαρος: Είναι hip και φαίνεται!

Κλασική Παρον-αξία! - εικόνα 6

Πόσο ακόµη hype σηκώνει το λιλιπούτειο νησί στα ανοιχτά της Πούντας της Πάρου; Η κατηγορηµατική απάντηση είναι πολύ! Και για να το διαπιστώσετε, δεν έχετε παρά να περπατήσετε στο κεντρικό σοκάκι της Αντιπάρου όταν νυχτώνει, την ώρα που ξεµυτίζουν όλες οι φυλές που έχουν µεταλλάξει τα τελευταία χρόνια το προφίλ της και την έχουν µετατρέψει από έναν προορισµό για εναλλακτικούς σε ένα νησιωτικό hit µε σοφιστικέ αύρα, που χωράει τους πάντες σε ένα απολαυστικά πολύχρωµο χαρµάνι. Τους indie και τους hipsters, τους upperclass ιδιοκτήτες σπιτιών στο νησί (είναι τεράστιο το real estate boom των τελευταίων ετών), όσους πετιούνται στο άψε σβήσε από την Πάρο, τους γόνους καλών οικογενειών που επίσης πετιούνται µε το σκάφος από τη Μύκονο, όσους είδαν... κοσµικό φως και µπήκαν αλλά και τους παλαίµαχους εραστές της Αντιπάρου, που θυµούνται ακόµη κάτι θρυλικά χαράµατα µε χύµα ύπνο στο κεντρικό της σοκάκι. Ένα σοκάκι που παραµένει must προορισµός, µε προτάσεις-θεσµοί όπως τα λουκούλλεια πρωινά στη «Μαργαρίτα» ή τα θεϊκά παγωτά στο «Vicky’s». Φέτος το δηµοφιλές ιταλικό «Lollo’s» απέκτησε µόλις «αδερφάκι», το «Lollino’s» (6983042013), µια βέρα ιταλική vineria και prosciutteria που ενστερνίζεται το κίνηµα Slow Food και προµηθεύεται τα αλλαντικά της από µικρές παραγωγικές µονάδες της Ιταλίας. Τι θα δοκιµάσετε στη βεράντα της; Προσούτο 24µηνης ωρίµανσης από το Langhirano, µπρεζάολα από τη Valtellina, το αγαπηµένο των foodies σαλάµι coppa di testa από το Marche και άλλα πολλά, συνοδεία πολλών ιταλικών τυριών, 40 ετικετών κρασιού από τον ιταλικό και τον ελληνικό αµπελώνα και κάποιων πιάτων ηµέρας. Νέα άφιξη και το γαλλικό εστιατόριο «Clair(e) de Lune», που έστησαν ο Σπύρος και η Κλαίρη Κώτση του κολωνακιώτικου «L’ Abreuvoir» σε ένα χώρο ντυμένο στα λευκά, χαλαρό, διανθισμένο με χαριτωμένες μοβ πινελιές.

Κλασική Παρον-αξία! - εικόνα 7
Lolito's

Ολοκαίνουργιο κατάστηµα έχει πλέον στην Αντίπαρο και η διάσηµη high end boutique της Πάρου Angel’s, εµπλουτίζοντας το shopping σκηνικό µαζί µε το ψαγµένο Zali. Εξελίξεις έχουµε όµως και στο nightlife, αφού στη µεγάλη παρέα παλιών και νεότερων spots («Smile», «Remember», «Τζίτζικας», «Boogaloo» και «Tabula Rasa») προστίθεται πλέον και η ιστορική ντίσκο «Μύλος», µε ιστορία στη νύχτα από το 1975 µέχρι το 1999, που επαναλειτουργεί στο γνώριµο πόστο της, ένα µύλο δηλαδή σε λοφάκι κοντά στη Χώρα. Όχι ακριβώς όπως τη θυµάστε ίσως οι παλιό­τεροι, αλλά µε έναν ολοκαίνουργιο κι εντυπωσιακό γυάλινο θόλο να επιτρέπει την οπτική επαφή ανάµεσα στον ανακαινισµένο­ εσωτερικό χώρο, που έχει πλέον club χαρακτήρα, και τη βεράντα του µύλου, που φιλοξενεί ένα αυτόνοµο και open air cocktail bar µε φοβερή θέα στην Πάρο. στο τιµόνι ο Αργύρης Μαριάνος, γιος του πρώτου ιδιοκτήτη Θεοφάνη Μαριάνου. Θα µας επιτρέψετε όµως µια ξεχωριστή αναφορά στην άλλη ντίσκο του νησιού, τη θρυλική «La Luna», καθώς το περπάτηµα και µόνο µέχρις εκεί σχεδόν στο απόλυτο σκοτάδι –και ποτέ πριν από τις 4 το πρωί–, το ίδιο το εντελώς αυθεντικό σκηνικό (νοµίζεις ότι όπου να ’ναι θα σκάσουν µύτη ο Ψάλτης και ο Γαρδέλης) και η ανατολή του ηλίου που µας βρίσκει ξεχασµένους στην πίστα συνιστούν την πιο cult εµπειρία του νησιού. Όσο για τις παραλίες, είναι πανέµορφες: πιο δηµοφιλείς και οργανωµένες είναι αυτές της Ψαραλικής, οι οποίες προσεγγίζονται µε τα πόδια από τη Χώρα. Κλασικές επιλογές η παραλία του κάµπινγκ, ο Άγιος Σπυρίδωνας µε τα ρηχά νερά και ο Σιφνέικος Γιαλός, που χαρίζει όµορφα ηλιοβασιλέµατα µε θέα στη Σίφνο, αν και συνήθως µαζεύει φύκια. Στις κορυφαίες συγκαταλέγονται ο Άγιος Σώστης, ο Μικρός Σωρός µε το ψιλό βοτσαλάκι και η Φανερωµένη, µε νερά που θυµίζουν το Κουφονήσι. Ωραία παραλία έχει και ο Άγιος Γεώργιος, ο δεύτερος µεγαλύτερος οικισµός του νησιού, που προσφέρεται ως ήρεµη βάση διαµονής, από όπου παίρνετε το καΐκι για την παραλία Λιβάδι στο αντικρινό Δεσποτικό.

Πού να µείνετε

Στον νεανικό Ωλίαρο (Άγιος Γεώργιος, 2284025305, από € 60), κοντά στην παραλία, µε δωµάτια και µεζονέτες που ανακαινίστηκαν πρόσφατα σε αυθεντικό κυκλαδίτικο στιλ. Στο λιτό και περιποιηµένο Δελφίνι (Άγιος Γεώργιος, 2284024506, από € 65), το οποίο διαθέτει και ταβέρνα.

Πού να φάτε

Κλασική Παρον-αξία! - εικόνα 8
La Louche

Στο La Louche (κεντρικό στενό, 2284061715), το πιο µοδάτο εστιατόριο του νησιού, µε τραπέζια στον πεζόδροµο και σε βεράντα και µεσογειακή κουζίνα που λοξοκοιτά προς Γαλλία από τον Βέλγο σεφ Bart van Capellen. Στο Lollo’s (παραλιακός λιµανιού, 228406125), µε συνωστισµό µεσηµέρι-βράδυ, που φηµίζεται για την πίτσα στον ξυλόφουρνο, τις πάστες και τις σαλάτες του. Στον Ζόµπο (Άγ. Γεώργιος, 2284024527) για φουλ κρεατοφαγία. Στον Καπετάν Πιπίνο (Άγ. Γεώργιος­, 2284021823), µια all time classic επιλογή για ψάρι. Στο ολοκαίνουργιο αδελφάκι του κολωνακιώτικου «L’ Abreuvoir» Clair(e) de Lune ταρτάρ δύο σολομών, μιλφέιγ με γαρίδες και πράσο, η χαρακτηριστική αντρεκότ με σος Cafe de Paris με τα λεπτοκομμένα πατατάκια της αλλά και πελαγίσια λαβράκια με αρωματικό ελαιόλαδο και κολοκυθάκια (2284 061697).

Νάξος: On the road σε γαλάζιο φόντο

Κλασική Παρον-αξία! - εικόνα 9

Αφήστε τα στερεότυπα περί οικογενειακού προορισµού κι ελάτε στο µεγάλο κυκλαδονήσι µε διάθεση εξερευνητική και οπωσδήποτε µετά αυτοκινήτου, διότι η γνωριµία µαζί του απαιτεί χιλιόµετρα. Καταρχήν µέχρι να βρείτε το δικό σας θαλάσσιο παράδεισο, ανάµεσα στις ούτως ή άλλως πανέµορφες παραλίες της Νάξου. Οι αχανείς αµµουδιές του Αγίου Προκοπίου και της Αγίας Άννας είναι οι πρώτες που θα συναντήσετε ξεµακραίνοντας από τη Χώρα. Δηµοφιλείς και κοσµοπληµµυρισµένες, κρατούν τα σκήπτρα της πιο τουριστικής δυτικής πλευράς του νησιού µε καφετέριες, beach bars, ξενοδοχεία και ταβέρνες. Συνεχίζοντας δυτικά, ο κόσµος αραιώνει σταδιακά. Και αν αυτό δεν γίνεται άµεσα αντιληπτό στις αµέσως επόµενες παραλίες, όπως η Πλάκα, η αγαπηµένη των surfers Μικρή Βίγλα και το Καστράκι, οι λάτρεις της ησυχίας συνεχίζουν µέσα από κεδροδάσος για το Αλυκό, το Πυργάκι µε τους άρκευθους µέχρι το κύµα και την τεράστια αµµουδιά της Αγιασσού, στα νότια του νησιού. Κάποια –από άποψη µελτεµιών­– ήσυχη ηµέρα αφιερώστε τη στη βόρεια πλευρά της Νάξου. Κάντε µια στάση στον Πύργο της Υψηλής στη Γαλήνη και συνεχίστε την αναζήτηση παραλίας µε «στανταράκια» τον κολπίσκο Χίλια Βρύση και τον όρµο του Αµπράµη. Τελικός προορισµός το γραφικό και γαλήνιο ψαροχώρι του Απόλλωνα, που µοιάζει βγαλµένο από ρετρό καρτ ποστάλ. Ανεβείτε µέχρι την κορυφή του, στη θέση Καστράκι, εκεί όπου βρίσκεται ξαπλωµένος ο ηµιτελής µαρµάρινος Κούρος, ενώ το ηλιοβασίλεµα φροντίστε να σας βρει στον ερειπωµένο Πύργο της Αγιάς (απέχει µόλις λίγα χιλιόµετρα από τον Απόλλωνα) µε τη συγκλονιστική θέα στη θάλασσα. Η ανατολική πίσω πλευρά του νησιού, πάλι, κρύβει παραλίες για ερηµίτες σε ένα τοπίο βραχώδες και υποβλητικό. Με αφετηρία το λιµανάκι της Μουτσούνας, συναντάτε διαδοχικά τους όρµους Λυγαρίδια, Ψιλή Άµµος και Κλειδώ, αφήνετε τη θέα προς τα Κουφονήσια να σας ταξιδέψει και αράζετε στο τέρµα του δρόµου, στον Πάνορµο µε τα γαλαζοπράσινα νερά.

Κλασική Παρον-αξία! - εικόνα 10

Και αν για τους περισσότερους η ζωή στις διακοπές είναι... παραλία, στη Νάξο καλά θα κάνετε να το ξανασκεφτείτε, γιατί χωρίς την ενδοχώρα η εµπειρία µένει µισή. Πεδινή στα δυτικά και τα νότια, ορεινή στα βόρεια και τα ανατολικά, γεµάτη λαγκάδια και βουνά, µεταξύ των οποίων και το υψηλότερο των Κυκλάδων, υπέροχους πύργους-προικώα από την εποχή της Ενετοκρατίας, διάσπαρτα βυζαντινά ξωκλήσια, ενδιαφέροντα αρχαιολογικά µνηµεία αλλά και κάτι χωριά-αριστουργήµατα. Αν πρέπει να διαλέξετε ένα, αυτό είναι σίγουρα η ξακουστή και αµφιθεατρικά χτισµένη Απείρανθος, ένα σχεδόν υπαίθριο µουσείο λαϊκής αρχιτεκτονικής και µια ιδιαίτερη ντοπιολαλιά, που θυµίζει σε πολλούς ορεινή Κρήτη. Εδώ και η ταβέρνα «Στου Λεφτέρη», από τις πιο φηµισµένες των Κυκλάδων. Τώρα, βέβαια, µη µου πείτε ότι δεν θα περάσετε και από το Χαλκί, την παλιά εµπορική πρωτεύουσα του νησιού, για µια βόλτα ανάµεσα στα νεοκλασικά αρχοντικά, ένα λικέρ κίτρο από το αποστακτήριο Βαλληνδρά (επισκέψιµο καθηµερινά, στις 10 π.µ.-6 µ.µ.) στο κεντρικό καλντερίµι και γαλακτοµπούρεκο στο καφενείο του Γαλάνη. Και πώς να προσπεράσετε το Ιερό της Δήµητρας στον Γύρουλα, κοντά στο Σαγκρί; Πρόκειται για έναν από τους σηµαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού, µε επίκεντρο τον αναστυλωµένο µαρµάρινο ναό του 530 π.Χ., σε µια εντελώς ζεν τοποθεσία, που από τη µία πλευρά ατενίζει ολόκληρη την ενδοχώρα, ενώ από την άλλη­ χαρίζει θέα µέχρι την Ίο. Τώρα που... ζεσταθήκατε βάλτε στο πρόγραµµα και τον Αρχαιολογικό Χώρο Υρίων κοντά στο αεροδρόµιο, το µικρό χωριό Γαλανάδο µε το δίδυµο εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη, καθολικό και ταυτόχρονα ορθόδοξο, αλλά και τον αποµονωµένο Δανακό για θεϊκές ναξιώτικες τηγανητές πατάτες στην cult ταβέρνα «Φλώρακας». Τα χωριά είναι πολλά και κρύβουν ισάριθµες εκπλήξεις για όποιον αποφασίσει να τα εξερευνήσει. Ιδανική αφορµή για βόλτες στην ενδοχώρα προσφέρει το Φεστιβάλ Νάξου, το οποίο φιλοξενεί κάθε καλοκαίρι ένα ευρύ φάσµα καλλιτεχνικών εκδηλώσεων µε επίκεντρο τον Πύργο Μπαζαίου, που δεσπόζει στον κάµπο της Αγιασσού, αλλά και άλλους χώρους, όπως το Ιερό του Διονύσου στα Ύρια. Από το πλούσιο πρόγραµµα της φετινής 13ης διοργάνωσης (16/6-25/8) ξεχωρίζουν οι παραστάσεις στη σχεδόν φρουριακή αυλή του πύργου: ο µονόλογος «Σεβάς Χανούµ» (27/7) µε την Κωνσταντίνα Μιχαήλ, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου, και το «Από την Οδύσσεια... στην Ιθάκη του Καβάφη» (7/8), µια παράσταση µε 11 µελοποιηµένα ποιήµατα του µεγάλου ποιητή µε δύο εκ των συντελεστών της «Οδύσσειας» που ανέβηκε το χειµώνα στο Εθνικό, σε σκηνοθεσία Ρόµπερτ Ουίλσον, τον Θοδωρή Οικονόµου στο πιάνο και τον Άκη Σακελλαρίου στην αφήγηση. Για το τέλος –και όχι τυχαία– αφήσαµε τη Χώρα. Μπορεί να µοιάζει κάπως χαοτική, έτσι όπως απλώνεται σε γειτονιές από το λιµάνι µέχρι ψηλά στο λόφο του Κάστρου, όµως εδώ θα ζήσετε τα ωραιότερα σούρουπα των διακοπών σας: ο ήλιος που χάνεται πίσω από την Πορτάρα, βόλτες-χάσιµο στα στενά ανηφορικά δροµάκια µέχρι την κορυφή του Κάστρου και, βέβαια, ατελείωτο πηγαινέλα στη ζωντανή περαντζάδα της παραλίας, τον πυρήνα της νυχτερινής ζωής. Ξεκινήστε µε καφεδάκι στο «Bossa», συνεχίστε µε cocktails στους καναπέδες του «Mojo» και τραβήξτε το µέχρι το ξηµέρωµα, λίγο παραδίπλα, στο «Ocean». Open air επιλογή το cocktail bar «Island» στην Αγία Άννα.

Πού να µείνετε

Στο Lagos Mare (Άγιος Προκόπιος, 2285042844, από € 80) κοντά στην παραλία, µε κοµψά δωµάτια δια­φόρων τύπων. Στο Lianos Village (Άγιος Προκόπιος, 2285026366, από € 45) µε µεγάλα δωµάτια, κληµαταριές στα µπαλκόνια, πρωινό µε τοπικά προϊόντα και θέα στη θάλασσα και στη Χώρα. Στο Chateau Zevgoli (Χώρα, 2285026802, από € 55), σε ένα παλιό σπίτι του Κάστρου µε θέα στην Πορτάρα. Στο Medusa Resort (Πλάκα, 2285075555, από € 75) στην παραλία µε µεγάλο καταπράσινο κήπο κι ευρύχωρα δωµάτια µε ροµαντική αύρα. Στο Naxian Collection (Στελίδα, 2285024300, από € 190), στην κορυφή ενός λόφου, µε θέα στην παραλία Αγίου Προκοπίου, οκτώ αυτόνοµες διώροφες βίλες και δύο σουίτες µε πισίνα. Στο Naxos Magic Village (Στελίδα, 2285026590, από € 40), στην πλαγιά ενός λόφου, µε διαµερίσµατα µε υπέροχη θέα στη θάλασσα.

Πού να φάτε

Στα Παλάτια (Αγία Άννα, 2285041591), µία από τις καλές οικογενειακές ψαροταβέρνες. Στον Μανώλη (Αγία Άννα, 2285041008) πάνω στον παραλιακό δρόµο, µε µεγάλη ποικιλία σε µαγειρευτά αλλά και ψάρια. Στου Λεφτέρη (Απείρανθος, 2285061333) µε δροσερή βεράντα και διαχρονικά πιάτα-hits, όπως το T-bone από ντόπιο µοσχάρι µε χοντρό αλάτι. Στον Φλώρακα (Δανακός, 2285061785) µπορεί τα σερβίτσια να µην είναι οµοιόµορφα, αλλά στον ίσκιο της ροδιάς τα γλυκά τηγανητά κολοκυθάκια, το γεµιστό κουνέλι στιφάδο και τόσα άλλα φαγητά πραγµατικά «µιλάνε». Στη Στέλλα (Εγγαρές, 2285062312) στη µεγάλη βεράντα, µε θέα στο ναξιώτικο κάµπο, τέλεια τηγανισµένες ντόπιες πατάτες, κόκορας µε µακαρόνια και άλλα µαγειρευτά. Στην Αξιώτισσα (Καστράκι, 2285075107) σε αεράτη βεράντα, µε ωραίες µουσικές, µε πολύ καλά πιάτα που ανανεώνουν την παράδοση. Στο Il Basilico (Χαλκί, 2285031140), βέρο ιταλικό wine bar και τρατορία στην αυλή του παλιού νεοκλασικού σχολείου, µε την υπέροχη κλασική µουσική. Στο Scirocco Café-Restaurant (Χώρα, 2285025931) αll day χώρο µε έµφαση στην κλασική ελληνική κουζίνα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

ΓΡΑΦΕΙ: SPONSORED CONTENT
19/04/2024

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.