Οι ευρωπαϊκές γειτονιές των hipsters

Περπατάμε σε τρεις από τις πιο εναλλακτικές και ταυτόχρονα μοδάτες γειτονιές των αγαπημένων μητροπόλεων της Ευρώπης τις οποίες αξίζει να ανακαλύψετε στο επόμενο χειμωνιάτικο weekend σας.

Οι ευρωπαϊκές γειτονιές των hipsters

Περπατάμε σε τρεις από τις πιο εναλλακτικές και ταυτόχρονα μοδάτες γειτονιές των αγαπημένων μητροπόλεων της Ευρώπης τις οποίες αξίζει να ανακαλύψετε στο επόμενο χειμωνιάτικο weekend σας.

Trastevere, Ρώμη: Μποέμ αλά ιταλικά

Οι ευρωπαϊκές γειτονιές των hipsters - εικόνα 1

Θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε ιταλική Μονμάρτρη ή ευρωπαϊκή Νέα Ορλεάνη… Ο Γούντι Άλεν έβαλε το Trastevere στην τελευταία του ταινία «Στη Ρώμη με αγάπη». Με τον Άλεκ Μπάλντουιν να περιπλανιέται στα λιθόστρωτα σοκάκια της, έδωσε το στίγμα αυτής της συνοικίας: οχυρωμένη πίσω από το φυσικό της σύνορο, τον Τίβερη (από τη γέφυρα Ponte Sisto μπορείτε να περάσετε στην καρδιά της «άλλης πλευράς»), είναι από τα λίγα μέρη όπου μπορείτε να αράξετε στα cafés και να αφήσετε τις αισθήσεις σας να… χαλαρώσουν από το μεγαλείο της Αιώνιας Πόλης.

Οι ευρωπαϊκές γειτονιές των hipsters - εικόνα 2
Ψώνια στην κυριακάτικη αγορά του Porta Portese

Όχι μακριά από το ιστορικό κέντρο της Ρώμης –και πολύ κοντά στο Βατικανό–, το Trastevere υπήρξε παλιότερα γκέτο της εργατικής τάξης και στη συνέχεια κακόφημη συνοικία, τα τελευταία χρόνια όμως εξελίχτηκε σε στέκι καλλιτεχνών, διατηρώντας παράλληλα και λίγο από τον παλιό του αέρα. Ήταν η φήμη της περιοχής –με την αίγλη της Όντρεϊ Χέμπορν και του Ένιο Μορικόνε– που προσέλκυσε πολλούς ξένους με καλλιτεχνικές ανησυχίες οι οποίοι εγκαταστάθηκαν εδώ. Ήδη από το 1950 το Cinema America στη Via Natale Grande αλλά και το σινεμά Sacher του Νάνι Μορέτι μαρτυρούν την ιδιαίτερη κουλτούρα της γειτονιάς. Πλέον στα μεσαιωνικά σοκάκια του κυκλοφορούν πολλοί Αμερικανοί φοιτητές, οι οποίοι με πρόφαση τις σπουδές στα κολέγια του Trastevere μαθαίνουν από πρώτο χέρι την ιταλική κουλτούρα. Τα απογεύματα πλανόδιες μπάντες δίνουν άλλη νότα με τις μουσικές τους, ενώ δεκάδες ποδηλάτες απολαμβάνουν τη βόλτα τους στην περιοχή μέσω της γέφυρας της νησίδας Isola Tiberina.
Εδώ θα βρείτε σοφιστικέ cafés και bars, όπως το «Da Augusto» (Piazza de Renzi 15) και το «San Calisto» (Piazza San Calisto 3), το οποίο αρχίζει να σερβίρει με το πρώτο φως της ημέρας, ένα βιβλιοπωλείο αφιερωμένο στην αφρικανική κουλτούρα, το Griot (Via di Santa Cecilia 1/A), αλλά και την κυριακάτικη αγορά στην Porta Portese. Not-to-miss είναι και η βόλτα στην υπαίθρια αγορά με αντίκες της Viale di Trastevere.
Και να θυμάστε ότι οι θαμώνες του Trastevere δεν δείχνουν να υποκύπτουν στις εκάστοτε τουριστικές επιταγές. Στους πολυφυλετικούς του δρόμους, θα εξαργυρώσετε ως επισκέπτες ένα «συνάλλαγμα» ιταλικής κουλτούρας που δεν είχατε καν φανταστεί ότι θα βρείτε στην ιταλική μητρόπολη.

Κατερίνα-Καλλιστώ Γούναρη

Prenzlauer Berg, Βερολίνο: Ανατολικό και δημιουργικό

Οι ευρωπαϊκές γειτονιές των hipsters - εικόνα 3
Στο Eisdieler, στο χώρο ενός παλιού παγωτατζίδικου, θα βρείτε μια από τις ωραιότερες συλλογές vintage γυαλιών ηλίου

Με πλούσιο άρωμα από το παρελθόν κι έντονη δημιουργική διάθεση, το Prenzlauer Berg του πρώην Ανατολικού Βερολίνου προσφέρει τους όρους για μια μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία.
Πουθενά αλλού δεν αντιλαμβάνεται κάποιος τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του άλλοτε Ανατολικού Βερολίνου όσο εδώ. Τα κτίρια (τα περισσότερα χτισμένα στις αρχές του περασμένου αιώνα) δεν έχουν τίποτα εντυπωσιακό αλλά και τίποτα ενοχλητικό, ενώ κατά μήκος του κεντρικού δρόμου Schönhauser Allee προβάλλουν ανανεωμένα με παστέλ χρώματα πάνω από τις υπερυψωμένες σιδηροτροχιές του U-Bahn. Οι μικρότεροι δρόμοι φέρουν πιο έντονα τα σημάδια του χρόνου και του παρελθόντος, όταν οι κάτοικοί τους δεν ήταν το πολυεθνικό, ευκατάστατο πλήθος που είναι σήμερα. Ωστόσο, παρά την ταπεινή κοινωνική καταγωγή του, το Prenzlauer Berg δεν έπαψε ποτέ να παίζει ρόλο στις εξελίξεις, να προσελκύει καλλιτέχνες και διανοούμενους, να αποπνέει δημιουργικότητα και δυναμισμό. Είναι αυτές οι αντιφάσεις που το κάνουν τόσο γοητευτικό καθώς κι ένας διαρκής διάλογος με το παρελθόν, που δεν έχει ίχνος νοσταλγίας ή αμφισβήτησης. Η περιοχή δεν υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, με το παλιότερο κτίριό της στο Νο 77 της Kastanienallee να συμπληρώνει φέτος 164 χρόνια ζωής^ η λίγο νεότερη μπιραρία «Prater» (στο Νο 7), στέκι σπουδαίων πολιτικών προσωπικοτήτων του Μεσοπολέμου όπως η Ρόζα Λούξεμπουργκ και ο Άουγκουστ Μπέμπελ, αποτελεί σήμερα δημοφιλή προορισμό για όσους θέλουν να απολαύσουν την μπίρα τους σε ένα ιστορικό –και πολύβουο– περιβάλλον. Στην ίδια γενιά ανήκουν η άλλοτε ζυθοποιία Schultheiss Brauerei AG στη Schönhauser Allee, που από το 2000 έχει μετατραπεί στο πολιτιστικό πάρκο Kulturbrauerei και προσελκύει πλήθος κόσμου με ένα πλούσιο πρόγραμμα καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, καθώς και οι εντυπωσιακοί Πύργοι Νερού στην αρχή της Rykestrasse. Με μεγαλοπρεπή κτίρια (που ανακαινίζονται διαρκώς) και τη μεγαλύτερη συναγωγή της Γερμανίας, η Rykestrasse παρεκκλίνει αισθητά από το χαρακτήρα εργατικής συνοικίας που επιφύλαξαν στο Prenzlauer Berg οι εμπνευστές του, δικαιώνοντας έτσι και την ονομασία της (Δρόμος των Πλουσίων). Αντικερί, καταστήματα ρούχων και σοφιστικέ cafés αλλά και το μικροσκοπικό, ιδιαίτερα φιλόξενο τις πρώτες πρωινές ώρες «Hausbar» (στο Νο 54) είναι ακόμη ορισμένοι λόγοι για να την επισκεφθείτε.

Οι ευρωπαϊκές γειτονιές των hipsters - εικόνα 4
Πλανόδιοι μουσικοί στην κυριακάτικη αγορά του Mauerpark.

Για την πλατεία Kollwitzplatz, το σημείο μηδέν της μετατροπής του Prenzlauer Berg στην μποέμ γειτονιά που είναι σήμερα, επιλέξτε την Knaackstrasse και κάντε μια στάση στην… εμπριμέ μπρασερί «Poulette» για αυθεντικά γαλλικά πιάτα. Αν είναι Πέμπτη ή Σάββατο, προτιμήστε το τσιμπολόγημα από τους πάγκους της λαϊκής αγοράς της πλατείας, διάσημης για τα ακαταμάχητα deli της. Στους δρόμους γύρω από την πλατεία, τα tapas του «Lafil» στη Wörther Strasse 33 ή το ισραηλινό χούμους του «Zula Hummus Café» στη Husemannstrasse 10 προσφέρονται ιδιαίτερα για όσους προτιμούν να γευματίζουν μακριά από το πλήθος. Φεύγοντας, μην ξεχάσετε να ρίξετε μια ματιά στο μπλε κτίριο στη συμβολή των οδών Kollwitzstrasse και Knaackstrasse, όπου ζούσε η καλλιτέχνις Käthe Kollwitz, διάσημη για την κοινωνική ευαισθησία που διαπνέει το έργο της – αν και το πιθανότερο είναι ότι θα επιστρέψετε στην περιοχή για ένα ποτό στο χαλαρό και καλαίσθητο «Scotch & Sofa» στο Νο 18 της Kollwitzstrasse.
Ενδιαφέροντα καταστήματα όπως το Not Α Wooden Spoon, με έπιπλα από παλιές σανίδες δαπέδου, ή το Paul’s Boutique, με επώνυμα μεταχειρισμένα ρούχα, θα σας προσελκύσουν στην Oderbergerstrasse, έναν από τους πιο αντιπροσωπευτικούς δρόμους της γειτονιάς. Το «Bonanza Coffee Heroes» στο Νο 35 ανταποκρίνεται και με το παραπάνω στη φήμη του Βερολίνου ως ευρωπαϊκής Μέκκας του καφέ. Από εκεί μπορείτε να επισκεφθείτε το Mauerpark, για να δείτε ένα κομμάτι από το τείχος που χώριζε το Prenzlauer Berg με τον Γαλλικό Τομέα ή να περιπλανηθείτε στην κυριακάτικη υπαίθρια αγορά. Αν τα παιχνίδια που θα ανακαλύψετε εκεί σας φανούν υπερβολικά ξεπερασμένα, επισκεφθείτε το κατάστημα παιχνιδιών Katalka στη Raumerstrasse 21 ή το εξίσου συναρπαστικό Glaube und Wahrheit στη Schliemannstrasse 28.

Οι ευρωπαϊκές γειτονιές των hipsters - εικόνα 5

Τρία ιδιαίτερα fashion stopovers είναι το Eisdieler (Kastanienallee 12) με cool ρούχα και μία από τις ωραιότερες συλλογές vintage γυαλιών ηλίου, σε ένα χώρο που άλλοτε ήταν παγωτατζίδικο, το Anne Wolf (Lychener Strasse 16) με στιλάτα παλτό, φορέματα για εξαιρετικές περιστάσεις, νυφικά σε απλές γραμμές και ρετρό ύφος αλλά και πολύ ιδιαίτερα αξεσουάρ και παιδικά ρούχα καθώς και το Βatata (Erich-Weinert-Strasse 24) με καλαίσθητα παιδικά ρούχα από 100% βιολογικό μπαμπάκι.
Για μια καλή γεύση από την καθημερινότητα της γειτονιάς δείτε μια ταινία στο μικροσκοπικό Lichtblick-Kino στην Kastanienallee 77 ή αν έχετε διάθεση για θέατρο, κλείστε θέση για μία από τις αγγλόφωνες κωμωδίες του Kookaburra στη Schönhauser Allee 184. Οι μαριονέτες του Prenzlkasper στη Marienburger Strasse 39 δεν θέτουν σημαντικά γλωσσικά προαπαιτούμενα, το ίδιο και οι παραστάσεις χορού ή visual art στον πειραματικό πολυχώρο Ballhaus Ost στην Pappelallee 15. Για ποτό περπατήστε πέντε λεπτά μέχρι το «Wohnzimmer» στη Lettestrasse 6, αντιπροσωπευτικό δείγμα του σύγχρονου βερολινέζικου cult. Το bar «8ΜΜ» στη Schönhauser Allee 177 δεν θα σας απογοητεύσει, ενώ στο Νο 44, κάτω από τον U-Bahn, η καντίνα «Konnopke’s Imbiss» σερβίρει από το 1930 το πιο δημοφιλές currywurst (λουκάνικο με κόκκινη σος και κάρι) της πόλης. Θα το λατρέψετε!

Ιωάννα Καζάκου

Born, Βαρκελώνη: Γεύση από τέχνη και σοκολάτα

Οι ευρωπαϊκές γειτονιές των hipsters - εικόνα 6

Από τον Πικάσο και τα γλυπτά από σοκολάτα στους ιδιοσυγκρασιακούς νέους Ισπανούς σχεδιαστές, το Born αποτελεί μια μικρογραφία του βαρκελωνέζικου ταμπεραμέντου κι εκλεκτικισμού. Λίγες γειτονιές, εξάλλου, συνδυάζουν διεθνούς φήμης μουσεία με τόσο μεθυστικά Mojitos σε φόντο μεσαιωνικό, όπου κάποτε εκτυλίσσονταν ιστορικές ιππομαχίες!
Κομψό και κουλτουριάρικο την ημέρα και αμαρτωλό τη νύχτα, το Born (επισήμως αποτελεί μέρος της Ribera) κλείνει ραντεβού με… ιστοριοδίφες και νυχτοπούλια, οικογένειες και νεαρούς μποέμ στο σταυροδρόμι τέχνης και joie-de-vivre.
Νο 1 προορισμός, το Μουσείο Πικάσο θα σας υποδεχτεί στο ατμοσφαιρικό Carrer Montcada μάλλον με τρομακτικές ουρές. Ευτυχώς βρίσκεται σε ένα φωτογραφικά αβανταδόρικο μεσαιωνικό δρόμο γεμάτο αστικά παλάτια, που θα σας κρατήσουν καλή παρέα – ειδικά αν στήστε αφτί και ακούσετε τις συναρπαστικές πληροφορίες που μοιράζονται οι ξεναγοί της περιοχής. Οι ανυπόμονοι, πάντως, έχουν να επιλέξουν από μια ζωηρή παλέτα εναλλακτικών: το νέο Ευρωπαϊκό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, σε ένα ανακαινισμένο παλάτι-κόσμημα του 1792, φιλοξενεί πίνακες και γλυπτά εν ενεργεία καλλιτεχνών, εμπνευσμένων από τις ρεαλιστικές απεικονίσεις των δασκάλων του παρελθόντος. Εξίσου ρεαλιστικά αλλά και πιο… λιγουρευτά γλυπτά –από τον Τεν-Τεν στη Sagrada Familia– στεγάζει και το μίνι Μουσείο Σοκολάτας, που οργανώνει παράλληλα εργαστήρια για τα μικρά^ και σερβίρει εξαιρετική ζεστή σοκολάτα.

Οι ευρωπαϊκές γειτονιές των hipsters - εικόνα 7
Η εντυπωσιακή αγορά της Santa Catarina

Οι shopaholics θα ανακαλύψουν τις νέες τάσεις που επιβάλλουν οι Ισπανοί σχεδιαστές στην περιοχή (ρίξτε οπωσδήποτε μια ματιά στη συλλογή παπουτσιών του Como Agua de Mayo), ενώ για όσους επιμένουν vintage (ρούχα ή gadgets) το La Lentejuela κρύβει σταθερά εκπλήξεις στο μπαούλο του.
Γευστικά breaks προσφέρει ο φούρνος Barcelona Reykjavik (προτείνουμε ένα οργανικό κέικ μήλου με τζίντζερ), ενώ το ζευγάρι ιδιοκτητών του καφέ «Lilipep» ετοιμάζει σπιτικές γερμανο-καταλανικές λιχουδιές, υπό τους ήχους της Chavela Vargas, μούσας του Αλμοδόβαρ. Δυο πόρτες πιο δίπλα, το γραφικό εστιατόριο «Nou Cellar» αράζει… ντόπια και σερβίρει από paella μέχρι αλλαντικά και σαλιγκάρια.
Πουθενά, πάντως, η καρδιά της περιοχής δεν χτυπά πιο δυνατά από ό,τι στο πεζοδρομημένο Passeig del Born. Απλωμένο νωχελικά ανάμεσα στην εντυπωσιακή ιστορική αγορά Santa Catarina και τη μεγαλοπρεπή εκκλησία Santa Maria del Mar (ένα γοτθικό αριστούργημα), προσφέρει την ημέρα παραπλανητικές νότες γαλήνης – εκτός κι αν πετύχετε κάνα γάμο! Θα τις χρειαστείτε πριν από τις νυχτερινές σας περιπέτειες σε μια περιοχή όπου κάποτε κονταροχτυπιούνταν οι ιππείς-μονομάχοι και τώρα οι ντόπιοι κάνουν αγώνες αντοχής στα κοκτέιλ… Chic επιλογές στο «Coppelia», jazzy στο «Miramelindo», Caipirinhas και Mojitos στο «Cactus», το Βοrn χαμογελά και κλείνει πονηρά το μάτι στο χθες.

Δανάη Μολόχα

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

ΓΡΑΦΕΙ: SPONSORED CONTENT
19/04/2024

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.