Η Τζια των αντιθέσεων

Κοσμικά ή εναλλακτικά; Η κοντινή Τζια, σε απόσταση μιας ώρας από το λιμάνι του Λαυρίου, γοητεύει τόσο τους σκαφάτους όσο και τους εναλλακτικούς. Η Μαρία Κρύου αποκαλύπτει τα κρυφά μυστικά για να φτιάξετε το δικό σας ιδανικό weekend.

Η Τζια των αντιθέσεων

Κοσμικά ή εναλλακτικά; Η κοντινή Τζια, σε απόσταση μιας ώρας από το λιμάνι του Λαυρίου, γοητεύει τόσο τους σκαφάτους όσο και τους εναλλακτικούς. Η Μαρία Κρύου αποκαλύπτει τα κρυφά μυστικά για να φτιάξετε το δικό σας ιδανικό weekend.

Γραφικά και κοσμοπολίτικα

Η Τζια των αντιθέσεων - εικόνα 1
Κορησσία

Το Βουρκάρι, το λιμανάκι όπου δίνουν ραντεβού οι ιστιοπλόοι, παραμένει το πιο κοσμοπολίτικο σημείο του νησιού. Μπορεί στην προκυμαία του να δείτε αραγμένα κάποια από τα πιο ακριβά σκάφη που πλέουν στο Αιγαίο, αλλά μην περιμένετε extravagant καταστάσεις. Εδώ όλα έχουν μια διακριτική πολυτέλεια και ηρεμία. Άλλωστε, αυτή είναι και η γοητεία της Τζιας: η ομορφιά υπάρχει χωρίς να κραυγάζει. Ένας δρόμος χωρίζει τη μαρίνα όπου είναι δεμένα τα ιστιοπλοϊκά από τα εστιατόρια, τα ατμοσφαιρικά cafe-bars και τα λιγοστά καταστήματα με είδη τέχνης, ρούχα και αξεσουάρ. Στο all time classic «Βινύλιο» θα απολαύσετε το ποτό σας δίπλα στο κύμα, ενώ στέκια είναι επίσης το «Botzi Cafe», το «Kokka» και το «Breeze» με chill out μουσικές.
Ανανεωμένη και ανερχόμενη η Κορησσία, το λιμάνι του νησιού με τη μεγάλη περαντζάδα, έχει γεμίσει με καφέ κι εστιατόρια. Τα ραντεβού για ποτάκι νωρίς το βράδυ δίνονται στο «Εν Πλω» και το «Ilias», ενώ για after στο club «Echo».
Ο Κούνδουρος παραμένει ένας από τους πιο γραφικούς οικισμούς του νησιού, αν και τα τελευταία χρόνια ανοικοδομείται με ταχύτατους ρυθμούς. Οι περισσότερες κατοικίες εδώ είναι εξοχικές, φτιαγμένες ως επί το πλείστον με σχιστολιθικές πέτρες και πλάκες, το ίδιο και τα παραδοσιακά τζιώτικα σπίτια, οι λεγόμενες καθοικιές. Στους μικρούς του κόλπους υπάρχουν δύο οργανωμένες, trendy πλαζ και ανάμεσά τους αραγμένα σκάφη. Μετά το κολύμπι ή αργά το βραδάκι το «Cavo Punda» είναι το σημείο συνάντησης των πάντων.

Το πιο όμορφο ηλιοβασίλεμα

Η Τζια των αντιθέσεων - εικόνα 2
Ιουλίδα (φωτό Δήμος Κέας)

Η Ιουλίδα, η αμφιθεατρική Χώρα του νησιού, που αγναντεύει τις ακτές της Λαυρεωτικής και τη Μακρόνησο, έχει αύρα μαγική και είναι ένα από τα καλύτερα σημεία για να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα. Αναζητήστε το ιδανικό σημείο περπατώντας στα ανηφορικά καλντερίμια και δοκιμάστε να φτάσετε μέχρι τον Λέοντα, το μοναδικό γλυπτό των πρώιμων Αρχαϊκών Χρόνων που σώζεται, απέναντι από το μεσαιωνικό κάστρο – αν είχαν γίνει συστηματικές ανασκαφές, το νησί θα μπορούσε να έχει αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Εμείς, πάντως, απολαύσαμε την πιο γλυκιά ώρα της ημέρας από τη βεράντα του καφέ-ζαχαροπλαστείου «Πανόραμα» ενισχύοντας αυτήν την αίσθηση με σιροπιαστά γλυκά ταψιού.
Η ασπρογάλαζη Παναγία Καστριανή, στη θέση Καστρί (12 χλμ. από τη Χώρα), αγναντεύει από τον οχυρό της βράχο τη θάλασσα – οι μυρωδιές που φέρνει ο αέρας από τα λουλούδια και τα βότανα είναι μεθυστικές.

Βουτιά στο Αιγαίο

Η Τζια των αντιθέσεων - εικόνα 3
Κούνδουρος

Παραλίες εύκολα προσβάσιμες και αγαπημένες των οικογενειών είναι ο Οτζιάς, με λίγες σεζλόνγκ, αβαθή νερά και σκιά από αρμυρίκια, και η αμμουδερή παραλία κοντά στο λιμάνι της Κορησσίας, ενώ στις Ποίησσες (ή Ποίσσες) μπορείτε να περάσετε όλη την ημέρα σας στη θάλασσα, κάτω από τις ψάθινες ομπρέλες που έχει τοποθετήσει ο δήμος ή στις σεζλόνγκ. Εδώ βρίσκονται και το μοναδικό κάμπινγκ του νησιού, και ο «Χριστόφορος», μία από τις καλύτερες ταβέρνες της Τζιας.
Μη φοβηθείτε το χωματόδρομο, οι παραλίες είναι απίθανες. Ακόμη και με συμβατικό Ι.Χ., αν οδηγείτε προσεκτικά, δεν θα μετανιώσετε που κάνατε τη διαδρομή μέχρι τη μεγάλη βοτσαλωτή παραλία του Σπαθιού με τα κρυστάλλινα νερά –πλέον υπάρχει και beach bar με ξαπλώστρες–, την εξωτική παραλία Ξύλα με την παχιά άμμο και τα βαθιά νερά αλλά και το πιο απομονωμένο Καλυδονύχι.

Ένας μικρός εναλλακτικός παράδεισος

Παρά το μέγεθός της, έχει πολλά σηματοδοτημένα μονοπάτια. θα τα βρείτε στους νέους αδιάβροχους χάρτες της εταιρείας Terrain. Ανάμεσα στις πιο εύκολες και όμορφες διαδρομές είναι αυτή που ξεκινά από το εκκλησάκι του Αγίου Συμεών στα Ελληνικά και φτάνει, έπειτα από δυόμισι ώρες, στην Αρχαία Καρθαία και αυτή που ξεκινά από τον Λέοντα της Ιουλίδας και φτάνει, ύστερα από μιάμιση ώρα χαλαρού περπατήματος, στον Οτζιά.

Πού να μείνετε

Η Τζια των αντιθέσεων - εικόνα 4
«Αιγίς Σουίτες»

Στο Βουρκάρι η εκλεπτυσμένη επίπλωση και η μίνιμαλ αισθητική άποψη του «Αιγίς Σουίτες» (€165, 2288021825) λειτουργούν χαλαρωτικά. Στην Ιουλίδα τα μπαλκόνια των φωτεινών, ψηλοτάβανων δωματίων του «Σειρίη» (€70, 2288022355) εξασφαλίζουν ωραία θέα στη θάλασσα, το ίδιο και τα δωμάτια του πέτρινου συγκροτήματος «Κέως Κατοικίες» (€90, 2288021661) στην Κορησσία. Κοντά στο λιμάνι βρίσκεται και το «Brillante Ζωή» (€80, 2288022685), το οποίο είναι ανοιχτό όλο το χρόνο.

Πού να φάτε

Αστακομακαρονάδα στου «Αρίστου» (2288021171) στο Βουρκάρι, ψαράκι στις «Εννέα Κόρες» (2288021702) και μαγειρευτά στη «Στροφή του Μίμη» (2288021480). Μαγειρευτά και πίτες αξίζει να δοκιμάσετε επίσης στην «Ταβέρνα της Άννας» (2288021137) στον Οτζιά και στον «Ρολάνδο» (2288022224) στην Ιουλίδα. Ζουμερά ψητά (πολύ καλό το καπνιστό χοιρινό) θα φάτε στον «Φίλιππα» (2288021690) στο Γιαλισκάρι, νόστιμα κρεατικά αλλά και λόζα στην «Ταβέρνα του Σίμου» (2288024280) στην Κάτω Μεριά και στο «Μαγαζές» (2288021104) στην Κορησσία νόστιμους μεζέδες κι εξαιρετικές επιλογές σε μπιφτέκι και σουβλάκι.

Περισσότερα για τη Τζιά και επιπλέον προτάσεις διαμονής και φαγητού εδώ


Ημερομηνία α' δημοσίευσης: 22/09/2011
Updated: 14/05/2013

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.