Πάργα σε τροχιά ανανέωσης

Μια πόλη κούκλα, υπέροχες ακτές, αίσθηση νησιού χωρίς να πάρεις πλοίο αλλά και γευστικά νέα κρύβει η πανέμορφη Πάργα.

Πάργα σε τροχιά ανανέωσης

Μια πόλη κούκλα, υπέροχες ακτές, αίσθηση νησιού χωρίς να πάρεις πλοίο αλλά και γευστικά νέα κρύβει η πανέμορφη Πάργα.

Πάργα σε τροχιά ανανέωσης - εικόνα 1

Χτισμένη αμφιθεατρικά, η Πάργα υψώνεται σαν νησί με τις λιόφυτες πλαγιές της πάνω από λαμπερά γαλαζοπράσινα νερά του Ιονίου, αναπνέοντας κάτω από τη σκιά του Ενετικού Κάστρου που εποπτεύει δρομάκια, καμάρες, χρωματιστά αρχοντικά και λουλουδιασμένες γειτονιές. Τουριστικός προορισμός με κοσμοπολίτικη αύρα, έκανε update πριν λίγα χρόνια στο ξενοδοχειακό της επίπεδο, με την λειτουργία του πολυτελούς all suite ξενοδοχείου Salvator Villas & Spa, που έβαλε δυναμικά την πανέμορφη Πάργα στην τροχιά του τουρισμού αξιώσεων, όχι μόνο ως καλοκαιρινό προορισμό αλλά ολόκληρο το χρόνο και παραμένει το μοναδικό boutique ξενοδοχείο σε ολόκληρη την πόλη.

Πάργα σε τροχιά ανανέωσης - εικόνα 2

Απλωμένο στην Κύπερη, ένα καταπράσινο ύψωμα, με τη σφραγίδα του γραφείου του γνωστού interior designer Άγγελου Αγγελόπουλου και συνταρακτική θέα στους Παξούς, στον κόλπο της Πάργας και στο Ενετικό κάστρο της πόλης, μεταφέρει την αίσθηση της φύσης στο εσωτερικό με τολμηρούς χρωματικούς συνδυασμούς σε φρέσκους πράσινους και lime τόνους, ενώ τη σκηνογραφία συμπληρώνει το θαυμάσιο Serenity Spa και το εστιατόριο Sapori μπροστά στην πισίνα. «Θέλαμε να φέρουμε κάτι διαφορετικό στην περιοχή» που είπε την πρώτη φορά που συναντηθήκαμε ο Αλέξιος Ζυγούρης –η οικογένεια Ζυγούρη ήταν αυτή που εγκαινίασε το 1884, με το ξενοδοχείο "Ακροπόλ, την ξενοδοχειακή υποδομή στην πόλη. «Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα να δεις και να κάνεις και μέσα στην πόλη και εδώ γύρω». Μετριοπαθής δήλωση, αφού η στρατηγική θέση της Πάργας προσφέρεται για θεματικές εκδρομές που καλύπτουν κάθε ενδιαφέρον, όπως το εντυπωσιακό κάστρο του Αλή Πασά, επάνω σε ένα επιβλητικό ύψωμα ανάμεσα στα χωριά Ανθούσα και Αγιά (όταν φωτίζεται το βράδυ, το θέαμα είναι μοναδικό), το νεκρομαντείο του ποταμού Αχέροντα, το σημαντικότερο αρχαίο μνημείο της περιοχής, ταξιδάκια με καράβι στους Παξούς και στους Αντίπαξους και βεβαίως, μια ατέλειωτη σειρά από ονειρεμένες παραλίες: ο Βάλτος που απλώνεται σε 3 χλμ. πίσω από το Ενετικό κάστρο ο Λύχνος , το Κρυονέρι, η κεντρική παραλία της πόλης, το Σαρακήνικο και ένα χιλιόμετρο πιο πέρα η Pogo Beach (φθάνεις μόνο από τη θάλασσα), ο ήρεμος Άγιος Σώστης.

Γευστικά νέα

Πάργα σε τροχιά ανανέωσης - εικόνα 3

Εφέτος, το εστιατόριο του Salvator, που μέχρι πέρυσι έπαιζε με ιταλικές γεύσεις, αλλάζει κατεύθυνση, ακολουθώντας την ισχυρή τάση που θέλει τα ξενοδοχειακά εστιατόρια να παίζουν δυναμικά το χαρτί της δημιουργική ελληνικής κουζίνας. Πρωταγωνιστές του μενού, διακεκριμμένα ελληνικά προιόντα (τυριά Π.Ο.Π., πιπεριές Φλωρίνης, νούμπουλο Κέρκυρας), και πιάτα όπως κρέμα φάβας με κρίσπι μπεϊκον, καπαρόμηλα, φρέσκο κρεμμύδι και λάδι σκόρδου, χταπόδι ψητό με σαλάτα γιαούρτι, παντζάρι, πράσινο μήλο, λάδι άνηθου και κουλί παντζάρι ριζότο με κρόκο Κοζάνης και χωριάτικο λουκάνικο , μακαρονάδα θαλασσινών με άρωμα ούζου, μέντας και λάιμ, κοτόπουλο φιλέτο με κρούστα φιστίκι, ρατατούιγ και λάδι θυμαριού και χειροποίητο μιλφέιγ a la minute, μους σοκολάτας με γεύση ελληνικού καφέ και γλυκό του κουταλιού σταφύλι. Αλλαγές και στο ατμοσφαιρικό Castello, το καλό εστιατόριο της πόλης, που ανήκει επίσης στην οικογένεια Ζυγούρη. Στην πλακόστρωτη πλατεία των Αγίων Απόστολων με αυλή σε ύφος που θυμίζει τρατορίες των ιταλικών χωριών, μια άκρως εντυπωσιακή wine list με 200 ετικέτες κρασιών από όλο τον κόσμο, καλοφτιαγμένα πιάτα με ψάρια και θαλασσινά Μεσογειακής έμπνευσης και από εφέτος, ξεχωριστό μενού ελληνικής δημιουργικής κουζίνας, (καρπάτσο καρπούζι με φέτα και αμύγδαλα, «χωριάτικη σαλάτα» με μπισκότο φέτας και πίκλες από ντοματίνι Σαντορίνης, αγγούρι και βιολογική πιπεριά).

Μust do:

Πάργα σε τροχιά ανανέωσης - εικόνα 4

Επίσκεψη στο Ενετικό Κάστρο και στο Τουρκοπάζαρο, ξεκινώντας από το λιμάνι, μέσα από στενά δρομάκια και τα τραγουδισμένα από το δημοτικό τραγούδι «στης Πάργας τον ανήφορο» σκαλοπάτια της, σε μια βόλτα που σε βάζει στην ψυχή της πανέμορφης πόλης (και χάζι και ψώνια στα γραφικά μαγαζάκια δεξιά και αριστερά).
Απογευματινός καφές, στο café μέσα στο Ενετικό κάστρο (ανοιχτό μέχρι τις 21.00 μμ.) κάτω από τη σκιά των πεύκων με θέα που κόβει την ανάσα στο λιμάνι, στο νησάκι της Παναγίας και τον παραδοσιακό οικισμό και βόλτα στα τείχη για φωτογραφίες με φόντο το σμαραγδένιο Ιόνιο και τους Παξούς. Το Κάστρο είναι επισκέψιμο από νωρίς το πρωί μέχρι το βράδυ, όταν φωτίζεται, φτιάχνοντας μια εντυπωσιακή κορώνα πάνω από την πόλη.
Βόλτα με το τρενάκι στο μονοπάτι με τους νερόμυλους που ξεκινούν από την Ανθούσα και καταλήγουν στην παραλία του Βάλτου. Η πιο δροσιστική διαδρομή κάτω από τα πλατάνια υπό τους ήχους των τρεχούμενων νερών. Η δίωρη περίπου διαδρομή ξεκινάει από την κεντρική παραλία της Πάργας, Κρυονέρι (εισιτήριο 8 ευρώ).
Ποδηλατάδα με ποδήλατο θαλάσσης από την παραλία Κρυονέρι μέχρι το νησάκι της Παναγιάς απέναντι, τα κολπάκια και τις γαλάζιες σπηλιές και τον κόλπο της Πωγωνιάς, μια ερημική κυριολεκτικά παραλία. (μισή ώρα, 5 ευρώ).
Ένα ρομαντικό φιλί για τους ερωτευμένους κάτω από τις γραφικές καμάρες της παλιάς πόλης –οι ντόπιοι τις ονομάζουν «βόλτα». Έτσι για να ριζώσει η αγάπη, όπως θέλει η παράδοση.
Πεζοπορία ακολουθώντας το παλιό μονοπάτι από το Κάστρο ως την παραλία του Βάλτου, κατά μήκος του μεγάλου αυτού κόλπου και στη συνέχεια ανάβαση στο ακρωτήρι στα δυτικά του κόλπου ως τη Μονή Βλαχερνών. Το παλιό κωδωνοστάσιο ύψους 15 μέτρων και τα ερειπωμένα κελιά των μοναχών αλλά κυρίως η θέα, ειδικά την ώρα που ο ήλιος βουτά στο Ιόνιο στο χείλος του ακρωτηρίου, κόβει την ανάσα στο χείλος του ακρωτηρίου ειδικά την ώρα που ο ήλιος βουτά στο Ιόνιο. Απαραίτητα τα αθλητικά παπούτσια.
Κολύμπι στις θαλασσινές σπηλιές της παραλίας Λύχνος (3 χλμ από την Πάργα) ή εναλλακτικά στον κόλπο του Αη-Γιαννάκη, μια πεντάκαθαρη ήσυχη παραλία με τιρκουάζ νερά και μια καντίνα με σουβλάκια και τηγανητές πατάτες.
Επίσκεψη στο μέγαρο Βασιλά, ένα διατηρητέο κτίριο απέναντι από το εστιατόριο Castello, στην παλιά πόλη, που φιλοξενεί έκθεση φωτογραφίας και ένα μικρό μουσειακό τμήμα από ιστορικό αρχείο της Πάργας. (Ανοιχτό τις καθημερινές από 19.00-23.30.είσοδος ελεύθερη). Salvator Villas & Spa, τηλ. 2684032910, Castello, τηλ. 2684031239

Περισσότερα για την Πάργα μαζί με προτάσεις διαμονής και φαγητού από τον Alpha Guide εδώ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.