Ανακαλύψτε το χωριό του Κουστουρίτσα!

Η Κάτια Αγγελοπούλου μας μεταφέρει στο παραμυθένιο σκηνικό του Kustendorf στα πανέμορφα βουνά της Σερβίας, όπου στήνεται μέχρι τις 22 Ιανουαρίου ένα διονυσιακό σινεφίλ φεστιβάλ και μας συστήνει έναν προορισμό που αξίζει να ανακαλύψουν οι Έλληνες (αν μάλιστα μας διαβάζετε από τη Βόρεια Ελλάδα ακόμη καλύτερα) – όλες τις εποχές του χρόνου.

Ανακαλύψτε το χωριό του Κουστουρίτσα!

Η Κάτια Αγγελοπούλου μας μεταφέρει στο παραμυθένιο σκηνικό του Kustendorf στα πανέμορφα βουνά της Σερβίας, όπου στήνεται μέχρι τις 22 Ιανουαρίου ένα διονυσιακό σινεφίλ φεστιβάλ και μας συστήνει έναν προορισμό που αξίζει να ανακαλύψουν οι Έλληνες (αν μάλιστα μας διαβάζετε από τη Βόρεια Ελλάδα ακόμη καλύτερα) – όλες τις εποχές του χρόνου.

Ανακαλύψτε το χωριό του Κουστουρίτσα! - εικόνα 1
Ο Αγίος Σάββας

Στα πανέμορφα βουνά της Σερβίας, στο Mokra Gora, κοντά στα σύνορα με τη Βοσνία, ο σκηνοθέτης Εμίρ Κουστουρίτσα, οραματίστηκε και υλοποίησε ένα παραμυθένιο χωριό, το χωριό του. Το λένε Drvengrad (Ξύλινη Πόλη) ή Kustendorf (Χωριό του Κούστα) και κέρδισε, το 2005, το Βραβείο Ευρωπαϊκής Αρχιτεκτονικής Phillipe Rotthier , ένα βραβείο που δίνεται πάνω από 30 χρόνια, σε έργα με οικολογική και ιστορική συνείδηση.
Η ιδέα προέκυψε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας του «η Ζωή είναι ένα Θαύμα». Ο γεννημένος στο Σαράγεβο, σέρβος σκηνοθέτης, έχασε την πόλη του στον πόλεμο και αποφάσισε να χτίσει εδώ το σπίτι του και ταυτόχρονα μια εστία τέχνης, οικολογίας και ειρήνης. Με πολύ σινεμά.

Το Xωριό

Ανακαλύψτε το χωριό του Κουστουρίτσα! - εικόνα 2

Μπαίνοντας στο Kustendorf, μπαίνεις σε έναν ολόκληρο κόσμο. Ξύλινα κουκλίστικα σπίτια, φτιαγμένα από αυθεντικές βλάχικες καλύβες της περιοχής, απλώνονται σε δρομάκια και πλατείες με ονόματα όπως : οδός Φεντερίκο Φελίνι, οδός Μπρους Λη, οδός Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, πλατεία Νικόλα Τέσλα, πλατεία Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα. Κοντά στην είσοδο του χωριού η γκαλερί, το καφέ με τους κόκκινους και μωβ χυμούς από φρούτα του δάσους, το κατάστημα δώρων και το σπίτι του ίδιου του σκηνοθέτη, που αναγνωρίζεται εύκολα από το ανάγλυφο ενός αναρριχώμενου άνδρα, στον τοίχο. Απέναντι, η ταβέρνα με τα γεύματα φουλ στην πρωτεΐνη. Οι Σέρβοι που είδαμε, ακόμα και το νερό είχαν αντικαταστήσει με υγρό βουνίσιο γιαούρτι που προσφέρεται άφθονο. Στο βάθος του κεντρικού δρόμου, η ξύλινη εκκλησία του Αγίου Σάββα, μιας και ο Κουστουρίτσα βαπτίστηκε πριν λίγα χρόνια, ορθόδοξος. Παντού ζωγραφιές που σε κάνουν να νιώθεις παιδί ή ερωτευμένος. Ζωγραφισμένα λουλούδια, παπούτσια, ζευγάρια που φιλιούνται παθιασμένα, ζευγάρια που παντρεύονται. Κι ανάμεσα τους, γλυπτά σαρκαστικά. Έρωτες, ομορφονιές, παλικάρια και τέρατα. Θαύματα και παγίδες. Όπως στα παραμύθια, όπως στη ζωή.

Το Φεστιβάλ

Ανακαλύψτε το χωριό του Κουστουρίτσα! - εικόνα 3
Οδός Ivo Andric

Σε τούτο το μαγικό σκηνικό, διοργανώνεται κάθε Ιανουάριο, από το 2008, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Μουσικής του Κούστεντορφ, το οποίο απευθύνεται σε νέους σκηνοθέτες. Όπως μας είπε ο ίδιος ο Κουστουρίτσα, έχοντας θητεύσει ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, έχει δει πολλά νέα ταλέντα να χάνονται μετά την αποφοίτησή τους από τις κινηματογραφικές σχολές, στην ισοπεδωτική ζούγκλα της αγοράς. Φέτος διεξάγεται από τις 16 έως τις 22 Ιανουαρίου. Εκτός άλλων προσωπικοτήτων, θα παρευρεθεί ο σκηνοθέτης Ζαν Γιμού, στον οποίο θα γίνει ειδικό αφιέρωμα και η Μόνικα Μπελούτσι, η οποία εκτός από special guest, ακούγεται ότι θα πρωταγωνιστήσει σε μελλοντική ταινία του Κουστουρίτσα.

Ανακαλύψτε το χωριό του Κουστουρίτσα! - εικόνα 4
Οικία Κουστουρίτσα

Το διαγωνιστικό τμήμα, καθώς και οι συναυλίες, διεξάγονται στις σύγχρονες εγκαταστάσεις, καλά κρυμμένες κάτω από το παραδοσιακό Κονάκι-Μπαρ- Εστιατόριο, με τις μεγάλες πολυθρόνες και τις ρακές με πρόπολη ή μέλι, να πηγαινοέρχονται πάνω από τα κεφάλια των ξαναμμένων παρεών που συζητούν με πάθος τα μελλοντικά τους πρότζεκτ. Φέτος, ταινίες από 18 χώρες, ανάμεσα στις οποίες οι Η.Π.Α., το Μεξικό, η Αγγλία, η Γαλλία, η Δανία, η Γερμανία, η Σερβία, η Σιγκαπούρη, η Κορέα κ.α. θα διαγωνιστούν για ένα αυγό, το Χρυσό Αυγό, το Αργυρό Αυγό και το Χάλκινο Αυγό, βραβεία πλήρως εναρμονισμένα με το οικολογικό προφίλ όλων των δράσεων! Δυστυχώς, φέτος, δεν υπάρχει ελληνική συμμετοχή.
Η ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ είναι μοναδική. Νιάτα κάθε ηλικίας, τρελό κέφι και Τέχνη. Κι όλα αυτά σε μια ατμόσφαιρα απεριόριστης φιλοξενίας, οικογενειακής γιορτής και βαλκανικού μουσικού παραληρήματος.
Ακόμα όμως κι αν δεν καταφέρετε να ζήσετε το Kustendorf αυτές τις μαγικές μέρες, θα το απολαύσετε οποιαδήποτε άλλη στιγμή. Εστιατόρια με ντόπια και διεθνή κουζίνα, τζαζ μπαρ, βιβλιοθήκη με 10.000 βιβλία, αφιερωμένη στο νομπελίστα Ίβο Άντριτς, αξέχαστη διαμονή στα κουκλίστικα σπιτάκια του ξενοδοχείου Mecacnic, κλειστή πισίνα, γήπεδα τέννις, συνεχείς προβολές στον κινηματογράφο «Stanley Kubrick», σκι στο χιονοδρομικό κέντρο του χωριού, που απέχει 8 χλμ, βόλτες στο πανέμορφο φυσικό πάρκο Sargan-Mokra Gora με την άγρια ζωή, του οποίου γενικός διευθυντής είναι ο ίδιος ο Κουστουρίτσα.

Ανακαλύψτε το χωριό του Κουστουρίτσα! - εικόνα 5
Εμίρ Κουστουρίτσα

Και βέβαια μην ξεχνάτε το Sarganska Osmica, ένα μοναδικό στο είδος του τραινάκι , ιδιοκτησία του Μουσείου Σιδηροδρόμων Σερβίας, που αφού έγινε διάσημο με τη σκηνή του ερωτευμένου γάιδαρου στην ταινία «Η Ζωή είναι ένα Θαύμα», βολτάρει τους τουρίστες, στην πανέμορφη διαδρομή που σχηματίζει τον αριθμό 8, από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο.
Στο χωριό που το λένε Drvengrad (Ξύλινη Πόλη) ή Kustendorf (Χωριό του Κούστα) ή Mecavnic (η Πόλη που οι Θύελλες είναι πολύ Πιθανές), θα βρείτε ότι μπορεί να σας κάνει ευτυχισμένους. Το μόνο που λείπει, καθότι απαγορεύεται δια ροπάλου, είναι η Coca Cola.

Τοποθεσία: Στο Mokra Gora, 250 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από το Βελιγράδι (περίπου 3,5 ώρες με το αυτοκίνητο) και κοντά στα σύνορα με τη Βοσνία. Για εκδρομή, επισκεφθείτε τη γέφυρα του Δρίνα (απέχει 30 χλμ) και διαβάστε το ομώνυμο βιβλίο του Ίβο Άντριτς που τιμήθηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας.
Πρόσβαση: Εάν έχετε το χρόνο, πραγματοποιείστε όλο το ταξίδι οδικώς. Θα περάσετε από τους Ευζώνους στα Σκόπια και μετά θα μπείτε στη Σερβία. Θα προσπαθείτε να προσπεράσετε αυτοκίνητα ξεχασμένα στο χρόνο, κάρα με άλογα και θα βλέπετε παντού γριές να πουλούν στο δρόμο πιπεριές! Λίγο προσοχή στα Σκόπια, διότι είναι πιθανόν να σας…υπερτιμολογήσουν στα διόδια.
Διαμονή :
- Παραμυθένια επιλογή, το Mecavnik Hotel. Mέσα στο χωριό. Συγκρότημα κουκλίστικων δωματίων, εσωτερική πισίνα, ημιδιατροφή και κόστος γύρω στα 80 ευρώ για δύο άτομα.
- Σπορτίβ επιλογή, το μικρό Mladost Hotel, μέσα στο χιονοδρομικό κέντρο (Τηλ.:
+381649874232).
- Πρακτική επιλογή, το Motel Sargan Eight, ένα χαριτωμένο και πολύ οικονομικό ξενοδοχείο στο σταθμό του Mokra Gora, τον κοντινότερο οικισμό στο Kustendorf.
-Εναλλακτική επιλογή, το Hotel Zlatibor Mona, στο Zlatibor, 17 χλμ από το Kustendorf. Διαθέτει κέντρο ευεξίας και ομορφιάς για ερασιτέχνες σκιέρ αλλά και για επαγγελματίες αθλητές (Τηλ: +381 (0)31 841-021, www.monazlatibor.com).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.