Η άνοιξη του Άμστερνταμ

Με μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων κι επετείων υπό την ομπρέλα «Amsterdam 2013», η αγαπημένη πόλη των Ευρωπαίων weekenders ζει τη δική της άνοιξη και μας βάζει σε πειρασμούς. Ο Σταύρος Χριστοδουλάκος συγκεντρώνει τα highlights.

Η άνοιξη του Άμστερνταμ

Με μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων κι επετείων υπό την ομπρέλα «Amsterdam 2013», η αγαπημένη πόλη των Ευρωπαίων weekenders ζει τη δική της άνοιξη και μας βάζει σε πειρασμούς. Ο Σταύρος Χριστοδουλάκος συγκεντρώνει τα highlights.

Amsterdam 2013

Η άνοιξη του Άμστερνταμ - εικόνα 1

Με πολλά μνημεία να γιορτάζουν σημαντικές επετείους, η φετινή χρονιά αποτελεί σταθμό για την πόλη. Μεταξύ άλλων, τα περίφημα κανάλια κλείνουν τα 400 τους χρόνια, η Royal Concertgebouw Orchestra τα 125, ο διάσημος ζωολογικός κήπος τα 175, το Μουσείο Βαν Γκογκ άνοιξε ανακαινισμένο την Πρωτομαγιά πατώντας τα 40, ενώ πολλές είναι και οι παράλληλες εκδηλώσεις που διοργανώνονται στο πλαίσιο του Amsterdam 2013. Στο εξαιρετικά χρηστικό και ενημερωμένο site της πόλης www.iamsterdam.com θα βρείτε όλες τις αναλυτικές πληροφορίες.

Rijksmuseum

Η άνοιξη του Άμστερνταμ - εικόνα 2

Η επαναλειτουργία του μεγαλύτερου μουσείου της χώρας στα μέσα Απριλίου, με μια φαντασμαγορική τελετή παρουσία της βασίλισσας, ήταν ασφαλώς κορυφαία στιγμή του Amsterdam 2013. Ύστερα από 10 χρόνια ανακαίνισης και συνολικό κόστος που άγγιξε τα € 375 εκατ., η «Νυχτερινή Περίπολος» του Ρέμπραντ είναι το μοναδικό έργο από τα συνολικά 8.000 αντικείμενα που εκτίθενται στις 80 αίθουσες του μουσείου που παρέμεινε στην αρχική του θέση (www.rijksmuseum.nl).

De Pijp

Η άνοιξη του Άμστερνταμ - εικόνα 3

Μπορεί στο παρελθόν η De Pijp να αποτελούσε απλώς μια εργατική συνοικία της πόλης, σήμερα όμως είναι το κέντρο μιας πολυπολιτισμικής κοινότητας και μία από τις πιο ενδιαφέρουσες γειτονιές του Άμστερνταμ. Οι αμέτρητες επιλογές για φαγητό, ποτό και αγορές συνδυάζονται άψογα με τις πολύχρωμες εικόνες και τα αρχιτεκτονικά δείγματα της σχολής του Άμστερνταμ, με ιδιαίτερη έμφαση στις εργατικές κατοικίες των αρχών του 20ού αιώνα.

Albert Cuypmarkt

Η άνοιξη του Άμστερνταμ - εικόνα 4

Καθώς απλώνεται στην καρδιά της De Pijp, η συγκεκριμένη υπαίθρια αγορά –η μεγαλύτερη και πιο δημοφιλής σε όλη τη χώρα– αποτελεί πόλο έλξης όχι μόνο για τους κατοίκους του Άμστερνταμ αλλά και για τους τουρίστες. Η Cuypmarkt προσφέρει τη δυνατότητα για ατελείωτες ώρες περιπλάνησης, ψαξίματος και αγορών από τα πιο συνηθισμένα μέχρι τα πιο απρόβλεπτα αντικείμενα.

Jordaan

Η άνοιξη του Άμστερνταμ - εικόνα 5

Κλασικό παράδειγμα πρώην υποβαθμισμένης συνοικίας, που με το πέρασμα των χρόνων εξελίχθηκε σε hot γειτονιά, γεμάτη γκαλερί, εστιατόρια και ιδιαίτερα μαγαζιά. Εδώ θα βρείτε εκλεπτυσμένα μπαρ και καφέ αλλά και μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης.

De 9 Straatjes

Η άνοιξη του Άμστερνταμ - εικόνα 6

Το πιο γνωστό κομμάτι της Jordaan αποτελείται, όπως υποδηλώνει και το όνομά του, από 9 δρόμους που ενώνουν τα κεντρικά κανάλια. Η συγκεκριμένη αγορά συνιστάται σε όσους αναζητούν κάτι ξεχωριστό μακριά από τα μεγάλα εμπορικά κέντρα. Επίσης, σε αυτήν την περιοχή οι επιλογές για φαγητό είναι καλύτερες από τις αντίστοιχες του κέντρου. Για πληροφορίες μπείτε στο www.de9straatjes.nl.

Bloemenmarkt

Η άνοιξη του Άμστερνταμ - εικόνα 7

Στο παρελθόν τα λουλούδια έφταναν στην πόλη μέσω μικρών πλοίων στο κανάλι Singel. Μπορεί στις μέρες μας αυτό να άλλαξε, η αγορά όμως παρέμεινε πλωτή. Με πραγματικά τεράστια ποικιλία, η Bloemenmarkt είναι η μεγαλύτερη αγορά λουλουδιών στη χώρα. Ακόμη κι αν δεν ενδιαφέρεστε για κάτι συγκεκριμένο, αξίζει η περιπλάνηση στα πλωτά μαγαζάκια ανάμεσα στα πολύχρωμα λουλούδια.

Nightlife

Η άνοιξη του Άμστερνταμ - εικόνα 8
credits: Betribes

Μια πόλη ταυτισμένη με το nightlife και τη νέα σκηνή των Ολλανδών mega DJs. Τα μουσικά φεστιβάλ της προσελκύουν κοινό από κάθε πλευρά του πλανήτη, με κορυφαίο το ADE (Amsterdam Dance Event). Οι fans της ηλεκτρονικής μουσικής θα βρουν επίσης εδώ ορισμένα από τα καλύτερα clubs, όπως τα «Paradiso» (φωτό), «Melkweg» και «Trouw».

I amsterdam city card

Πρόκειται για μια κάρτα πόλης που προσφέρει παροχές κι εκπτώσεις στους κατόχους της, διευκολύνοντάς τους κατά την παραμονή τους. Εξασφαλίζει ελεύθερη είσοδο κι εκπτώσεις σε μουσεία και αξιοθέατα, χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς και άλλα πολλά προνόμια για όσους σκοπεύουν να εξερευνήσουν το Άμστερνταμ εις βάθος (www.iamsterdam.com).

Rotterdam

Σε απόσταση περίπου μιας ώρας με το τρένο βρίσκεται το Ρότερνταμ, το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης. Διαφορετικό από το Άμστερνταμ, πλησιάζει σε ορισμένα σημεία περισσότερο στην αισθητική και την αρχιτεκτονική μιας μεταμοντέρνας αμερικανικής μεγαλούπολης, με τους ουρανοξύστες στο κέντρο της να επιβάλλονται. Δεν είναι από τις πόλεις που θα ερωτευτείς, αλλά είναι το Νο 2 της χώρας, με σημαντικά πολιτιστικά σημεία αναφοράς και δυναμική νυχτερινή ζωή, οπότε αξίζει μια επίσκεψη.

Διαμονή

Η άνοιξη του Άμστερνταμ - εικόνα 9

Ρίχνοντας μια ματιά στην επίσημη ιστοσελίδα της πόλης (www.iamsterdam.com), εύκολα διαπιστώνεις ότι οι επιλογές διαμονής καλύπτουν κάθε γούστο και βαλάντιο, από τα κλασικά B&B μέχρι ξενοδοχεία πολλών αστέρων. Από τις πιο πολυτελείς πρόσφατες αφίξεις, το «Conservatorium» στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακό κτίριο νεο-γοτθικού στιλ του 19ου αιώνα, κοντά στη shopping πιάτσα της PC Hooftstraat, και διαθέτει 129 δωμάτια και σουίτες, εστιατόρια και μπαρ (www.conservatoriumhotel.com). Επίσης φρέσκια άφιξη, δίπλα στον κεντρικό σταθμό του τρένου, το εντελώς φουτουριστικού σχεδιασμού «DoubleTree by Hilton Hotel Amsterdam» (φωτό) εξοπλίζει τα δωμάτιά του με iMac και προσφέρει ασύλληπτη θέα στο ποτάμι από τους τοίχους-τζαμαρίες (http://doubletree3.hilton.com).

Η άνοιξη του Άμστερνταμ - εικόνα 10

Σε απόσταση αναπνοής από το δρόμο των μουσείων, το «College Hotel» (φωτό) είναι ένα ζεστό και πολυτελές boutique hotel σε ένα κτίριο του 19ου αιώνα που λειτούργησε αρχικά ως σχολείο. Το εστιατόριό του σερβίρει μοντέρνα ολλανδική κουζίνα, ενώ το μπαρ του φιλοξενεί πολλά events (www.thecollegehotel.com).

Φαγητό

Η άνοιξη του Άμστερνταμ - εικόνα 11

Κατεξοχήν πολυπολιτισμική, η γευστική σκηνή της πόλης δεν αφήνει κανέναν παραπονεμένο. Όρεξη να ’χετε και θα δοκιμάσετε από ινδονησιακά, αιθιοπικά και βραζιλιάνικα μέχρι αιγυπτιακά, κορεάτικα και, ασφαλώς, ολλανδικά πιάτα. Προτείνουμε να κινηθείτε στις ανερχόμενες, εκτός κέντρου γειτονιές. Στο Noord, πάνω στο ποτάμι, θα βρείτε το cafe-restaurant «Wilhelmina-Dok» (www.wilhelmina-dok.nl) με τη vintage ατμόσφαιρα και το χάζι στα διερχόμενα πλοία, ενώ στην πάντα ζωντανή brasserie «IJ-Kantine» (φωτό, www.ijkantine.nl) με την καρτποσταλική θέα μπορείτε κάλλιστα να αποκτήσετε την εμπειρία ενός high tea στα εγγλέζικα πρότυπα ή ενός walking dinner με εκλεκτά fingerfoods.

Η άνοιξη του Άμστερνταμ - εικόνα 12

Στο Oostelijk Havengebied, στις παλιές αποθήκες που ξαναζούν ως εικαστικοί χώροι και πολιτιστικά κέντρα, ξεχωρίζει το cafe-restaurant «Pakhuis De Zwijger» (www.dezwijger.nl), ενώ στο «Pakhuis Wilhelmina», ένα χώρο δημιουργίας για νέους καλλιτέχνες, στεγάζεται πλέον το εστιατόριο «Fifteen» του Jamie Oliver (φωτό, www.fifteen.nl).

Ευχαριστούμε την KLM (www.klm.com) για την πραγματοποίηση του ταξιδιού.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.